LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 12

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-11-t252662,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-10-t250050,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-9-t246683,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-8-t244852,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-7-t242138,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-6-t240212,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-5-t238350,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11 - Coombe Women's Hospital - CÓRECZKA Weronika
2.Fiffi - - 2/3.11 - SYNEK Bartek
3.kamilka85 - 4.11 - CÓRECZKA Zuzia
4.biedronka24 - 5.11 - SYNEK
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
7.kasiaka - 11.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA
8.ramona178 - 12.11 - CÓRECZKA
9.MamaMikołaja - 13.11 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA Helenka
10.Wojtkowa29 - 18/21.11 - SYNEK
11.paola89 - 21.11 - CÓRECZKA Lena
12.Lewcia - 21.11
13.Estopka - 22.11
14.aglow - 22.11 - Szpital Redłowo - SYNEK Antek
15.mrenda - 25.11 - Szpital Zaspa
16.Modzelka - 28.11
17.jodan - 29.11 - Szpital Redłowo - CÓRECZKA

GRUDZIEŃ:

18.AGA111 - 1.12 - Szpital Wojewódzki Elbląg
19.kati:) - 2.12 - National Maternity Hospital
20.gosia24 - 6.12 - Szpital Wejherowo
21.aniol184 - 11.12 - Szpital Kliniczna - CÓRECZKA
22.agusia85 - 12.12
23.Lysmonka - 13.12 - Szpital Wejherowo - SYNEK
24.ania13 - 18.12 - Szpital Zaspa - SYNEK
25.zanetucha83 - 24.12 - Szpital Lębork
26.Olcia529 - 26.12 - SYNEK
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 12

3oko możliwe, że jest tak ułożony częściej i dlatego najbardziej czuje ruchy tak nisko. Ostatnio lekarz mnie trochę zaniepokoił stąd ta wątpliwość. Dziękuję za odpowiedź.

hej dziewczyny, jestem jestem, musialam sie troche oswoic z mysla ze znaczna wiekszosc chlopow w domu. nie myslalam ze tak mnie to dotknie, ze tak w glebi duszy bylam nastawiona na te dziewczynke. no ale coz, nic juz na te sytuacje nie poradze, jedynie sie z nia pogodzic. ale zal pozostanie.
co do zgagi, teraz na tym etapie miewam bardzo rzadko, ale pod koniec ciazy pewnie bede miala ja czesciej, jak w poprzednich. nie sa u mnie zbyt dotkliwe, po prostu pije mleko i klade sie z glowa troche wyzej spac. to mi wystarcza.
a do gondoli na pewno kupie jakas posciel na te polskie mrozy. ogladalam tez juz w akpolu posciele do lozeczek i przewijaki zakladane na lozeczko. ale to kupie juz na samym koncu. teraz rozgladamy sie za okazyjnym wozkiem. czesc ubranek mam juz popranych i wyprasowanych. lubie prasowac, wtedy mi sie najlepiej mysli i oczyszcza umysl hehe.
w weekend bylismy cala familia na oblezeniu malborka i w tamtejszym dinoparku. kasy sporo poszlo, ale co tam, raz sie zyje. w sierpniu wybieramy sie do leby na wydmy i tez do parku dinozaurow, bo moje chlopaki sa teraz na ich etapie oraz smokow. oczywiscie jeszcze musze pojsc z nimi do kina na auta 2, bo juz mi od samej premiery susza glowe. i tak to jest z tymi chlopakami.
moj brzuch tez juz sporawy sie zrobil, musze odpinac guziki w spodniach.
a na spotanie sie oczywiscie pisze i moge i do gdyni i do gdanska :)

image

image

image

co do ciuszków to ja kupuje na wyprzedażach najczesciej w C&A i H&M, smyk jest strasznie drogi, no moze teraz sa dobre wyprzedaze stad te fajne ceny

Carlar ja ruchy czuje wszedzie, w tym bardzo nisko równiez, moze Twoje dzieciątko jest czesto w tej samej pozycji albo czesto kopie "do srodka" czyli do kregosłupa i dlatego nie czujesz?

Aglow ja w tej ciazy jak juz usiade w spokoju to od razu kopie, przez reszte czasu jak latam za dzieciakiem i ciagle jestem w ruchu to dzidzia spi, w pierwszej ciazy w zasadzie mialam tak jak Ty, a nieraz nawet raz dziennie. Gdy mnie niepokoiło ze nie kopie wtedy jadłam jakiego słodkiego batona i po jakims czasie Piotrus tańcował :)

Kasiaka ja w gondolce mam tak mały materacyk, dokupiłam do niego przescieradełko a pod materac wkładałam kocyk (dno wózka wydawało mi sie strasznie cieniutkie) a dziecko przykrywalam jak byla jesien kocykiem (rodzilam w czerwcu), teraz musze dokupić spiworek do wózka i jak bedzie mega zimno to bede jeszcze przykrywac kocykiem

Cześć Dziewczyny!!

