MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.11

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 9

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-9-t186446,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 10

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-10-t190405,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka Monika
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Maja - 11.12 - chłopczyk
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
wiolka210 - 24.12 - chłopczyk
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.11

Płyn do kąpieli i szampon w jednym i krem do buzi taki na zimę.

Aniak a jakie kosmetyki Nivei kupiłaś omrocz oliwki?

justa - torba świetna, to chyba Ty pisałaś ostatnia relacje o Redłowie, bardzo mi się podobała - tez tam rodzę, mam nadzieję, że koleżanki Twojej koleżanki wszystkimi pacjentkami zajmują się super, a czy Twoja koleżanka jest w tej chwili na położnictwie, czy na poporodowych?

Agus - octanisept jak najbardziej można stosować na krocze, ale myślę, że pierwszego czy drugiego dnia, to lepiej tantum rosa, bo octanisept będzie mocno szczypał na świeżą ranę. do rany krocza można stosować też rywanol i robić z niego przymoczki na kilka minut.

Co tu takie pustki ?? Dziewczyny co porabiacie ?? Ja obejrzałam dwa filmy i nudzi mi się strasznie :/

Ja kupiłam właśnie oliwkę Nivea, bardzo ją lubię, wogóle wszystkie kosmetyki mam tej firmy dla małego.
Nie zauważyłam, żeby wysuszała mi skórę a smaruje się nią od początku ciąży. Najwyżej jak małego będzie wysuszała to ja skorzystam :)

Ja dodawałam oliwkę do wody. Najpierw miałam Nivea płyn do kąpieli z oliwką a później dawałam do wody oliwkę bambino. Nie polecam oliwki z Nivea bo faktycznie bardzo wysusza skórę, po pierwszym zastosowaniu miałam swoje ręce jak papier ścierny więc przerzuciłam się na bambino. Teraz co druga kąpiel smaruje córcię oliwką a do kąpieli używam płynu z Nivea. Jestem już po wizycie, i młodsza córcia waży już 2100... Pozdrawiam.

Mamka do Redłowa wez swój rożek bo nie ma szpitalnych. Do rożka zapakuj body, pajacyk, niedrapki, skarpetki, czapeczke i pampersa. Jeśli planujesz poród rodzinny to zaraz jak urodzisz zabieraja dzidziusia na inna salkę, tam go mierzą, myją i ważą, tatus zabiera rożek i idzie razem z dzidzią cyknąć kilka zdjęć. W tym czasie Ty rodzisz łożysko i jestes zszywana. Potem dzidzia i mężuś wracaja i leżysz na salce gdzie rodziłas dwie godzinki na obserwacji. W tym czasie położna pomaga przystawić bobaska do cycusia :) Po tych 2 godzinkach przewoża Was na oddział poporodowy a tatuś jedzie na pępkowe :)

Dziewczyny czy po każdym kąpaniu trzeba smarować maleństwo oliwka? słyszałam ze na dłuższa metę oliwka wysusza i nie wiem czy kupować juz?

witam wszystkie mamusie i dziękuję wszystkim za miłe powitanie:)
ja dziś w miarę dobrze spałam, ale generalnie to noce są dla mnie koszmarem.. dlatego absolutnie nie robię żadnej drzemki w ciągu dnia i staram się jak najdłużej siedzieć wieczorem wytrzymać żeby się zmęczyć (tzn. bez przesady, tak do 23) .. mi to pomaga:)
a co do puchnięcia, to ja też mam ten problem..ostatnio troszkę lepiej, ale jakiś czas temu to budziłam się ze spuchniętymi palcami u rąk, nogi trochę puchną popołudniami.. mi picie nie pomaga.. od 2 tygodni jestem jak smok!! mogłabym pić bez przerwy, jestem jak studnia bez dna.. nie wiem dlaczego, bo nigdy dużo nie piłam.. ostatnio słyszałam, że jak się tak dużo pije to może to oznaczać cukrzycę ciążową, nie wiem jak to jest, ale jak miałam próbę glukozy to po 75mg miałam 104.. czy w późniejszym okresie ciąży może się jeszcze ujawnić cukrzyca, skoro wtedy było ok?

