MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)

czy to są krople do nosa?
CZy mogę jej dać krople skoro dopiero skończyła kurację (nieskuteczną) nasiwin soft? Czy nie spapram jej śłuzówki nosa? solą też jej oczyszczam co chwila

agag ja małej na katar daję Clemastinum hasco i sól morską z tym że u nas najczęściej jest katar alergiczny (też taki bezbarwny) i jej ten syrop pomaga. A jak był raz przeziębiona i miała taki gęsty katar to dawałam jej Otrivin dla dzieci i szybko katar jej minął.

MajowaMaju Majka jakoś specjalnie radości nie okazywała (ale ona nawet w domu jak widzi tatę po tygodniu i jest za nim stęskniona to jakoś tej radości jeszcze nie umie tak okazać) ale było widać że jej się podoba, pokazywała gdzie jest słoń, jaka duża jest żyrafa, ale najbardziej podobały jej się papugi i inne ptaki (sama wypatrywała gdzie są w klatkach i pokazywała palcem), no i zachwycona była małymi kangurkami które były zaraz przy płocie i wołała do nich "miau" bo przypominały jej kotka :) i nie chciała od nich odejść. Nie zwidzaliśmy z nią dokładnie całego ZOO tylko szliśmy tam gdzie zwięrzęta były blisko ogrodzenia żeby je widziała. Na początku oczywiście najbardziej zachwycona to była innymi małymi dziećmi :) No i dla niej samą frajdą był taki długi spacer, bo ponad połowę ZOO przeszła sama na nóżkach. Moim zdaniem warto iść :)

A co zrobić z katarem?
My się już męczymy ponad tydzień... Nasiwin jej dawałam przez 5 dni, a teraz to już nie wiem co. Amol nie działa, maśc majerankowa też nie.

W sumie to taki bezbarwny katar, nie żółty, ale strasznie męczy się przy tym
Cieszę się że chociaż pięknie wydmuchuje noc s pieluszkę albo chusteczkę :) Lepiej niż większość przedszkolaków! - tylko że nei zawsze chce to robić :P

Słonko, bo Majka to silna dziewczynka!!
Super , że taks zybko wam sie udalo opanowac sytuacje.
A powiedz Słonko, czy Majka juz rzeczywiście cieszyla się w zoo, chcielismy wybrac sie w weekend, tak sie własnie zastanwaiam, czy dzieciaki juz sa w stanie sie na tyle skupic, u ans zawsze na ulicy sząl na ptaki i psy wiec dlatego chcialam do zoo jechac.

Mimii trzymamy mocno kciuki żeby wszystko Wam się ułożyło po Waszej myśli !!! Buziaki dla Boryska!! Trzymajcie się!!

Majka trochę przeziębiona. W poniedziałek byliśmy u lekarza jak jeszcze ani kataru nie było ani kaszlu tylko miała zapchany nos i dostała tylko wit. C. W wtorek było tak samo więc poszliśmy z małą do ZOO i chyba ją tam gdzieś zawiało bo wczoraj rano zaczęła kaszleć i ma katarek. Dajęj jej syropy na kaszel i na katar i dziś katarek jeszcze ma ale od rana ani razu nie zakaszlała, a wczoraj miała straszny aż duszący ten kaszel - ąż mi się wierzyć nie chce że tak szybko jej minąła, ale bardzo się z tego cieszę :)

Aga za tydzień :)

Jejciu Mimii widziałam Twój wątek... Chyba coś tam okropnego musiało się u Ciebie porobić... Przykro mi bardzo..

Monia to teraz czy za tydzień?

Neissi,

to to Kochana dziewczyna jesteś!
Napewno lekko pozmieniam przepisy i cos Majce upichce, kukurydziana i ryzowa musimy wuatowac, Sinlac bardzo ja zatwardza, ale inne przepisy napewno wykorzystam. Czekam z niecierpilowscia na przepis zupki brokulowej.

