Lol - ki diabeł ?

Pojechałem dziś rano tramwajem na zakupy. Siedzę lekko przymulony, jak to rano bywa, gdy nagle podrywa mnie lekki okrzyk zza pleców. Nie wierząc własnym zmysłom, lekko pobudzony, zaczynam strzyc uszami. I za chwilę, znowu pada ten sam okrzyk. Nie ma wątpliwości, to było "lol". Odwracam się i widzę nastoletnie dziewczę w wieku okołopoborowym nawijające do psiapsiółki i co chwila, tam gdzie facet wrzuca "q..." czy "p...", ona wdzięcznie "lol-uje".

Wow, ucieszyłem się niezmiernie, jak badacz, który natrafił w głębi Amazonii na przedstawiciela legendarnego, zaginionego plemienia, bo do tej pory sądziłem, że mnie ktoś robi w konia. Hipster !Trafiłem w końcu na hipstera, a do tej pory nie dowierzałem, gdy czytywałem zabawne historyjki z życia modnych lemingów w tygodniku "Do rzeczy", posługujących się hipsterskim narzeczem i zawsze eskcytowało mnie używane przez nich tajemnicze hasło "lol". Przyznam się ze wstydem, że nadal tego szyfru nie rozgryzłem. Może ktoś na forum wie, o co chodzi ? Może to jest jakieś bardzo brzydkie słowo i znowu ktoś o delikatnej konstrukcji duchowej poczuje sę obrażony ? Na pewno nie było to moim zamysłem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Lol - ki diabeł ?

Kopia z innego forum, żebym nie musiała się produkować :)))

Laughing Out Loud - Śmiać się głośno;)

to teraz tekst nastolatków, wyrażają tym jednym słowem, że dla nich coś jest głupie, coś takiego ja żal...
np.:
dziewczyna1: Ale converse są super! Kupię sobie takie:)
dziewczyna2: Lol, przecież od razu się zepsują, a są takie drogie, żal mi Cię, jesteś taka naiwna...

Przykład "na poziomie" :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za oświecenie. Niestety nie zdążyłem dokladnie sprawdzić w jakich kontekstach dziewczę używało tego "lola", bo musiałem wysiąść z tramwaju. Ale byłem pod wrażeniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

LOL to jeszcze nic.. Kilka lat temu byłem świadkiem gdy jakieś "dziołchy" w wieku, w którym się gra w słoneczko, mówiły "xD". Taaa..mówiły. Iksde. Normalnie nienormalnie! Początkowo chciałem ROFTLCOPTEREM zarzucić, ale potem złapałem się za łeb i pomyślałem jaki to obciach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież to wstyd napisać "xD" a co dopiero powiedzieć... ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

LOL, xD...kurde ale ja stara jestem ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mama30plus, Ty nie jesteś stara :) poprostu Twoje dzieci są jeszcze małe. Rodzice gimnazjalistów wiedzą o co chodzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co to ,to xD ? jakaś ekstremalna radość ?

@Rutgerina

Dzięki :)
Wychodzi na to że "zmądrzeję" za jakieś 10 lat... Ale i tak poznaję już słownictwo mi dotąd nie znane jak np. siekierować :D

Z calym szacunkiem. Niech kazdy z nas przypomni swoie dziecinstwo.Oni sa inni niz my ale przeciez my takze bylismy inni niz nasze rodzicy.A tym bardziej ze sami icchcemy zeby oni byli madzejszy od nas .Nu tu i masz Babo placek,co chciales to masz.

No właśnie, a jakie odzywki były w Waszym dzieciństwie?:)

Morda krótko pr...tutko? Takie jedno z mocniejszych chyba.
Odżywki odzywkami, ale coś co pasuje do zapisu, słownie brzmi dosyć żenująco ;) iksde :p

Młodzieżowe odzywki niech będzie, ale to wszechobecne słowo wyrażające zachwyt i wszelkie zbliżone odczucia rozpoczynające się na literkę "z".

Z mojego dzieciństwa to : nie ściemniaj, spadaj na drzewo, odwal się , spier....... , i takie tam . Nie pamiętacie bo wydaje się wam że te zwroty były w języku polskim od zawsze.

@Bernard

Twój post wywołał burzę w mojej głowie...
Nie pamiętam! Żadnych odzywek, tekstów...
Czyżbym była aż tak grzeczna??

Niemozliwe ;)

:D:D:D oj, oj... :D:D:D dajcie dzieciakom być dzieciakami.. ;)))) Przecież niedawno sami tacy byliście :)))) Zapomniał wół jak cielęciem był.. ? ;))

Niedawno... :))) Na starość wszystko sobie przypomnimy :D

Powiało alzheimerem..

Utrzymywanie regularnych relacji społecznych obniża ryzyko choroby ;)

Jeżeli chodzi o choroby inne niż powyższa to zależy z kim i jakich relacji.

moje dziecię, które ma 8 lat też mówi LOL. Ze szkoły to po przyniosła. Prawie wszystkie dzieciaki tak mówią.

Chłopaki poza k.. i ch... mówią też "lama", ale za grosz nikt nie wie o co biega. Nawet Pani na zebraniu się pytała, czy rodzice wiedzą, ale nikt nie miał pojęcia ;-)

lama to skrót od lamer , taki nasz niedorajda, nieudacznik , fajtłapa , fujara.

Serio nie wiesz? To taki "skrót" od lamera. Takiej p*zdy, fajtłapy, d*py itp.
Ale dziwi mnie, że już w takim wieku tam mówią...za dużo czasu w internecie.

Proponuję zamknąć temat, bo dowiedziałem się co to jest en "lol", a przy okazji zaapelować do wszelkich nasladowców małpujących język angielski. Jako znawca języka mogę śmiało powiedzieć, że daleko językowi angielskiemu do giętkości i barwnośći języka polskiego. A więc - Polacy nie gęsi...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Serio nie wiesz? To taki "skrót" od lamera. Takiej p*zdy, fajtłapy, d*py itp.
Ale dziwi mnie, że już w takim wieku tam mówią...za dużo czasu w internecie.

serio nie miałam pojęcia :) i jak widać nikt z innych rodziców tez nie :-)

a i dzięki za uświadomienie :)

Dziękuję Ci Sissel za przypomnienie pojęcia 'starość' ;))) bezcenne.... ;)))))

Inne tematy z forum

Wiersz o Gdyni (9 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...