MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia-
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk
14.07. mentorka
21.07. Basieniak
23.07. Yevele
26.07. Kamyczek1234
28.07. Tinker Bell
07.08 Betti_174

Maruszka
Mangolia
Gosia
Francess

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.2

Cześć Dziewczyny, dołączam się do wątku. To moje drugie dziecko (pierwsze z sierpnia 2010), wczoraj byliśmy na usg i okazało się, że w lipcu urodzę chłopca. Czyli mój 2,5-letni syn będzie miał brata :) Dopisuję się do listy, jeśli pozwolicie :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia

Maruszka
Mangolia

Właśnie czytam różne opinie nt wózków. Wczoraj widziałam w komisie "Słoneczko" (chyba tak się nazywa) na Sandomierskiej przy przystanku wózek Elipso-b. ładny, ale opinie ma średnią. A popularne x-landery wydają mi się strasznie ciężkie z małą gondolą (często powtarzająca się opinia).

Co do ubranek, to w prezencie dostałam jedne śpioszki i dwa body :-) Ale sama jeszcze nie kupuję - trochę za wcześnie. Poza tym patrzę w sklepach na ceny butelek, smoczków itp. Pewnie w maju-czerwcu zacznie się kompletowanie całego "osprzętu"

ja myślę o wyprawce, oglądam sobie ciuszki i inne gadżety:) przyznam się szczerze, że ubranek kilka kupiłam:) dla chłopca :) ale jakby się okazało, że jednak dziewczynka to mamy w rodzinie i wśród znajomych przyszłe mamy chłopców więc będzie na prezenty:) ale jak 29.01 lekarz potwierdzi chłopca to już się nie będę hamować :)

Witamy Cię eni_a :) dopisuję Cię do listy :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia

Maruszka
Mangolia

Witam wszystkie Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2013 :-) Mój termin to 16 lipca.

Dziewczyny myślicie o wyprawce trochę? Ja rodziłam prawie 4 lata temu więc nie mam nic praktycznie i wszystko muszę kupić od nowa. Macie jakieś typy wózków,które zamierzacie kupić?

Tinker Bell, strasznie mi przykro :(, ściskam wirtualnie...

aknahh - gratuluje udanego usg :) i cieszę się, że dzidzia rośnie zdrowo!
Ja mam następną wizytę 6 lutego i już nie mogę się doczekać.
Co do jogi to jesteśmy umówione :) przyda mi się trochę relaksu bo czasem za bardzo się stresuję.

Test podwójny - ja miałam tylko usg genetyczne w 12 tygodniu na którym lekarz sprawdzał przezierność karkową. Mówiła, że wszystko ok więc chyba nie było potrzeby robić jeszcze tych testów. Zresztą tak jak pisze mTusia to tylko prawdopodobieństwo.
Co do witamin to jak pisałam wyżej mam pharmaton maturelle :)

ja chodzę do Dr Tomczyk-Małyjasiak na Dąbrowie i baaaardzo serdecznie polecam :)

Ja też mam termin na sierpień. Polecicie jakiegoś dobrego lekarza, który jest tani i ma gabinet na terenie Gdyni?
Pozdrawiam serdecznie

żeby nie było: nie mam 35 jeszcze, hehehe :D ani wskazań genetycznych. :P
gin nie mogła mnie przyjąć w odpowiednim do badania przezierności terminie, więc wysłała mnie ze skierowaniem do innej przychodni no i tak wyszło z tym PAPPA ;]

Test Pappa o właśnie tzw test podwójny :) Pillotka w pewnych sytuacjach ten test jest darmowy jak masz powyżej 35 lat lub jakies tam inne wskazania genetyczne :( ja sie zastanawiałem czy robić czy nie ale w koncu nie zrobiłam, tzn zrobiłam usg i ze było ok Robertem sobie darowalam, tylko ze ten test nie wykluczy ci w 100% chorobę Malenstwa tylko określi prawdopodobieństwo i jeśli jest większe niż dla twojego wieku to lekarze wtedy zalecają biopsje kosmowki i dopiero wtedy masz pewność :) tak czy tak. W późniejszym okresie ciazy można jeszcze zrobic test potrojny lub poczworny ale one tez określają jedynie prawdopodobieństwo, a potem masz ew. Aminiopinkcje :( jednego te prawdopodobieństwo uspokoi innego jeszcze bardziej zdenerwuje :)

a widzisz.. no to mnie się zdaje, że ja to badanie mniej więcej robiłam. Znaczy się przezierność była sprawdzana i tego samego dnia oddawałam krew, ale chyba tylko na PAPPA.. ale jeszcze jedno pobranie mnie czeka..
nie jestem pewna, czy to o to chodzi, bo ja to przez przypadek robiłam, że tak powiem.. ;] no i ze skierowania, więc nie płaciłam.

