MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

o, właśnie widzę, że te czerwcowe warsztaty mamo to ja będą także w Gdyni - miejsce w trakcie negocjacji, a data - dzień po Gdańsku :)

-mTusia- ja starszego też woziłam po przekątnej i miałam takie jakieś lusterko pod koniec - fajna sprawa :) a jak byłam pasażerem, to jeździłam z tyłu i to dość długo ;]

i też się muszę wybrać do fryzjera.

Pillotka - ja co prawdę z jednym ale też sama, będe jeździć, więc u mnie będzie po przekatnej :) Dzisiaj nawet mój mąż kupił lusterko dodatkowe, bym małą widziała :) Zobaczymy jak się sprawdzi :)

Sensimilia - nic się nie martw, ja też prawie odjechałam po glukozie, zrobiło mi się słabo, gorąco, duszno, kręciło w głowie, tak podobno często jest, a jak ty mdlejesz na codzień, to nic dziwnego, że to się jeszcze spotęgowało :(

Ja też mam ostatnio jakis taki humor nie taki, smutno mi jakoś i płacząco, byle co doprowadza mnie do płaczu, może nie reklamy w TV jak moje koleżanki, ale pomyslę o mamie, czy mąż podniesie głos i od razu ryczę :( Ale nie ma to jak wizyta u fryzjera, kolorek, podcięcie i od razu humorek lepszy, do tego spacerek po długiej i kawka z koleżanką i troszkę lepiej, przynajmniej na razie :)
Zobaczymy czy mi go zaraz ktoś nie popsuje :)

Co do imion, to u nas będzie Milena :)

a mi się dzisiaj przypomniało ze pit jeszcze nie rozliczony :D
ciężki dzień mam, nic mi nie wychodzi, oparzyłam się i na dodatek cały czas czuję się osłabiona po ostatnim przeziębieniu :(

Panno - ogólnie wiele imion, które u nas odpadają przy pierwszym przesiewie, to widzę, że u Was być może wpisują się na listę potencjalnych imion :P a Hilary? :D

no u nas z przodu właśnie odpada, żeby którykolwiek synek siedział, dlatego trzeba przemyśleć usadowienie z tyłu. czy lepiej mieć po przekątnej młodszego czy starszego jak jadę sama? No bo jak młodszego, to wtedy starszego trzeba wkładać i wyciągać i zapinać po stronie ulicy (jak parkuję równolegle).. no to jest mało bezpieczne.. no to może lepiej mieć starszego od strony chodnika..? a młodszego za sobą? ..już sama nie wiem :/

Aisak - no nie zawsze można usiąść między nimi z tyłu, głównie jest to nie do zrobienia, jak jestem kierowcą :D a w większości przypadków, to ja będę z Nimi jeździła, bo Mąż pracuje.

Sensimilia - ja w pierwszej ciąży po glukozie prawie zemdlałam ;] no a jak wyniki? masz już?

Aisak napisała: "w rządzie decydują, a my niewiele mamy do powiedzenia..." no tu się nie mogę zgodzić! sory, ale po to są wybory, żeby w jakiś sposób właśnie coś powiedzieć. i trzeba pamiętać, że sami jesteśmy sobie winni, wybierając tych ludzi, którzy teoretycznie są naszymi przedstawicielami i "głosem ludu". oszukali nas? no to widocznie źle wybraliśmy, źle obstawiliśmy. jeśli wszyscy będą mieć takie podejście, że "nic nie mamy do powiedzenia", "nic już się nie da zrobić", "tego się nie da zmienić" itp., to w tym kraju nigdy dobrze nie będzie. Trzeba być odpowiedzialnym wyborcą i obywatelem.

Panna - jak samorządy będą płacić? co Ty mówisz. Przecież to my płacimy. podatnicy. Jak w mediach mówią, że "rząd zapłaci", "rząd da", "rząd dopłaci".. jak mnie to wnerwia! rząd NIE MA pieniędzy przecież. to nie są pieniądze rządu. Zawsze my płacimy. Jak zapłacimy za te godziny? no niech zgadnę.. jakiś nowy podateczek? a może większa stawka dotychczasowego? może mniej dzieci się dostanie, żeby pokryć koszty dodatkowych godzin? Kto będzie płacił? społeczeństwo! nikt inny.

nienawidzę polityki. porozmawiajmy jeszcze o wózkach, co? :)))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słyszałam w radio, że przedłużają macierzyński i też bardzo mnie to ucieszyło - mam kuzynkę, która rodziła w styczniu. No i na serio bardzo mi sie podobało w jaki sposób kobitki o to walczyły - wygląda na to, że nie trzeba zatrzymywać strajkiem generalnym połowy Polski, ani nic w tym stylu aby coś osiagnąć:) Brawo:)

Ja też miałam okropny dzień wczoraj - nawrzeszczałam na faceta i pokłóciłam się z mamą... a potem płakać mi się chciało cały wieczór. Jakby ktoś jeszcze się napatoczył, też by oberwał. Dzisiaj mi oczywiście głupio. Mam nadzieję, że te humory mi się skończą bo ciężko z samą sobą wytrzymać...

