MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 62

Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

nowy wątek bo tamten za długo się otwiera

link do poprzedniego :

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-CZ-61-t186265,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 62

Mała c. - ja próbowałam wlasnie tak jak ty chcesz - i u nas efektem był wzdety brzuch, zielone kupki , bylismy u ped i od razu zbadała małą i spytala czy byla zmiana mleka - nam nie posłuzylo bebiko i na razie zostaje przy bebilonie (moja pije tylko 2x mleko wiec wcale duzo tego nie idzie)

Dziewczyny dzieki za info - chyba do konca nie bede pewna decyzji ale jednak spróbuję, czekam jeszcze na potwierdzenie "finansowe" i wtedy od 22 wracam...
Boszzzzz - jak to zorganizowac :-)

Witam :)
mała ciężarówko jak młody miał roczk to na stoliku właśnie położyliśmy, obrączkę,pieniążek i różaniec (właśnie tak słyszałam, że się kładzie) no i młody chwycił właśnie różaniec.
Pewnie co dom to inne tradycje.

Moja mała też już siedzi w krzesełku. takim co Dominik dostał od chrzestnych na chrzest. I przynajmniej ja mam spokój

Dobra spadam na "Szpilki na Giewoncie"

my nie robiliśmy takiego wybierania przy krystianku i chyba teraz też nie zrobimy. Mała na pewno by za kieliszek sięgnęła bo ona coś ostatnio do kubków i szklanek;)

a jak to sie przeprowadza...normalnie stawiasz to na stoliku czy krzesle i mały podchodzi i co pierwsze wezmie do reki.wsio.:)
my juz sie zakładamy co liwia wezmie pierwsze ,stawiam ze rozaniec!:)

na roczek daje sie

kieliszek
rozaniec
pieniazek

dziewczyny chcialabym przejsc z bebilonu 2 na bebiko 2 ...............troche sie boje,przechodzila ktoras z was??

hej! zacznę nietypowo, bo od smutnych info..
wklejam link do artykułu o tym niemowlęciu co pisałam że byłam na jego grobiku w Olsztynie, smutne, wrażliwym nie polecam, ja przeczytałam, bo już wcześniej moja ciocia dokładnie mi to opowiedziała (babcia tego chłopca to właśnie mojej cioci przyjaciółka) http://olsztyn.wm.pl/23223,7-miesiecznego-Oliwiera-wypuscili-ze-szpitala-W-nocy-zmarl.html

a teraz na rozweselenie :)
mój już od kilku miesięcy (od połowy lipca?) je w krzesełku do karmienia, a takiego leżaczka już nie mam - sprzedałam około miesiąca temu..
i też lubi banana wciągnąć, ale całego mu nie daję, najwyżej pół.. ale podjada ciągle wafelki ryżowe, biszkopty, flipsy, sucharki..

a mój mleka pije nie więcej niż 200ml, ze dwa razy mu zrobiłam tyle co na kartonie od NAN napisane: 210wody+7 miarek = 240ml mleka ---> nigdy tyle nie wypił, dlatego mu robię 180wody + 6 miarek i to jest jego idealna porcja..

a co do zmiany czasu, bałam się że teraz Maks będzie wstawał o 5 (bo normalnie sie budził o 6) ale o dziwo przestawiło mu się w drugą stronę, chodzi spać koło 20-21 a budzi się koło 7 (oczywiście z 1-2 nocnymi pobudkami), dziś rekordowo spał do 7.45! wow! ale tylko dlatego że od 2-3.30 kręcił się u mnie w łóżku, siadał, raczkował, nie mógł zasnąć... aż się wkurzyłam, krzyknęłam po cichu "śpij w końcu!" i zasnął, hehehhh :) ja byłam przez to nieżywa rano ://

Basiu, wspaniałą ucztę zrobiliście Krystiankowi i rodzinie - wow! tyle żarełka :)) no i gratulacje za nieprzybranie na wadze - może by trochę dał Maksiowi? bo on też jakoś mało przybiera, ale tak ma cały czas :( (po 200-250g/mies)

Aga, widze że Ty też wyżerkę szykujesz :)

