MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.10

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 9

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-9-t186446,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.10

jeśli się nie zgadzacie z tym co mówię to bardzo DOBRZE, mi się marzy żeby w każdym szpitalu były super warunki:) ja tylko piszę co mi panie położne mówiły, ja jeszcze nigdy nie rodziłam więc nie ma żadnego doświadczenia w tym temacie:)

jeśli chodzi o cc to wiem, że na zaspie z tym nie zwlekają, wręcz jest opinia że mają najwięcej cc a w wojwódzkim to nie wiem.. ja na cc nie nastawiam się, zrobię wszystko by rodzić sn.

Odnośnie ciężkich przypadków i powikłań przy porodzie, wiadomo w każdym szpitalu może mieć to miejsce... tak naprawdę 100 dziewczy może poród wspominać miło w konkretnym szpitalu a 101 jako totalną tragedię... oby nasze prody były znośne i bez niepotrzebnych komplikacji..

Moja mama mówi ze jak mnie rodziła to była rejonizacja i wieźli tam gdzie sie miało rejon a teraz to tylko problem z wyborem:)

próbowałam tak zrobić - ale tych pasków nie przeciągnę (bo mają te klamry - a ich się nie da ściągnąć) - a ta szparka przy białym pasku jest dosłownie na ten pasek ;/

Karmiłam małą już na sali po porodowej po godzinie od porodu, nikt mi małej nie zabierał do karmienia.

Tak na zaspie są boksy takie małe salki nie ma dużej sali

Kasiula ja z tym dokarmianiem na Klinicznej to się nie zgodzę niestety. U mnie nic takiego nie miało miejsca.

Ja jestem zdecydowana na Kliniczną bo to mój już tam będzie drugi poród, a z pierwszego byłam bardzo zadowolona :) No i tam mam swojego lekarza po za tym chciałabym mieć ZZO.

Wiec właśnie ja także nie wiem czy to wina szpitala czy samego porodu ale...troszkę boje sie takich akcji, nie wiem czy akurat na zaspie tak sie nie zdąża ale nie słyszałam

na szkole rodzenia przy wojewódzkim wszystkie babeczki zgodnie mówiły, że wybierają wojewódzki. Położna natomiast przedstawiała najwazniejsze krytyeria jakimi nalezy się kierować przy wyboże szpitala:
*zaspa - gdy poród zaczyna się przedwcześnie, bo mają najlepszy oddział dla wcześniaków
*kliniczna - gdy ciężarna jest "chora", ma jakieś problemy - np serce, cisnienie.....
*wojewódzki - ze względu na chirurgię dziecięcą, gdy dziecko jest chore, gdy ma miec operację np serduszka, jelit, nerek...

dodała jeszcze kilka zdań na temat karmienia dzieci:
*zaspa - jak to okresliła oni to tam mają jakieś swoje problemy....nie rozwineła mysli
*kliniczna - jeśli chodzi o karmienie to istna tragedia, po porodzie zabieraja dziecko, matka nie widzi go przez wiele godzin i jest karmione butlą, przez co potem prawie wszystkie maluchy maja problkem z karmieniem piersią
*wojewódzki - dziecko jest karmione zaraz po porodzie piersią (max po 2 h), i jest cały czas z mamą (praktykują to od jakiegos czasu i podobno takie postepowanie działa cuda)

Odnośnie ewentualnego znieczulenia:
w wojewódzkim, żeby dostać znieczulenie trzeba być na spotkaniu z anestezjologiem "uświadamiającym co to wogóle jest to znieczulenie, ewentualne powikłania" i wpisać sie na listę obecności - ta lista jest swego rodzaju "sitem" tak to określił anestezjolog, jeśli nie wiedziałaś że takowe spotkanie trzeba odbyć to nie ma mowy, żeby ci je dali. A jak jesteś na liście to jeśli podczas porodu stwierdzisz, że masz niski próg bólu i chcesz znieczulenie to poprostu o nie prosisz i za darmo je robią -oczywiście jeśli anestezjolog jest "wolny" (na szczęście szpital ma 4 anestezjilogów więc szansa jest spora). Dla porównania na zaspie podobno nie robią zieczuleń bo mają tylko jednego anestezjologa.

Rozmawiałam z dwiema połoznymi z wojewódzkiego i mówia że maluszek cały czas jest przy mamie (oczywiście gdy nie ma żadnych komplikacji).

