MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Aniak - ja rodziłam 3 lata temu w Redłowie i wtedy z torbą szliśmy na porodówkę - miałam poród rodzinny, a później z tą samą torbą przejeżdżałam do sali na położnictwo. Warto tylko rzeczy dla maluszka do ubrania na zaraz po urodzeniu mieć gotowe, bo, jak mała się urodziła to jak ja wzięli do badania to od razu chcieli ciuszki i pampka. Ja nie miałam na wierzchu i mąż musiał szukać, a mnie lekarz już zszywał i podłączali mi kroplówkę.

No a torbę z moimi ciuszkami mąż zabrał po porodzie do domku i przywiózł ciuchy do ubrania jak mnie wypisywali.

Sbj a z tą torbą to idzie się rodzić tzn na porodówkę czy zostawia się ją gdzieś w sali , w której się będzie leżało ??

Ja mam z krótkim rękawem koszule tylko.

ja sobie zamówiłam z krótkimi czekam wlaśnie na przesyłke , myśle ze na salach bedzie cieplo a jak bede szla do pokoju odwiedzin to i tak ubierac bede szlafrok :)

ja pakowałam wszystko w jedna torbę i tylko reklamówkę dodatkowo na moje ciuchy które musiałam zdjąć jak się w koszulę przebierałam. Co prawda nie brałam jednak sterty kosmetyków, jak dziewczyna z pokoju ( lakier do włosów, do paznokci i do pełnej tapety), no i było to latem, więc nie wiem jak mi wyjdzie teraz.

Dziewczyny a napiszcie czy do szpitala macie koszule z długim czy krótkim rękawem, bo ja mam w sumie 3 z krótkim rękawem, bo mi została po pierwszym porodzie i dostałam jeszcze od kuzynki i tak się zastanawiam czy kupować z długim jeśli są, czy zabrać ze sobą polarek zapinany na górę np.

Sbj oczywiście kciuki za Ciebie też będę trzymać ;)

Justa super, że u Ciebie też oki :)
Mi lekarka mówiła, że na tym etapie waga maluchów może się wahać 200 + lub - . A na późniejszym czyli od 3 kg nawet 500 na + lub -.

Dziewczyny mam jeszcze pytanko odnośnie tego pakowania. Pakujecie wszystko w jedną torbę tzn. rzeczy dla Was czyli podkłady, ręcznik, przybory toaletowe itp. + rzeczy dla maluszka. Czy te dla maluszka osobno ??? i mąż po porodzie może na salę je donieść ??

Wczoraj byłam u lekarza, malutka waży 2400g czyli kilogram w miesiąc przybrała a ja 3 przytyłam :) Lekarz powiedział ze usg może zawyżać bo mierzył małą z boku. Ułozona główką do dołu i tak już powina zostać. Cukier w normie, także nie muszę się już przejmować. Kolejna wizyta za miesiąc a następne już częściej.
Coraz bardziej się boje..
Kupa w majtach!

Ach! Bylam z męzem w Akpolu wczoraj i dwa dni temu. Cała pościel jest przeceniona o 20% takze warto podjechac i kupic jesli jescze nie macie. Mi sie podobała pościel firmy Mimi Mimi, w necie za 145zł (bez kosztów przesyłki) a w Akpolu za ok 90zł po przecenie :) (zależy jaki wzór)
Kupiliśmy już praktycznie wszystko :)

aniak cieszę się, że wszystko w porządku z szyjką.

Ja do lekarza dopiero we wtorek i też Was będę prosić o kciuki - może i mi pomogą. Generalnie to zaczynam fiksować, że urodzę wcześniej.

Jakby ktoś miał listę do Redłowa to poproszę wkleić, ale z wątków o szpitalu w Redłowie wynika, że dają tylko podkłady z ligniny, rożek szpitalny, rano parafinują dziecko i zajmują się pępkiem.

Witajcie dziewczyny,

Asienkaj położna z Zaspy podawała nam krótka listę co ze sobą zabrać do szpitala, a więc tak:

dokumenty:
- dowód osobisty
- karta ciąży
- książeczka rumowska
- wynik grupy krwi
- poświadczenie ubezpieczenia

- własne leki (np. Euthyrox)
- koszulka do porodu
- dwie koszulki po porodzie do karmienia
- wkładki (podpaski,podkłady) Bella duże
- szlafrok, kapcie, klapki do kąpieli
- przybory toaletowe
- sztućce i kubek
- majtki jednorazowe siateczkowe lub bawełniane
- skarpetki
- wkładki laktacyjne
- stanik do karmienia
- kanapki po porodzie i picie (woda mineralna) (również dla męża)
- cukierki do cmokania (landrynki)
- można kupić Tantum Rosa do płukania krocza

Dla dziecka:
- pieluszki
- śpioszki szt. 1
- skarpetki
- rękawiczki niedrapki
- chusteczki do pupy

ach! i dotyczy ta lista konkretnie ich szpitala

Mar-chew, jak poczujesz , ze jest juz ci ciezko, to polecam gaz, albo epidural, moze gdybym wziala wczesniej znieczulenie to moze rozwarlabym sie, ale u mnie itak dzidzia byla za duza...a i ja dostajac znieczulenie wcale nie bylam jakos w wielkich bolach, po prostu za dlugo juz to trwalo...

powodzenia i 3mam kciuki z a porod w wodzie, tez chcialam, ale na przyjeciu wiedzialam, ze juz nie moge, bo wlasnie mi wody odeszly juz ponad 24h, wiec ja i dziecko sntybiotyki musialy dostac hihi

trotka, ja tez zalalam sale, ale to p.sprzatajaca sprzatala, nikt mi nie kazal, a podklad juz byl przygotowany na lozku...

