Lęk przed lataniem

W niedługim czasie wybieram się w podróż samolotem (nawet dwoma), niestety boję się lotu.
Macie może jakieś sprawdzone ( na własnej "skórze") sposoby,które zminimalizują ten lęk (im bliżej terminu strach coraz większy, niestety).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Lęk przed lataniem

Skuj się, umazanych w czarnoziem nie biorą na pokład.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Manson.........Skuj się, umazanych w czarnoziem nie biorą na pokład............
Czytam i czytam ale...nie rozumiem tego posta...

Na pokład wejdę,polecieć-polecę, zależy mi na sposobach pozbycia się lęku.

skuj się to zrozumiesz

Podczas lotu staraj się nie myśleć o tym że siedzisz w stalowej rurze lecącej dziesięć tysięcy metrów nad ziemią w której jest co najmniej dziesięć tysięcy elementów mogących poprzez awarię spowodować że rura przestanie lecieć. ;)

@Cros.........w której jest co najmniej dziesięć tysięcy elementów mogących poprzez awarię spowodować że rura przestanie lecieć. ;)

Drążąc Twoją myśl-za tę (tą) tzw." rurę" są odpowiedzialni dziesiątki mechaników lotniczych, którzy sprawdzają swój zakres obowiązków wzajemnie.
Ale właśnie np. takie coś jak "zmęczenie materiału",albo jakieś niewysunięcie się niebezpieczników w trakcie lądowania- takich sytuacji się boję.

@Otoja:

Mam pomysła: zrobię Ci wysoką polisę na życie (a dokładniej na śmierć w NW), gdzie ja będę uposażonym.
Jako, że za grosz (sic!) nie mam szczęścia do wygranych w lotto itp.. polisa ta na nic mi się nie przyda, co powinno dać Tobie poczucie bezpieczeństwa :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chłopaki Cię tak straszą, to ja pocieszę, ja kiedyś leciałem i podwozie się zacięło, krążyliśmy godzinę nad lotniskiem, samolot zrzucał paliwo bo TU 154 z reguły wylatują w powietrze lądując bez podwozia(baki paliwa w skrzydłach) ale udało się za trzecim podejściem czyli nie ma czego się bać tylko nalezy wierzyć w umiejętności pilota bo zawsze gdzieś jest taki drugi kapitan Wrona

> ja kiedyś leciałem i podwozie się zacięło

Przez głupią kontrolkę od podwozia rozwalił się IŁ-62 z m.in. Anną Jantar.
Przy podchodzeniu do lądowania nie zapaliła się kontrolka od podwozia.
Załoga zrobiła rutynowe odejście, zwiększając moc silników, aby zrobić kółko i obsługa z wieży mogła potwierdzić obserwacją przez lornetkę, czy podwozie się rzeczywiście zacięło, czy jest wysunięte, tylko kontrolkę szlag trafił.
Zwiększenie mocy silników spowodowało pęknięcie wału jednego z nich, szczątki poprzecinały cały system sterowania i w efekcie samolot runął.
Kpt. Lipowczan, z bardzo skromnymi możliwościami manewrowymi, wiedząc, że zginie, ominął jednak z trajektorii upadku dom poprawczy dla nieletnich.

Gdyby nie ta kontrolka, silnik rozleciałby się przy następnym zwiększeniu mocy, czyli przed kolejnym startem, na płycie lotniska :(

>zrobię Ci wysoką polisę

...i kolejny PESEL do kolekcji ;>
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Sadylu, kiedyś pisałam,że na ul.Lipowczana odbywałam swoje praktyki studenckie - Schronisko dla nieletnich ( studiowałam w Warszawie).
ul. Lipowczana wcześniej nazywała się ul.Rekreacyjna- (przed katastrofą oczywiście). Jak wejdziesz w mapki historyczne -to sprawdzisz.

tak więc Otojka nie bój się latania, jak coś ma spaść to i tak spadnie, prędzej czy później, więcej ludzi ginie w wypadkach samochodowych niż lotniczych. Ale tylko na jedno zwracaj uwagę, na ,,białych" inaczej, to mogą być potencjalni amatorzy nurkowań

@μ:

Przy prawie tysiącu znanych, jeden w te czy wewte kolekcji nie robi.
Robi TEN konkretny ;)

