MAMUSIE GRUDNIOWE 2010...CZ 7

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Aniewa - 9.12 - dziewczynka
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010...CZ 7

Ja na pierwsze pół roku mam kołyskę - dostałam w prezencie od przyjaciółki. Wygląda mniej więcej tak - jest śliczna.

http://allegro.pl/promocja-kolyska-lozeczko-pozytywka-kolcraft-i1224754361.html

Szkoda tylko, że dzidzia będzie się w niej mieściła tylko ok. pół roku.
No ale przynajmniej na pół roku odchodzi nam koszt łóżeczka. No i taka kołyska mniej miejsca zajmuje i dzięki kółkom będę mogła mieć małą na oku nawet w kuchni czy łazience :)

dziewczyny czy miałyście/macie takii naprężony-naciągnięty brzuszek... nie ukrywam, ze tez pobolewa w dole brzucha zwłaszcza po lewej stronie...i w dzien i w nocy...utrudnia chodzenie...

Aguś no ja cały czas czuje to samo i nie wiem czy nie zadzwonić do mojego lekarza, choć było ok ostatnio. Dziś byłam na długich zakupach i ból dał o sobie znać, zaszalałam jednym słowem ;/

Co do łóżeczka to ja kupię na allegro, z szufladą bo mam mało miejsca w pokoju, a dodatkowe miejsce na pościel i pieluchy dla maluszka na pewno się przyda.

Czekam na wieści

queen ma nadzieje ze wszystko bedzie dobrze, bo te bole wczesniej nei wystepowaly...
jutro dam znac :)

sbj dziekuje bardzo za ksiazeczke:)

Dziewczyny jakie lozeczko wybralyscie czy juz kupilyscie zastanawiam sie teraz, mozez allegro.. chcialabym z szuflada, slyszalam ze jest przydatna, jakie jest wasze zdanie? i czy kupujecie z kompletem poscieli odrazu?

Dzięki Agus za rade, widzialam dzisiaj śliczny kombinezonik jednak uszyty jak śpiowrek i nóżki bylyby razem w środku. Nie wzielam go chociaz jest cudny :)

Moim zdaniem ( mam córkę ze stycznia ) najlepszy jest śpiworek z nóżkami w rozmiarze 62cm.

Dziewczyny napiszcie mi prosze bo ja juz sama nie wiem...
Jaki rozmiar kombinezonu na zime kupic? 56, 62 czy 68?
I jak bedzie najlepszy, czy standardowy kombinezon na dwie nozki czy taki spiworek?

agus książka wysłana

co do rozmów z brzuchem, to tak rozmawiam, gdy za mocno mnie kopie, gdy wołamy tatę i rano i wieczorem gdy sie witamy i żegnamy, ale częściej z braciszkiem w brzuszku rozmawia moja 3-letnia córeczka.

Sylwia lepiej podjechać sprawdzić te skurcze. Ja też miałam czego efektem była skracająca się szyjka i teraz leżę. Dużo odpoczywaj to pomaga :)

Co do rozmów z brzuszkiem to czasami jak maluch kopie to coś do niego powiem ale to wszystko :)

Ja odebrałam wyniki glukozy 142 ale byłam blisko :) w sumie to malutkie przekroczenie ale nie wiem co lekarka powie a zawsze coś ...

troszkę mnie nie było a już tyle zapisałyście!! :)

sylwia daj znać jak samopoczucie, ja na twoim miejscu poszłabym do szpitala na konsultację

dziś byliśmy z mężem na zakupy dla maleństwa i wydaliśmy ponad 400zl na "pierdołki" (tzn. te mniejsze rzezczy) rany ile to kosztuje! :/

marchew
co do rozmów z brzuchem..to az wstyd mówić, ale jakoś nie czuję takiej potrzeby, zeby coś jej opowiadac, czytac itp... rozmawiam tylko czasami..jak mocno kopie, jak wolamy tatusia...a tak to tez nie
ale i tak kocham moje małe maleństwo:) :) :)

aguś ja też mam bóle krocza, takie ciągnięcie. Byłam u lekarza i podobno wszystko w porządku. Szyjka wygląda normalnie, ale ogólnie jak coś niosę, jakieś zakupy to czuję mocniej więc staram się nie chodzić za dużo i odpoczywać jak często tylko się da.
Daj znać co powie ci lekarz w poniedziałek.