Sara, ja bym na Twoim miejscu brała tą lepszą ofertę, wrócisz do pracy pod koniec listopada, wiadomo na początku pewnie pójdą Ci na rękę, praca będzie lżejsza, może Cie będą szybciej zwalniać do domku, jeśli kierownictwo ok.. potem będziesz miała święta i nowy rok, więc w sumie wyjdzie, że miesiąc wczesniej wrócisz do pracy - jak ja bym dostała taką propozycję to bym przyjęła, wiadomo, że chciałoby się być z dzieckiem jak najdłużej, ale w końcu musi przyjść ten czas "rozstania", a może będzie lepiej jak będziesz miała nowe wyzwania w nowym dziale?

powtarzam pytanie Sary - co się daje do wybierania roczniakowi? pieniążek, książkę, różaniec albo krzyżyk.. coś jeszcze? i jak to się przeprowadza? (moja chrześnica to robiła, ale to było 3,5 roku temu więc nie pamiętam..)

Iza, okropne to co piszesz o tym chłopcu :(((( biedny mały chłopiec.... trzymam kciuki oby przeszczep i leczenie sie powiodły..

witam sie, z praacy hihi

jesli chodzi o prace, tj Warbuziaczek rowniez myslalam , ze bedzie gorzej, ale u mnie jest dosc wysoki poziom stresu i niestety zaczyna sie odbijac na domownikach....dlatego zaluje ze mam takich okropnych szefow i tzw management to jakis zart, szukam pracy,ale ciezko mi cos znalezc, dalej nawet cv nie mam kiedy skleic nowego itp...a na pewno jestem zmeczona fizycznie rowniez, bo mloda nam dziwnie spi, po zmianie czasu budzi sie 0 4.30, choc teraz prosze mame aby w dzien spala max 3h, bo wydaje mi sie , ze to od tego...tzn.za duzo spi w dzien

dalej, wszystkiego naj dla roczniakow i 11 miesieczniakow, no faktycznie powoli wkraczamy w swiat tzw.toddler hihi, ja na pewno bede robic 11 grudnia w domku i tez mama mi bedzie pomagac, tzn.ona wszystko zrobi ;-)

a wiecie z tymi chorobami itp, nasi przyjaciele, z ktorymi mieszkalismy 5 lat w londku...dowiedzieli sie 7 tygodni temu, ze syn ma ostra bialaczke , ta dorosla...ma 5 lat, a mial tylko goraczke 40st w nocy i od 7 tygodni lezy w izolatce na onkologii w bydgoszczy, czekamy wszyscy na przeszczep, jeszcze nie wiadomo czy rodzice moga byc, przeszczep do 6 miesiecy musi byc...strasznie to wszystko przezywam itp, a smieszne , ze ona jest w ciazy z drugim dzieckiem i rodzi w lutym i chce wziac ta krew pepowinowa itp i uzyc ja, a onkolodzy powiedzieli wprost, ze bedzie jej za malo plus, mozliwe, ze w genach cos siedzi i beda bali sie jej uzyc...choc ona ja bierze i tak...i wiecie moim zdanie to pieklo jest na ziemi, bo nie widze snesu i odpowiedzi na pewne pytania itp...wiecie sama pracuje w swiecie naukowo-medycznym i czasami mam wrazenie, ze nigdy nie dowiemy sie jak kogos wyleczyc itp...albo dlaczego nam to przytrafilo sie

a tak milego dnia

:-) witamy się pewnie ostatni raz z Milenką w roli niemowlaka :-)
u nas pierwsza imprezka w tą sobotę, a następna za tydzień (dla znajomych).

Mamy pierwsze choróbsko za sobą - w weekend dopadła nas trzydniówka :-( No, ale i tak jest rewelacyjnie, bo to nasza jedyna choroba od urodzenia.

Gosiu my w piątek kupiliśmy maxi cosi tobi, ale kupiliśmy z allegro. W Mama i ja pani zeszła nam do 800zł, a na allegro dostaliśmy za 755zł (kurier za pobraniem w cenie). Wczoraj doszedł :-)
Zabulko - świetną promoje znalazłaś z tym pokrowcem!

Sara faktycznie trudna decyzja z tym powrotem do pracy. Ja z perspektywy pracującej prawie od 3 miesięcy mamy powiem tylko tyle, że myślałam, że będzie gorzej! Zmęczenie fizyczne jest, a jakże! Ale chyba bardziej doceniam te chwile z Milcią i jestem bardziej cierpliwa. A i sama mam sój kawałek świata - tylko mój. Nam sie udało tak ustawioć prace, że albo ja albo mąż zajmujemy się Małą, więc pewnie jest mi łatwiej.

