MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 62

Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

nowy wątek bo tamten za długo się otwiera

link do poprzedniego :

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-CZ-61-t186265,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 62

śliczna Kruszynka :))))))))))))))))))))))))))

Dwie fotki z naszego wczorajszego spacerku :)

image

Uploaded with ImageShack.us

Wszystkie ząbki w całej okazałości :)

image

Uploaded with ImageShack.us

My już po spacerku. Dziś było przepięknie. Poszliśmy do lasu. Słoneczko, pełno kolorowych liści- no magicznie dosłownie. Nadal jest u mnie siostrzenica- napstryczyłam jej parę zdjęć - ślicznie wyszło w tych liściach :)

Filip po spacerku spał jeszcze na ogrodzie 3,5 godz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dziś po raz pierwszy też spał w nocy od 19 do 6:30 w swoim łóżeczku bez przebudzenia się !!!!!!!!!! Jezu jaka jestem przeszczęśliwa :)))))

Jutro tez ma być piękny dzień :) Ja od 3 tyg. już jestem sama i zapewne jeszcze do 6 listopada tak będzie- mąż w Holandii- takie czasy :/ budujemy się, kasy potrzebujemy, więc mus to mus.... całe szczęście mieszkam u rodziców to wieczorami jak Filipek już śpi nie jestem sama :) wróci na roczek małego i znów pojedzie i będzie do świąt....

Sara, dzięki, spróbuję do słoiczka włożyć i zobaczymy, nie ma to jak siła perswazji :)

To miłego spacerku wszystkim mamusiom i maluszkom :)

mała teraz spi pozniej zjemy obiadek i wyruszamy z domku w końcu :-)

Salambo - no ja sie nie znam, ale skoro rehabilitantka zakleiła ...nie słyszałam ze to ostatecznosc ale jak widac ile ludzi tyle zdań kurcze... ... no ale wracajac od tematu mala chyba z rana jest leniwa, teraz przed snem juz chetniej raczkowała
no i u nas tak samo do smoka szybko potrafi się wspiąc itp wiec tez czasami ją w ten sposób mobilizujemy o i jeszcze telefony piloty...
a w kuchni to wystarczy jak wysune zmywarke to nawet jak lezy sobie na pleckach zaraz przekreca sie wstaje na czworaki i wtedy jest na wysokosci spuszczonych dzrzwiczek, wiec zauwazyłam ze jak musi to potrafi skubana...
na kolankach kleczy już jakis czas (wczesniej niz czworaki) wiec wszelkie rzeczy na ktore sie moze wspiac są niebezpieczne
no i czesto sama jestem dla niej przeszkodą, ona lezy obok mnie i ja po drugiej stronie cos położe to wtedy wspina sie i przeczołguje po mnie

Paula - ja w sumie nie rozglądam się za tym wiec moze mi umknęło, ale nie kojarze - moze Smyk ale pewnie tam drogo albo allegro?
co do jedzonka to twoje jest tak samo gładkie jak te ze słoiczka? bo moze chodzi o konsystencje, moja jak zaczełam jej podawac kawałki tak samo robiła tzn ten odruch wymiotny miała
albo kojarzy ze słoiczek to słoiczek a miseczka to miseczka - moze przełóż swoje do słoiczka (albo odwrotnie bo nei wiem jak podajesz te gerberki) u nas teraz jak jestesmy gdzies w knajpce to nie chce ze słoiczka tylko do naszych talerzy zagląda...

