MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

dziewczyny jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim i innymi...
1.W chwili urodzenia dziecka od razu przechodzi się na macierzyński +dostarczenie aktu urodzenia dziecka do firmy (nawet jeśli trwa jeszcze zwolnienie od ginekologa?)
2. po skończeniu podstawowego macierzyńskiego mozna wnioskować o dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego.
3. potem wybrać urlop za 2010 a co z urlopem za 2011?
4. no i wtedy wychowawczy 3 lata przysluguje
ale
-gdzieś wyczytalam, że można starac się oddalić w czasie przejscie na wychowawczy i starac się od pediatry o 2 x po 30 dni w sumie 60 dni opieki nad dzieckiem (i z15+L4 na dziecko przesłać do firmy)
-no i pozostaje 182 dni chorobowego w roku
tak by jak najdłużej dostawać zastrzyk gotówki co miesiąc..

aa a co z opiekunczyć i pielęgnacyjnym - jest coś takiego jeszcze, i czy uzależnione ono jest od czegoś, np od dochodów?

bo nas będzie czekać żłobek...ale to po roczku Małej....
a o wychowawczy można wnioskować do 4 roku życia dziecka nawet jak się powiedzmy wybierze np 6 miesięcy, potem wróci do pracy a jesli okaże się, ze jednak coś nie wypaliło ze żłobkiem można dalej wnioskować o pozostałą jakąs częśc wychowawczego?

Ja na razie pościeli nie kupuje zawsze będzie na to czas:) bo i tak nie będę maleństwa kłaść na poduszce i przykrywać kołderka, wiem ze z rożka po rozprostowaniu można zrobić elegancka kołderkę:)

oj, ja też będę miała co zrzucać...

moje maleństwo jest bardzo leniwe - ale to nic nowego... tylko czekam na kolejny ruch...

krew z pępowiny będę pobierać chyba po to, aby sprawdzić czy dziecko nie ma anemii... pewnie też po to aby sprawdzić, czy nie potrzebuje transfuzji krwi ;/ dziwi mnie to, że nawet w specjalistycznym laboratorium nie byli wstanie stwierdzić w 100% jakie to przeciwciała... więc musi być ich na prawdę mało...

hej dziewczyny...długo mnie nie było...ale "łączę się z wami...ciężarówkami " ;p ;p ;p

oj dużo się zmieniło....moje maleństwo jest bardzo aktywne, wierci się i kopie bardzo mocno...brzusio duzy już i cięzko się oddycha, ciężko wstaje się z łóżka...a o zapominaniu już nie wspominam :P też zapisuję sobie różne rzeczy na kartce, bo inaczej... ;]

co do kurtek...to moze wybierzcie się do sklepów z rzeczami używanymi:) ja własnie kupiłam sobie śliczny czarny płaszczyk za 20 zl i wcale nie zniszczony:) fakt inaczej się nam nie opłaca kupowac nowej kurtki, ktorej mam nadzieję nie załozymy poźniej..bo zgubimy wszystkie zbedne kilogramy:P a u mnie ich sporo...

:) no ja też już muszę zacząć, w sobotę obieram łóżeczko :)
Następnym punktem będzie pościel, materac, ochraniacz i rożek.

Ja właśnie spisałam listy które wcześniej zamieszczałyśmy tu na forum i zabieram sie za kompletownie wyprawki:)

Marchew - a co to znaczy że masz anty i dlaczego będą Ci pobierać krew pępowinową?

Mar-chew mój mąż by chyba tego nie przeżył już chodzę w jego dresach i koszulkach po domu ... i on strasznie to przeżywa hihi ...

Muszelka współczuje tej glukozy :/

Ja niestety też nie zapinam się w moich kurtkach ... tylko, że ja prawie nigdzie nie wychodzę tylko lekarz czasami do sklepu ale to zawsze autkiem. Więc chodze z brzuchem na wierzchu :)

ja będę nosić męża kurtkę ;P może nie jest powalająca - ale jest...

odebrałam wczoraj wyniki na przeciwciała... wyszło, że mam anty - e? ale jest to niepotwierdzone... już więcej kłóć mnie nie będą... przy porodzie ma być pobrana krew z pępowiny...

glukoza 75g za mną...po godzince ja zwymiotowałam w przychodni tak mi niedobrze było- co prawda bez cytryny chciałam spróbowac i to był bład a moze nawet lepiej ze tego paskudztwa pozbylam sie z zoladka...

dzisiaj zimno jak w psiarni na dworze...a ja juz nie zapne sie w zadnej z moich kurtek zimowych..;( i co teraz..przeciez nie bede kupowac specjalnie kurtki na 2 miesiace;/

Ja też dzisiaj jakaś nieprzytomna,choś spałam do 10:00. Mnie dla odmiany męczyła straszna zgaga ... ble...

