jak nauczyć pić ze słomki i kiedy?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z niekapka, złości się,że tak ciężko mu leci to picie i wyrzuca butelkę, mam niekapek lovi. Może ze słomki będzie lepiej, ale póki co nie umie załapać o co z tą słomką chodzi. Może to jeszcze za wcześnie? a może jeszcze polecicie mi inną formę picia dla roczniaka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: jak nauczyć pić ze słomki i kiedy?

Jasiek nauczył się pić z bidonu ze słomki. Trochę potrwało zanim zajarzył,że nie ma kubka przekręcać, tylko trzymac pionowoi ciągnąć,ale juz pije ładnie.
A bidon mamy taki
http://www.allegro.pl/item948771318_nuby_bidon_pstyczek_z_podwojna_scianka_330.html#gallery
kupiony w Akpolu za 17.40zł

Nasz zaczął pić ze słomki jak skończył właśnie roczek.

Jakoś wsadził słomkę do buzi i od razu zaciągnał;)...Potem troche rozlewał, naciskał sok w kartoniku, ale teraz już daje radę

Mąż mu jakoś właśnie naciskał na sok, zeby dostał się do słomki, jednocześnie trzymając tą słomkę u Jacha w buzi.

a nie było problemu z krztuszeniem się?

Był.
Ale wszystko do opanowania.
Oby siedział pionowo, nie leżał i będzIe ok.

a co najlepiej zrobić przy zakrztuszeniu się piciem? poklepać po pleckach, rączki w górę?

U nas też mały nie polubił niekapków. Kupiłam mu kubek ze słomką i najpierw nie mógł zajarzyć o co chodzi w tym wszystkim i gryzł słomkę i w nią dmuchał. Aż w końcu po kilkunastu próbach udało mu się napić troszkę. Od tego czasu pije świetnie ze słomki :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest za mały na picie przez słomkę. Oczywiście mówimy tu o bidonie. Cierpliwości isie nauczy. A z niekapków mogę śmiało polecić Aventa i pomimo tego iż dla roczniaków są z twardym ustnikiem, to jednak zalecam zakup miekiego ustnika. Wcale ciężko nie leci picie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W sprzedaży jest butelka ze słomką, zamykana firmy baby one. Kosztuje ok 12 zł

ja właśnie taką butelkę ze słomką kupiłam, ale synek kompletnie nie wie o co w niej chodzi, gryzie słomkę i wyrzuca, próbowalam z niekapka lovi zdjąć tą gumkę ze środka, wtedy oczywiście przestał być niekapkiem bo cieknie ale synek od razu się zakrztusił i trochę się wystraszyłam, dlatego szukam innego sposobu

To może faktycznie wypróbuj niekapek Aventu. My mamy i Miśka na zmianę pije z niego i ze słomki. Ze słomki od razu nauczyła się pić, przy pierwszym podejściu.

Jula też na początku bawiła się nim aż pewnego razu pociągnęła i tak zostało. Jest jeszcze butelka Nuk z ustnikiem ale musisz patrzeć na ustnik silikonowy zamknięty tzn ma tylko dwie małe dziurki ledwo widoczne ta butelka kosztuje ok 30 zł. Na opakowaniu pisze 6 m-cy. Jest ustnik Nuk też z dużą dziurą i tego używamy do picia gęstej kaszki.Ustniki kosztują ok 7zł

My używaliśmy nie kapek Aventu od 5 m-ca i po jakimś czasie ustniki tzn. zaworki nie spełniały swojej funkcji tylko woda ciekła. Ustniki aventu ok 25 zł za 2 szt.

Sama mam ten problem, nie wiem jak nauczyć moja corkę

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (64 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Co na prezent dla babci na 80lat?? (40 odpowiedzi)

dajcie jakies pomysly na 80 ur dla babci, max do 100zl.