MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.12

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk Kliniczna/Zaspa
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania - Zaspa
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka Monika - Redłowo
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka - Kliniczna/Redłowo
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk - Zaspa
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia - Kliniczna
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia-Kliniczna/Wejherowo
Maja - 11.12 - chłopczyk
Beata - sbj - 12.12 - chłopczyk, REDŁOWO
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura - Zaspa
Mamka - 12.12 - chłopczyk - REDŁOWO
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra, Wejherowo
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
wiolka210 - 24.12 - chłopczyk-REDLOWO
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola - Kliniczna
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-11-t192446,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.12

JA inhalacje robie w ten sposób...ze do garnuszka na kuchence wlewam wodę i gdy się zagotuje...dodaję cos co ma pobudzic sluzowkę...albo specjalne kropelki do inhalacji albo kilka kropel AMOLU albo herbate mietowa, rumiankowa itp... jak to się zaparzy, to zmniejszam na najmniejszy ogień aby parowało i wdycham te opary :)

Wiolka ja na razie nie miałam KTG, w pierwszej ciąży pierwsze miałam w 41 tc w trakcie porodu.

a jak robi się taką inhalację? Ile czego do czego dodać, poradźcie proszę. Też niestety zmagam się z katarem, taki jakiś zatokowy się zrobił, w nocy nie mogę przez to spać, tak mnie to cholerstwo dusi :(

czesc mamusie mam pytanie o ktg czy wy pod koniec ciazy macie robione czy dopiero w szpitau

Ja kupiłam najzwyklejszy elektroniczny, myślę że spokojnie starczy.

Muszę kupić termometr elektroniczny a nie jest to wcale takie proste, bo wybór jest ogromny. Może Wy możecie mi polecić jakiś?

Aniewa nie denerwuj się ja też takich skurczy nie mam. Tak na prawdę nie muszą występować albo mogą być takie, których nie czuć.

mam nadzieję:0 )dz.

aniewa - nie denerwuj sie - myślę, że Blue Bell chodziło o skórcze przepowiadające, a one nie muszą być bolesne, a mogą się wyrażać tylko twardnieniem brzucha.

U mnie bóli skórczowych nie ma, ale brzuch mi twardnieje od 30 tygodnia i dlatego byłam na lekach.

mamka - to Ty pisałaś o katarze, zdecydowanie tak jak ktoś pisała polecam te inhalacje z soli z dodatkiem majeranku - nawet z 5 razy dziennie robiłam, ale pomogło.

a jestem w 38 tyg.

jak to gorzej gdyby ich nie było?!? ja nie mam skurczy!!! ;/

A ja właśnie wróciłam od lekarza. Od początku ciąży mam na plusie 11,5 kg więc nie jest aż tak źle. Pobrała wymaz z pochwy i odbytu na paciorkowca - wynik za 5 dni. Ciśnienie 120/65, szyjka zamknięta. Czyli wszystko w normie. Teraz mam się pojawić 11.12 na USG i KTG.

U mnie z dolegliwości to tylko złe spanie, tj. kręcę się strasznie. Na siusiu wstaję tylko raz, nogi mi nie puchną, nic nie boli. Czasem pojawią się skurcze, ale dziś lekarka powiedziała że to normalne i gorzej gdyby ich nie było. No i w ciągu dnia śpiąca jestem.

Co do leżaczka-bujaczka, my kupiliśmy taki:
http://www.brightstarts.pl/index.php?l=3906&p=1

Miłego dnia laseczki!

czesc dziewczyny,
wspołczuje wam, że macie tyle dolegliwości.
Mi ciezko zasnąć i biegam na siku w nocy, ale potem moge spać nawet do 12. Tylko szkoda mi przespanych dni, bo to już koniec tego byczenia się, zaraz będę mieć ręce pełne roboty.
Jeśli chodzi o zaparcia to mialam troche z tym problemu, ale jem na śniadanie musli sante z owocami i od razu pomagają. Można też jesc suszone śliwki.
Jeśli chodzi o bujaczek, to chciałabym dostać w prezencie od rodziców. Słyszałam od koleżanek że super się sprawdzają te z wibracjami. Chociaż w dzień dobry tvn mowili ze takie trzesienie dziecka nie jest za przyjemne dla niego. No ale co tam tvn:P
Wstyd się przyznać ale nie mam jeszcze spakowanej torby do szpitala:(
Jakoś strasznie z tym zwlekam.
Miłego pochmurnego dnia!

