Lista prezentów

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z listą prezentów ślubnych? Bardzo by mi taka pasowała, bo nie chcemy gościom narzucać, że kasa, a z drugiej strony nie chcemy dostać masy niepotrzebnych klamotów. Tym bardziej że ja snobka jestem, i nie zadowalam się byle czym ;-).

Więc wrzuciłoby się konkretne rzeczy na tą listę, zakres cenowy też byłby zróżnicowany, i byłoby fajnie. Ale technicznie to nie mam pomysłu jak to rozwiązać - net odpada, bo wiele osób nie korzysta.

A może macie inne pomysły jak zorganizować sprawę prezentów?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Lista prezentów

U mnie lista odpada :( już mój wierszyk o kasie został skrytykowany na maksa - żeby broń boże nikogo nie zranić ;)

u mnie będzie wierszyk o kasie :))))
i szczerze mówiąc nie spotkał się z krytyką najbliższych a raczej z ich aprobatą:)
wydaje mi się że większy problem będzie chyba z tymi prezentami :) no bo lista musiałaby być bardzo długa, żeby każdy znalazł w niej coś dla siebie i coś na co może sobie pozwolić:)

Zakładam, że od części i tak dostaniemy kasę, więc lista nie musi być aż tak długa. Chodzi tylko o to, że jak sobie zamarzyłam np. toster firmy Ph... z konkretnej linii, bo akurat taki mi się podoba i do kuchni by mi pięknie pasował, to żebym właśnie taki dostała.

A może ja zbyt materialistycznie podchodzę do rzeczy?...

ma.sia ty okropna materialistko :) ja też bym najchętniej taka listę rozprowadziła!!!!
tylko to i tak nie rozwiązuje problemu aktualizacji listy - bo możesz dostać 12 żelezaek firmy Br... i 20 tosterów i 30 czajników ;) ze swojej ulubionej listy :)
chyba że po prostu wybierzesz osobę która zaopiekuje się listą i goście będą do tej osoby dzwonić i się umawiać, co kto kupuje :) i ona na bierząco będzie mówić, że żelazka to już nie, bo ktoś inny chce je kupić :) i został tylko toster i maszynka do mięsa ....

No właśnie jakoś tak to sobie wymyśliłam, ale... kto się zaopiekuje taką listą? Jak moi rodzice, to będzie że dlaczego nie teściowie, a teściowej chyba bym takiej listy nie powierzyła (hmmm).

Niby mogłaby to być moja świadkowa, ale ona ma tylko komórkę a nie ma telefonu stacjonarnego, a wiadomo jak to jest z dzwonieniem na komórkę. Jednym słowem zawsze jest jakieś ALE...

Właśnie, tak to jest jak ktoś jest podłym materialistą ;-)

Witam was , ja niestety dzis obudzilam sie z goraczka , wzielam lekarstwa i siedze pod kolderka:(:( co do prezentow to my raczej jestesmy za kasa ,poprostu mieszkamy razem juz dwa lata ( pewnie macie zgorszone minki cooo????) i raczej mamy juz wszystkie potrzebne sprzety hihihihi jak ktos sie bedzie pytal to powiemy chyba ze moga dac nam dowolna sumke . Jakos dyplomatycznie musimy to zalatwic:)

tak, sabra zgorszyłam się okrutnie ;) gdybyśmy mogli razem zamieszkac z moim dawno byśmy to już zrobili, ale niestety ..... rodzice by nas wydziedziczyli .... ale może się zaczniemy w maju już bawić w remoncik, to sobie zaczniemy razem rządzić :)

Moi rodzice się krzywili do czasu skończenia przez nas studiów, a potem nie mieli innego wyjścia jak tylko odpuścić. Bo po pierwsze ja i tak zawsze robię jak chcę (ale teraz sobie musicie o mnie myśleć!!!), a po drugie oznajmiłam że za mąż wychodzić nie zamierzam, bo mi papierek do niczego niepotrzebny.