Nessi, a powiedz gdzie ty do agstro chodzisz?
My chodzimy do wojewódzkiego i wszyyscy wszem i wobec mowili nam juz ze Gdańsk (ogólnie trojmaisto) jest bardzo slabe pod tym wzgledem.
Moze wam by sie przydała ta Bydgoszcz?
Warunki dla dzie i mam naprawde swietne (jak nie zamykaja ana weekend jednego oddzialau iw szyscy mecza sie an ejdnym pietrze) ale cos za cos.

maja napraede swietnych fachowców, mega sprzet, maja slaby kontrakt i czasem trwa zanim sie na jakeis badanai zdecyduja ale coskolwiek robia, chca postawic diagnoze nigdy nie spotkalam sie ze stwierdzeniem jak w wojewodzkim, ze oni nie wiedza co zrobic, maja Klinike Pediatrii, Alergologii i Gstroeneterelogii w jednym i te trzy dzialania podczas diagnostyki sa koordynowane, przewodzi oddzialowi prof. Szaflarska, bardzo uznana wsróc lekarzy w całym kraju.
Moze by wam pomogli, bo strasznie szkoda KUbusia.
Widzisz my do konca diagnozy nie mamy, ale wazne ze cos sie dzieje, ze szukaja, draza, idzioemy malymi kroczkami.

Bylismy wczoraj u naszej dr. Sowy, mam wprowadzic prawdziwie gluten, bo orkisz zaweira go tak minimalnie ze moga ejje enzymy zaniknac, i czekac czy bedzie cos lepiej. Zmianic mamay mleko z tego nowowprowadzonego Bebilou Comfort na Enfamil O-Lac, bo jak nic ona tej laktozy nie moze, mamy Majke mierzyc co m-c o tyej samej porze, zeby przez kilka m-cy zaobserowac czy i ile urosla, mamy nadzieje ze zaczynajac od soboty podawanie Eutyroxu na tarczyce ruszy sie ejje ten wzrost.

mamy skontaktowac sie z dr Barbara Bialynicka, ktora jedyna podobno w wojewodztwie zajmuje sie ustalaniem indywidualnego aklendarza szczepien i jest w stanie sprowadzic inne szczpionki, my tera mam nadal tylko 1 dawke 6w1, i nie wiedomo coz nia zrobic, bo stara juz jest, wiec zobaczymy co ta dr wymisli. Mma napewno zakaz tyego pakietu co jest chyba odraza, swinka, rozyczka, takie chyba w 13 m-cu normalnie sie dostaje, bo sa na zółtku robione, a poza tym Majka puchnie etraz po akzdych lekach nawet starch jeje tego 6w1 podac.

http://www.cm.umk.pl/index.php?option=displaypage&Itemid=142&op=page

A chyba wszyscy sa jakis spacerakch lenich i urlopach, bo cisza tutaj...

A my pamietamy MamoMarty:):):) tuz tuż!!!!!!!!
Nessi, chyba przepiórczych ajjaek tez nie mozemy ale spytam, no i dzieki za stronke.

Wracajac do tej bydgoszczy, powiem ci tak ze jesli bys sie zdecydowała, to warto teraz w wakacje, ejst sporo miejsc, przyjmuja dzieci bez problemu a po sezonie, to na drobnostki ludzie czekaja miesiacami, wiec moze warto skorzystac.
Jak cos podsylam ci stronke:

MajowaMaju widzę, że grissini odpadają, bo to jest głównie skrobia ziemniaczana, a Mała chyba nie może też ziemniaków. Zostaje więc Wam mąka gryczana, mąka kasztanowa i skrobia pszenna bezglutenowa. Nie wiem czy możecie jajko zastąpić przepiórczymi. Wtedy daje się 3 przepiórcze zamiast jednego kurzego. Jeśli nie to jest zamiennik jajka w proszku. Ja tego nie używam, ale ma to Bezgluten i pewnie Schar też. Schar ma fajne mieszanki do wypieków i na pewno coś tam jest co by się nadało, ale trzeba mieć na to czas.
Ogólnie polecam stronę http://www.malyalergik.pl Zaznaczasz tam czego dziecko nie może jeść i wyświetlają Ci się przepisy z diety eliminacyjnej. Oczywiście masło zastępujemy olejem albo margaryną bezmleczną. Jeśli może jeść Sinlac to mam świetny przepis na naleśniki. Uwielbiamy je z Kubą :)

Naleśniki sinlac

Składniki:
oliwa 5 ml
mąka ryżowa 2 łyżki
woda 60 ml
Sinlac 5 łyżeczek

Przepis:

Do naczynia wlej wodę, dodaj sinlac i wymieszaj. Dolej olej, dodaj mąkę ryżową i dokładnie wymieszaj. Olej do smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być bardzo gorąca Naleśniki smażymy po obydwu stronach. Wychodzi jeden naleśnik na małą patelnię.

