LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 5

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-4-t236884,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-3-t235128,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-czesc-2-t233924,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 5.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.Modzelka - 28.11
12.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

13.AGA111- 1.12
14.kati:) - 5.12
15.gosia24 - 6.12
16.aniol184 - 11.12
17.agusia85 - 12.12
18.zanetucha83 - 24.12
19.Olenka_21 - 24.12
20.Olcia529 - 26.12
21.bauaganiarka - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 5

ja tez sie troche obawiam opieki w szpitalu podczas porodu, bo troche sie nasluchalam od znajomych, wszystko jest dobrze jak nie ma komplkacji ale jak juz sie cos dzieje to..;/

wiem kati, w sobotę sytuacja mam nadzieję, że mi się rozjaśni, a tak chciałam mieć ten rh+ wrrrrrrrrr, ale standard ja musiałam mieć - :)))
czasami się zastanawiam jak tu urodzić jak ja nie do końca tym ludziom ufam...a tak byłam zadowolona z tych wizyt w szpitalu i nie wiem czemu mi się to wszystko teraz zmieniło

basieniak ja w zadne slowo irlandzkich lekarzy nie wierze, zapytaj polskiej lekarki, bedziesz miala pewnosc

ja się zapytam polskiej ginki, bo przecież dla irlandzkich lekarzy to wszystko w ciąży jest normalne, a jeszcze raz będą robić mi badania na grupę krwi w 32tc

Cześc kochane ;)
Oleńka to się załatwiłaś, życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a teraz do łóżka ;)

Ja dzisiaj znowu miałam gorszy dzień, ale chyba podbrzusze mi się troszkę powiększyło ;) już nie mogę się doczekać pn....
Ja też jeszcze żadnych badań nie mam zrobionych, liczę ze dostanę skierowanie,a jak nie to pozostaje prywatnie ;(

aguś wydaje mi się, ze pewnie ta poroniona fasolka miała grupę faceta i dlatego koleżanka musiała dostać przeciwciała. Dobrze, że zbadali i jej podali te przeciwciała.
Badanie krwi na przeciwciała miałam robione 3 rzay w trakcie trwania ciąży.Nie wiem jak tam inni.

witam

moja koleżanka ma RH- a jej chłopak RH+ i dostała pierwszy raz przeciwciała po poronieniu a w 2 ciąży chyba pod koniec ciąży. na 100% robila co miesiąc jakies badanie krwi i sprawdzała czy wszystko OK.

popytajcie ginekologa, bo wiem, że rózny RH nie jest bezpieczny dla ciąży.

no to w Irlandii raczej będzie tak, że zbadają krew dziecka po porodzie, bo w ulotce jest, że mają 72h na podanie tego...dziwny ten kraj, tak naprawdę mój często mówi, że czuje się odstawiony na boczny tor przez szpital, nawet nie mógł być przy rozmowie z położną choć w połowie to przecież jego dziecko

a nawet jak określimy mu grupę krwi to raczej w szpitalu tego nie uznają, ale i tak podpytam ginkę, bo nic nie kumam

No tak Basieniak ale z tego co ja wiem, gdy mąż ma + i dziecko ma grupe męża to wtedy się podaje przeciwciała po porodzie. Wszystko tak naprawdę zależy od tego jaką grupę ma mąż.Moja córcia miała moja grupę krwi czyli - i nie dostawałam żadnych przeciwciał.
Ja myślałam, że gin zawsze pyta o grupę męża, nawet w karcie ciąży jest rubryczka do wypełnienia więc wydaje mi się, że Twój mąż będzie musiał ustalić jaka tą grupe ma. chyba, że dopiero po porodzie zbadają szkraba i jeśli będzie inna grupa krwi niż Twoja to wtedy Ci dadzą przeciwciała. Też jest taka opcja.
Nie wiem jak jest tam u Ciebie na Irlandi.

W trakcie trwania ciąży z pierwszym dzieckiem nie przyjmujemy przeciwciał chyba, że wykonuje się amniopunkcję(pobranie wód płodowych), zaś w drugiej ciąży, jeśli w pierwszej podano Ci przeciwciała bo dziecko miało grupę krwi męża pewnie się podaje, zeby organizm nie zwalczył fasolki. Z tego co ja słyszałam.

ja nie wiem, w sobotę się zapytam się polskiej ginki, wyżej napisałam co powiedział mi irlandzki lekarz...z tego co ja słyszałam to z pierwszą ciążą będzie ok, ale z drugą może być źle jak tych przeciwciał się nie dostanie...zobaczymy w sobotę