@Otoja:

Przegapiłem tę informację :/

@Otoja:

Na pewno Rekreacyjna?
Za źródłem Wiki, które sam podałem: "Imieniem kapitana Pawła Lipowczana nazwana jest ulica na warszawskim Okęciu (dawniej Rozwojowa przy kinie Lotnik), przecznica al. Krakowskiej"

@Tomek.siwy
-Otojka nie bój się latania, jak coś ma spaść to i tak spadnie,
Ech , nie przekonałeś mnie ;-)

więcej ludzi ginie w wypadkach samochodowych niż lotniczych< wg jakiej statystyki? Słyszę takie dane ale jeszcze nikt się pod tym nie podpisał (tzw naukowiec)
na jedno zwracaj uwagę, na ,,białych" inaczej, to mogą być potencjalni amatorzy nurkowań-nikt ich nigdy nie rozpoznał

Rozwojowa czy Rekreacyjna, obie na "R" przecież ;)))

@Mikronezja, właśnie tego ni e pamiętam , pomimo tego że jeszcze mam gdzieś tzw.Dzienniczek praktyk.

Mikro masz jakieś sposoby na lęk przed lataniem?

Tak. Nie latam :D

@Mikro
Pierwszy raz lecę.
Wylatuję do pracy na miesiąc.

tu masz takie tam, poglądowe, chyba
http://www.cda.pl/video/207978a7

Tomek.siwy...Ty okrutniku!;)...Otojka nie oglądaj tego!

Tomek, ja pierdzielę, na miejscu Otoi już bym nie wsiadła do samolotu :/

> Wylatuję do pracy na miesiąc

Nie pytając lubego o zgodę? ;>

> Pierwszy raz lecę

Przeleć się z kimś na motolotni - żaden inny pojazd powietrzny nie będzie Ci już straszny :D

@ Tomek .siwy
nie trafiłeś z tematem.

btw usłyszałam w pracy ,co zrobić żeby samolot nie wyleciał!!
Po zamknięciu włazów stanąć i krzyknąć: Allah Akkbar( albo jakoś tak podobnie)

> Po zamknięciu włazów stanąć i krzyknąć: Allah Akkbar( albo jakoś tak podobnie)

ROTFL

Ale prościej szepnąć na odprawie, że NIE MASZ BOMBY ;]

a tak na poważnie, to dwa lata temu lecąc na Kretę samolot zawrócił na Rębiechowo, bo jakieś śrubki pogubił i musieli go poskręcać na nowo, wylot opóźnił się o 14 godzin

Będziesz otoczona przez ludzi, którzy zrobią wszystko by chronić własne i Twoje dobre samopoczucie w czasie lotu. Są do tego przygotowani, o każdej porze dnia i nocy wiedzą jak się zachować.
Uwielbiam latać i chętnie w myślach potrzymam Cię za rękę.
Nie jesteś sama. Na pokładzie wielu czuwa nad Tobą i z pozoru rutynową procedurą. Daj się sobą zaopiekować. Potraktuj lot jak zawieszenie w czasie. Myśl o celu podróży i pomyśl, że uczestniczysz w czyimś spełnionym marzeniu...
Ciesz się lotem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak zupełnie offtopicznie:

Czytałaś Otojko "Strach przed lataniem"?

Polecam, choć w dzisiejszych czasach "grey'ów" w Biedronce, ksiązka nieco myszką trąci.

A może myszka trąci sama sobą? image:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

To i ja "offto...picznie".
Na pokładzie samolotu F3MIA100 musiałby znajdować się Dziewulski i Lorenty a ilość ochrony zwiększona bo "trąci" ... Nie wiem czy starymi jajami czy zgniłym jajem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szanowni państwo, na pokładzie samolotu linii WizzAir wita państwa kapitan Smith. Proszę spojrzeć przez lewe okienka - to jest lewy silnik, on nie pracuje. Proszę spojrzeć przez prawe okienka - to jest prawy silnik, on także nie pracuje. Proszę spróbować spojrzeć w dół. Ta błękitna tafla pod państwem to Morze Bałtyckie. Proszę się przyjrzeć dokładniej. Dostrzegają państwo mały, żółty punkcik - to tratwa ratunkowa, z której mówił do państwa kapitan Smith.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najbardziej niebezpieczne są start i lądowanie, sam lot do zniesienia, choć głośno jest :) Osobiście nie lubię podchodzenia do lądowania oraz kiedy samolot zakręca, mam wtedy wrażenie że zaraz spadniemy ;) Ale widoki z góry są przepiękne. Trzeba szukać pozytywnych stron lotu ;)

