MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

No to nowy :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka /raczej Synek
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK Napoleon
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej Synek

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-4-t445865,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

hej widzę, że się pojawił temat szkół rodzenia:) my zrezygnowaliśmy, idziemy tylko na kurs "sprawnego rodzicielstwa" czyli kurs obsługi noworodka jak ja to mówię:) organizuje go szkoła rodzenia do której chodzę na jogę;) trwa 4 godziny i obejmuje takie zagadnienia jak:
- krótki wykład multimedialny Kilka słów o rozwoju niemowlęcia
- sposoby noszenia i trzymania dzieci (także chustonoszenie)
- ubieranie, rozbieranie, zmiana pieluchy
- kąpiel niemowlęcia
- masaż niemowlęcia
- podstawowe ułożenia dzieci w trakcie karmienia piersią
- dieta mamy karmiącej
- terapia antykolkowa
- pierwsze pokarmy w diecie niemowlaka jak je wprowadzać i jak nie dać się złapać słoiczkowym pułapkom
- ochrona bioderek jak zapobiegać dysplazji stawów biodrowych
- podstawowe wyposażenie malucha: ubranka, kosmetyki i inne niezbędniki
- jaki wybrać wózek?

myślę, że nam wystarczy. Sama nie chce chodzić do szkoły rodzenia a mój mąż pracuje do późna i nie mógłby chodzić ze mną... dlatego musimy się zadowolić tym:)

Widzę kobitki, że już działacie w temacie szkoły rodzenia. Kurczę ja tak się zastanawiam, czy lepiej iść do takiej przy szpitalu w którym chce się rodzić, czy to nie ma znaczenia ? Bo mnie kusicie tą family medicine :)

Ja ide na kurs na Zakoniczynie, bo mam pod nosem prawie :)

I ja tez :) zaczynamy 10 kwietnia na Jasieniu na ul. Kartuskiej No i rownież wzięłam sobie stamtąd położna :)

Aknahh a gdzie będziesz chodziła na ten kurs? bo ja też zaczynam od kwietnia w familymedicine.pl na Oruni :)

wszyscy o tych kolosach mówią.. a ja nawet nie wiem, co to takiego :D

Jeśli chodzi o jutrzejszy afterek ;] ja się mogę zdeklarować dopiero, jak się tamto spotkanie skończy, bo będę z Synkiem i nie wiem, w jakim stanie będzie ;] oraz w jakim stanie będę ja :] czy mnie wymęczy czy grzeczny będzie :) Jak będzie padnięty i będzie chciał się zdrzemać, to będę uciekała do domku.

pszczoola - kongratulejszyn :D jeden wydatek mniej :)

Yevele - odezwij się na prv. Gdzie we Wrzeszczu mieszkasz?

Bezglutek - mi zawsze pomagaja Przyjaciele. Teraz znów od początku wszystkie sezony oglądam (witaj w klubie fanów połaniecka hehe ;-))

Mnie pani od komórek macierzystych tez jakos nie zachęciła. Niby ważna sprawa i może sie przydać, ale dlaczego w Polsce tak mało operacji było, które je wykorzystały?

Co do położnej ja idę na szkołę rodzenia w kwietniu (zapisałam się na familymedicine.pl to co reklamowali na ostatnich spotkaniach o Maluszkach) i tam podobno też mozna wybrać położną.

pszczoola - ja tez bylam wczoraj na Kolosach - super prezentacja o Uralu była no i Tomka o święcie bólu ;-) dziś popołudniu tez idę :)
i nie lubie Cię że wygrałas fotelik :-P hehe tzn zazdroszcze bo byl naprawde fajny - daj znac coś wiecej o używaniu (nawet teraz jak przymierzacie) bo my go chyba kupimy.

A co do jutra? To jak? Są jakieś chętne na mini spotkanko później w kawiarni? Ja z dumelkiem ide na pewno :)

O super :) Ja jutro rano planuję być na Kolosach, z młodych. Już trzeci raz będę szła z nim - od czasów prenatalnych się więc tłucze po Kolosach. W ogóle fajna jest atmosfera ranem - bardzo dużo ludzi z dziećmi, dzieciaki szaleją, bawią się razem, młodsze na kocykach. Super atmosfera :)

Pszczooola - gratulacje! My z Pillotką stawiałyśmy, że Jotenka znowu wszystko zgarnie :) Taki fotelik to naprawdę fajna nagroda :) My musimy kupić, bo po starszym nie mamy :)

Dzisiaj miałam bardzo intensywny dzień i padam na twarz. Zakładam, że będę pracować do końca ciąży i w sumie od razu po porodzie (choć mniej intensywnie), ale jakoś coraz gorzej to widzę :) Chociaż z drugim będzie na pewno łatwiej.

pszoola a no jak wygrałaś fotelik to gratulacje !! i to był ten model Pebble czy jakiś inny? :) no to kojarzę Cię bo chyba każdy Cię obejrzał jak wstałaś ;)

Panna i Jotenka - ja będę zmotoryzowana, ale z Małym, także możemy się we trzy zmieścić :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej Dziewczyny, cały dzisiejszy dzień spędziłam na Kolosach (padam na twarz), ale było warto i żałuję, że nie dałam rady dłużej. Jutro znowu także polecam.

yevele - chyba byłam z Tobą w grupie na Bezpiecznym M.