Mam pytanko: Czy czujecie ruchy dziecka bardzo nisko? Lekarz ostatnio wspomniał, że dziecko jest nisko ale teraz mówi, że wszystko ok. Byliśmy na usg 3D i jest ok ale ruchy cały czas czuje na samym dole.

Pozdrawiam z deszczowej Gdyni:)
K

Kochane witam się poniedziałkowo, jeden dzień mnie nie było a miałam czytania i czytania :)

Goście fajnie, choć czasami rano się czuję jakbym z nimi drinkowała wieczorami, bo późno chodzimy spać a rano trzeba wstać:) Maciek (3-latek) super, takie rozmowy jakie prowadzimy to szok, super zabawa z nim jest, no i wesoło w domu:)

Mi brzuszek z dnia na dzień robi się większy i większy, w szoku jestem:)

Na zgagę a mam ją od początku ciąży w ostateczności rennie albo gaviscon, ale mi na dłuższą metę to nie pomaga;)

Witam dziewczynki po weekendzie.
Nie odzywałam sie bo miałam gości i zarobiona byłam.
Wczoraj byłam z męzem na zakupach i byłam w kilku sklepach dziecięcych i musze powiedzieć, ze najładniejsze ubranka ma ,,SMYK" i najtańsze. Gdy weszłam do COCOODRILLO i zobaczyłam ceny to zaniemówiłam a i wyboru super nie było. Jedno jednym nic oczywiście nie kupiłam raczej nacieszayłam oko.

Mam pytanie do Was bo ostatnio tak sie zastanawiałam. Co się wkłada na dno wózka. Rodzimy na zimę i myślałam, zeby włożyć ciepły kocyk. Zastanawiam się również czy jest sens kupować pościel do wózka na zimę może spiworek i ciepły koc starczy? Jak myślicie?
W sklepach tyle tego wszystkiego jest, ze nie wiadomo co naprawde jest potrzebne dla malca.

Ja też z Gdyni-Pogórza Dln. więc się piszę na spotkanie.

Jeszcze 2h w pracy i siuuup wypad.

Nawet dzisiaj szybko czas mi zleciał, tylko teraz zaczyna się dłużyć.

A ruchy pewnie faktycznie zależą od budowy... a pierwsze poczułam jakoś w 21 tygodniu a jestem gruba więc jakby się to sprawdzało.

Z r******i to jest u mnie też tak, że ja czuję jakby tylko 2 razy dziennie a i tak słabe są, nie wiem jak u Was?

Hej dziewczyny !
wyczytałam , że ma być spotkanko w Gdyni ( a może już było ? ) ,wtedy jestem chętna na następne.
Mieszkam teraz w Gdyni ,więc chętnie bym się też spotkała.
Jestem z natury nieśmiała i trochę mi trudno , ale co tam raz kozie śmierć ;-)

Czesc Ciężarówy!
ja tez mam ostatnio większy apetyt, to pewnie dzidzia jest głodna ;P

Anioł ja w pierwszej ciązy pierwszy kopniak poczułam w 20 tyg ale do tej pory nie wiem czy to byla dzidzia czy cos mi tam gulgało w żołądku, dopiero pozniej ruchy byly pewniejsze, moze sobie wmowilam bo wszyscy na forum pisali ze juz czuja ruchy a ja ni cholera.

Mredna wlasnie co u Ciebie?

Fiffi - my mieszkamy na Osiedlu Morskim, czyżbysmy były sąsiadkami:)?rejestrując Małą na szczepienia na szczęście robię to bezpośrednio przez Panią Irenkę i jest wszystko ok i sprawnie - na konkretną godzinę, raczej do południa chyba. a raz byliśmy z ią na dzieciach chorych, to rejestrujesz i czekasz w kolejce. To wtedy jest masakra-mąż czekał chyba z 3-4 godziny i dał nam znać chwilę wcześniej i pojechałam z Mała autem, żeby tam nie siedzieć. a szczepienia to wiadomo - skojarzone i dodatkowe są płatne

no też tak zwalam na swoją budowę ciała i warstwę tłuszczyku na brzuszku. no nic jeszcze tydzień i wszystko się wyjaśni