Kasiu – mi 10 raczej pasuje więc możemy się umówic – zobaczymy jak pogoda, aha spiworek wziełam w końcu z allegro i jest super, jeszcze nie używałam ale powiem tak że podobny do tego concorda a połowę tańszy

Fotelik raz mi się bujał (akurat wczesniej Tobiego u koleżanki w aucie sprawdzałam więc miałam porównanie) ale mąż zamocował ponownie i na razie jest ok., jeżdżę już ok. tyg i nie sprawdzałam ale jutro sprawdzę jeszcze raz, tylko ja ruszyłam to kołko gdzie pasy u góry przechodzą i mąż mówił że pewnie od tego…poluzowałam

Basiab – no to super przygotowaliscie obiadek, no i fajnie że już po
A jak to jest z tym wybieraniem przez dzieci? Co trzeba przygotowac?

Aga - kurcze, ja podziwiam, mi teściowa większośc przygotuje ja sobie tylko kilka sałatek zostawię i pomidorki z mozzarellą

Dziewczyny mam okazję przejsc do innego działu i muszę podjąc decyzję do jutra i powrót po 21.11 - i tak niby planowałam powrót w styczniu do starego działu (ale ostatnio stwierdziłam że jednak nie..) a teraz mam fajniejszą ofertę ale powrót na dniach... w styczniu pewnie już nie bedzie takiej okazji ale moze za jakis czas... kurcze nie wiem co mam robic, jeszcze do konca roku chciałam z nia zostac albo i dłuzej...
boję się że nie dam rady wszystkiego zrobic ( a ja jestem typem że zawsze muszę po swojemu...) no i brak czasu dla małej... ok 16,30 byłabym w domu i do ok 19 miałybyśmy dla siebie czas

Kamila – ja też uważam że z Paulinki to „rozrabiacha” będzie , no i od kilku dni jak jej czegos zabraniam (biorę na ręce) to mi się pręży skubana …. Mam nadzieję że jednak te zachowania to tak na razie…

Betrisa my tez wyprawiamy 13 :). Tzn 10 listopada dla rodzinki, a 13 dla kumpli Oscara, a bedzie ich (bo to sami chlopcy niestety) 4 + zeby nie tylko chlopcy, to beda jeszcze 2 kuzynki :).
Tez sie zastanawiam caly czas co zrobic na urodzinki i sie strasznie tym stresuje.

z jedzeniem tez sa problemy ;/
ale jakie slodkie calusy niunia daje , tylko trzeba uwarzac zeby wargi nie odgryzla ;p bo to takie mega calusy ;p

tak wogole to z majki straszny nerwus , moi rodzice tez tak stwierdzili ze bedzie maly urwis i rozrabiaka ...

najlepszego dla chodzacych i urodzinowych dzieciaczkow :)

u nas bez nowości ;)

a i zmiana czasu tez nam troche namieszała...
o 18 Filip juz marudzi i budzi sie o 6 czy 7 rano.

A u mnie jutro urodzinki. Troche szybciej, ale mój mąz w piątek wyjeżdza znów do pracy za granice i nie bedzie Go do połowy grudnia. Wpadł na tydzień, więc trzeba było imprezę przyspieszyć :)

Zrobilam 3 sałatki: tradycyjna warzywna, kurczaka z ryżem i ananasem oraz gyros. Jutro upieke udka, torta zaraz zrobię, jeszcze przede mną pieczenie ciasta styropian. Babcia piecze mi sernika. Jutro jeszcze zrobie jajo w majonezie, pokroję wędliny, sery, pomidory i KONIEC. Przecież goście przyjdą na max 3-4 godz. Teraz od smakowania jest mi niedobrze :) U nas ma byc 17 osób w tym 4 dzieci- az boje się tego jazgotu :)

Jutro imprezka planowana na godz. 15-16. W piatek robimy bis dla znajomych 2 małżeństwa i ich bobasy młodsze od naszego Filipka. UFFFF
Powiem Wam, że przeżywam jak mrówka okres- pierwsze urodzinki mojego dziecka - niesamowite. Kiedy ten czas tak zleciał???????