No i muszę się przyznać, że to ja zgarnęłam fotelik maxi-cosi, więc możliwe, że już mnie kojarzycie :) Wczoraj chyba ze 100 razy powiedziałam zdanie "nie wierzę", bo rzeczywiście nie miałam nawet krzty nadziei, że coś wygram. Mam nadzieję, że Wam też się udało coś zgarnąć. Ogólnie, pomijając super nagrodę, warsztaty bardzo mi się podobały. Mnie i męża wykład z banku komórek przekonał i się zdecydujemy, chyba byliśmy w tej lepszej grupie. Ogólnie z warsztatów dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. To nasze pierwsze dziecko, więc dopiero zdobywam wiedzę.

Bezglutek - polecam serial "How I met your mother" i "Big bang theory", z filmów jakie ostatnio widziałam i mi się podobały to "Lot" z Denzelem Washingtonem, "Operacja Argo", "Bang Bang Club", jak mi cię coś jeszcze przypomni to napiszę. I podobnie jak połaniecka co ok. 3 lata na dobranoc oglądam wszystkie sezony "Przyjaciół" :)

Życzę wszystkim babeczkom miłego kobiecego wieczoru.

Aha, ja niestety odpadam z kawki po LadyMamie, bo lecę na Kolosy po warsztatach :) Będę autem, więc mogę zabrać ze sobą.

Jotenka - ja właśnie nie wiem, bo pewnie moi chłopcy wezmą samochód, żeby do babci pojechać.

Co do ćwiczeń na tyłek - najlepiej spytaj babkę na AWFie, bo ja robiłam "zwykłe" na tyłek - spinanie pośladów (czyli napinanie :) Nie znam żadnych specjalistycznych :)

Panna
Pilotka mam do was biznesik:) czy w niedzielę mogę zabrać się z którąś? jedziecie autem?

No i oczywiście miłego wieczorku w dniu naszego święta, życzę wszystkim Paniom:)

Ja się wymarzłam na cmentarzu dzisiaj 1,5 godziny, (żony znajomego z pracy faceta mojego) a teraz mężczyzna robi obiadek a ja sobie czytam to i owo:)

Ja na nudę robię sobie szkolenia online ze strony edukacyjnej NBP, jak się jakieś przejdzie to nawet dostaje się certyfikat narodowego banku polskiego. A z seriali ja kocham "przyjaciół", wiec pewnie będę oglądać od nowa wszystkie sezony za jakiś czas:)

A tak, byłam na ostatniej grupie na komórkach macierzystych, w takiej rudej sukience w kropki. I mam problem po tej "prezentacji" bo kochanie moje bardzo się teraz negatywnie nastawiło do całej idei... Sama już nie wiem co o tym mysleć:/

Ale powiem szczerze, że pocieszyłyście mnie trochę, że normalną łyżeczką można karmić i mleko modyfikowane niekoniecznie od 4 miesiąca no bo rzeczywiście, skąd ja mam to wiedzieć, tym bardziej, że mama, siostra i rodzina i znajomi mieszkają daleko.

A położną można sobie wybrać np w szkole rodzenia - ja się wybieram tez od kwietnia we Wrzeszczu i tam można ponoć podpisać deklarację.

No dlatego tak to sobie tłumacze,ze pierwsze dziecko to się poddałam,a teraz nie zamierzam tak łatwo mam nadzieję,ze się uda!
Daj koniecznie znać jak to się załatwia ta polozna chętnie skorzystam skoro mogła by mi pomoc.

Jutro w końcu ćwiczenia tak jakoś się cieszę na soboty i poniedziałki kiedy mam te zajęcia zawsze ta godzina dla siebie i to aktywnie;))

Chętnie też się dowiem o tych ćwiczeniach na tyłek;)))

A jeśli chodzi o dzień kobiet..u mnie w sumie dzień jak codzień mąż kwiata przyniósł i wieczorem idziemy do znajomych,a tak to nic specjalnego;)
Ale Nam wszystkim kobietki życzę zdrowych maluszkow i szybkich bez
komplikacji rozwiązań!

Panno - zapomniałam Cię wczoraj spytać, bo nie odpowiedziałaś mi w wątku o te ćwiczenia na tyłek ;] więc ponawiam: co to za ćwiczenia, żeby mieć kształtny tyłek?

..jak Wam mija dzień kobiet? obchodzicie w ogóle?

Agusia - przy pierwszym dziecku łatwo się poddać, bo jak nie masz wsparcia, a sama nie wiesz co i jak, to przecież szanse są prawie zerowe. Ja jeszcze na poporodowej miałam sąsiadkę, która miała mnóstwo mleka i dodatkowo mnie tym dołowała ;)

Co do położnej - jak się dostanę do ulotki, którą dostałam, to przepiszę Ci adres strony. W Gdańsku, Gdyni, Pruszczu są położne niezależne - mają podpisany kontrakt z NFZ, ale nie pracują w przychodni.

Bezglutek - nie wiem, jak u Ciebie z angielskim, ale znalazłam taki fajny serial o położnych (lata '50, Anglia). Historyczny, obyczajowy, przy okazji można sobie zobaczyć, w jakich warunkach rodzono 50 lat temu :)) Nazywa się Call the Midwife, ale jest właśnie bez napisów polskich.

panno- ja mialam to samo i sie po prostu poddałam;/ a jak się zapisuje do takiej położnej?

Dziewczyny poratujcie!!!!
Leżę bo muszę i już nie wiem co mam ze sobą robić. Oglądałyście ostatnio jakieś fajne filmy albo seriale. Już nie wiem co mam ze sobą robić :-( Książki to nie mam jak zdobić bo do biblioteki nie pójdę :-( Chyba że mamę poproszę. Podrzućcie coś pliss....

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...