Moja kumpela jest w takiej sytuacji, urodziła 31 grudnia o 21:00.. I właśnie napisała na fb, że bez sensu robiła z przyspieszaniem porodu, skacząc na trampolinie ;)
Ciekawa jestem, jak wyjdzie z tymi przedszkolami - tylko 1 zł za dodatkową godzinę? Kto za to zapłaci? Samorządy? Niby z czego? Jakoś nie jestem taką optymistką że na pewno się uda..

no fajnie że się więcej dziewczyn załapie, ale też się zgadzam że zawsze ktoś będzie poszkodowany, takie życie ;)

ja byłam na wizycie, brzuch mi twardnieje więc mam starać się leżeć + 3xnospa i moje wyniki glukozy jednak się tej pani gin nie spodobały więc bardzo możliwe że dołączę do "słodkich mam" :D mam się kłuć i zapisywać wyniki cukru przez 2 tyg + glukoza pobierana z żyły i zobaczymy co dalej

i baaardzo dobrze, że umożliwili większej ilości kobiet dłuższy macierzyński. Wiem jaki to był stres dla mojej kumpeli że urodzi przed terminem i się nie załapie ;/ja sobie nie wyobrażam zostawić maluszka po tym krótszym macierzyńskim i wrócić do pracy... dlatego ja na 1000% skorzystam z tej możliwości :))

a muszę się pożalić, że się ostatnio kompletnie nie wysypiam, mam strasznie płytki sen, budzę się co chwilę, zasypiam właściwie dopiero nad ranem ehhh ;/ nie wiem czy to ta bezsenność ciążowa czy o co chodzi ;/

NO NIESTETY TAK TO JUZ JEST..

Zawsze ktoś będzie niezadowolony.... Nigdy nie da się uszczęśliwić wszystkich, niestety... W poprzednich latach co roku wydłużali jakoś o tydzień chyba urlop macierzyński, a ja urodziłam właśnie na koniec grudnia i kilka dni zaważyło o tym, że byłam krócej na urlopie, ale co miałam zrobić... Nie zasatawiałam się wtedy nad tym w takich kategoriach jakby od tego miało zależeć całe nasze życie. Cieszyłam się że mam dziecko, że jest zdrowe i to było najważniejsze. Wydaje mi się że mamy z końca 2012r od początku wiedziały że bedą miały 24tyg. macierzyńskiego i to jest okrutne, że tak się dzieli ludzi ale widzisz... w rządzie decydują, a my niewiele mamy do powiedzenia...

Aisak może i dorbze ze Tusk zrobił od 01.01.2013 tylko teraz postawcie sie w skorze dziewczyn ktore urodzily 31.12.2012... dlaczego one nie moga miec tych dluzszych urlopw...

Cześć dziewczyny,
dawno się nie odzywałam, ale muszę się podzielić z Wami przeżyciami z dzisiejszej glukozy... Ogólnie ostatnio się czuję fatalnie, nawet pod prysznic sama nie mogę pójść bo zaraz mdleję... boję się, że dojdzie do tego, że w ogóle nie będę mogła sama w domu zostawać. Ale jutro wizyta u gina to może coś poradzi tym razem... No i właśnie z powodu złego samopoczucia przełożyłam planowaną krzywą cukrową z wczoraj na dziś. Na początku byłam w szoku bo wypiłam to całe i nawet nie było jakoś bardzo paskudne, byłam zadowolona bo bałam się tego panicznie. Ale jak tylko wyszłam z gabinetu i usiadłam to tak mnie zemdliło, już prawie zwymiotowałam (ostatecznie na szczęście udało mi się powstrzymać) i zrobiło mi się mega słabo i zimno pot mnie zlał i ogólnie już byłam bliska zasłabnięcia. Na szczęście byłam z mężem, który szybko zapanował nad sytuacją, poleciał po miskę w razie czego i za chwilkę przyszła pielęgniarka i mnie położyła w gabinecie z otwartym oknem i tak leżałam 2 godziny. Potem nie mogłam wstać bo mi się od razu w głowie zaczynało kręcić i słabo się robiło.. na szczęście teraz już czuję się dobrze i.. co dziwne.. ciągle jestem głodna =P myślałam że po tym mnie będzie tak mdliło, że nie będę mogła w ogóle jeść =P
No dobra.. wyżaliłam się... nie wiem, trochę mi głupio, że jestem takim wrażliwcem, nie spodziewałam się, że aż tak źle to zniosę.. pisałyście, że to nieprzyjemne, ale nie aż tak... dobrze, że mam to już za sobą i liczę na to, że wyniki będą dobre.
A maluch po tej ilości glukozy tak szalał w brzuchu, że nigdy takiej imprezy tam nie miałam =P Cieszę się, że jutro go zobaczymy =)

