MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.8

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Lista grudniowych mam:

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.8

Hej dziewczynki!niestety ułożenie pośladkowe nie jest bezwzględnym wskazaniem do cięcia ale żadko się pozwala na poród naturalny...u kobiet rodzacych poraz pierwszy w 99.9%robi się cięcie!chyba że rodzi którys raz z kolei i ma warunki ku tremu czyli rozciągliwe mięśnie krocza itp. no i jeszcze zależy w którym etapie porodu trafi na salę porodową bo jak już dzieckpo się rodzi to za póżno czsasem na cięcie......bez obaw napewno cie tylko postraszyła!a jak masz wątpliwości to poszukaj innego lekarzal

LidkaJ u mnie jest dokładnie taka sama sytuacja. Mała od samego początku była główką do dołu a to nagle się obróciła i w 30 tyg jest główką do góry :( Lekarz powiedział że ma jeszcze troche czasu aby się obrócić i kazał mi chodzić po mieszkaniu na kolanach jak maluch mocno się rusza w brzuszku - i tak robie :) Mam nadzieje ze jak brzuch wisi to łatwiej jest jej sie poruszać.
Co do porodu z tak ułożoną dzidzią. Nie bedziesz rodzic naturalnie nie martw sie :)
W ponidziałek na Szkole Rodzenia na Zaspie był na wykładzie lekarz z porodówki i powiedział dokładnie. Położenie pośladkowe jest wskazaniem do CC i najlepiej jeśli kobieta pokaże się wcześniej w tym szpitalu gdzie chce miec CC i powie ze ma takie wskazanie. Lekarz ją przyjmie obejrzy i okresli termin CC.

oj, ja w ogóle nie wiem jak ta moja dzidzia jest ułożona - ostatnio jak byłam u położnej to jakoś w poprzek leżała... wiem, że kiedyś i tak dzieci przychodziły na świat - nóżkami... ale czy to jest bezpieczne dla dzidzi? teraz i mnie przestraszyłaś... ale głównie - bo w ogóle nie wiem jak ta moja Hania tam się układa...

Witajcie Mamusie. Rzadko sie tutaj udzielam ale wiernie was podczytuje, glownie dlatego ze moje wypowiedzi przechodzily bez echa:) Ale teraz was prosze o opinie bo jestem szczerze wystraszona. Wrocilam wlasnie z usg, moja mała ma juz 1400g i jest ulozona posladkowo (30 tydz) , ginekolog powiedziala mi ze wlasciwie powinna miec juz glowke w dol i marne szanse ze sie obroci... ale nie to najgorsze, powiedziala ''troche sie pani pomeczy no chyba ze zaraz pania zetna''. No i tu zglupialam zawsze myslalam ze ulozenie posladkowe szczegolnie u pierwszego dziecka to bezwzgledne wskazanie do cesarki. Z wrazenia mnie zamurowalo i juz o nic nie zapytalam. Czy ktoras z Was tez ma tak ulozona dzidzie? Co Wam mowia wasi lekarze? Jestem przerazona. Boje sie porodu coraz bardziej...

u mnie też cycki urosły i również zauważyłam nowe rozstępy - tego u mnie nie uda się uniknąc...takie ciało...

dzisiaj wizyta u ginkolog - ciekawe co powie na mój podwyższony cukier ;/

Płyn sie chyba nie różni od proszku składem

Ja już wcześniej kupiłam lovele płyn do prania w rosmanie była promocja mam nadzieje ze malutka nie będzie miała uczulenia:)

Teraz w Tesco jest promocja na proszek Lovela za 1,8kg - 17,99zł
Niedawno w Biedronce( nie wiem czy jeszcze jest bo już zrobiłam zapas:)) była 1,9kg za 15,99 zł

Dagmarka ja kupowałam normalnie komplet pościeli a poduszeczkę po prostu miałam na później :) Z reguły zarówno pościel jak i poszewki są w komplecie czyli kołderka i poduszeczka. Moim zdaniem warto kupić komplet bo potem na pewno się przyda :)

Jeśli chodzi o kocyk lub rożek pewnie że można używać go na początku ale ja to chciałam też tak dla swojego oka żeby ładnie wyglądało dlatego kupiłam pościel :) Rożek i kocyk oczywiście tez mam :)

Co do proszku to ja od zawsze używałam Lovela bo bardzo podoba mi się jego delikatny i taki charakterystyczny zapach. Wiele pozytywnych opinii słyszałam również o proszku Dzidziuś :)

Wydaje mi się że te dla dzieci nie uczulają ale jak wiadomo dzieci są różne i jeśli ma bardzo wrażliwą skórę może i uczulać. Wtedy chyba pozostają płatki mydlane.

ja mam wszystko firmy tt... jak była promocja to zakupiłam hurtowo :) ale bardzo dużo rzeczy mi brakuje... miałam dziś kupić jakieś ubranka - ale zawsze mi coś nie odpowiada... a jak mi w końcu coś w oko wpadnie to rozmiarówka nie ta...

u mnie na piersi pojawiły się nowe rozstępy... eh

dagmarka -
jeśli chodzi o pościel, to ja zakupiłam i mała przez pierwsze dwa miesiące była w rożku, a później przykrywałam kołderką, ale poduszki nie używałam.