No i jak ja teraz wyglądam??? Życie sprawę zweryfikowało, i okazało się że papierki zawsze się przydają. A ja się podkręcam tym ślubem jak nie wiem co :-))).

Ładnie wyglądasz :) tak jak wcześniej :)

my tez mamy wierszyk o kasie:) a do tego na stronce www pojawi sie lista z prezentami(bardzo krotka i zroznicowana cenowo) dla tych, ktorzy i tak zdecyduja sie cos kupic.
ma.sia jesli nie kazdy korzysta z netu to mozna wydrukowac taka liste i wyslac ja w formie lancuszka:) chociaz to moze byc skomplikowane dla gosci i jest ryzyko, ze lista gdzies po drodze zaginie. do listy dolaczasz adresy innych gosci,wysylasz liste komus, ta osoba skresla co kupi i posyla liste dalej. i tak dalej, az lista wroci do ciebie:)

pozdrawiam
flo

Dzięki Flo, to jest całkiem niegłupie rozwiązanie. Musimy o tym pomyśleć.

a co kiedy zamiast tostera firmy Ph.. dostaniesz toster firmy Ph..x "bo tego co chcieliscie nie bylo w sklepie"?

Cóż, pewnie pójdę i się powieszę...

można potem zawsze pozbyć się tego prezentu dając go komuś na urodziny albo gwiazdkę, albo rocznicę ślubu :)

Witch, uratowałaś mi życie :-)))

A ja jak zwykle nic nie wiem o żadym wierszyku o kasie :( Podacie mi go? A jesli chodzi o listę, to tak to sobie wymysliłam, że dla tyc którzy kasy z różnych powodów dawać nie będą to będą takie dwie listy (jedna u moich rodziców, a druga u rodziców mojego Miśka) i trzeba będzie wykreślać te rzeczy które juz ktoś sobie zamówił. A z tymi firmami to by było fajnie hhi tylko jakoś tak głupio pisać toster firmy ph.., pralka Bosch itp ;)

Umnie napewno bedzie lista prezetow. spotkalam sie z krytyka u moich kolezanek ale ja nie chce dostac tej samej rzeczy od 5 osob lub cos co mi bedzie nie potrzebne. A otym wierszyku o kasie to nie slyszalam. Napiscie go dziewczyny.

wierszyk:

Pragnąć przełamać tradycje stare
By nie mieć na przykład żelazek parę
I zaoszczędzić przemiłym gościom
Łamania głów nad prezentów mnogością
Podpowiadamy: mile widziany i bardzo wygodny
Będzie bilecik ze znakiem wodnym

Narzeczeni

A my nie chcemy żadnych prezentów, ani kasy - chcemy tylko żeby goście byli w dobrych humorach i miło wspominali ten ważny dla nas dzień.

W końcu ślub jest po to żeby przypieczętować to że chcemy na zawsze być razem, a nie po to żeby uzbierać dużo prezentów i kasy.

anja

OJ ANJA PRZECIEZ NAM TEZ ZALEZY ZEBY SIE WSZYSCY dobrze bawili i poprostu byli z nami w tym dniu , ale zobaczysz sama jak bedziesz organizowac slub , ze ludzie sami chca cos ofiarowac i pytaja sie jaka forma nam odpowiada . wiecie ja wlasciwie tylko dla tej kasy co nazbeiram robie to wesele;)

Tak tak, ja też tak mówię, że najszczęśliwsza będę jak przyjdą i będą się dobrze bawić, nie liczę na żadne prezenty ani kasę, ale przecież oni i tak coś przyniosą!!!!!!! i lepiej po prostu powiedzieć co się chce :) gościom przy kasie mówić, że najbardziej przydadzą się pieniążki, a przyjaciółkom mówić o drobiazgach - albumach, rameczkach do zdjęć, filiżankach w biedroneczki itd :)

dokładnie! :) my własnie chcemy od tych kasiastych kasę, a od tych mniej kasiastych prezenciki- bo to po prostu jest zręczniejsze dla gości przynieść coś drobnego niż włożyć do koperty bardzo drobna sumę pieniędzy...
Witch! podasz mi prosze ten wierszyk o kasie? bo ja w temacie nie jestem :(

Anja, zgadzam się z Tobą, ale goście i tak zawsze przychodzą z prezentami, więc lepiej dostać coś co się chce niż coś czego się nie chce. I upychać te niechciane prezenty po kątach, bo przecież się nie wyrzuci.