Pozdrawiam Was serdecznie i dzięki, że mogłam się wyżalić =) Miłego popołudnia =)

Cześć :)
A propos wożenia dzieci w samochodzie, to jak byliśmy na Bezpoiecznym Maluchu, ten facet z maxi cosi właśnie mówil o tym, które miejsce jest najbezpieczniejsze. Otóz najlepiej jest na środku, ale tylko w takich autach które mają wydzielone środkowe miejsce- takie samo duże jak te po bokach. Tak jest w vanach i suwach, bo w normalnych samochodach osobowych to miejsce na środku jest węższe i fotelik by się zsuwał i wówczas bez róznicy po której stronie można montować dziecko, bo z badań wynika, że jest tak samo bezpiecznie po obu stronach :) Natomiast z przodu absolutnie odradzają, bo jest to bardzo niebezpieczne miejsce w aucie.

Ja jeździłam z Małym z tyłu, ale później jak zaczęłam już sama z nim gdzieś się ruszać z domu, to powoli przywykłam, że on jest z tyłu sam i było ok :) Dlatego myśle że teraz będę oboje wozić z tyłu. Najlepiej dzidziusia zamontować po przekątnej, żeby go widzieć i np na światłach móc się do niego wychylić coś tam mu poprawić ewentualnie... No i zawsze można też usiąść po środku między dziećmi i wtedy mieć wszystko pod kontrolą :)

A słyszałyście już??? Mamy dzieci z I kwartału też dostaną roczny macierzyński :))) A druga dobra wiadomość dla mnie to to, że w przyszłym roku do szkoły do I klasy pójdą podobno tylko 6-latki z I kwtarłu :)) Mój synek jest z grudnia i akurat bardzo sie cieszę, że bedzie mógł pójść do szkoły jako 7- latek!!! Wreszcie jakies dobre informacje od tego naszego rządu!

Hej Dziewczyny :) slyszalyscie o macierzyńskim ? Tusk ogłosił ze bedą obowiązywać dla dzieci urodzonych od 1 stycznia 2013 :) my bylysmy bezpieczne ze tak powiem ale fajnie ze wcześniejszym mamom sie uda :)

i jak pszczoola po glukozie? :)

no u nas tez nie ma mozliwosci wylaczenia poduszki przedniej ;/ no ale tego sie nie przeskoczy neistety..

wczoraj bylismy u gina no i Kubus lezy juz albo narazie glowka w dol :)

Pillotka - koleżanka mi wczoraj polecała Rajmunda :)
U mnie dwójka będzie z tyłu jeździła, nie ma innej opcji. Ale starszy pójdzie do przedszkola od września na full time, więc tak dużo tego wspólnego jeżdżenia nie będzie - tylko w weekendy i na wycieczki :)

Bezglutek - może się zaczyna foch o rodzeństwo? U mnie od jakiegoś czasu trzylatek zaczyna sobie zdawać sprawę z tego, co to znaczy brat, bo też mamy przejścia. Raczej "mama nie odchodź" niż histerię (na szczęście!)

My już mamy zorganizowana jazdę. Mamy citroena c5 combi, landara wielka :-). Córcia z przodu a jak z Młodym z tyłu. Przynajmniej na razie, jak zacznie siadać przodem, czyli tak około roku, to dzieciarnia to tyłu :-)

Moja córcia (5 lat) ma kryzys przedszkolny, rano ma problem ze wstaniem i ubraniem się i nie chce do przedszkola chodzić. Już nie wiem jak ją zachęcać i motywować. Po rozmowach z nią jeden dzień jest dobrze a później od nowa rano ryk i foch :-(

u mnie niestety nie ma możliwości wyłączenia, nie mam tej opcji.
wcześniej miałam opla, też bez opcji wyłączania poduchy, a serwis odmówił przerobienia instalacji, gdyż jest to ingerencja w bezpieczeństwo auta i oni nie mogą takich rzeczy wykonywać jako serwis.
wiem że dwoje z tyłu to trochę ciężko, dlatego już powoli zastanawiamy się, jak najlepiej Ich tam usadzić.. :/

Panno - Eustachy też niestandardowe imię, tak mi przyszło do głowy :P i też się na Y kończy :D

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....