Uwagi:

Wprowadziła: zaga25

Wiem, że jest tam mąka ryżowa, ale jak podasz je z farszem brokułowym lub z dodatkiem jogurtu to zrównoważy się działanie na jelita.

Mają też dużo fajnych placków. Kuba je jadł i bardzo mu smakowały. My jednak nie jemy smażonego częściej niż raz w tygodniu żeby brzuszek nie bolał.

Bezglutenowe placki z jabłkiem

Składniki:
oliwa do smażenia
sól do smaku
mąka gryczana 3 łyżki
cukier do smaku
jabłko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki

Przepis:

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Mąki, sól i cukier wszypac do miski i dolać 1 1/2 szklanki wody. Wymieszać i dodać starte jabłka. Smażyć na oliwie na złoty kolor. UWAGA: można ewentualnie dodać 1 jajko kurze lub 3 przepiórcze i 1-2 łyżki mąki kukurydzianej

Uwagi:

Wprowadziła: kruffa

Placki dyniowo-cukiniowe

Składniki:
oliwa
cukinia 3 lyzki
dynia 3 lyzki
mąka ziemniaczana płaska lyzeczka

Przepis:

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę ziemniaczaną (lub inną dozwoloną) i dobrze wymieszaj. Smażyć na oliwie małe placuszki, baczyć by sie zbyt mocno nie przypaliły. Ponieważ dynia jest słodka, nie potrzeba żadnych przypraw.

Uwagi:

Wprowadziła: patyska

Placki gryczane na słodko

Składniki:
oliwa do smażenia
mąka gryczana 3 łyżki
cukier do smaku
woda 1łyżka

Przepis:

Mąkę wymieszać z cukrem, dolać wodę tak aby powstała masa gęstsza niż na naleśniki. Patelnię posmarować oliwą i smażyć małe placki. Można też dodać pokrojone w kawałki dozwolone suszone owoce wg uznania.

Uwagi:

Wprowadziła: kruffa

Mam też świetny przepis na zupkę brokułową. Jest po prostu pycha. Podam przepis jak znajdę, bo boję się, że z głowy coś pomylę :)

Ja piekę Kubie ciastka na skrobi kukurydzianej i kleiku ryżowym żeby miał coś dobrego do przegryzienia. Nie wiem co by było, gdyby nie mógł jeść chrupek kukurydzianych i ryżowych, bo bywają dni, że tylko to zechce spożyć.

My nadal mamy zakaz glutenu i mleka. Nie wolno nam nawet spróbować mleka koziego. Kupiłam więc mleko ryżowe, choć jest cholernie drogie. Ale i tak tańsze od innych. O ile pamiętam jest jeszcze orkiszowe (nie możemy), kasztanowe i wiele innych cudów.

Gastro powiedział, że nie umawia nas na kolejny termin, bo on tu już nic nie poradzi i wysłał nas do kliniki gastro w Gdańsku. Tam jednak miła pani powiedziała, że nie wiedzą po co mieliby go przyjąć, bo oni muszą wiedzieć czego szukać i ja mam im to powiedzieć. Myślałam, że to lekarze w szpitalu mają wiedzieć czego szukać, a nie matki pacjentów, ale chyba coś się pozmieniało.

Dziękuję:P

Majowa właśnie zauważyłam Twój drugi suwaczek! Gratulacje;)

Nesssi, ty zawsze kopalnia pomysłów:)