Ja czułabym się idiotycznie idąc na wesele z pustymi rękami. Wychodzę z założenia, że skoro ktoś włożył dużo czasu i pieniędzy w to, żeby spędzić ten czas m.in. w moim towarzystwie, to ja chciałabym mu za to wyróżnienie takim prezentem podziękować.

Bo tak szczerze: byłaś kiedyś na weselu bez prezentów?

JA CHCĘ TAK: MERCEDESA CLK SREBRNEGO, WILLĘ NA KARAIBACH (URZĄDZONĄ), TV PLAZMOWY (MOŻE BYĆ SONY), I WŁASNY KAWAŁEK PLAŻY :) CZY TO AŻ TAK WIELE?

i lot na Ksiezyc jako prezent na podroz poslubna ;o)

ELAJZA TY MI COŚ OLUNIĘ PRZYPOMINASZ ;)

ej, no zartuje!!

no ej wiem, że żartujesz, ja przecież też żartuję :)

bo my tez mamy potrzeby, i to bardzo konkretne: mebelki (Bydgoskie, nie pamietam jak sie linia nazywa) do mieszkanka, autko, jakas podroz na Kanary. To tak na poczatek :-) ale toster tez by sie przydal :>

ja mam już toster :) ale nie mam ekspresu do kawy i żelazka - przydałby mi sie brauna - z kolekcji aj nie pamiętam jak sie nazywa, ale taki srebrny - z nierdzewki ;)

ja bylam na kilku weselach moich znajomych i zawsze pytalismy sie czy robia liste prezentow czy zbieraja pieniazki , i nie czulam sie zle jak mowili o pieniadzach , zreszta ciezko trafic w gusty mlodej pary gdy np. nie robia listy .

ja wiele nie zadam : domek na wsi z ogrodem i jeepa i cosik na koncie zeby na rachunki starczylo:)

no logika - jeep do jeżdżenia po polnych drogach, a CLK'a na miasto :)

Ja o domku na wsi tez mazylam i moje marzenie sie spelnilo, bo poslubie bede mieszkac na wsi ;-))
A pozatym to przydalo by mi sie umeblowanie mojego domku, jakis samochod i fajni tesciowie do konca zycia a nie przed slubem, bo poslubie mogo sie okazac okrutni.

Zgadzam się z Wami, ze goscie mają problem, ale napisałam to co myslę - czyli że nie chcemy ani kasy ani prezentow!

Ale na pewno bede mowic gosciom zeby zamiast kwiatow przynosili pluszaki (zawioze je do jakiegos domu dziecka), albo zeby wpłacali dowolna kwotę na jakies schronisko dla zwierzakow.

Kwiaty - bardzo lubie, ale na pewno ww. forma bedzie bardziej pozyteczna.

Anja

anja masz prawo wyrazac swoje mysli:):) ja tez myslalabym tak , ale niestety zyje w takich realiach ze wychodzac za maz musze wlozyc w to szybko co mam i moze dlatego tak postanowilismy :(: ale to nie tak ze robimy wesele dla kasy poprostu , jak cos dostaniemy to fajnie a jak nie to tez dobrze . najwazniejsze by ten dzien byl wspanialym wspomnieniem i poczatkiem;):)

