MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia-
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk
14.07. mentorka
21.07. Basieniak
23.07. Yevele
26.07. Kamyczek1234
28.07. Tinker Bell
07.08 Betti_174

Maruszka
Mangolia
Gosia
Francess

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

heh ja też w 17 kolejne usg to się Tobą zasugeruję ;) kiedy masz? ja 6.02

Kamyczku, spokojnie nie ma się co przejmować tym co piszą:) ja sprawdzałam ile mały powinien mieć w 17 tygodnie, bo wtedy będziemy mieli usg. I powiem Ci, że nadal nie wiem bo na jednych portalach piszą że od 10-14 cm na innych, że od 14-20 cm :) tak więc nie ma się tym co sugerować :)

hm czyli 3 dni później byliśmy tylko :)) czasem jak poczytam w necie cokolwiek to mi się płakać chce z nerwów....

Kamyczku nic się nie martw, te wymiary są orientacyjne. Podobno dużo zależy od sprzętu, ułożenia dziecka itd. U mnie to była końcówka 12 tygodnia a dokładnie 11 tydzień 5 dzień:) a gin mi powiedział, że wg wymiarów wyszedł mu termin porodu 12.07 (wg. OM jest 14.07). Więc wszystko u Was ok :)

Mentorko mam do Ciebie pytanko, jakiś czas temu pisałaś, że dzidzia na usg też miała 5,5 cm....pamiętasz może który to był tydzień i dzień? u mnie 12 tyg i 1 dzień. dziś tak sobie czytałam normy wielkości dziecka i podają, że powinien już mieć z 7 cm i się zdziwiłam/zmartwiłam.....choć gin nic nie mówiła, że dzidzia za mała....

Z kolei co do wózka - znajome bardzo sobie chwaliły te, nad którymi się zastanawiacie, czyli x-landery i mutsy. Jedna miała navigtona i też mówiła, że zadowolona. Ja mam po starszym ABC Design i też bardzo mi pasował pod każdym względem, ale kupiłam tylko gondolę, a na wiosnę, koło 7-8 miesiąca przerzuciłam się od razu na parasolkę Inglessinę, z której też jestem bardzo zadowolona. Dzięki temu nie musiałam wydawać 1,5-2 tysięcy na wózek (fotelik samochodowy już mieliśmy po znajomych). Także polecam także tę opcję :)

o rany, ale poleciałyście dziś z tematami :D

cześć nowe mamy!! :D
coraz więcej nas :)

Ja na razie nie myślę jeszcze o wyprawce, tym bardziej, że mam rzeczy po synku :D te najmniejsze rozmiary mam w kolorach raczej uniwersalnych, więc chyba nie będę dokupować.
ogólnie wszystko po synku zostało, łącznie z butelkami (ale smoczki trzeba wymienić), więc dużych zakupów robić nie będziemy, jedynie łóżeczko, a może i nie ;D

My mamy wózek navington corvet.
w x-landerach i mutsych nie przekonuje mnie sposób montowania gondoli do stelaża - strasznie się chybocze gondola, jest niestabilna, zwłaszcza to widać na jakichś nierównościach. Zresztą jak będziecie oglądać wózek to obciążcie trochę gondolę i starajcie się patrzeć z boku - niech partner jeździ, a Wy patrzcie. Jak się chwyci gondolę w nogach, stojąc przy rączce - to można ją chybotać w górę i w dół. może czarne xlandery tego nie mają, sprawdźcie, poprzednie miały.

moim zdaniem lepiej mieć ze 3 body na 56 :D

Może się przyda, robiłam listę dla przyjaciółki, która rodziła w sierpniu 2011 :)

