MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

proszę bardzo: nowy wątek!!

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Link do poprzednich wątków:
cz.1: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
cz.2: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-2-t434880,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

agusia-gdansk - ja też ostatnio przez kilka dni jakoś spokojnie miałam w brzuszku, ale dziś, na szczęście, była przewalanka :) nie kopało Maleństwo, ale pływało jak rybka, jakieś zwroty robiło czy co, bo czułam chyba przez godzinę :) ułożyć się nie mogło wygodnie chyba, hehehe :D

Pillotka-Ja byłam w aqua w niedzielę nie było za przyjemnie bo zimno i zimna woda,ale był mróz na dworzu teraz jest cieplej to może też inaczej. Młody mi zmarzl na szczęście w jacuzzi można było się ogrzać;)

ja zastanawiam się czy nie kupić takiego urządzenia do sprawdzania tetna bo od kilku dni nie czuje malucha właściwie nie wiem czy go tak na prawdę czułam w tym wypadku,ale byłam prawie pewna,ze czuje ruchy,a teraz ani wczoraj ani dziś w ogóle i nie wiem co o tym myśleć trochę się boję;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

eni_a - nic się nie martw, gdzieś się wyrówna po drodze. ta waga u gina była elektroniczna?!? Następnym razem zanim na nią staniesz, zobacz czy wskazuje zero :)

mi dziś BMI wychodzi 21.6, czyli w normie nieciążowej :) żeby wyjść poza tę normę i mieć już nadwagę, to jeszcze mam jakieś 11 kg zapasu, hehehehe :) ale te kalkulatory nie biorą pod uwagę ciąży :P

emimar - a jakiego rogala kupiłaś? takiego już zakręconego?
..ja powoli zaczynam myśleć o wyciągnięciu mojego z szafy :D

mentorka - to dawaj znać po wizycie u gina, co słychać u maluszka.
rany, ja mam do wizyty ponad dwa tygodnie :( jak wytrzymać?!?! :( chciałabym pójść chociaż serduszka posłuchać.. :(

a jak Wam leci dzionek? ja dziś byłam na spacerze półtorej godziny. Synuś się wychodził, maszerował dzielnie prawie godzinę! i właśnie zasnął :D
hm.. tak się zastanawiam, czy by Go nie zabrać do aquaparku po drzemce, skoro dziś ostatni dzień za 50%, a mi nie zależy na zjeżdżalniach.. Tylko Męża muszę zgwałcić, żeby z nami poszedł :D bo zawsze to weselej i raźniej :)

hej dziewczyny
staram się nie denerwować, mam nadzieję że wszystko jest ok. Dzisiaj wizyta u gina a jutro u tej endokrynolog... Ale już od wczoraj łykam jakieś tabletki które kazała mi barć endo..

emimar ja też się chętnie dowiem jak tam ta poduszka, gdzie kupiłaś i czy warto;)

~emimar-daj znać koniecznie jak poduszka się sprawdza i skąd zamawiałaś też muszę się w nią zaopatrzyć jeśli rzeczywiście jest taka wygodna;))

Ale się dziewczyny rozpisałyście o wagach i hormonach. Ja co do tej drugiej sprawy to raczej się nie wypowiem, bo nie miałam badań w tym kierunku.

Jednak co do wagi to skoczyło mi ciśnienie kiedy ważąc się w domu wychodziło, że mieszczę się jeszcze w normach BMI wagi w normie. Jakie było moje zdziwienie kiedy u lekarza waga pokazała wagę o 5 kg większą! I teraz nie wiem, która waga jest prawidłowa, bo mam porównanie z inną wagą, która pokazuje tak samo jak moja domowa :/