Filip juz śmiga na nóżkach jak szalony. Ucieka nam, musimy uważać, by w tynm szaleństwie nie trafił w futrynę. Szok. Otwiera szuflady, szafki gdzie jest mąka, cukier. Bogu dzięki łapie za te paczki zamkniete :))))

Co do jedzenia to też ostatnio straszny z niego niejadek gdyby nie mleko i kaszka nic by nie jadł. A jeszcze chrupki. Co do krzeselka to już od 2 albo i 3 miesięcy Mały je siedząc w krzesełku- jest w nim grzeczny, ale oczywiscie się wierci na boki jakby mial mrówki w majtach :)

Basiab to dobrze

Ale mialas wyzerke !!mniam

ja własnie mecze sie nad karpatką

Spóźnione życzenia dla Kasjanka :)

A my już po imprezie roczniakowej. W sumie przyjechało 12 osób a miało być 20 :) Niestety okres chorób rozpoczęty i moi dziadkowie, brat z dziećmi, siostra z dziećmi nie mogli przyjechać.
Zrobiliśmy z mężem obiad a potem podaliśmy kawę i ciacho.
Na obiad zrobiliśmy żeberka pieczone z miodem, karkówkę z pieczarkami, bigos do tego buraczki, ogórki kiszone a dla Krystianka zrobiłam te pulpeciki o których pisała Natalia :)
Tort kupiłam u Sowy, powiem Wam że był przepiękny i naprawdę smaczny. Znajoma zrobiła paschę a moja mama babkę.
Ponieważ imprezka trwała do wieczora, podaliśmy kolacje-sałatka warzywna, bigosik, wędliny uwędzone przez mojego tatę.
Krystian pierwszy raz jadł torta, cały się nim umazał, ale miał frajde :)))), śmiesznie to wyglądało jak jadł.

Muszę się Wam pochwalić że moje dziecko pierwszy raz nic nie przybrało na wadze, byliśmy u lekarza,bo mały znowu chory i okazało się że przez 6 tygodni nic nie przytył a u nas to sukces :)

a my mamy w piątek urodzinki ale impezkę przekładamy na 13, bo w ten weekend wesele, więc z małym opóźnieniem. Też sie zastanawiam nad menu

A tu podaje ciekawą stonę z przepisami:
http://www.kwestiasmaku.com/

A ja tak siedzę i szukam fajnych, sprawdzonych przepisów na roczek. Takich trochę niezwyczajnych żebym mogła zaskoczyc gości :-) Żeby nie było niewiadomo ile nastawiane na stole bo po co i tak tego wszystkiego goście nie zjedzą. Mam co prawda jeszcze czasu ale juz doganiają mnie myśli finansowe bo w jednym miesiącu mikołajki, na drugi dzień roczek a dalej święta...chyba do tej pory będziemy jeść suchy chleb żeby kasy uzbierać na grudzień hihihihihihi (swoja droga to przydałoby się troche diety). Kasia ja tez z chęcią wróciłabym do pracy, do ludzi ale nie mam z kim Nikosia zostawić, więc jestem na wychowawczym.

Spoznione zyczenia dla Kasjana!!!

I oczywiscie wielkie gratulacje dla Liwii,Filipa i Ewci:)
ciekawe kiedy moja zacznie sama chodzi,a nie tylko obok mebli:)

U nas Miska tez za bardzo ani w krzeselku ani w lezaczku nie chce jesc,najlepiej przed tv:)z ibiadem to mamy najwiekszy problem,bo zjada tylko kilka lyzeczek,kaszki z lyzeczki tez juz nie zje ale z butli na noc owszem:)
Dziewczyny co Wy dajecie maluchom na sniadanie do jedzenia?bo moja pije mleko ok6/7,pozniej jadla kasze ale jej zbrzydla i mamy problem,kanapke jej daje ale troche zje,troche rozgniecie,ostatnio jajecznia jej posmakowala ale codziennie nie moze jej jesc.

A ja zaczynam robic prezenty urodzinowe i gwiazdkowe dla Miski i nadal szukam dekoracji na urodziny no i sukienki:/

Bogosiaa,ja bylam w Mama i ja jak chcielismy kupic fotelik(Maxo cosi Tobi)i facet chcial nam spuscic z 870zl na 825 a pozniej na 800.Wrocilismy do domu i na Allegro byly za 809 albo z taka kierownica(ale nie ta co Kasia ma do BeSafe)albo z pokrowcem frotte,i ja wzielam z pokrowcem,i tak chcialam kupic a kosztuje normalanie 130zl:/wiec nas facet w Mama i ja nie przekonal zadna super cena:)

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...