U ans zyto odpada, ryz i kukurydza tez neistety.
Kupilam jej sucharki orkiszowe, ale nie moge jeje caly czas na przegryzki dawać sucharów bo to tak jakby chleb caly czas jadał, a u nas dodatkowo trzeba dzialać przeciwzaparciowo (znalaząlm tez ciasteczka orkiszowe bezjajkowe, ale tez nie moge jej dawac, 1-2 co kilka dni, zeby nie zatwardzało). Musze sprawdzic skąłd tych grissini.
Mam wprowadzony gluten,ale jeszcze nic przennego gdzie glutenu najwiecej, to jeszcze przed nami, pijemy poltora tyg ten Bebilon Comfort, on ma rozbite czasteczki bialka wiec jeste nieco inny niz tradycyjne mleko modyfikowane, mloda dostaje ok 80-100gr jogurtu naturalnego dziennie teraz, z kupkami nieco lepiej (przy obizonej dawce leków sa co kilka dni).
Dzis idziemy do naszej pani dr Sowy, moze ona cos podpowie, musimy omowic z nia wszytkie badania, plan działania, pobyt w szpitalu, pewnie tez bedziemy badac na nietolerancje laktozy ktora miala a teraz nikt badan nie zrobil, a nie wiem czy to polepszenie w kupach to nie wlasnie z nietolerancji laktozy wynika, a to dobiloby jej jelita.

Mam nadzieje ze jutro bede mądrzejsza:)

neissi a jak u was?! cos lepiej?

MajowaMaju nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale jeśli Malutka może jeść gluten i mleko to jest coś takiego jak groszek ptysiowy. Jest też taki bezglutenowy, ale z mlekiem. Mój Kuba je kuleczki kukurydziane i ryżowe, a tego groszku niestety nie może. Kupuję mu więc bezglutenowe grissini. To takie patyczki jak paluszki słone, ale twardsze. Widziałam też takie normalne pszenne. Mogłaby też chrupać chlebek chrupki na przykład żytni, macę i podpłomyki bez cukru.

Aya, słodka ta Wasza kruszynka. Pozdrawiamy serdecznie :) :*

Majowa, u Marysi tez zrobiła się asymetria przy nauce chodzenia przy meblach. Maryś sie jeszcze nie puściła do samodzielnego chodzenia ale narazie mnie to nie martwi. Bardziej zaczynam się przygladać nóżkom bo w sumie dziwnie na nich staje, jak chodzi za rączkę to mało zgina je w kolanach. Raczej przerzuca jedną i drugą do przodu. Ale czworakuje poprawnie więc sama nie wiem. Zapiszę ją do OWI niech zobaczą.

Nocnik..... Po weselu mam 2 tyg wolnego to potrenuję z nimi :)

A nie dasz rady przemycić jej czegoś np tej ryby nieszczęsnej na przemian z jogurtem albo tymi brzoskwiniami które lubi?
Ja tak na początku robiłam, że na pół łyżeczki obiadku na czubek łyżeczki dawałam ćwierć łyżeczki deserku... i zjadała :)
Dla dorosłego to się wydawało feeee ale ona przynajmniej się nauczyła jeść wszystko i teraz nie mam najmniejszych problemów
A jak jej przemycisz kilka łyżeczek, to możesz testy zrobić, o ile dobrze zrozumiałam

Dziewczyny,
bardzo wam dziekuje za wsparcie!!
Jestescie naprawde kochane!

A wiec tak,
Beta ok, dzis odpieram powtorne wyniki wiec zobaczymy jak rosnie, w tamtym tyg bylo widac pęcherzyk i cialko żółte,
Od czwartku ejstem na duzych dawkach puphastonu na podtrzymanie i kwasu foliowego 5mg, do zrobienia masa badań, prawdopodbny szew ale bedzie wazy ryzyka, bo szew to tez ryzyko.
Lekarz widziałby mnie najchetniej od zaraz na zawolnieniu.

Dziś wrócilam po dwoch tyg do pracy, wykorzystujac moje urodziny powiedzialam kierownikowi, zareagował bardzo fajnie, dał gwarancje ze to najwazniejsze ze mam isc na zwolneinie jak tylko bede potrzebowac bo to jest najwazniejsze. Bardzo mi ulzylo, caly weeend mialam mysliceila jak to bedzie. Ale generalnie chlopak bedzie miąl traumę:) o Mjace pwoiedziałam w imieniny o tej fasolce w urodziny, pewnie ebdzie sie juz bal moich świat:):)

Jakos oswajamy sie z ta mysla jak to bedzie, jakos bedzie no przeciez musi.