anioł184-to zależy ponoc od budowy ciała.Czy ktoś jest szczupły to szybciej czuje ruchy czy ma troszkę nadwagi wtedy pózniej.Ja jednak myślę,że skoro się martwisz to zrób usg i zapytaj lekarza co z maluszkiem.
Ps.Jestem dzisiaj leniwa,nie chce mi się logowac:)

ja zaczynam się martwić, wy juz czujecie ruchy maluszków a ja jeszcze nic :( wiem że niby można poczuć nawet w 24 tyg. wizyta za tydzień, mam nadzieję że wszystko będzie ok.
ja wekend miałam pracowity bo obchodziłam urodzinki i goście zostali na noc. po wszystkim został taki bałagan że nie mogłam dojść do ładu.
teraz sobie odpoczywam :) cisza i spokój

Z tą glukozą to ja miałam 50g pewnie nie było potrzeby więcej,ale jest ok.Pozdrawiam w ten deszczowy dzień:)

Jodan-dzięki,ja też,ale po tej drugiej wiejskiej stronie:)Moje córki mam zapisane w przychodni w centrum,więc teraz chcialam małego tutaj żeby bylo bliżej zimą chodzic na te szczepienia.Znam tam jedną lekarkę to sąsiadka moich rodziców,musze ją podpytac.A szczepienia są dostępne bezpłatne i jak jest godzinowo,rano?Nie ma kolejek?Słyszałam niestety wiele złych opinii o tej przychodni

Aglow, spokojnie, na USG wszystko na pewno będzie super. a glukozę faktycznie lepiej skonsultować, bo masz na górnej granicy
Fiffi - jak ja byłam w poprzedniej ciąży też robiłam glukozę 50 g, a teraz lekarz mi kazał zrobić 75 g-ponoć takie są najnowsze zalecenia dla ciężarnych
Tak, ja jestem z Pogórza, a Mała jest zapisana do przychodni na Porębskiego. Przychodnia jak to przychodnia-szału nie ma. Ale jest super pediatra dr Sass i niesamowita pielegniarka od szczepień Irenka. Dla dzieci zdrowych gabinety są oddzielnie i jest osobne wejście, więc w miarę ok. szczepienia - nie wiem co byś dokąłdnie chciała wiedzieć. My właśnie Małą szczepiliśmy na ostania dawkę tych tężec, polio itd i 1 raz pneumokoki - i strasznie nam gorączkowała. ale ogólnie z pediatry i pielęgniarki jesteśmy bardzo zadowoleni. tylko muszę się jeszcze dowiedzieć jak tam jest z położną - czy przychodzi do domu i czy zdejmują szwy-bo tak miałam w poprzedniej przychodni, a tu coś mi babka mówiła, że jak nie prowadzę u nich ciąży tylko prywatnie to chyba nie ma takiej opcji, ale mam się kontaktować z położną. A Ty też z Pogórza?

Aglow-wyszystko będzie ok,daj znac po wizycie.
Ja piłam 50g glukozy,ciekawe dlaczego nie które piją 75g?

Basieniak-jak samopoczucie?Jak goście?

Lysmonka-co tam u Ciebie?Jak się czujesz?

Mrenda-żyjesz?Odezwij się!

Jodan-pewnie mnie widziałaś wczoraj na Skwerku:)Czy to Ty mieszkasz na pogórzu,bo już się zakręciałam?Mam takie pytanie jak wygląda tam sprawa z przychodnią dla maluszka,czy jest osobna dla dzieci zdrowych?Jak sprawa szczepień?Wiesz coś,daj znac,dzięki.

U mnie postęp z brzuszkiem widzę,że w ciągu dwóch tyg.ładnie się uwydatnił,no i apetyt mam większy.Zamiast sałaty teraz ogórki małosolne i domowe ciasto.

Cześć dziewuszki.
Dziś odebrałam wyniki glukozy, nie wiem chyba w normie, ale osiągnęłam górną granicę.

Po 2 h od wypicia 75 g glukozy miałam 140mg a na czczo 87 mg.

Niby granica 140, że do tej wartości w normie, ale chyba będę musiała zrezygnować z węglowodanów...dziś po południu się dowiem bo idę do gina.

Trochę mam nerwa w związku z wizytą i czy wszystko z dzidzią będzie ok...w końcu miesiąc temu małego widziałam na USG a to było dawno.

Jeszcze musiałam zrobić odczyn Coombsa (PTA) to się rogbi, gdy może wystąpić konflikt krwi.Ale wyniki dopiero w środę.

Trzymajcie kciukosy, żeby wszystko było dziś na USG w porządku...coś ostatnio maluszek mało się rusza, stąd moje nerwy

Inne tematy z forum

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......