Izulucha - no to za jakis czas juz i druga raczke pewnie pusci i sama
podrepta, a co do ramy w tancu to świetna zabawa :-)
moj maż to lubi z mała wszelkie samoloty i na łóżku się bawią on cos mowi i Paulinka wtedy hop do tyłu na plecki i pozniej znowu ja podnosi, znowu cos tam mowi (nie wsłuchałam się w okrzyk :-) )
i znowu lecą do tyłu

nauczyła się również indiania, karmi mnie flipsami, i powtarza za mna - na "nie nie nie" kreci głową

czesac, moja tez sama chwyta butle i pije i przechyla glowke, ale jest leniwa czasami hihi, dalej Blanka wczoraj puscila sie i za jedna raczke zaczela chodzic po domu...
Salambo, masz racje z lokciami, ale jezeli dziecko jest stabilne itp, to nie daje za lokiec i daje mi raczke, ale wiecie moja jest tak przyzywyczajona do podawania reki, bo maz uczy ja ramy w tancu hihi i bierze ja na opa i wystawia raczke ona podaje i tancza, do muzyki, ona zadowolona itp...

Zabulko, odpowiedzialam na twoja wiadomosc...

wiecie akurat wiatry w UK tez sa ogromne, ale nadal cieplo jest , choc dzis brzydko w Londku....

pzdr

A jestem ciekawa, kiedy nasze maluchy nauczą się pić same, to duża wygoda :)

Sara, ja nie słyszałam o tych plasterkach. Ale jeśli jest pomocne..

Widziałyście gdzieś w sklepach pluszaki Teletubisie? Gdzie mogę kupić? Moja mała lubi, na urodzinki może dostanie.

Zastanawiam się czy w tych gerberach nie dodają jakiś ulepszaczy. Zosia nic innego nie chce jeść, ma odruchy wymiotne jak daję Jej zrobione przeze mnie danie, nawet czasem bardzo podobne. Ostatnio zrobiłam makaron z sosem pomidorowym, bazylią, to odpychała rączkami. A zaraz po dałam spaghetti gerbera i wcinała, że hej.

kurcze Saro a dlaczego zdecydowaliście się na te plastry ? u nas rehabilitantka mówiła że to ostateczna ostateczność,
może popróbuj poćwiczyć tak jak ja robiłam, siadałam sobie albo kładłam się z zakazaną rzeczą w ręku a Emi o mało w kosmos nie leciała byleby to dostać w łapki, w ten sposób ćwiczyła sobie wszystkie mięśnie i kombinowała jakby tu się wspiąć na mamę, jak widziałam że się zniechęca to troszkę jej pomagałam i oczywiście w nagrodę dostawała tą rzecz do rączki, kilka dni się tak bawiłyśmy i od razu widać było wielki postęp, zaczęła klękać przy meblach a w kilka dni później wstawać na nóżki,
raz dwa razy dziennie też zostawiałam ją w łóżeczku, siedziałam obok ale nie wyciągałam jej chociaż ryczała (widać było że ze złości) nie pomagałam jej w niczym, a ona tak bardzo chciała z niego wyjść że ćwiczyła sobie łapanie się i podciąganie na kolanka,
to takie moje doświadczenia może się przydadzą :)
najważniejsza rzecz jaką się nauczyłam w problemach ruchowych Emi to nie ułatwiać dziecku niczego, a jak widać że się stara i kombinuje to zawsze dać nagrodę na koniec

Paula - u nas maż podpytywał o rabat i dostalismy z 829 na 750 (ale z tego co wiem Kasia chyba lepiej się targowała)
moja teraz lubi jeździc,skupia sie nad tym co widzi z przod, jednak widac różnice przy hamowaniu - głowka leci....
a co do butelki to ona juz dawno sobie sama pije (mleko,wode) trzyma i jak sie konczy to wyzej bierze, z jedzonkiem to jakas kumata jest gorzej z rozwojem ruchowym :-)
Paulinka do wczoraj miala podklejony brzuszek plasterkami przez pania od reh a juz od dzis mniej raczkuje... myslicie ze te plasterki to az taka róznica dla dziecka? tzn takie ułatwienie?

Mój też nie przechyla sam butelki :) też nie kuma :))

Lidka, ja też sama w weekend, mój w Warszawie, i tak co dwa tygodnie :/

Wszystkiego naj dla naszych solenizantów :)

Natalia, fajny pomysł z tym szusowaniem po podłodze, jak wrócę z pracy to wypróbuję hehe

My jeszcze nie kupiliśmy fotelika, czekam do ostatniej chwili, żeby mała jak najdłużej jeździła tyłem, jakoś się jeszcze mieści w tym małym cabrio fixie. Ale już lada chwila wybierzemy się do Mama i Ja.