Tak wczoraj o tym spaniu pisałyście, ze dzisiaj pojawiły sie problemiki, ale to z przejedzenia.

Generalnie to jak zjem coś o 17 to później przed snem ewentualnie tylko jakiś owoc, a wczoraj mąż kupił pyszny chlebek i o 22 jeszcze go jedliśmy. a później mi się odbijało i brzuch taki przepełniony.

Nie mogłam spać i wierciłam się strasznie a o 4 po prostu zaczęłam czytać książkę.

Teraz jestem niewyspana i nawet chce mi się leżakować :)

Michałowa ja co prawda mam używany ochraniacz,gdyż dostałam go prałam w 40stopniach miałam nastawione wirowanie trochę mi się wygniótł ale wyprasowałam i jest super ale jak się boisz to upierz w 30stopniach i bez wirowania lub po prostu upierz ręcznie.Aby odświeżyć nowe też trzeba.

dziewczyny ja chyba kota dostanę...od tego odpoczywania i leżenia... wiem, że trzeba ale kurcze nawet leżąc kresle projekty bo co mozna robić w łózki samej ;p...ehh a tyle roboty jeszcze przede mną - graty same się nie spakują i nie przeprowadzą...no ale jutro lekarz i mam zamiar poleniuchowac i dać Małej trochę luzu - niech dziewczyna sobie poharcuje spokojnie....

co do tych omamów dotyczących odchodzących wód płodowych to właśnie w sobotę miałam takie shizy....eh to chyba już tak jest na tym etapie...

co do zaparć- to pijemy jogurty i jemy jabłuszka - ale nie powiem zdaza sie co jakis czas ..no i wtedy boje sie ze urodzę na kibelku ;)

co do pamięci - do niekiedy mam coś takiego, ale zauważyłam, że moje oczy robią psikusy...co prawda ślęcząc nad projektami monitor swoje robi i wytężanie wzroku ale Mąż zauważył jak przekręcam ceny sklepowe i literki czasami..ehh

najważniejsze, że w tych wszystkich dolegliwościach nie jesteśmy same..;)

Sylwia - ja też zapominam ;-). Dlatego zapisuje sobie na kartce pytania do dr ;-).
Sprawdziłam - mój ochraniacz nie ma zdejmowanej "tapicerki" - także prać musiałabym w całości...i boję się, że już potem nie wyprasuję tego. Musiałabym po gąbce prasować.
Sylwia - jak ty robiłaś? O nic innego się nie boję tylko o ten ochraniacz, bo taki ładniutki jest ;-).

hej
ja kupiłam z allegro łóżeczko i materac dziś przyszło i jest wszystko ok.,materac zamówiłam gryka pianka kokos teraz właśnie takie są polecane
ja piorę w pralce wszystko wyprałam wypełnienie i ochraniacz i rożek nawet nosidełko i wszystko jest w porządku nic się z tym nie stało.
Byłam dziś u lekarza wszystko jest dobrze następna wizyta 12listopada za miesiąc.Zapomniałam zapytać ile waży dziecko no i teraz nie wiem a jestem taka ciekawa no cóż teraz już za pózno.Nawet nie wiem jak ułożone ale jak lekarz powiedział że wszystko ok to chyba tak jak trzeba.Miałam tyle pytań a prawie o nic nie zapytałam bo zapomniałam.Teraz ciągle wszystkiego zapominam czy wy też tak macie?
Aha no i przytyłam 2kg czyli już przytyłam 13kg.

Michalowa - ja dla małej miałam grykos-kokos i byłam zadowolona, ale teraz widziałam już grykos - pianka i kokos - 3 w jednym.

queen - ja codziennie rano piję łyżkę syropu lactulosum i pomaga na zaparcia - jest znacznie lepiej niż było.

ja nie prałam wypełnień tylko poszewki, ale jak Was czytam, to widzę że powinnam :)

Ja mam po córce gryka-kokos wtedy kiedy go kupowałam był polecany przez ortopedów i fizjoterapeutów. Nie wiem jaki teraz jest bardziej polecany.

A jeszcze jedno pytanko mam. Jaki materac do łóżeczka kupiłyście?
Grykos-kokos czy grykos-pianka?
Jakie są lepsze?

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...