Cześć Dziewczyny:)
Madzik ja też mam hashimoto i walczyłam z hiperprolaktynemią i podejrzewam, że właśnie dlatego tyle nam zajęło zajście w ciąże (1,5roku) Z tymi hormonami miałaś ogromne szczęście, że udało się Wam za pierwszym razem, gratuluję:)
Też jestem pod stałą opieką endo, która mówi, że najlepszy wynik tsh do zajścia i utrzymania ciąży to ok 1. Ja zchodzę z 3.6 miesiąc przed zajściem teraz mam już niecałe 1 i mam nadzieję, że więcej nie będzie szaleć:)
Dzisiaj idę odebrać na pocztę poduszkę, tego rogala do spania, dam znać czy rzeczywiście takie cudo;) Pozdrawiam

Osobiście mam teraz TSH 0,894 ale biorę LETROX 50, na szczęście pewnie to tez mi pomogło w zajciu w ciążę. 8 miesięcy temu trafiłam na fajnego endokrynologa który wyregulował mi prolaktynę i hormowny tzw małej tarczycy.

no to nie rozumiem czemu gin mi powiedział że TSH 3,2 jest w normie ... ;/ ahhh chyba mnie zlał ale nie wiedział co i jak... ahhha ja się tym teraz martwię, że masakra :(

w sumie przed ciążą było w normie wg norm laboratoryjnych więc nie zwróciłam uwagi konkretnie na wynik... w ciążę udało mi się zajść dość szybko bo w 3 cyklu więc też nie wnikałam...

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

to ja wam coś powiem
TSH dla młodej kobiety w normie jest ok. 1.0
norma do 4,2 tyczy się kobiet pod 70 lat.
każdy wynik powyżej 2 już jest niepokojący, na szczęście to się bardzo łatwo leczy tylko trzeba o tym wiedzieć.

Ja zaczynałam z TSH 3,7 a teraz mam idealne 0,8 ale na tabletkach

Termin porodu - ok. 11 sierpnia
dziś myślałam że już udało mi się wyjść z tego stanu mdłościowo-nudnościowego, ale jednak nie i znów wieczorem się męcze.w związku z tym nie tyję i jak na razie dobiłam dopiero do wagi sprzed ciązy czyli ok. 69 kg.

z mojego doświadczenia wynika, że gin niekoniecznie zna się na hormonach :( moim zdaniem trzeba iść do endo. Jeden z ginekologów, na którego trafiłam przed ciążą twierdził, że śmiało z moimi wynikami mogę w ciążę zachodzić. Nie bardzo mnie przekonał i jakiś miesiąc później miałam wizytę u endo, który stwierdził na podstawie tych samych wyników niedoczynność i kategoryczny zakaz zaciążenia. Aktualnie jestem pod opieką endo i co 4 tyg. muszę robić tsh i ft4, na podstawie wyników endo reguluje ilość przyjmowanych przeze mnie hormonów - i tak pewnie do końca ciąży.. :( na razie wszystko jest ok i mam nadzieję, że tak już zostanie :)
także trzymam za Ciebie kciuki :)

ahh pilotka bo to było tak że w około 10 tygodniu robiłam TSH i wyszło 3,2 (norma do 4,5) no i gin do którego wcześniej chodziłam coś przebąknął że to za wysoko dla kobiet w ciąży i mam zrobić bardziej szczegółowe badania. Kilka dni potem byłam u "nowego" gina i on stwierdził że TSH jak najbardziej ok. A teraz jak robiłam wzrosło do 4,2 więc już sama z siebie poleciałam dorobić dodatkowe hormony i przeciwciała... ;/

mentorka - no to jeśli sprawdzałaś, to powinno być okej, jesteś od początku pod opieką :) gorzej, jakby Ci to wyszło teraz bez opieki endo przed ciążą :)
to daj jutro znać co i jak :) pewnie będziesz łykać tabletki i nic poza tym się nie zmieni :)

pilotka sprawdzałam i była w normie ... ;/ jutro popołudniu wizyta u endokrynologa a wieczorem u ginekologa, mam nadzieję że wszystko ok...

mentorka - no tak, z tarczycą w ciąży nie ma żartów :( im szybciej zaczniesz leczenie tym lepiej. A przed ciążą nie sprawdzałaś tarczycy?

