LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 10

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-9-t246683,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-8-t244852,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-7-t242138,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-6-t240212,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-5-t238350,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11 - SYNEK Bartek
3.kamilka85 - 4.11 - CÓRECZKA Zuzia
4.biedronka24 - 5.11 - SYNEK
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11 - CÓRECZKA
9.Wojtkowa29 - 18/21.11
10.paola89 - 21.11
11.Lewcia - 21.11
12.Estopka - 22.11
13.mrenda - 25.11
14.Modzelka - 28.11
15.jodan - 29.11 - CÓRECZKA

GRUDZIEŃ:

16.AGA111- 1.12
17.kati:) - 2.12
18.gosia24 - 6.12
19.aniol184 - 11.12
20.agusia85 - 12.12
21.zanetucha83 - 24.12
22.Olcia529 - 26.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 10

no i gratuluje kolejnej dziewczynki:)

image

szczerze dla mnie to nie ma roznicy i w sumie do konca bym mogla nie wiedziec, ale moj maz i rodzina sie cisnieniuje:)

hej dziewczyny! malo pisze bo jestem na chelmie u rodzicow do soboty wlacznie, jakby ktoras chciala sie spotkac to jestem do dyspozycji. co do zakupow dla dzidzi, to przy pierwszym tez panikowalam czy wszystko mam i co sie jeszcze moze przydac, a przy kolejnym mialam juz sprawdzone rzeczy i tylko te kupowalam na totalnym luzie, teraz przy trzecim przejmuje sie tylko wozkiem, bo tu w polsce taki wybor ze hej. ja z kolei nie uzywalam zadnych pudrow ani oliwek. kapalam tez w emolium i smarowalam czasem emulsja tez z emolium. do pupy tylko masc bepanthen i chustki mokre z lidla, bo wszystkie inne, a spr ich wiele, byly jak dla mnie za malo mokre i takie tempe. do nosa frida. laktator fajnie jakby byl elektryczny, bo moje cyce slabe do robienia mleka. no i w ie maja fajne juz gotowe gaziki nasaczone spirytusem do pepka. przy filku uzywalam wody przegotowanej, ale pepek dwa razy dluzej sie goil, przy mimku juz nie zrobilam tego bledu. kropelki wit d3, wit c, a latem cebion multi. warto miec juz od samego poczatku syrop przeciwgoraczkowy i czopki. w razie alergii skornych nadmanganian potasu. termometr, u mnie spr sie zwykly rteciowy, mialam taki elektroniczny pod pache i taki do ucha i czola, ale baterie sie szybko wyczerpuja i temp zawsze dziwna pokazywaly. pare pieluch tetrowych do buzi przy ulewaniu. a na poczatek gdy kupy sa plynne pieluchy z gumka z tylu np huggies. pampersy nie maja. to chyba takie najwazniejsze moje rzeczy. moje dzieci na szczescie nie mialy zadnych alergii ani kolek, takze nie balam sie wyprobowywac roznosci. ale wybralam swoje i bede sie ich teraz tez trzymac. kazda z nas na pewno znajdzie swoje zlote srodki, nie martwcie sie!

image

Zanetucha ja w podobnym czasie zaczęłam czuć bulgotki więc u Ciebie może być to początek jak czujesz dzidzie :)))))))))

Kati dobrze, że maluch zdrowo rośnie, nam teraz w szpitalu na prenatalnym potwierdzili córeczkę więc Ty też już powinnaś się dowiedzieć

ja juz po wizycie, maluch rosnie, wszystko ok, serduszko bije..moje usg trwalo kilka sekund i nawet nie powiedzieli mi jaka plec:/

ale za 2 tyg mam kolejna wizyte i wtedy bede miala jakies normalne usg i prawdopodobnie poznam plec:)

ale sie ciesze bo maluszek sie dobrze rozwija, a ja moge poczekac jeszcze kilka dni:)

My nie mieliśmy. Mała spała koło nas przez pierwszy rok, a do tego budziła się co dwie godziny na jedzenie, więc nie był nam potrzebny. Ja gdybym go miała to chyba bym się jeszcze bardziej nakręcała, że coś może być nie tak. Ale to jest kwestia podejścia-jeśli ma to uspokoić rodziców, jeśli jest wskazanie, albo wcześniak to jak najbardziej. ale znajome, które go kupiły często użyły tylko parę razy albo wogóle

Ja kupiłam , bo co 5 min sprawdzałam czy mój Filip oddycha. Zrywałam się w nocy i dotykałam Go. Miałam takie schizy, że kupilismy monitor.

kati to napisz co tam ciekawego jak będziesz po wizycie?

Ja również słyszałam, ze najlepsze są laktatory Medela albo ten mini electric, albo troszke droższy Swing.