Sara, czy Ty swój fotelik kupiłaś też w MamaiJa? Dostałaś rabat?

Czy wasze maluchy potrafią przechylać butelki do picia? Moja trzyma butlę ale nie kuma, że żeby polecialo mleczko musi przechylić :/

a ja niestety muszę małego targać w to zimno, bo odbieram kornelkę ze szkoły a przy jeziorku jest otwarta przestarzeń i tak pizga...!
dziś ciągnęłam wózek tyłem, bo sama ledwo oddech mogłam złapać.

byłam wczoraj u ortopedy (po raz kolejny) bo kolano boli coraz bardziej, a kręgosłup ciągle tak samo w jednym miejscu. wiecie co powiedział? ,że mam figurę sportowca i widocznie ćwiczę takimi zrywami (i to prawda, latem windsurfing i obciążam kręgosłup a zimą narty - kolano) i stąd te moje dolegliwości. mam zapisać się na jogę (dla wzmocnienia kręgosłupa) i na spining - na kolana.
myślałam, że na spiningu jeszcze bardziej kolana w dupę dostaną, ale może się nie znam...

któraś z was chodzi na jogę?

przede mną kolejny samotny weekend. mój M znów rusza na targi. umęczona już jestem tym samotnym siedzeniem;) w zasadzie, to jak jestem sama, to koleżanki wyciągają mnie na spacery i pomagają;) oj te kochane ciocie!!!

Dziekujemy za zyczenia:)

My juz drugi dzien nie bylysmy na dworzu,wiatr tak szaleje miedzy blokami,ze strach glowe wychylic:/

Chyba pojde za przykladem Agi i tez kupie czapke(chyba,ze bede jakos przeokropnie wygladala):)

Misce ida na raz 4 zeby i juz drugi dzien jest taka,ze jak ja wychodze to ona pedzi za mna,a w najgorszym oczywiscie jak znikam jej z oczu to placze,dzis juz bylo tyci lepiej,bo nawet sie sama pobawila,oprocz tego lekka temp:/

Sto lat dla malych solenizantow.

Iza fotki super. Tez bym tak chciala :).

My tez w koncu kupilismy fotelik i jestesmy z niego bardzo zadowoleni :).

wszystkiego naj dla dziewczynek ;))

Iza, dawaj to zdjęcie ;))

ja też nie wychodzę z Małym z domu, wietrzysko okropne... już wolę w mrozie chodzić niż w takim wietrze że łeb urywa i wózek jeszcze mi porwie ://

wszystkiego naj dla dzieciaczków !!!!!!!
Filip za 17 dni kończy roczek- SZOK!!!! dopiero chodzilam w ciąży, pamiętam jak panicznie bałam sie porodu, do dzis pamiętam ten ból :)

My wczoraj wyszliśmy na spacer ale dopiero tak o 15 jak wyszło słonko, choć wiało tak, ze postanowiłam kupic sobie czapkę, bo o mało mi głowy nie wyrwało :/
Dzis siedzimy w domu, bo mam pod opieka jeszcze siostrzenicę, a poz a tym mały smarka się i płaczliwy taki dzis strasznie. Siedzi mi cały dzień na ręku.

Pod wpływem Waszych wpisów o zabawkach zaczęłam siedzieć na allegro i oszalałam :) zabawki FP sa takie fajne, że sama bym sie nimi bawiła, tylko te ceny :/

zabulka - kwiatuszki dla Małej :-)

ja dzis w domku siedze, w taka pogode to za porządki się biorę, bo jak jest ładniej to wychodzimy z domku

Iza zapomniałam dopisać że fotki suuuper :)

A pogoda fatalna, wychodzicie z maluchami na spacerek???
Monia to u mnie trochę lepiej, pobudka była dziś o 5tej :)

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...