Madzik witamy;)

co do wagi to ja się wcale nie przejmuję :) ile przytyję zobaczymy:) niczego sobie nie odmawiam ale przed ciążą też tego nie robiłam:))) uwielbiam gotować, kocham fast foody ale fakt że nie przepadam za słodyczami:)

ahhh a ja odebrałam wyniki badań no i kiepsko jest ;/ podwyższone przeciwciała anty TPO i anty TG ;/ jutro wizyta u endokrynologa, babka powiedziała że mam jak najszybciej, najlepiej natychmiast zacząć leczenie ;/

Madzik - no to witamy w gronie :)
na kiedy masz termin? Wpisz się na listę :)

ja w ogóle nie patrzę, jakie są normy tycia w ciąży :/ co by się nie stresować :D moim zdaniem najważniejsze jest teraz dzieciątko, a dogadzać mu teraz trzeba, ale z głową. Dopiero po zakończeniu karmienia będę się przejmować :D

w pierwszej ciąży przytyłam 18kg, które ze mnie zeszło w 7 miesięcy od porodu, bez żadnej diety i sportów, a karmiłam 13 miesięcy. Jestem dobrej myśli :D Wy też bądźcie :)
jeszcze tylko dodam, że w pierwszej ciąży obżerałam się przez pierwsze 3-4 miesiące na potęgę, nie potrafiłam sobie powiedzieć stop, to przesada, ale w te 4 pierwsze miesiące przytyłam może 2kg. Reszta doszła, jak już apetyt potrafiłam ograniczyć, więc normalnie magia jakaś niezrozumiała, czemu z takim opóźnieniem te kilogramy się pokazały, hehehehe :D oczywiście nie wiem, skąd się wzięło tyle tych kilogramów :P

Jak czym o tych waszych wagach to normalnie serce mi staje, bo nie wiem czym się przejmujecie.
Ja przed pierwszą ciążą ważyłam 63kg przytyłam do porodu 21kg, czyli waga osiągneła 84kg. To była moja wina bo niczego sobie nie odmawiałam na co miałam ochotę to jadłam;) Moje zdziwienie najlepsze było po cesarce kiedy ledwo co mogłam chodzić, poszlam się zważyć a tam było 77kg. Załamalam się przez co moje frustracje odbiły się na braku pokarmu i dużej anemii. Schudlam przez 3 miesiące tylko do 66kg.
Później waga była zmienna.
Teraz po 3 letnim leczeniu, braniu hormonów zaczynam ciąże od wagi 74kg i sama jestem ciekawa do jakiej wagi dobije. Tylko inaczej sie odżywiam i nie pozwalam sobie na zachcianki;)
Dziewczyny ale Wam zazdroszczę takich figur!!!!!

Cześć dziewczęta - to i ja się objawię - podczytuję was już miesiąc ale jeszcze nie miałam odwagi się przedstawić.
My z mężem trafiliśmy za pierwszym razem - choć z moimi problemami z tarczycą i prolaktyną nikt nam tego nie sugerował. Sami byliśmy BAAARDZO zaskoczeni.
Dzidzia rozwija się prawidłowo, dziś zaczął się 13 tc. na szczęści mdłości przechodzą, choć czasem jeszcze się trafiają - zawsze wieczorem. USG prenatalne mieliśmy w piątek i obejrzałam sobie szkraba - niesamowite uczucie, męża zatkało. :)

Pozdrawiam

PS ja muszę pilnować TSH z powodu Hashimoto więc już jestem specjalistą jeżeli chodzi o hormony. :)

hej dziewczyny, ja właśnie wróciłam z pobrania krwi... przy ostatnim badaniu oprócz anemii wyszło jeszcze kiepskie TSH. Dla "normalnych" ludzi podobno prawidłowe ale dla kobiet w ciąży za wysokie. Więc musiałam dorobić dodatkowe hormony i przeciwciała ;/ dzisiaj wyniki, zobaczymy...

a już jutro usg!! tak się cieszę, że zobaczymy maluszka, już nie mogę się doczekać :)))))

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...