A jesli chodzi o Majkę, ktoś wyzej (nie pamietam kto) pytal co majka może jesc.
Mamy próbowac orkisz (kaszkę orkiszową, makaron orkisozwy, chleb orkiszowy, ryż ale tylko vrązowy i w w niewielkich ilosciach).
Niestety żaden z dostepnych słoiczjków obuiadowych nie niezaweiera alergenow, ostnio kupilam kilka, na awaryjne sytacje kiedy trzeba gdzies jechac, ale sprowadzilo sie to do tego, że trzeba wybierac mniejsze zlo i wybierac sloiki gdzie procent zawartosci alergenu jest mniejszy.
Na obiad dynia, szpinak (właśnie próbujemy), indyk.
Kurczak i krolik zakazany.
Włowina, cielecina, jagniecina mamy probowac ale jeszcze nie etraz.
Z owowców mozemy brzoskwinie, morele, ostnio dostaal nektarynke.
Teraz kiedy nie mamy mozliwosci dania jej chrupków kukurydzianych, dajemy jej swiezego ogórka do pochrupania, nie am to zadnych wartosci odzywczych, raczej sama woda ale jest czym zapelnic raczki.
Dajemy treaz jeje jogurt naturalny (tutaj otoworzyla nam się droga po eliminacji alergii na bialko krowie, wyrosla z tego jakims cudem), dajemy po mału, generalnie jako srodek drazniacy, ze moze polepszy ejje kupki, bo jogurt ukwaszony.
Wiec na sniadanie daje jeje jogurt z morelami np ze sloiczka i otrebami orkiszowymi (ale generalnie o to musze spytac lekarza, bo w takiej formie jak zje te otreby to w takiej samej formie je oddaje, nie wiem czy takie małe dzieci moga jesc ortebu juz, dostaje tez troszke tego chleba orkiszowego, repartuar mama naprawde bardzo ubogo, bo duza alergia na soje i laktoze ktora jest np w wedlinach.
Mamy spróbowac fasolke szparagowa, moglibysmy brokuły ale ona nie chce na nie patrzec tak samo jak na ryby, mimo ze silny alergen mielismy próbowac, bo tak jak keidys pisałam, zeby zrobic na cos testy, dziecko choc raz w zyciu musi to zjesc a ona do pszczy nie chce wziasc ryby.
U ans to ejst tak ze nawet jak wipisali nam kilka produktów ktore moglibysmy probowac dawac, to trzeba wyeliminowac te ktore moga zapierac i znów mamy mniejsze pole do popisu.

Nie jest to latwe, Majka zaczeła po tym szpitalu i nowym jedzieniu jesc bardzo malo, sloiczek obiadu je nawet trzy dni.

W pt mamy wizyte w poradni chirurgicznej w Bydgoszczy, choc ja sie juz zadnych cudów nie spodziewam.

majce wrocila głeboka symetria, spsoowodowana prawdopodobnie tym iż zaczeła chodzic mimo wszytko (15 m-cy) za wczesnie niz byal gotowa, wyksztalcil sie jeje symultaniczny odruch szyjny, mamay intensywne rehabilitacje, mamy zacząć chodzić na fijoterapie, na wirowki czy cos takiego, musze sie jeszcze dowiedziec.

Aya,

fajna Diminiczka bardzo:)
taka usmiechniete kruszynka.
Ona to ejszcze chudsza niz majka, bo nasza wazy 7,4-7,5kg ale na 70-71 cm a twoja dluższa to i bardziej szprytowata:):)
Zobaczysz bedzie dobrze.

MamoMarty to juz tuz, tuż!!!!!!

A u ans z nocnikiem jeszcze w lesie, jakos nie mialam jeszcze na to siły, choc Majka w szpitalu zawziecie podgladala inne dzieci jak siadały na nocnik.

Pozdrawiam was!

Agnieszko nawet nie wiesz jak ja wam zazdroszczę...
Zuzia ucieka od nocnika był czas gdy lubiła na niego siadać a teraz po prostu ucieka jak go widzi...

Oj jaka fajoska kruszynka!
Super że sobie radzicie :)

A my cały czas się ekscytujemy nocnikowymi osiągnięciami, bo dziś od samego rana jesteśmy w jednym suchym pampersie w którym ją położyłam spać!
Trochę sama woła, trochę ja ją uprzedzam czy chce aa i wtedy przynosi nocnik... Suma sumarum wspólnym wysiłkiem calusieńki dzień na sucho!
Już przeliczam te zaoszczędzone złotówki :P

To mój łobuz

image

Uploaded with ImageShack.us

image

Inne tematy z forum

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...