A teraz dajmy się wypowiedzieć drugiej stronie czyli osobom, którym nie zgadza się ilość startów z ilością lądowań ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pamiętam mój pierwszy lot... Najpierw się cieszyłam na myśl o locie ale im było bliżej do terminu odlotu tym większy ścisk w żołądku czułam... Droga na lotnisko to był koszmar, już na terminalu piłam herbatkę z mięty (bo melisy nie mieli nigdzie) jedną za drugą i co chwila biegałam do wc (z powodu płynów :D). Do samolotu ledwo doszłam na gumowych nogach... Ale od momentu gdy wystartował (niesamowite uczucie rozpędzanej maszyny i unoszenia się w górę!) zostałam wielbicielką latania! Niestety nie mam możliwości częstego latania bo uczucie jest niesamowite.
Prawdopodobnie nie przestaniesz się stresować, ale to nic, na niektóre uczucia nie mamy wpływu. Pogódź się z tym, że się denerwujesz bo i tak nic z tym nie zrobisz. Wejdź do tego samolotu, zapnij pas, wystartujecie jak startują tysiace samolotów dziennie na całym świecie i wtedy wszystko minie:) Pozdrawiam!

@Gosia, ech zobaczymy jak to będzie. Nie sądzę żebym została wielbicielką latania.
Piszesz..........(niesamowite uczucie rozpędzanej maszyny i unoszenia się w górę!) ............sprawę" unoszenia się" wolałabym zrealizować na karuzeli :-)

Mam tylko nadzieję,że będę mogła opisać swoje wrażenia z lotu :-(
Dzięki za słowa otuchy.
btw Herbatki uspokajające i gumowe nogi....Czuję jakbyś opisywała mój egzamin na prawo jazdy ( chociaż nie egzamin - 4 egzaminy :-) )

Hm... Nie zapomnij, że Twoja rzeczywistość to manifestacja Twoich myśli.
Więcej wiary w siebie i innych. Chwile zwątpienia to też krok ku większej motywacji.
Na dłuższej trasie wybierz winko czy drinka do obiadu i pod kocykiem daj się uśpić dobrą komedią.
Zagadaj do pursera na pokładzie. Zajrzy do Ciebie z uśmiechem od czasu do czasu...
Enjoy your flight! Zawsze ktoś czuwa nad najsłabszym ogniwem ;)

No daj żyć gender, akurat z manifestacją jej wiary w siebie to trochę chromo. A zamiast komedii wolałaby zapewne jakiś trzymający w napięciu film katastroficzny, tylko to trochę w poprzek podniebnym wojażom :-)))
Świat jest taki, jaki sobie wyobrażamy, że jest.
Gender o świecie nie ma najlepszego wyobrażenia.
Co nie gender?

@allandr

Enjoy your flight!........... Or to see the new better world :-(

Pierwszy lot to ok.1h 45min (oczywiście jak dolecę) lot Wizzairem ,
Drugi lot -nie wiem ile będzie trwał (chyba jakieś lokalne linie norweskie).

@Mansonie z zagajnika :-)

< A zamiast komedii wolałaby zapewne jakiś trzymający w napięciu film katastroficzny............. Ano właśnie naoglądałam się tego i owego a teraz ........wszystko mi się przypomina.

http://jbzd.pl/obr/265452/heheszki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Manson, no niby to fajne,wesołe itd.
Aczkolwiek ptaki kojarzą mi się z silnikiem ( takie buty....)

https://www.youtube.com/watch?v=WphESFxNN-U

Kto Ci tam łapki do góry daje?????

Ależ to jest ładne :-)

https://www.youtube.com/watch?v=dJugByDYg7Y

Hehe Manson.
Zawsze wiedziałem, odkąd Cię spotkałem, że masz poczucie humoru.
Ale tym razem to nawet wywołałeś uśmiech na moim ryju.

Na moim ryjku też;):))))

Cały Manson.
Ludź lasu.

Inne tematy z forum

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...