A tych przeciew ciałnie podaje sie podczas ciąży???? sprawdz to dokładnie i skonsultuj z polskim lekarzem,bo u mnie w rodzinie też byly przypadki ze matka dziecka miala Rh- i podczas cieżcy cos przyjmowała by u dziecka nie było konfliktu.
tu takie krótkie info na ten temat:
http://www.modne.biz/ciaza/konflikt-serologiczny.html

aaa i jak w szpitalu powiedziałam, że miałam krwawienie w 11tc to lekarz do mnie, że to nie ważne, bo to nie była krew dziecka, ale zapewne moja...dzięki Bogu mam tu polską ginką, bo chyba wpław bym uciekała do Polski;)

Kasiaka tak mi powiedział lekarz w szpitalu w Irlandii, że jak mam Rh- i zdarzy się wypadek np. samochodowy albo przycisną mocno mnie pasy bezpieczeństwa, albo jeszcze wiele innych sytuacji gdzie może nastąpić krwotok i może to być krew dziecka to natychmiast szpital i podanie mi przeciwciał, nawet ulotkę mi dali.

W sobotę będę u polskiej ginki to się zapytam czy mój powinien zrobić grupę krwi, bo nie wie jaką ma, a w szpitalu jego grupa ich nie interesowała. Najlepsze, że w Irlandii zwykły GP nie zrobi tego badania, bo tylko szpital to robi, ale mam nadzieję, że w polskiej klinice się uda.

Zanetucha to sie duzo nie pomyliłam. Pisałam tu do Ciebie ostatnio, że wcale mnie nie zdziwi jak sie okaże, że skończyły się jakieś limity. No i miałam rację. No ale dobrze przynajmniej, że masz możliwość, żeby iść do ginki państwowo przynajmiej koszt wizyt Ci odpadnie.To dobrze.

Oleńka bardzo współczuję. Ty nie myśl o pracy tylko o rosnącej fasolce. Trudno Twoi współpracownicy muszą to zrozumieć. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Powiem tylko jedno,,Do łóżka i leżeć":)

Basieniak jak to groźnie brzmi w razie wypadku. Nie chcę wiedzieć nawet o co chodzi gince. Nie będzie żadnego wypadku.Fasolka ma się cudnie rozwijać. A Twój mąż jaka ma grupę krwi?

ja też się dowiedziałam,że nie dostalam skierowania na badania na NFZ ostatnio bo lekarz wyczerpal limit :/ a co mnie to obchodzi?on nie ma limitu, to ja nie mam mieć badań i nie wiedzieć czy z moim dzieciątkiem jest ok?chore to jest i tyle! będę sobie robiła prywatnie wszystkie badania pomimo tego, że są drogie! Po co ja płacę składki skoro nic z tego nie mam!?

żanetucha dziękuję :*

Oj Oleńka ale się załatwiłaś :(
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Byłam dziś u mojej ginki odnośnie tych badań, dlaczego ja mam prywatnie a inny państwowo...
dowiedziałam się że nie mogłam ich dostać na skierowanie bo chodzę na prywatne wizyty. bo ale 27 maja mam już państwową wizytę u niej, więc mówię że rownie dobrze mogłaby mi wtedy je przepisać. A ona na to że nie może bo już wyczerpała limit badań w funduszu aż do któregoś tam lipca...
Krew mnie zalewa jak słysze takie pieprzenie... płacimy ciągle na ten cholerny fundusz i w zasadzie nic z tego nie mamy- przynajmniej ja !

ja też mam Rh- i mój mąż nie robi grupy krwi, mi mają ją tylko powtórzyć w 32 tc, ale zapytam się ginki jak to jest, no i jedynie jak będę miała jakiś wypadek to od razu mam się zgłosić, aby dostać te przeciwciała

Oleńka to nie za ciekawie u Ciebie się skończyło

hej dziewczynki, ja jestem już prawie w 9 tyg i żadnego skierowania na żadne badania nie dostalam,aż już jestem zaniepokojona..no,ale w koncu wybrałam lekarza - doktora Kiełkowskiego :)

a tak z mniej przyjemnych rzeczy.....wlasnie wrocilam od lekarza, mam zapalenie płuc :( niestety antybiotyki i co najmniej tydzień zwolnienia póki co...w pracy mnie zatłuką :(

mrenda masz rację mam RH- ale myślałam, że nawet jak facet ma - a kobieta + to też się robi. Nie wiem?W każdym razie u nas wyszła ta niezgodność serologiczna ale bez obaw. Nasze pierwsze dziecko ma moją grupe krwi więc nawet przeciwciał nie dostawałam.

a ja dzis jade na usg i na sama mysl serce mi wali...

image

image

image

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...