MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2

Może uporządkujemy się jeśli chodzi o nasze porody? Wiem, że to jeszcze nie dokładne dane - ale zawsze możemy to zmienić...
Dopisujcie się po kolei (wg. dat). Mam nadzieję, że wyraziłam się dosyć jasno:)

Mar-chew - 05.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2

Izulucha - tutaj jest jakiś inny system, bo położna przychodzi do domu. Dała mi książeczkę (kazała uzupełnić) a sama się przytelepie we wtorek. I w domu będzie mi krew pobierać, ważyć, mierzyć i informować. Po tym będę mogła iść zarejestrować się na USG w szpitalu:)

Mar-chew no co ty, 2 minuty, ja na pierwszej wizycie bylam 2h...dostalas juz ksiazke...moze zmienisz na lepsza...

wiecie ja przed ciąża bardzo lubiła słodycze a teraz jakoś w ciąży wcale mnie nie ciągnie :) jaka odmiana a wy tez takie macie jakies odwroty :)

no właśnie chciałam napisać, że w moich mądrych broszurkach, które dzisiaj dostałam, doczytałam, że prowitaminę A występującą w warzywach można wcinać do woli:)

Jak wiadomo, gorąca woda rozszerza naczynia krwionośne, co widać po zaczerwienionej skórze, gdy wychodzimy z wanny czy sauny. Może z uwagi na rozciąganie spowodowane rosnącym dzidziusiem, Twoja macica była osłabiona i popękały w niej i tak już rozszerzone naczynia.
Ja miewałam krwotoki z nosa podczas takich gorących kąpieli i odkąd woda jest nieco chłodniejsza, krwotoki minęły.

Z tą witaminą A jest tak - występuje ona w różnych postaciach, np. w marchwi jako beta karoten (w tej postaci również występuje w suplementach witaminowych dla kobiet w ciąży) i taka wit A jest OK.
Nie można natomiast przyjmować wit A w postaci retinolu - a w tej postaci występuje w kremach i balsamach do ciała dlatego trzeba uważnie czytać etykiety.

hmm... wiecie co chyba wiem dlaczego plamilam... tak sobie lezalam i myslalam co robilam dzien wczesniej.. ze moze jednak cos bo jak juz wspomnialam lekarze tez sie pytali a ja cala niedziele przelezalam... ale..przypomnialo mi sie ze ok 23-24 poszlam sie kapac, a ja uwielbiam gorace kapiele...teraz gdzien na necie znalazlam ze nie mozna a ja nei wiedzialm i kolezanka tem mi powiedziala ze nie mozna.. tylko nei wiecie moze dlaczego sie po tym plami? co sie tam moglo stac?

agus - możesz w Invicie - ale chyba musisz powiedzieć, że z usg... z resztą chyba praktycznie każdy ginekolog, który przyjmuje prywatnie powinien mieć w gabinecie sprzęciora:)

a u mnie jest takie cwaniactwo w przychodni bo własciwie przy kazdej wizycie widze sie z polozna przed wizyta trzeba najpierw ja odwiedzic a pozniej do lekarza wiec na kazdej wizycie jest kontakt z położną

dziewczny a gdzie moglabym isc praywatnie na usg?moj maz bedzie w przyszlym tygodniu i chcialabym zeby poszedl ze mna.. bo jak ja mam normalnie robione usg to go nigdy nie ma..

ja już po wizycie u położnej... byłam dosłownie dwie minuty... a i tak będę musiała ją zmienić bo się przeprowadzam :(

No to chyba faktycznie trzeba leżeć i dużo odpoczywać. Może jakiś krwiaczek się utworzył. A czas szybko zleci zobaczysz :) Powodzenia.

zrobil mi w szpitalu jak pojechalam.. mowil ze wszystko jest w porzadku dzidzia sie ruszala jeszcze mi ja powiekszyl i uslyszalam jak serduszko bije... ale powiedzial ze nie wie skad te plamienia... nie ma pojecia..
a ja skad mam wiedziec tym bardziej ze dalej plamie.. mam nadzieje ze teraz jest wszystko ok..

Agus a robiłaś usg żeby zobaczyć skąd te plamienia?

Wlasnie rozmawialam z moja gin powiedzila ze wizyte zrobimy dwa tyg od plamien czyli dopiero 17tego... masakra mam lezec przez tydzien i nei wychodzic z lozka po tygodniu moge zaczac chodzic ale sie nei forsowac zadnych spacerow zakupow... ja nei wytrzymam do 17tego :(

Dzięki Mar-chew to w takim razie pojadę dziś na zakupy:)

Jak jest dopuszczalna dawka dzienna witaminy A dla kobiety w ciąży? Przez 2 pierwsze miesiące ciąży zażywałam Falvit (5000 jedn. wit. A) raz dziennie. Czy to mogło być niebezpieczne i jakie mogą być tego skutki?

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 1500 - 2000 jedn/kg masy ciała. Źródłem witaminy są nie tylko preparaty witaminowe ale również pożywienie. Stężenie witaminy we krwi zależy również od jej wchłania w przewodzie pokarmowym. Problem jest jak Pani widzi dość skomplikowany. Nie wydaje się jednak aby Falvit miał jakiś negatywny wpływ na rozwój ciąży, jeśli ma jakiś to pozytywny.

czyli jednak jak w tych tabletkach dla ciezarnyvh jest wit A to jes ok :)

sam kwas foliowy też jest - ja zaopatrzyłam się kiedyś w Tesco (i wychodzi taniej niż w Polsce)... ale te witaminki też zawierają kwas foliowy... także wszystko co trzeba już tam jest:)

Dzięki Mar-chew, dziś podjadę :) A czy te witaminy zawierają też Folic bo mnie się kończy i dlatego muszę się w nie zaopatrzyć, a z tego co się orientuję to samego kwasu foliowego tu nie ma:(

Jestem w Leicester:)

ja kupiłam Pregnacare (bo akurat była na nie promocja:)) może jeszcze jest w Morissonsie... chyba 2,5Ł za nie zapłaciłam:) kupiłam witaminki ze względu na swoją bladość... co do tych marchewek to mnie zmartwiłyście bo trochę się nimi opycham...
Agusia - a gdzie dokładnie w UK przebywasz?

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?