Pillotka - wg Wikipedii :) Test podwójny badanie przesiewowe, pomocne we wczesnym wykrywaniu wad rozwojowych płodu w I trymestrze ciąży. W Polsce jest badaniem zalecanym. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przeprowadzenie badania między 11+0 a 13+6 tygodniem ciąży razem z oceną przezierności karkowej (NT).
Składa się na nie pomiar poziomu stężenia białka PAPP-A (PAPP-A) i podjednostki β gonadotropiny kosmówkowej (β-hCG) z krwi matki.

Lekarka mówiła ze badanie to wyklucza w 90% wady genetyczne. Tzn. ze np przez USG ma sie pewnosc 70% ze jest ok wszystko, a jak sie zrobi test podwójny to 90%. Tam gdzie ja chodze badanie kosztuje 200zł no i wczoraj sie o nim dowiedziałam.

a co to jest test podwójny?
człowiek całe życie się uczy.. to druga ciąża, a o teście podwójnym nie słyszałam.. :)

Tinker - właśnie przeczytałam... i aż nie wiem co napisać... bo ja na kazde usg chodze ze stresem i nawet nie wyobrazam sobie siebie gdyby... Serduchem przytulam! Pamietaj ze gdybys potrzebowała z kims pogadac - śmiało pisz! Jestem z Tobą i wierzę, że Wam sie uda kolejnym razem!!

Tymczasem, az głupio mi pisać, że z Kruszynką wszytsko ok. Ma 7,11 cm i jak na swój wiek wszystko dzieje sie prawidłowo. Zjadłam batonika przed wizytą ale się okazało, że było pół godz opóźnienia i juz potem Maluch nie chciał skakać :p ale kopał trochę nożkami i mąż był przeszczęśliwy jak zobaczył :) No i lekarka powiedziała, że duze szanse że będzie chłopak, bo coś jej się tak wydaje :) Termin wg USG sie przesunął o 3 dni szybciej, czyli 20.07 :) Dostalam tez zmiane w lekach - zamiast kwasu foliowego mam teraz brac zestaw witamin i magnez dodatkowo. Kolejne badanie mam w połowie lutego. A teraz do konca miesiąca siedze na L4, bo zaczął mi się katar i gardło pobolewa, no ale choiaz trochę odpocznę.
Co do ćwiczeń, jeszcze z 2 tyg mam poczekać, by wszystko się dobrze u Kruszynki wykształciło i potem możemy pobrykać ;-) Dumelku bardzo chętnie będę Cię zabierac jeśli masz ochotę jeździc na joge do Sopotu :) będziemy w kontakcie na początku lutego. A jak juz bedziemy na zwolnieniu pełnym to jeszcze pomysli się nad innymi zajęciami :) dziewczyny pomyślcie czy się przylączyc :)
A i jeszcze pytanie - czy któraś z Was robiła moze test podwójny?

tak na każdej wizycie doktor robi mi USG chodzę prywatnie

agusia-gdansk, co dwa tygodnie masz usg? zazdroszczę :) a chodzisz na NFZ czy prywatnie?

Co za wieści;( przykro mi nie ma takich słów,żeby można było Cie
pocieszyć. Trzymam mocno kciuki,żeby szybko udała się następna próba powodzenia!

Jeśli chodzi o USG to ja mam za każdym razem z wizyta co dwa tygodnie w czwartek za tydzień mam następne ciekawe czy się potwierdzi płeć;)?
Ja też chętnie dołącze się do ćwiczeń u mnie na osiedlu nowy horyzont jest fitness i są specjalne zajęcia dla ciężarnych w każdym trymestrze trzy razy w tygodniu ciekawa jestem co tam kobietki robią.

Tinkell - ja tylko czekam na wieści o kolejnym terminie...jestem dobrej myśli ;)

Buziaki....

Ja mam wizytę pojutrze ale bez USG :/ szkoda...

Inne tematy z forum

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?