Re: Lasagne
konto usunięte
(15 lat temu)
Witam :0
to jest swietny przepis juz nie raz go robiłam ;)
Składniki: makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła ,2 łyżki mąki,1,5 szklanki mleka, przyprawy (sól, pieprz),
Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego ,2 średnie cebule, sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów),2-3 ząbki czosnku ,przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo: 20-30 dkg żółtego sera ,masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Przepis
wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa
pyszna!
0
0