Taki bardzo młody człowiek jest obierany warstwami:
- bielizna (body, pajac, śpiochy)
- ubranie wierzchnie (spodnie/rajstopy + bluzka/bluza/sukienka) na to skarpetki
- ubranie na chłody kombinezon, komplet: kurtka+ocieplane spodnie (raczej dla starszych dzieci) + buciki-kapciuszki lub ciepłe buty z kompletu do kombinezonu.
Zacznijmy od rozmiarówki. Polska to ta z cyferkami, zachodnia to ta opisowa:
56/new baby ubranka dla noworodka. Nie zużyjesz ich dużo, dzieci szybko rosną do następnego rozmiaru
62/0-3 miesiące to jest Twój bazowy rozmiar, najwięcej go wychodzicie, w tym rozmiarze kupuj cieplejsze rzeczy na jesień i późną jesień
68/3-6 miesiące rzeczy zimowe, potrzebny będzie kombinezon w tym rozmiarze
74/6-9 miesiące nadal zima, prawdopodobnie potrzebny będzie drugi kombinezon
80/9-12 miesięcy hurra! wiosna i lato, można szaleć, bo i dziecko coraz fajniejsze się robi (siada, raczkuje, może nawet zaczyna chodzić)
Urodzisz dziecko w sierpniu, więc nastawiaj się na kupno jesiennych rzeczy. Upały, które Cię męczyły, kiedy byłaś w ciąży, już nie wrócą.
Potrzebujesz:
- body z krótkim rękawem (4-5 sztuk) rozmiar 56
- body z długim rękawem (2-3 sztuki) rozmiar 56 - body z krótkim rękawem (7 sztuk) rozmiar 62
- body z długim rękawem (3 sztuki) rozmiar 62
- półśpiochy (1-2 sztuki) rozmiar 68i 74
- pajace bawełniane (3 sztuki) rozmiar 56 Uwaga pajace powinny mieć takie zakładki na rączki, wtedy nie musisz kupować łapek-niedrapek wszystkie pajace Mothercare w rozmiarze new baby i 0-3 mają takie zakładki. Nie wiem, jak jest z innymi markami)
- pajace bawełniane (5-7 sztuk) rozmiar 62
- pajac polarowy lub welurowy rozmiar (rozmiar 62 i 68) bardzo wygodna alternatywa pakujesz dziecko ubrane w bieliznę (body, pajac bawełniany) w taki pajac polarowy lub welurowy i do
kombinezonu. Zamiast pajaca cieplejszego możesz ubrać spodnie i bluzę. - czapeczki* bawełniane (1-2) rozmiar new baby
- czapka jesienna (rozmiarówka z H&M 0-3 miesiąca)
- czapka zimowa rozmiar 3-6 miesiąca
- skarpetki niemowlęce (3-5 sztuk, zależy, czy jesteś z tych, co gubią skarpety)
- śliniaki materiałowe (ok. 3 sztuk), zaczniesz ich potrzebować od drugiego miesiąca życia. Uwaga do śliniaków szukaj takich zapinanych na rzep, są bardziej wygodne niż te wiązane.
- śliniaki na ceratce (5 sztuk), przydadzą się jak zaczniesz wprowadzać pokarmy kaszki, kleiki i obiadki
- całkowicie ceratowe kaftaniki do karmienia (takie z długimi rękawami i ściągaczami na rękawach, możesz kupić w Mothercare lub IKEA). Uwielbiam je dzięki temu nie wiem, co to są plamy po marchewce.
- długie spodnie domowe (najlepiej dresowe) 1-2 sztuki rozmiar 62
- długie spodnie wyjściowe (dżiny, sztruksowe, ogrodniczki jak przepadasz za ogrodniczkami, ja jakoś nie bardzo) 1-2 sztuki, rozmiar 62
- długie spodnie wyjściowe jak wyżej, 1-2 sztuki, rozmiar 68 i 74
- bluzy (najlepiej z kapturem) 1-3 sztuki, rozmiar 62
- bluzy ciepłe (z kapturem) 1-3 sztuki, rozmiar 68
- bluzy z kapturem 1-3 sztuki, rozmiar 74
- koszulki (t-shirt) z długim rękawem (2-4 sztuki) rozmiar 68 i 74
- sukienki sukienki są dobre na jakieś okazje (wyjście do dziadków, Boże Narodzenia etc.) raczej są niepraktyczne i rzadko się ich używa. Kup jedną w rozmiarze 62 i jeśli będziesz lubiła ubierać dziecko w sukienki, następne rozmiary dokupisz później.
- ciepłe rajstopki
- lekki kombinezon typu śpiworek (np. polarkowy) rozmiar 62, może Ci się już przydać na wyjście ze szpitala. Przy kupnie takiego śpiworka (długie rękawy, dół jak worek) zwróć uwagę, żeby miał wycięcie na wysokości kroku (taką dziurę na pasy do fotelika samochodowego).
- kombinezon zimowy (rozmiar 68 i prawdopodobnie 74, ale ten drugi kup dopiero, jak maleństwo zacznie wyrastać z pierwszego)
- buty-kapciuszki 0-3, 3-6, jak młode zacznie raczkować, zaopatrz się w skarpety z abs'em.
- buty zimowe (jeśli nie ma ich w kombinezonach, a zazwyczaj są)
Na początek nie kupuj: niewygodnych, choć ślicznych ubranek (zwłaszcza w rozmiarze 56), rampersów (taki pajac z krótkimi rękawami i nogawkami) przydadzą się dopiero na późną wiosnę i lato. To samo z sandałkami i wszelkimi krótkimi rękawkami/nogawkami.

ja na pewno w Wejherowie, mam 5 min autem ;)

ja się jeszcze nie zastanawiałam po ile czego zresztą przy pierwszym dziecku też nie liczyłam ile czego mam;)
i tak połowy tych najmniejszych nie zdążył założyć więc nie ma co przesadzać urodził się 56 cm,ale ubranka 56 były za duże na szczeście.

a myślałyście już gdzie będziecie rodzić?