Najlepiej pojechac na sale przyjec na porodowce i tam chyba wszedzie wiszą listy, przynajmniej w wojewodzkim wisza bo przypadkiem bylam:)

Dziewczyny wy sie już pakujecie a ja dopiero zakupy zaczynam!

A co do zaspy to tez jestem ciekawa wiec chyba trzeba będzie sie tam przejechać:)

Hej dziewczynki:)

Dzięki za kciuki oczywiście pomogły :D szyjka trzyma więc nie jest źle. Lekarka śmiała się, że jeszcze przenoszę. Mały waży już 2300 i wszystko oki.

Od piątku mam zacząć odstawiać leki fenoterol i isoptin. Mam brać tylko nospę.

Ja dzisiaj piorę torbę do szpitala i też zaczne się pakować powoli. Trotka dzięki za rady odnośnie podkładów :)

HEj
Asienkaj - dobre pytanie zadałaś, bo ja tez juz myślę co zabrać ze sobą do szpitala.
Może któraś dowiadywała się co trzeba zabrać do Redłowa? Dla siebie to chyba wiem ale nie wiem co dla maluszka.

Pozdrawiam

Ja też powolutku pakuję torbę. Powiem wam z własnego doświadczenia, że jak pakowałam się za pierwszym razem to na samo dno torby włożyłam pampki dla maluszka i wkłady dla mnie. Jak mnie zaczęli badać na prawo i lewo i wróciłam już na salę i wody mi poleciały to była masakra szukać tych wkładów na dnie torby.... tu zalewasz podłogę i jedną ręką się trzymasz bo chcesz zatamować a tu leci i leci, zdążyłam tylko laczki zdjąć i boso biegałam do tej torby.... Oczywiście cała paczka wkładów poszła na wody... Ale po porodzie dostałam całą paczkę szpitalnych wkładów więc ok. A tak sumiennie się pakowałam żeby wszystko się pomieściło i torba nie była pękata a tu zonk... Nie da się wszystkiego przewidzieć.... Więc rada nie wkładajcie wkładów na sam spód torby bo nie wiadomo kiedy się przydadzą... A też nie chciałam robić alarmu na pół szpitala,że odchodzą mi wody i chcę wkładki... Jak przyszła pielęgniarka to powiedziałam nawet, że jak da mi jakąś ścierkę to zetrę podłogę, tak mi było głupio, że zalałam pół sali.... Pozdrawiam

Dziewczyny a co spakować do szpitala na Zaspę ? chciałabym już spakowac się zeby nie zostwaic tak jak to mój mąz powiedzial na lodzie bo roznie to juz teraz bywa :)

nie mam pojecia co spakowac

czekam wlasnie na przesylke koszul z allegro zobaczymy jakie sa , w czwartek wyslali a wczoraj jeszcze nie bylo , jak ta poczta dziala to masakra

miałam się kontaktować z położną ze szpitala - ale tej cholery znowu w pracy nie ma... napisałam więc do swojej i czekam na odpowiedź... nie wiem czy w przypadku kiedy muszą pobrać krew z pępowiny mogę w ogóle rodzić w wodzie... tak bym chciała urodzić bez znieczulenia - ale tak normalnie to nie wiem czy dam radę;/

o dodatkowy macierzyński trzeba 7 dni przed końcem podstawowego złożyć wniosek u pracodawcy. A później ustalasz z pracodawca ile urlopu masz wykorzystać, na pewno za 2010r a za 2011 to musicie się dogadać, ale myślę ze karze ci od razu go wykorzystać też żeby być na czysto.
Jeśli chodzi o dodatkowe zwolnienie na dziecko od lekarza, to bez choroby legalnie nie może ci go wystawić tylko po to żeby być z dzieckiem w domu.
Urlop macierzyński rozpoczyna się w dniu porodu, lub do dwóch tygodni przed przewidywaną datą. Dlatego lekarz nie powinien wystawić ci zwolnienia na okres dłuższy niż masz termin porodu.

Aniak, Mar-chew trzymam kciuki :)

aniak - 3-mam kciuki
marchew - powodzenia

a jeśli chodzi o wywód na temat macierzyńskiego, to w/g mnie wszystko co zostało napisane jest zgodne z prawdą, z tym że o te dodatkowe dwa tygodnie to chyba można już wcześniej złożyć.

Podłączam się pod pytania Muszelki a w szczególności tych odnośnie macierzyńskiego ...

Teraz mykam i szykuję się do lekarza :) znowu mierzenie szyjki brrr ...

A i jeszcze poprosze o kciuki bo ostatnio pomogły to może i tym razem będzie oki :D

miłego dnia

Inne tematy z forum

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...