Ja w przeciwieństwie do Was śpię ok, całą noc, mogłabym spać do południa, mały wierci się aż nadto, nie wiem czy czasami to nie za dużo.

Czy jest tu jakaś dziewczyna która jest na diecie cukrzycowej. Ja cały czas mierzę cukier glukometrem, tylko dziś zrobiłam błąd dietetyczny, zjadłam miskę zupy mlecznej i po 2 godz. miałam 150, czy taki błąd jednorazowy jest bardzo niebezpieczny dla dzidzi.

Aniewa to nie jesteś sama:) ja to sie nawet ciesze z mojego dobrego samopoczucia bo do porodu mi sie aż tak bardzo nie spieszy:) mi nic nie drętwieje nie puchnę, bola mnie tylko pachwiny ale to jak za długo sie nie ruszam, bo jak sie już rozruszam to śmigam bez żadnego bólu:) nie wiem czy to dobrze czy źle ale ja sie ciesze:) raz sie czuje ociężała raz mam dużo energii ale to chyba zawsze tak jest nieżalenie od ciąży :)

i nawet w nocy tylko raz na siusiu wstaje, a co do spania to rożnie bywa ale to chyba dlatego ze za długo siedzę wieczorem i za długo śpię rano i mi sie poprzestawiało:)

A czy chce się wam spać w dzień? Ja powstrzymuję się od spania ale ledwo chodzę same oczy się zamykają i nic mi się nie chce robić.

kurcze...ja to jak was czytam, to mysle ze porod nigdy nie nastapi...
bo oprocz dretwiejacych rak i palcow, opuchnietych nog...nic mi nie dolega :)
z nockami to roznie...raz spie dobrze/ wczesniej tydzien nieprzespane noce..ale minelo...
w 7 miesiacu nawalal kregoslup..ale tez minelo
raz tylko..oststnio mialam dziwne pobolewanie podbrzusza..niby skorcze...a teraz juz nic...
tylko mala sie wierci bardzo, a mi oprocz niewygody nic nie boli...
a wolalabym zeby jednak byly zapowiedzi zblizajacego sie porodu...chcialabym urodzic przed albo w terminie...nie poxniej :/ hi

justa..jeżeli koleżanki nie rozumieją ze mozesz zle się czuć i nie masz ochoty na gosci, to...
aż do porodu wymyślaj różne powody, dla których kolezanki nie mogą przyjsc..np.. dzis są u mnie tesciowie/ rodzice..babcia/ meza kolega/ a to kupilas ubranka i sterta prania i prasowania czeka itp :P

co do leżaczka...dostałam od ciotki, po jej synku...ale jest zwykły..bez melodyjek i wibracji.... matę też dostałam od koleżanki:)

co do wiercenia maleństwa... u mnie jest tak samo, mala tak sie przeciaga, wierci i kopie po zebrach....tez myslalam ze jej jest niewygodnie i daje znaki..ale ona robi to cigle, obojetnie czy stoje, leze czy siedze :) mysle wiec, ze jest ok :)

Ok, dzięki dziewczyny za porady :-))

A tak wogóle to mam dzisiaj takie kłucia w pachwinach, że szok! Też tak macie?

mamka na katar możesz stosować inhalacje z soli kuchennej lub rumianku lub krople do nosa z wodą morską w sprayu, np. Disnemar lub Marimer. Nawilżają obrzękniętą śluzówkę nosa i pomagą go oczyścić.

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...