z resztą tak sobie pomyślałam ze, jesli goscie chca koniecznie cos przyniesc (i nie chodzi mi o jakąs alternatywę zamiast kwiatów) to rzeczywiscie mogą w ramach wlasciwego prezentu przyniesc cos co sie przyda czy to w hospicjum, w domu dziecka czy w schronisku. Oczywiscie wczesniej musielibysmy sie zorientowac, jakie sa potrzeby takich placowek (w ramach rozsadku - bo to ze kazda z nich potrzebuje wielkiej kasy to pewnie standard)

tak sobie mysle - ten pomysl z pluszakami zamiast kwiatow jest super, tylko ze podobno ostatnio bardzo popularny i nie wszystkie domy dziecka chca brac pluszaki, bo maja ich stosy. Moze lepiej zamiast pluszakow zaproponowac ksiazki dla dzieci albo cos w tym typie?

Myślę że najprościej jest upatrzyć sobie jakiś konkretny dom dziecka, skontaktować się z nim osobiście i zapytać czy możecie pomóc i w jaki sposób. Bo że pomoc jest potrzebna, to nie mam wątpliwości.

Nie musi to być zresztą koniecznie dom dziecka, równie dobrze może być schronisko dla zwierząt, hospicjum, czy co tam sobie kto wymyśli.

Ja tak właśnie zamierzam zrobić.

oczywiscie masz rację - pluszaki to było bardziej jako hasło, to mogą być książki albo jeszcze cos innego. Jak dla mnie to moze być nawet karma dla zwierzaków, ktorą moglabym zawiezc do jakiegos schroniska o!

ja lubie kwiaty :) najlepiej róże - białe, kremowe, herbaciane, lekko pomarańczowe, różowe .... i wogóle :)

W kwestii prezentow doszlismy do consensusu z all familly i bedziemy drukowac wierszyki zapraszajace do wreczania pieniazkow i tak tez bedziemy mowic przy okazji konsultacji telefonicznych tuz przed Weddingiem. A co do kwiotków to my zaproponowalismy zamiast flowerów ksiązki z dedykacjami, cobym za 50 lat miala co czytac w fotelu bujanym ;))

My tez na zaproszeniach umiescimy ten wierszyk o pieniazkach, a jesli chodzi o kwiaty - to ja ciesze sie ze dostane ich duzo, bo bardzo lubie wszytkie kwiatki!!!

a my sie powaznie zastanawiamy nad lista prezentow :) ale powiadomimy o niej chyba te mlodsze osoby - roznego typu naburmuszone ciocie ;) nie musza nawet wiedziec o jej istnieniu :) moi znajomi w tamtym roku taka zrobili i bylo to super wygodne dla nich i dla nas- gosci, na liscie bylo wszystko: sklep, cena, numer produktu ;) kolor, weszlismy do sklepu i kupilismy :) a wymienione prezenty byly bardzo rozne od wieszakow ;) czy solniczki za kilka zl ;) do troche drozszych :) kazdy mogl wybrac wg mozliwosci i checi :), acha lista szla droga mailowa byl zalacznik w wordzie i kazda kolejna osoba kasowala prezent ktory wybrala i odsylala na adres mlodych :) dla nich to tez byla niespodzianka bo nie wiedzieli kto co kupuje :)

m ysie tez zastanawialismy na prezentami...mieszkamy razem wiec wszystko co nam potrzebne juz mamy....nie chcemy pierwsi mowic ze tylko kasa....goscie zaczynaja sie ans pytac co chcemy..wiec gdy pytaja prosto mowimy ze4 traczej pieniadze....a jesli nie pytaja nas to naszych rodzicow..zreszta slubu nie robi sie tylko dla prezentow!!!!!!!!!!!!!!!!!! a jak dostaniemy 3 zelazka to tez sie przydadza do prasowania kiedys pieluch...hehehehehehehe

Listy prezentow mozna tez deponowac w wybranych sklepach. W domu towarowym mozna zostawic duza zroznicowana liste a w jakis mniejszych bardziej specjalistycznych sklepach miejsze. Gosci informuje sie ze w sklepie(ach) takim i takim jest lista a o skreslanie nie trzeba sie martwic bo tym zajmie sie przedsiebiorca.