Na dniach 2 znajome tam rodziły i bardzo sobie chwaliły ten szpital, moja gin też go polecała.

Salę porodową będę na dniach zwiedzać więc przekonam się jak wygląda, ale położna mówiła że na sali jest wanna z której jak najbradziej można korzystać (forma łagodzenia bólu), jak to moja znajoma mówiła "wypasiony fotel" do rodzenia, drązki, piłki, materacyk do ćwiczeń... no to tyle co mi wiadomo na ten temat.

Na zaspie podobno nie ma sali do rodzenia tylko są "boksy" - to wiem ze słyszenia - nie byłam tam więc nie wiem jak to jest w realu.

To się rozpisałam:) ale wiem, że wybór szpitala nie jest taki prosty... ja sama miałam, mam i pewnie będę miała wątpliwości. Jak macie jakieś CIEKAWOSTKI na temat szpitali to podzielcie się nimi z chęcią poczytam.

Marchew ten pasek odczepiasz z takich dwóch zaczepów ostro zakończonych po jednej i drugiej stronie plastykowego siedziska od spodu. Najpierw wyciągasz pasek z jednej strony i powinien od razu wyjść. Najlepiej przewróć fotelik do góry nogami :)

aha o i wkoncu urodzila przez CC..

No moja kolezanka tez miala ciezki porod w Wojewodzkim jakies pol roku temu , tylko nie wiem czy to wina lekarzy czy poprostu sie tak zdazylo.. chociaz ciaze przechodzila dobrze..
ledwo przezyla i dziecko tez... :( ale naprawde nei wiem kogo lub czego to byla wina..

Ja uprzedziłam sie do wojewódzkiego bo oni są tam chyba nastawieni na poród naturalny za wszelka cena, tak mi sie wydaje, dwie moje znajome rodziły w październiku, akcje porodowe trwały strasznie długo dziewczyny wykończone ze nie miały już sil na nic a dzieci urodziły sie strasznie wymęczone w tym jedno sine i nie oddychało - przeżyło oczywiście, a drugie miało pępowinę okręcona wokół szyjki, przeraziło mnie to trochę, może to zdąża sie wszędzie ale tu dwa porody i dwa przypadki podobne, trochę sie boje

utknęłam na tym pasku, który idzie w kółko (do regulowania pasów) - a już prawie miałam ściągnięty... no i jeszcze jest jedna gumka, która nie wiem o co jest zaczepiona (gumka przy rączce do noszenia)...
moja mama urodziła mnie w 39tc a moją siostrę w 41tc - także na to też nie ma reguły ;P

mi tak kolezanka powiedziala.. a to dziekuje za poproawienie.. ale ten pokoik odwiedzin jak bylam kilka razy to na schodach musialam stac a maluszka nie dojrzalam bo taka kolejka do szyby.. wiec to jest na minus.. a na zaspie oby swie siostry zadowolone.. moze trafily na dobra zmiane :)

Agus w wojewódzkim maluszki tez są przy mamie chyba ze nie ma miejsca i leżysz na innym oddziale, tylko te odwiedziny za szybka:( na zaspie tez są za szybka ale możesz wyjść z maluszkiem w wózeczku do odwiedzających

no i jeszcze jedna rzecz.. moja siostra chciala tam rodzic bo miala tam lekarza prowadzacego... dostala skorczy o 12 w nocy pojechala powiedzieli jej ze ma przyjsc za tydzien bo jeszcze nie rodzi.. pojechalismy do domu dostala mocniejszych skorczy zadzwonilysmy pokaretke i urodzila na zaspie o 6 .. moze tez dlatego jestemnegatywnie nastawiona :(

Kasiula napisz co cie przekonało do wojewódzkiego? ja tez mam tu najbliżej ale jakoś ostatnio dość dużo złych opinii słyszałam na jego temat i chyba sie zniechęciłam

Agusia wlasnie to byla jedna z pierwszych rzeczy na ktora spojrzalam :) kremy musteli powinny byc ogolnie bezpieczne dla naszych maluszkow :)
a co do wojewodzkiego to mi polecaja ale nie jestem przekonana do tego ze dzieci sa w oddzielnym pokoju a nie przy nas i ta sala odwiedzin taka mala i malenstwa za szyba..

Inne tematy z forum

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...