MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.14

już czas...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.14

Michalowa, ja zrobiłam pulpeciki z mięsa drobiowego (pierś kurczaka lub indyka), zmielone mięsko posoliłam delikatnie i dodałam trochę pieprzu. Dodałam namoczoną bułkę w mleku wcześniej wyciśnięta.
Nie dawałam cebuli, żeby mały problemów nie miał :)
Wszystko wymieszałam i uformowane pulpeciki, obtoczyłam w mące.
Mięsko gotowałam w wywarze z kostką drobiową i pokrojoną marchewką.
Klopsiki gotujesz aż wypłyną na powierzchnię plus 15-20 min.
Z wywaru robię sosik, zagęszczam chudą śmietaną i odrobiną mąki, na koniec koperek :)

Pieczeń też zrobię, bo nie wyobrażam sobie tylko gotowanych potraw jeść :)

klopsiki sa pyszne w sosie koperkowym:)
jest pelno przepisow w necie, wystarczy odpowiedznie slowo wpisac w google i zasypuje nas pelno swietnych przepisow:) mozna tez poszukac dan do mrozenia:)

jakby wam sie chcialo robic to mozna sobie pierogi przygotowac i je zamrozic:) tylko trzeba je mrozic na desce, w odstepach zeby sie nie posklejaly:) i jak juz sa zmrozone wyporcjowac do woreczkow:)

Jeśli chodzi o badania, to ja też nie wiem czy mam wszystkie zrobione - ale po prostu ufam mojemu dr. Innego wyjścia nie mam.

Co do dań na po porodzie. Ja chcę zrobić pieczeń rzymską. Zmielę pierś z indyka, przyprawię delikatnie i np. dam koperek do środka. Uformuję "chlebek" i będę piekła w piekarniku. Potem potnę na plastry i pomrożę w porcjach. Same chude mięsko - pieczone.
No dziś robię pasztet drobiowy - właśnie mąż mieli mięso. Piekarnik się grzeje - także za ok. godzinkę będzie gotowy. Też w porcjach pomrożę. Będę miała na chleb zdrowe mięsko.

I tyle w sumie. Chcę jeszcze kupić ryby - parę filetów z łososia i pstrąga i zamrożę - też będę piekła w piekarniku - najważniejsze żeby były w zamrażarce.

I w sumie nie mam już pomysłu.
A powiedz mi jak robisz pulpeciki? Bo ja ogólnie nie jadam takich rzeczy ;-). Ale może też już zrobię i zamrożę - tylko pytanie jak to się robi? W jakimś sosie?

dziewczyny jak to jest ze zdjeciem szwow ? ide tam gdzie do ginekologa chodzilam i mam polozna ? chyba nie musze sie rejestrowac tylko poprostu ide ? nie wiem jak to powinno wygladac ?

Siedzę i nadrabiam zaległości i całą czekoladę zjadłam:)
Tyle się tu dzieje. Gratuluję kolejnym mamom- filmiki super (też się wzruszyłam), szybkie porody-też bym tak chciała.
Co do badań to też mam zastrzeżenia do mojego lekarza. NA paciorka dopiero w piątek( chociaż mówiłam już od 2 wizyt że chcę to badanie mieć wykonane)a nie wiem czy o jakichś innych nie zapomniał. W ostatnim przegapił że mam bakterie w moczu więc teraz sama sprawdzam wyniki:(
Mam pytanie czy te badania które są na tej stronce:http://parenting.pl/portal/teksty/kalendarium-badan-ciazy
to wszystkie czy może powinnam jeszcze o coś poprosić??

Jak ja rodziłam córkę w Wejherowie, to po porodzie tylko ją wytarli a "mycie" pod kranem było na 2 dobę, i to wyglądało tak, że włożyli małą pod kran i wytarli więc taka prawdziwa kąpiel była dopiero w domu. I nam też mówili, żeby nie wymywać na siłę tej mazi bo stanowi naturalną ochronę dla maluszka.

Tak sie zastanawiam, bo na filmikach widać ze położna myje maluszka a słyszałam ze nie powinno sie tylko powinien zostać w tej mazi i nie wiem...

Sbj popłakałam się ze wzruszenia...
Super pamiątka te filmiki :)

A ja mam do Was pytanie. Ile jest tego śluzu? Dzisiaj podtarłam się kilka razy i sporo tego wyleciało. Od tametej pory nic...
Zastanawiam się czy to już wszystko czy etapami będzie wypływało?