PROSZEK DO PRANIA:
dołączam się do pytania, pomijam uczulenie, bo to jak z pieluszkami, jedne dzieci uczulone są na wszystko inne na nic. Który proszek polecacie jelp, lovella, dzidziuś - czy jeszcze inny? Ceny są różne, przy pierwszej ciąży używałam jelpa, ale patrząc na ceny widzę że są tańsze proszki - nie wiem czy równie dobre.

Agusia z tego co napisałaś to już nie wiem czy kupujemy pościel czy nie:) bo piszesz ze do roku nie używamy poduszek czyli tylko kupujemy kołderkę? czy wystarczy kocyk lub rożek po rozłożeniu może służyć jako przykrycie bo już nie wiem:)

i jaki proszek polecasz dla dzidzi?

przejrzałam ubranka i sie przeraziłam ile tego mam! chyba jeszcze dla 3 następnych dzieciaczków! :) ale nie mogłam sie oprzeć przyjemności kupowania hihi chyba tak bywa przy pierwszym dziecku :)

ale mam inne pytanko czy słyszałyście coś o proszkach do prania dla dzieci? które uczulają? ja słyszałam ze najlepszy jest bobas albo dzidziuś bo nie uczulają ale to wiadomości ze szkoły rodzenia od znajomej, a tak to nie wiem sama...

Justa ja mogę Ci powiedzieć z mojego doświadczenia odnośnie Twojego pytania :) że:

Butelki w moim przypadku to nie był taki prosty zakup bo córka była dość wybredna:( Po kilku testach zdecydowała się na TT, z innych np Aventu nie było mowy żeby coś wypiła:( Wiem, że dobór butelek zależy właśnie od upodobań dziecka przede wszystkim kształtu smoczka :)

Laktator miałam ręczny Avent do ściągania był bardzo dobry niestety aby utrzymać laktację przy problemach z karmieniem polecam się zaopatrzyć jednak w elektryczny bo ręczny nie da rady:(
Z elektrycznych na pewno Medela jest bardzo polecana i ma świetne opinie :)

Wkładki laktacyjne w zasadzie wszystkie są ok no poza Bellą, ja używałam TT, J&J bardzo dobre i Baby Ono tanie i również bardzo dobre:)

Asienkaj no to widać, że co szkoła to różne opinie. Słyszałam, że wkładając dziecku termometr do pupki można uszkodzić dziecku bardzo delikatną śluzówkę. Oczywiście jest to jak najbardziej najdokładniejsze miejsce pomiaru ale teraz już są tak dobre elektroniczne termometry więc jak dla mnie to metoda za króla ćwieczka wtedy, kiedy termometry były rtęciowe ale to tylko moja opinia i każdy będzie mierzył po swojemu :)

Spirytusu do pępka dalej używa się w szpitalach, dlatego ja również będę go używała bo jak dla mnie ta metoda jest akurat stara ale bardzo dobra.

Co do chusteczek również spotkałam się z taką opinią położnych, że im mniej tym lepiej ale ja jestem tego zdania, że jeśli cokolwiek ma ułatwić życie rodzicom to fajnie z tego skorzystać :)

A u nas choróbsko... Mamy z córcią zapalenie oskrzeli. Kurcze od tego kaszlu tak mnie boli brzuch, że mam wrażenie,że zgubię mojego drugiego maluszka. Ja już mam ważniejsze rzeczy kupione tj. łóżeczko, materac, pościel 2x, rożek, 20 szt pieluch tetrowych i 6szt pieluch flanelowych. Kupiłam jeszcze kaftanik, śpioszki, buciki, niedrapki i czapeczkę bawełnianą po kąpieli 2szt. Jak wyzdrowieję to może najdzie mnie wena twórcza na dalsze zakupy. A i kupiłam jeszcze kombinezon zimowy z lidla. Jak dobrze, że większość rzeczy mam po starszej córci jak wózek, wanienka czy przewijak...

ja dzisiaj w końcu zabrałam się za zakupy... pokupowałam troszke na allegro:2x butelka 150 ml, 2x smoczek uspokoajający i 50szt wkładek laktacyjnych wszytstko firmy Tommee Tippee. No i małej ubranka ;) i sobie spodnie ciążowe...już coś będzie..ale nie powiem, że to wszystko tanie jest mimo wszystko...

Dziewczyny jesli nie macie szlafroka do szpitala to polecam w Biedronce jest bardzo fajny cały czerwony za 29 zł

Justa pewnie ze sie nie pogniewam ze skopiowałaś liste ja też mam ją z internetu z kilku list jakie znalazłam zrobiłam jedną i przymierzam sie do zamowienia wielu rzeczy z internetu

co do firmy butelek , smoczków , wkladek to chyba najbartdziej odpowiada mi firma Tommy Tipe czy jak to się pisze :) jakos tak najbardziej te butelki mi sie podobaja, jak sie pytalam kuzynki bo jej mala urodzila sie w kwietniu to ona mowila ze poprostu jakie butelki mi sie podobaja bo ich tyle jest ze nie wiadomo jakie wybrac ,

co do mierzenia temperatury w pupie ostatnio w SR wlaśnie mowila polozna ze to najlepsza metoda i najbarzdiej miarodajna ,

co do chusteczek nawilzonych mowila zeby uzywac jak najmniej tylko wtedy gdy sie gdzies wychodzi

co do pępka to nie uzywa się juz spirytusu

Inne tematy z forum

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...