LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 3

http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.paola89 - 21.11
9.mrenda - 25.11
10.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

11.AGA111- 1.12
12.gosia24 - 6.12
13.aniol184 - 11.12
14.agusia85 - 12.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 3

Ja też już po rozmowie z szefem, maleństwo narobiło nam strachu i dostałam 3 tyg zwolnienia i nie wyobrażałam sobie, że pójdę bez słowa wyjaśnienia na zwolnienie. Mój szef to złoty człowiek każdemu życzę takiej rozmowy super nawet uścisnął mi dłoń i wogóle same dobre słowa super jestem bardzo zadowolona!Ja dostałam skierowanie na USG prenatalne więc choć za to nie musimy płacić, ale do zrobienia mam 14 innych badań na przeciwciała itd. Ja też się nie mogę doczekać żeby poznać kto mieszka w moim brzuszku :-)

usg prenatalne można wykonać na NFZ, jeśli: kobieta skończyła 35 lat lub w rodzinie występowały wady genetyczne

dokladnie tak zrobi :) na rok znajdzie za mnie zastępstwo :)

Olensku, super , ze dyr.zgodzil sie, ale tak sadzilam, moja mama emerytowany wicedyrektor ze szkoly, byla w 100% pewna , ze dyro pojdzie ci na reke itp, plus, pewnie od wrzesnia znajdzie zastepstwo na rok za ciebie i 3mam kciuki

Aga111 i biedronko, wy znow razem w watku, 3mam kciuki, aby wszystko bylo dobrze...

pzdr

Modzelka ja na każdej wizycie u gina mam krótkie USG. Podaje wymiar i termin z USG.
Oprócz tego 3 razy w trakcie ciąży robi się USG prenatalne
-12-13 tydz I USG
- 20 tydz II USG połówkowe
- ok.34-36 tydz III USG

To USG robiłam już w innej przychodnia prywatnej u innego gina, który ma odpowiedni profesjonalny sprzęt. Badanie takie trwa ok.40 min.Bada sie przezierność, sprawdza serduszko oraz inne organy dziecka.Z tego co ja wiem USG prenatalnego nie można wykonać na NFZ, jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

Dzięki dziewczyny za info. Trochę się zdziwiłam, że robi się min 3 USG, bo przy pierwszej ciąży miałam USG przy każdej wizycie. Lekarz coś mierzył, oglądał...trwało to dość długo, ale nic przy tym nie mówił, więc nie wiem, co dokładnie sprawdzał. Podawał mi tylko wagę i wzrost małego i mówił, że wszystko w porządku.

Teraz chodzę na NFZ, tzn byłam raz i kobitka zrobiła mi USG. Następną wizytę mam 1 czerwca, zobaczymy jak będzie. Zapytam o tę przezierność itd.

jodan - ja rwę mam od dziecka, tzn w podstawówce zaczęło się kłucie, takie nagłe, chwilowe ataki, a kiedy pracowałam i dużo dźwigałam i w pracy i potem Pawła, to było to dość częste i długotrwałe.

W ciąży o dziwo mi przeszło. Teraz szef firmę zamknął, ja nie pracuję i nie muszę nosić małego na rękach i jest ok. W każdym razie, może idź z tym do lekarza. Jeżeli nie pomoże rodzinny, niech Ci da skierowanie do ortopedy. Wiem, jaki to ból i serdecznie Ci współczuję. Mi, kiedy jeszcze mnie bolało, radzili zrobić rezonans, bo ponoć takie objawy daje przepuklina na kręgosłupie, co jest bardzo niebezpieczne przy porodzie naturalnym. Ale ok, zaczęłam pisać jakieś straszydła. Jeśli będzie Ci to bardzo przeszkadzać, zapytaj się lekarza :)

olenka, z lekarzami trzeba ostro. Moja mama jest pielągniarką i widzę od podszewki, jaki niektórzy mają zapał do pracy. Nas też kilka razy odesłali z kwitkiem, bo albo ja symuluję, albo jestem przewrażliwiona, kiedy Paweł choruje. Do tego stopnia była kiedyś bezczelna baba, gdy przyjechaliśmy z małym w środku nocy z 40 stopniami na izbę, że mnie opierniczyła przy innych. Tzn, sytuacja była taka, że Paweł cały dzień gorączkował, płakał, nie chciał jeść, pić, wiadomo przy takiej temperaturze. Żeby nie płakał na izbie (miał wtedy 1,5 roku i potrafił się rozedrzeć), wymyślaliśmy mu różne zabawy. Spodobało mu się, kiedy rzucaliśmy jego bucik na podłogę, śmiał się wtedy serdecznie. Kiedy baba wzięła nas do gabinetu, zmierzyła mu temp i mówi, że nie wie, o co nam chodzi, bo dziecko wygląda na zdrowe (rozpalony, mokry od potu i miała termometr z wynikiem w ręku) i że niepotrzebnie przyjechaliśmy. Mnie zatkało, na szczęście mąż był trzeźwy i wypalił jej, że w takim razie następnym razem postaramy się, żeby mały był nieprzytomny, żeby pani doktor ułatwić pracę. Niektórzy z nich to konowały zwykłe są, a nie daj Boże obudzić ich na nocce - p******** :)

a ja wlasnie teraz leże i sie duszę, nie ma minuty żebym oddychala spokojnie :( duszę się i kaszle,ale przeciez MI SIĘ WYDAJE....