Jak na razie to nic więcej się nie dzieje. co jakis czas boli mnie jedynie brzuch w dole jak na miesiączkę.

Sbj śliczny maluszek chociaż wygląda na całkiem dużego chłopaka:)

A ja się wzięłam za gotowanie jedzenia na po porodzie, żeby później tylko sobie rozgrzać na obiadek :)
Tylko poza rosołkiem i gotowanych pulpecików drobiowych nie mam pomysłu co jeszcze zrobić ;/

Macie jakieś pomysły?

Sbj super te filmiki :)
Pielęgniarki faktycznie wszystko tak szybko robią jak automaty jakieś :)

Jeny ten czas tak leci, że mam wrażenie, że mój Mikołajek to ze dwa miesiące już ma :D

Trzymam kciuki za wszystkie nierozpakowane :)

Trotka, to nie mój poprzedni lekarz - a już myślałam, czyli okazuje się, że więcej jest takich "nieodpowiedzialnych" lekarzy..

Sbj- filmiki sa przecudowne, a i nie jestem pewna czy to okreslenie jest wystarczajace. Poplakalam sie jak zobaczylam Twojego malucha, moj jakby wyczul co sie dzieje i zaczal sie wiercic w brzuchu:) tez chcielibysmy byc juz razem, zazdroszcze wszystkim mamusia ze maja juz swoje skarby na swiecie:)
ja musze jeszcze poczekac:)

Sławomir R. przyjmuje na Pułaskiego.

Trotka - sorry,że pytam ale jak ma na nazwisko ten lekarz? Bo ja w ostatniej ciąży też miałam beznadziejnego lekarza!!!!

Sbj - Jeju to ten Twój maluszek naprawdę malutki, bo na filmie wygląda jakby papmers był większy a jeszcze tetra się zmieściła, aż wyjęłam z szafki i nie wierzę......???

aniewa - nie martw się, maluszek wyciągnie Ci brodawkę, jak nie będzie umiał od razu to sie nauczy napewno.

Ola_h - z karmieniem to nie zawsze jest i był pikuś. Pierwsza corka podczas pierwszego karmienia zrobiła się cala sina i nie wiadomo co by było, gdyby nie było przy mnie męża, bo wszystkie siostry kawkowały w swoim pokoju, a później lataly wokól małej jak szalone, takie były przerażone, córeczka nie umiała ssać i przez blisko miesiąc uczyłyśmy się karmienia, to była ciężka droga.

Teraz więc chyba w nagrodę od Boga dostałam synka, który z ssaniem nie ma problemu i przystawia się ładnie, dlatego to karmienie tak ładnie wygląda.

Ktoś jeszcze pytało pampa - miałam rozmiar 1 od 2-5kg a i tak sa ogromne. Natomiast w Redłowie jeśli chodzi o pieluche tetrową w pampka to standard - myślę że to ma zwiazek zarówno z bioderkami jak i z tym, że mają siostry pewność ze dziecko zrobiło siku jeśli tetra mokra.

aniewa jak jechalam to nei patrzalamna zegarek ale szczerze to bylo co chwilke. zrobilam kilka krokow i znowu bolalo :( ale te skorcze tak szybko przyszly moze ta pizza pobudzila malego ;)

sbj filmiki są super, mężowi nawet ręka nie zadrżała:P
no a karmienie poszło rewelacyjnie, Super!!
karmienia chyba się boję najbardziej, a dla ciebie to pikuś:)

Chciałabym być już na twoim miejscu.

Trzymajcie się zdrowo!

mamka
dokładnie ten lekarz jest z Gdyni. Dlatego całą ciążę chodziłam do dwóch lekarzy do niego i w szpitalu w Wejherowie. Temu z Gdyni nie powierzyłabym swojej ciąży. Niestety w Wejherowie skończyły się limity na NFZ i został mi z braku laku ten w Gdyni.... Jest blisko i pod ręką ale nie ufam mu.... W razie czego zostaje zawsze wizyta na pogotowiu więc nie jest źle.... Ale tak z drugiej strony to dziwię się,że jeszcze nikt nie wlepił mu kary za to,że nie nosi fartucha... Dzisiaj jak przyszłam do niego to musiałam poczekać na korytarzu 10 min, jak mnie zawołał to przeżuwał kanapkę i miał jeszcze okruchy na policzku...mało estetyczny widok ale cóż....

do sbj..

to się zdziwiłam... dlaczego po porodzie założyli małemu najpierw pieluchę tetrową a na to pampersa?! wszystkim dzieciom tak robią? hmm..

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (118 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...