Hej,
dziewczyny czy do edłowa trzeba zabierać swój rożek?

Cześć z tym spaniem nie jesteście same ja też niby tą noc spałam zbudziłam się parę razy ale teraz nawet chodzić nie mogę tak mi się same oczy zamykają.Masakra.Co będzie jak się bobas urodzi?
Mi na szczęście nic nie puchnie ale zauważyłam na brzuchu mnóstwo małych czerwonych kropeczek jakieś uczulenie mam na co nie wiem.Rozstępy też niestety są:(

Witam,

aniewa- jeśli chodzi o opuchliznę to staraj się duuużo pić, powinno ulżyć!

U mnie za to skóra na brzuchu napięta, że szok! Mały szaleje w brzuszku i mam wrażenie, że za chwilę sam wyjdzie przez pepek hahahah.
Też chodzę i smaruję non stop!

Agusia mam pytanko co do śpiworka, sa rożne ocieplane polarowe albo z wełny owczej i sie zastanawiam jaki kupić żeby nie było za gorąco ani za zimno:)

Dzięki Agusia :)

Oczy same mi się zamykają ale jak się położę to zasnąć nie mogę. Piję drugą kawę...zbożową może pomoże :/

Ja na razie nie puchnę...za to skóra na brzuchu jest tak napięta, że mam wrażenie, że eksploduje ... ciągle chodze i smaruję się oliwką.

justa ...ja tak, jak ty.... noc z głowy....a teraz zabieram się do prasowania
:)

a jak u was z opuchlizną? ja puchnę na max..nawet juz teraz rano mam opuchniete stopy:/
no i schodzi mi skora z całego brzucha...nieladnie to wygladda...a cały czas ja smaruje...o ona wysuszona i schodzi..dziwne?!?1

Aniak jak ja rodziłam (ale było to już dość dawno bo prawie 4 lata temu) to po urodzeniu dziecko ubierali w swoje szpitalne ciuszki + rożek również. Potem mogłaś przebrać już w swoje ciuszki:) Co do pampersów to teraz nie wiem jak to wygląda bo jak rodziłam to pieluchy były dostępne w szpitalu przez cały czas nie trzeba było mieć swoich. Teraz podejrzewam, że jest tak, że tego pierwszego pampersa również dają położne a już następne trzeba mieć swoje tak mi się wydaje.

Dzięki Dziewczyny tak myślałam, ale wolałam się upewnić.

Agusia:) a powiedz mi czy jak rodziłaś na Klinicznej to na początek ubierali dziecko w szpitalne ciuszki i rożek czy trzeba mieć przygotowanego pampersa, śpioszki i ubierają w twoje ??

Ja mam taki większy kocyk i tak myślałam żeby małego na tym kocyku i opatulać go tak jakby był w rożku i na to ochronka od gondoli.

Ja kładłam małą bezpośrednio na materacyku w kombinezonie i przykrywałam lekkim kocykiem na to ochronka od wózka to tak jak było zimno. Teraz mam śpiworek do gondoli więc zamiast kocyka i bardzo grubego kombinezonu będę małą kładła w lżejszym kombinezonie i śpiworku.

Dziewczyny, wczorak przy okazji zakupu wózka przyszło mi do głowy, że nie mam pojęcia jak dziecko w takiej gondoli ułożyć, tzn. na czym?
Mam dla małej taki kombinezonik bardzo gruby z polaru i dodatkowo kombinezonik ortalionowy, który jest w komplecie do wózka. W bardzo zimne dni będę przykrywała małą kocykiem i tą osłonką do gondoli. Ale nie mam pojęcia co pod dzieckiem? Czytałam gdzieś, że najlepiej, aby leżało na płasko, ale czy to znaczy, że mam ją kłaść tylko na tym materacyku, który jest w wyposażeniu wózka? Jakoś dziwnie to będzie, bo wokół maleństwa będzie mnóstwo wolnego miejsca. Może Wy mi coś podpowiecie?

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

księgowa?? czy warto? (44 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...