mTusia ja nie planuję kupować 56 ponieważ oboje z mężem urodziliśmy się 59 cm :) koleżanka powiedziała, że w razie czego pożyczy mi ten rozmiar:) ale jeszcze ostateczną decyzje podejmę pod koniec ciąży, zobaczymy jaki duży będzie:) a ile czego to jeszcze nie wiem :) na razie myślę (na jeden rozmiar)o:
6/8 sztuk body z krótkim
6/8 sztuk body z długim
4 sztuki spodenki bawełniane lub półśpiochy
6 śpiochów
2 kaftaniki?
może pajace? ale nie wiem bo średnio mi się widzą :)
no i coś wyjściowego typu spodenki i sweterek lub jakieś ogrodniczki?

mój też już wraca od paru dobrych dni zero mdłości nareszcie:)))

Mój apetyt coraz lepiej, tak od nowego roku się poprawiło czyli od 4 miesiąca :) ale na razie z 3,5 kg na minusie odrobiłam 1 kg :( (wg karty ciązy schudłam 2,5 kg ale wcześniej miałam już 1 kg na minusie :( )
ja miałam tak śmiesznie, że jeść raczej moglam tylko przygotowywać nie :( więc do kanjpy jak najbardziej mogliśmy chodzić a jedzenie :)

Dziewczyny mam pytanie, czy macie jakies listy z wyprawką, chodzi mi jedynie o ciuszki, jakie i przede wszystkim w jakim rozmiarze, ile w 56 czego a ile w 62 czego, bo ja jestem pod tym względem głupia i nie wiem, niby znalazłam ile czego ale jest ogólnie, a nie ma podziału na rozmiary :(

Dziewczyny a jak Wasze apetyty? mi chyba wraca ufff mam nadzieję, że nadrobię wagę do kolejnej wizyty u gin ;) dziś pierwszy raz odkąd jestem w ciąży byłam coś zjeść poza domem :))

My mamy na oku navingtona cadet, też jest w SMYKU i ma super opinie w necie, ale oczywiście wersję cenową wybierzemy z allegro ;)

Witamy nowe mamusie :)

Różnia sie napewno tym, że X-move to jest najnowszy model po uwzlędnieniu uwag uzytkoniwków podobno :) różni się napewn tym że ma czarny stelaż i spacerówkę mozna montwoać w dwóch kierunkach, a w XA tylko przodem do kierunku jazdy :)

ja na początku chciałam Mutsy urbanrider, ale na zywo nie podobał mi się, to zaczęliśmy oglądać 4 rider i x-landera x-move właśnie, ale po ostatnich szperaniach w internecie i wizycie w smyku to w tej chwili u nas wygrywa maxi cosi mura :) ale co będzie ostatecznie to jeszcze zobaczymy :)

ja już bym chętnie pokupowała jakieś elementy wyprawki, ale jeszcze się wstrzymuje :) czeka mnie mały remoncik więc nie chcę tego znosić by potem to leżało w kurzu który zawsze w takich przypadkach nie wiadomo skąd się bierze :( Ale byłam ostatnio w sklepach i jeśli będzie rzeczywiście dziewczynka to chyba oszaleję, są takie piekne rzeczy :) a razie tylko w ramach niespodzianki kupiłam dwa bodziaki I

mi też się te dwa podobają ja próbowałam w smyku tego x-move jest eksra;)

Witamy pannę z mokrą głową:)

agusia-gdansk ja też przeglądałam wózki i bardzo mi się spodobał x-lander:) podoba mi się XA i X-move:) ale jeszcze średnio się orientuje czy duża różnica jest między nimi :)

a my drugie dziecko więc troche ciuszków mamy ale w większosci dla dziewczynek ,a le juz kilka osob mi zapowiedzialo ze dadza mi ciuszki, bo niby rodziłam w grudniu 2010 ale duzo rzeczy musimy kupic, nad wozkiem mysle ale chce jakis typu tako jumper bo nie chce wydawac duzo pieniedzy a wole pozniej jakas lekka spacerowke kupic,
na wyprawke jeszcze czas ,
jak dowiem się co siedzi w brzuszku to pewnie tez bede kupowala cos nowego :)

Witam nowe mamusie;))) Powiększa się grono syneczków,czas na jakieś dziewuszki;)

Ja jeszcze sama nic tez nie kupiłam trochę ubranek dostałam,ale oglądam w sklepach już ciuszki i inne rzeczy.
Wczoraj byłam na matarnii w SMYKU nie wiedziałam,że jest tam taki ogromny wybór wózków no i mój upatrzony X-Lander tam był więc właśnie sprawdziłam sobie jego. Jest mega leciutki i zwrotny na prawdę super,wydaje się ciężki,a wcale tak nie jest. Oczywiście cena w smyku jest powalająco droga w internecie są tańsze. Dokładnie chodzi mi o ten model :
http://allegro.pl/wozek-x-lander-2012-2013-xa-3w1-fotelik-maxi-cosi-i2925511388.html

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...