Dziewczyny, gadacie do swoich brzuchów? Bo ja jakoś nie mogę się przemóc...

sylwia jamnie tez bolal brzuch ( przez kilka dni jak na okres) teraz rowniez mnei boli krocze;/ w srode bylam u lekarza i okazalo sie ze mam skorcze i skrocila mi sie szyjka.. mam brac nospe jak mi nei przejdzie mocniejsze leki.. nie wiem jak jest z rozwarciem w poneidzialek znowu ide do lekarza i musze powiedziec ze doszly do tego bole krocza jakby ciagniecie.. mam lezec ale niestety w caly week mam szkole wiec nie poleze:( rozmawialam z kolezanka i mowila mi ze ona wlasnie z takimi bolami wyladowala na patologi jak misca tylko ze lezala juz do konca ciazy.. musimy jak najmniej odpoczywac... to juz przeciez 3 trymestr sie zaczyna..

co do szpitala chcialabym rodzic na zaspie wszyscy znajomi i siostry tam rodzily i sa zadowolone ale znieczulenia nie dostaly..

ja jeszcze czekam na kupno roznych rzeczy... co do wozkow to tez jeszcze nie ogladalam, zaczne szalenstwo zakupowe w pazdzierniku jezeli mi na to sil wystarczy..

moglabym rowniez prosic o ksiazeczke agaell@wp.pl

przepraszam ze sie wtrace ale odpowiem to Mar-chew

wozki lekkie tez sie sprawdzaja w terenie wazne sa kola i zawieszenie. zobacz gdzie bedziesz glownie jezdzic. ja sobie nie wyobrazam wozka ciezkiego do pociagu, metra autobusu.

Nie chcę cię straszyć ale mnie bolało tylko podbrzusze tak jakbym miała miesiączkę i okazało się że szyjka się skróciła......szybko pojechałam do szpitala i leżałam 2 tygodnie przez 1,5 tygodnia miałam wlew ciągły dożylny z fenoterolu......ustąpiło.....zagrażał mi poród przedwczesny....ja na twoim miejscu pojechałabym teraz bo nie wiadomo co to naprawde jest!!!!!!!!!zbada cię lekarz i najwyżej powie że wszystko ok i pósci do domu.....nie ma co ryzykowac bo jak to zagrazający poród to moga ci wody płodowe odejść,a wtedy niewiele da się zrobic aby to zatrzymać

Troszkę boli brzuch ale nie mocno raczej te skurcze są bardziej bolesne.Ale teraz wydaje mi się że wczoraj one były częstsze.Poobserwuję do wieczora jeśli będą bardziej intensywne to pojadę do szpitala.

sylwia co do skurczy, to z pierwszej ciąży lekarz mówił mi tak, że jeśli skórcze są, ale gdy usiądziesz mijają to ok, nie ma problemu i tak jak dziewczyny piszą może ich być kilka na dobę. Mi nie mijały, więc musiałam byc na lekach i leżeć.

co do kliniku, to moja mała ulewała mocno, ale podłożyliśmy jej książki pod łóżeczko i też było ok. Wtedy nawet nie wiedziałam o klinie, teraz mam bo kuzynka mi dała, ale specjalnie bym go nie kupowała.

rozstępy - tak jak niektóre z Was używam naprzemian ziajki i oliwki, mam jednak wrażenie, że jeśli ktoś ma skłonności do rozstępów to i tak będzie je miał.

mój mały - siedzi przeważnie na pęcherzu i kopie cały czas, a zwłaszcza w nocy, gdy z leżenia wstaję do toalety ( niestety kilka razy w nocy ) napina się bardzo mocno, tak, że boli mnie całe podbrzusze i ciągnie krocze. Nie wiem czy to normalne, a wizytę mam dopiero za tydzień.

ZALEZY JAKIE SĄ TO SKURCZE!!!!!!!!!JEŻELI SĄ BOLESNE I NIE PRZECHODZĄ TO JAK NAJSZYBCIEJ UDAJ SIĘ DO SZPITALA!!BO MOŻE ZAGRAŻAĆ CI PORÓD PRZEDWCZESNY!!!!!PAMIĘTAJ,ŻE JAK ROZPOCZNIE SIĘ NA DOBRE TO NIC NIE DA SIĘ ZROBIĆ!!!!!!!WIĘC LEPIEJ REAGOWAC WCZESNIEJ!
A MASZ POBOLEWANIA W DOLE BRZUCHA TA JAK PRZED OKRESEM?

Ja miałam wcześniej lekkie skurcze macicy i lekarka kazała brać no spe ale nie brałabym nic bez konsultacji skoro wcześniej tego nie miałaś bo wiem ze no spa może zniwelować ból ale nie jego przyczynę dlatego ja bym poszła lub chociaz zadzwonila do lekarza

Z tego co czytałam to norma na tym etapie ciąży są skurcze Braxtona-Hicksa ale skurcze te nie powinny być bolące tylko lekkie i chwilowe. Jeśli u ciebie skurcze są bolesne tym bardziej bym to skonsultowała bo z tym to niestety żartów nie ma.

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...