Mam do Was pytanie czy kupujecie monitory oddechu?Sama nie wiem czy to nie kolejny gadżet. Słyszałam, że jest wskazany dla wczesniaków ale dla dzieci urodzonych w terminie, które nie są w grupie ryzyka śmierci łóżeczkowej to nie koniecznie są potrzebne.
Miała któraś z Was tego rodzaju sprzęt albo ewentualnie mysli o zakupie?

ten sklep o ktorym wspominalam jest gdzies kolo rynku na zabiance..nie wiem czy ceny sa tam duzo nizsze, bo nie znam sie na cenach w polsce, ale mama mowi ze likwidacjia no to na pewno maja troche taniej..

ja dzisiaj jade na wizyte do szppitala, ale raczej nie bede miala robionego usg:/

MamoMikołaja czy Ty miałaś ten http://allegro.pl/medela-laktator-elektryczny-swing-promocja-wwa-i1704178582.html czy ten mini http://allegro.pl/medela-laktator-elektryczny-mini-electric-okazja-i1696011425.html ?

ten mini jest sporo tańszy

Kasiaka-gratuluję córeczki.
A co do narodzin dziecka - to naprawdę wszystko przychodzi intuicyjnie
Parafiny używaliśmy dość długo przy Małej - po kąpieli. Natomiast do kąpieli od początku emolium emulsja do kąpieli - jest dużo tańsza od oilatum, szczególnie na allegro, i super sie sprawdza. Woda jest od razu miękka i w zasadzie po takiej kąpieli nie trzeba już dziecka niczym smarować. U nas była potem tylko parafina i linomag do pupy. I tyle. jak najmniej kosmetyków na początek. Zresztą teraz też niewiele się zmieniło. emoilum, linomag, oliwka hippa ( jakoś ta mi najbardziej podpasowała)

ale może to moje flaczki hehehe takie mi "sygnały" dają, a nie bobas :P

Ja za jakiś czas też będę musiała się cofnąć do tego wątku i pospisywać sobie wszystkie Wasze propozycje ;) na kartce. Na pewno się przydadzą

Słuchajcie czy to możliwe żebym już czuła malucha ??

Jak dzisiaj z nim gadałam hehe tzn. z moim brzuchem ;) i kazałam dać mu znać czy tam jest to poczułam takie jakieś hmmm... sama nie wiem jak to opisać, jakby gazy w brzuchu :) albo takie pękanie bańki hehe
Nie były to zdecydowanie kopnięcia, wydaje mi się że raczej wiercenie się tam w środku.

Sama sie zdziwisz jak to sie wszystko wie, po prostu, intuicyjnie:) Ja się strasznie przejmowałam ,ze nie ogarne tego wszystkiego, a ogarnełam i to całkiem dobrze, że tak powiem nieskromnie heheheheh:)

Frida tez jest pomocna, przypomniało mi się.

oj pytań to ja będę miała ogrom, bo co chwila dowiaduję się czegoś nowego albo ja taka zielona jestem, no ale ja z dziećmi do czynienia nie miałam nigdy, bo jak w Polsce byłam to wszystkie kumpele imprezowały, a nie dzieci rodziły, a jak wyjechałam na zieloną wyspę to jedno za drugim się rodziło łącznie z moim bratankiem, a na wyspie znów nic...więc nasza dzidzia będzie pierwszą, z którą będę miała kontakt - to wyzwanie dopiero hahaha, ale się cieszę, bo mój mąż chyba bardziej kumaty do dzieci niż ja więc wsparcie będzie:)

heheh Mi tez się jawił jako cos koszmarnego, ale jak juz dziecko jest na świecie to wszystko widzisz w innych barwach:) Jakbys miała jakies pytania jeszcze- to wal jak w dym.

MamoMikołaja bardzo dziękuję za info, teraz będę wiedziała czego szukać, ale szczerze Wam powiem, że ja się boję tego urządzenia hahaha

Tak, o ten chodzi! Ja mam tę starszą wersję butelki, poza tym dokładnie ten.

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11 - SYNEK Bartek
3.kamilka85 - 4.11 - CÓRECZKA Zuzia
4.biedronka24 - 5.11 - SYNEK
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11 - CÓRECZKA
7.kasiaka - 11.11 - CÓRECZKA
8.ramona178 - 12.11 - CÓRECZKA
9.MamaMikołaja - 13.11 - CÓRECZKA Helenka
10.Wojtkowa29 - 18/21.11 - SYNEK
11.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
12.Lewcia - 21.11
13.Estopka - 22.11
14.aglow - 22.11 - SYNEK Antek
15.mrenda - 25.11
16.Modzelka - 28.11
17.jodan - 29.11 - CÓRECZKA

GRUDZIEŃ:

18.AGA111- 1.12
19.kati:) - 2.12
20.gosia24 - 6.12
21.aniol184 - 11.12 - CÓRECZKA
22.agusia85 - 12.12
23.zanetucha83 - 24.12
24.Olcia529 - 26.12

Kasiaka gratuluję córeczki, no i oczywiście Weronika super imię hehe w sumie nie ma się co dziwić, że kolejna dziewczynka, bo u nas to standard:D:D:D

No moja mama chce mi parafinę przywieźć, bo bratanka też nią smarowali ;)

Witamy kolejną panienkę w gronie;) :)

Inne tematy z forum

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??