Olenka bardzo współczuje... witamy w Polsce...niestety.
Ja mojego dziecka cały kwiecień nie mogłam zarejestrować na sczepienie majowe a teraz mi powiedziano, że terminy są na koniec maja. Zresztą i tak czeka nas wizyta prywatnie, bo ma bakterie w siuśkach;/

sorry dziewczyny,ale muszę sie wyżalić, bo mnie kur.... strzeli...pojechalam na pogotowie do rumi bo mam okropne dusznosci i kłuje mnie jajnik caly czas..no to mnie wysłali na ginekologię do szpitala...pojechalam, spedzilam tam godzinę w poczekalni ciągle się dusząc, po czym wyszla pani położna i pyta przy wszystkim - z czym ja czekam...no to jej mowie,a ona mi na to - a bylo krwawienie?no to jej mowie prawde, ze nie..no i wiecie co powiedziala? ze mi nie pomogą bo przyjmują tylko nagle przypadki :/ i ze mam jechac do swojego ogólnego lekarza jutro!!! a ja siedze i nie mogę zlapac oddechu!!! no to sie wkurzylam i jade znow do rumi..a tam pani dr do mnie mowi,ze ona nic nie slyszy i ze mi sie WYDAJE, ZE JA SIĘ DUSZĘ!!! No ludzie, myslalam,ze oszaleje, nie spie od 2 dni w nocy bo nie mogę nabrac powietrza, a oni do mnie, że to tylko takie uczucie, a nie prawdziwe dusznosci :/

Hej Dziewczyny, naprawdę żadna z Was nie miała problemów z rwą kulszową, żeby mi coś poradzić:(? My też nie możemy doczekać się, żeby dowiedzieć się jaka płeć. Ale musimy jeszcze troszkę poczekać.

Modzelka mnie wysłał gin ale za USG prenatalne i tak sie płaci więc możesz je zrobić sama.Koszt badania to ok.150-200 zł zależy gdzie.
Dostajesz płytkę z przebiegu badania i gin robiący USG wszystko objaśnia.Uważam, ze należy robić te badania USG, mogą okazać się ważne w wykryciu różnych wad i pomóc w dalszym etapie leczenia dziecka w razie wykrycia nieprawidłowości.

podaje jeszcze raz pierwszy link http://www.mamopedia.pl/ciaza/ciaza/obowiazkowe-badania-usg-w-czasie-ciazy

Modzelka polecam ten artykuł http://www.mamopedia.pl/ciaza/ciaza/obowiazkowe-badania-usg-w-czasie-ciazy oraz http://babyonline.pl/ciaza_i_porod_ciaza_artykul,4412.html

Podczas ciązy powinno wykonywac sie obowiązkowo 3 USG jedno własnie w okolicy 13 tc by sprawdzić czy dzidzia nie ma choroby genetycznej np zespół downa.

Olcia mi jakoś od 2 tyg lepiej niektóre rzeczy smakują, a tak mogłam jeść naleśniki :) tylko naleśniki ;) mi ginka kazała pić, jedzenie nie jest ważne, ważne, abyś się nie odwodniła...mi kazała pić rozgazowaną colę

olenka, dobry szef to super sprawa. I ważne, że Ty też jesteś wobec niego w porządku. Ja o swojej ciąży (pierwszej) powiedziałam z pracy w 5 tc. Też się bałam, bo firma mała a praca nie sprzyjająca ciężarnym. Ale też odbyło się wszystko po przyjacielsku, a na czas mojej nieobecności zatrudnili studentkę do pomocy :)

Hejka

Tak Was czytam i sama jestem ciekawa, kto się zagnieździł u mnie pod przeponą, choć nie ukrywam, że straaasznie chciałabym mieć dziewczynkę. Ale z drugiej strony braciszek dla małego też byłby fajny :)

Ale z tym podglądaniem płci, przypomina mi się moja kuzynka, która mieszkała w Szkocji, gdy była w ciąży. Do gina chodziła i u nas i tam i wszędzie mówili, że będzie dziewczynka, nawet kiedy robili jej USG przed samym porodem. Rodzina się zaróżowiła od wykładzin po pieluchy, a urodził się chłopczyk :D

Dziewczyny, na tą przeziernośc karkową, to dostałyście skierowania, czy same się skierowałyście ? Mam 32 lata i moja ginka nic nie wspominała o tych wszystkich dodatkowych badaniach. Nie wiem, czy mam jej zasugerować, bo podobno po 35 r.ż. są one wskazane.

dzięki Wam dziewczyny :) wiem, że troszkę szybko mu powiedziałąm, ale nie chcialam go stawiać w trudnej sytuacji np. na tydień przed koncem roku. poza tym strasznie źle się czuje i jak tak dalej pojdzie to sobie chociaz na 2 dni zwolnienia pojde :(

olenka widzisz nie bylo tak zle:)

ja na szczescie mam apetyt na doslownie wszystko. wlasnie robie sobie gulasz:)

Olenka no to super :) fajny dyrektor !

Olenka cieszę się razem z Tobą :) ja mam zamiar powiedzieć gdzieś w połowie czerwca, po 1 trymestrze...Basieniak ja straciłam apetyt na wszystko, nawet na słodkie co mnie ostatnio trzymało przy "życiu", jak widzę jedzenie lub czuję jego zapach to mnie odrzuca...mam nadziejże że to minie ;/

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...