MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2

Może uporządkujemy się jeśli chodzi o nasze porody? Wiem, że to jeszcze nie dokładne dane - ale zawsze możemy to zmienić...
Dopisujcie się po kolei (wg. dat). Mam nadzieję, że wyraziłam się dosyć jasno:)

Mar-chew - 05.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2

Izulucha - tutaj jest jakiś inny system, bo położna przychodzi do domu. Dała mi książeczkę (kazała uzupełnić) a sama się przytelepie we wtorek. I w domu będzie mi krew pobierać, ważyć, mierzyć i informować. Po tym będę mogła iść zarejestrować się na USG w szpitalu:)

Mar-chew no co ty, 2 minuty, ja na pierwszej wizycie bylam 2h...dostalas juz ksiazke...moze zmienisz na lepsza...

wiecie ja przed ciąża bardzo lubiła słodycze a teraz jakoś w ciąży wcale mnie nie ciągnie :) jaka odmiana a wy tez takie macie jakies odwroty :)

no właśnie chciałam napisać, że w moich mądrych broszurkach, które dzisiaj dostałam, doczytałam, że prowitaminę A występującą w warzywach można wcinać do woli:)

Jak wiadomo, gorąca woda rozszerza naczynia krwionośne, co widać po zaczerwienionej skórze, gdy wychodzimy z wanny czy sauny. Może z uwagi na rozciąganie spowodowane rosnącym dzidziusiem, Twoja macica była osłabiona i popękały w niej i tak już rozszerzone naczynia.
Ja miewałam krwotoki z nosa podczas takich gorących kąpieli i odkąd woda jest nieco chłodniejsza, krwotoki minęły.

Z tą witaminą A jest tak - występuje ona w różnych postaciach, np. w marchwi jako beta karoten (w tej postaci również występuje w suplementach witaminowych dla kobiet w ciąży) i taka wit A jest OK.
Nie można natomiast przyjmować wit A w postaci retinolu - a w tej postaci występuje w kremach i balsamach do ciała dlatego trzeba uważnie czytać etykiety.

hmm... wiecie co chyba wiem dlaczego plamilam... tak sobie lezalam i myslalam co robilam dzien wczesniej.. ze moze jednak cos bo jak juz wspomnialam lekarze tez sie pytali a ja cala niedziele przelezalam... ale..przypomnialo mi sie ze ok 23-24 poszlam sie kapac, a ja uwielbiam gorace kapiele...teraz gdzien na necie znalazlam ze nie mozna a ja nei wiedzialm i kolezanka tem mi powiedziala ze nie mozna.. tylko nei wiecie moze dlaczego sie po tym plami? co sie tam moglo stac?

agus - możesz w Invicie - ale chyba musisz powiedzieć, że z usg... z resztą chyba praktycznie każdy ginekolog, który przyjmuje prywatnie powinien mieć w gabinecie sprzęciora:)

a u mnie jest takie cwaniactwo w przychodni bo własciwie przy kazdej wizycie widze sie z polozna przed wizyta trzeba najpierw ja odwiedzic a pozniej do lekarza wiec na kazdej wizycie jest kontakt z położną

dziewczny a gdzie moglabym isc praywatnie na usg?moj maz bedzie w przyszlym tygodniu i chcialabym zeby poszedl ze mna.. bo jak ja mam normalnie robione usg to go nigdy nie ma..

ja już po wizycie u położnej... byłam dosłownie dwie minuty... a i tak będę musiała ją zmienić bo się przeprowadzam :(

No to chyba faktycznie trzeba leżeć i dużo odpoczywać. Może jakiś krwiaczek się utworzył. A czas szybko zleci zobaczysz :) Powodzenia.

zrobil mi w szpitalu jak pojechalam.. mowil ze wszystko jest w porzadku dzidzia sie ruszala jeszcze mi ja powiekszyl i uslyszalam jak serduszko bije... ale powiedzial ze nie wie skad te plamienia... nie ma pojecia..
a ja skad mam wiedziec tym bardziej ze dalej plamie.. mam nadzieje ze teraz jest wszystko ok..

Agus a robiłaś usg żeby zobaczyć skąd te plamienia?

Wlasnie rozmawialam z moja gin powiedzila ze wizyte zrobimy dwa tyg od plamien czyli dopiero 17tego... masakra mam lezec przez tydzien i nei wychodzic z lozka po tygodniu moge zaczac chodzic ale sie nei forsowac zadnych spacerow zakupow... ja nei wytrzymam do 17tego :(

Dzięki Mar-chew to w takim razie pojadę dziś na zakupy:)

Jak jest dopuszczalna dawka dzienna witaminy A dla kobiety w ciąży? Przez 2 pierwsze miesiące ciąży zażywałam Falvit (5000 jedn. wit. A) raz dziennie. Czy to mogło być niebezpieczne i jakie mogą być tego skutki?

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 1500 - 2000 jedn/kg masy ciała. Źródłem witaminy są nie tylko preparaty witaminowe ale również pożywienie. Stężenie witaminy we krwi zależy również od jej wchłania w przewodzie pokarmowym. Problem jest jak Pani widzi dość skomplikowany. Nie wydaje się jednak aby Falvit miał jakiś negatywny wpływ na rozwój ciąży, jeśli ma jakiś to pozytywny.

czyli jednak jak w tych tabletkach dla ciezarnyvh jest wit A to jes ok :)

sam kwas foliowy też jest - ja zaopatrzyłam się kiedyś w Tesco (i wychodzi taniej niż w Polsce)... ale te witaminki też zawierają kwas foliowy... także wszystko co trzeba już tam jest:)

Dzięki Mar-chew, dziś podjadę :) A czy te witaminy zawierają też Folic bo mnie się kończy i dlatego muszę się w nie zaopatrzyć, a z tego co się orientuję to samego kwasu foliowego tu nie ma:(

Jestem w Leicester:)

ja kupiłam Pregnacare (bo akurat była na nie promocja:)) może jeszcze jest w Morissonsie... chyba 2,5Ł za nie zapłaciłam:) kupiłam witaminki ze względu na swoją bladość... co do tych marchewek to mnie zmartwiłyście bo trochę się nimi opycham...
Agusia - a gdzie dokładnie w UK przebywasz?

Inne tematy z forum

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...