MAMUSIE LIPCOWO SIERPNIOWE 2013

Zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO SIERPNIOWE 2013

Witam i dołączam do mamuś... u mnie mdłości i nudności całodniowe, mam dość:( w sobotę idę dopiero do gina, ale myślę, że po objawach wszystko ok jest;)

My powiedzieliśmy od razu...bo zrobiłam test w pt...a następnego dnia Teściowa miała imprezę urodzinową...więc ciężko by było ukryć że NIE piję...więc w ramach prezentu urodzinowego Teściowa dowiedziała się, że zostanie drugi raz babcią :)
A wiadomo, że Mamie chciałam powiedzieć szybciej, więc zaraz tego dnia co zrobiłam test, pojechałam do Mamy :)

W pierwszej ciąży też tak szybko powiedzieliśmy, bo test robiliśmy tuż przed naszymi imprezami Panieńsko/Kawalerskimi ;)

ja dzisiaj na śniadanie zrobiłam jajecznicę ... i ehhh ... powtórka z wczorajszego obiadu, zjadłam dwa widelce i myślałam, że nie zdążę dobiec do łazienki.. ;/ no nic, to było ostatnie podejście do "normalnego" jedzenia... pozostają mi nadal sucharki ;/

to Ci Kamyczek zazdroszczę - ja chodzę wciąż głodna.. :/ Jak tu nie jeść?!? jak nie przytyć za bardzo?!?

my powiedzieliśmy tylko mojej Mamie na razie, wszystkim chcemy ogłosić nowinę na początku stycznia, może po styczniowej wizycie u gina, co by mieć aktualne fotosy Maleństwa :D
ale zobaczymy, czy plan się uda, bo jak będę mieć taki apetyt, to ciężko będzie ukryć przez miesiąc brzuch, który siłą rzeczy będzie musiał urosnąć.. :/

ja mam mdłości dopiero od 3 dni. Łapią mnie rano i trzymają do 14-15 a zaraz potem ogarnia mnie wielki głód - w zasadzie to jedyny moment w ciągu dnia kiedy w ogóle mam ochotę na jedzenie. Po obiedzie jestem najedzona do....następnego obiadu ;)

My rodzicom powiedzieliśmy. Też na początku chcieliśmy w wigilię, tym bardziej, że i "męża" rodzice i moi i mój brat i "męża" siostra z dziećmi i moi dziadkowie spędzamy wigilię wspólnie.

Ale....jak przyjadę wcześniej do Polski to mój ojciec nigdy nie uwierzy, że nie mam ochoty się z nim napić drinka;) Teściowie by mnie też za to zakrakali. Po za tym moja mama i babcia to dwie czarownice. Wiedziałyby od razu. ;)

Ale pomysł ze zdjęciami jest super:):) Też poproszę dla moich rodziców i teściów. Po jednym zdjęciu:)

ja mam też bardziej późnowieczorne niż poranne... :/

u mnie brak mdłości.
Ale wczorajszy wieczór też na wszelki wypadek zakończyłam kubełkiem mięty :D mnie chyba gorzej na noc :D czyżbym zamiast mdłości porannych miała późnowieczorne?!? :)
a, no i o 3:30 buszowałam w lodówce ;] to drugi raz w tej ciąży :)

No to się załapiemy ;)

Jak tam ciężarówki...mdłości macie??
Ja mam masakrę :/

c.d.
"Becikowe 2013 tzw. "rodzinne" - tu nic się nie zmieni, ale rodzice będą mogli pobrać becikowe wraz z dodatkiem do zasiłku rodzinnego. Nie trzeba będzie składać drugiego wniosku o becikowe. Wynika to z faktu, że rodzic, który ma prawo do dodatku, ma na pewno również prawo do becikowego.

Dodatek wyniesie tak jak dotychczas 1000 złotych, a więc w sumie łącznie z zapomogą - 2000 zł. Becikowe rodzinne, czyli dodatek do zasiłku z tytułu urodzenia dziecka, przyznawane jest rodzinom o niskich dochodach (nie więcej niż 504 zł na osobę, nie więcej niż 583 zł jeśli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne).O czym trzeba pamiętać? To świadczenie dostaną tylko ci, którzy mają ustalone prawo do zasiłku rodzinnego (tu należy spełniać określone kryteria)."

"Aby rodzice mogli ubiegać się o to świadczenie, dochód na osobę w rodzinie nie może być większy niż 1922 zł netto. Rodziny o wyższych dochodach prawa do becikowego zostaną pozbawione. Pamiętajmy, że mowa o dochodach w roku kalendarzowym poprzedzającym rok złożenia wniosku o becikowe 2013."

teraz i tak mają wprowadzić jakiś limit dochodów...ale nie wiem jaki...muszę poszukać jutro...

z tego co pamiętam Mąż brał wtedy becikowe na podstawie tej karty ciąży, no a tak jak mówię nie ma tam żadnego wpisu, że byłam u gina wcześniej, niż na przełomie 11/12 tyg :D
także albo bałagan, albo tak ściśle nie przestrzegali. Ponad półtora roku temu :)

Ale ja nie dawałam do becikowego karty ciąży tylko zaświadczenie od lekarza...specjalny formularz musiał lekarz podpisać...nie wiem jak jest teraz...

no więc właśnie, nie każdy moze mieć od razu podejrzenie że jest w ciąży...szczególnie jak się ktoś nie spodziewa...ja planowałam...to szybko wiedziałam...poza tym miałam regularne cykle a przecież nie zawsze tak jest...

asski - ja w karcie poprzedniej ciąży mam wpisy od przełomu 11/12tyg, czyli od momentu jej założenia, gin nie uzupełnił jej o wcześniejsze wizyty i dane, mimo że do tego samego chodziłam od początku..

Agata -to się musisz cieszyć z braku nudności :D

rzeczywiście, nie chodzi o założenie karty, tylko o to, by być pod opieką gina.
a swoją drogą - ciekawe, dlaczego trzeba się do 10 tygodnia zgłosić, przecież w 12. jest dopiero ważne badanie usg..

Dla mnie to kompletna bzdura. Powinno się liczyć całość prowadzenia ciąży. Różnie się kobiety dowiadują o swoim stanie. Niektóre okres mają jeszcze przez pierwszy trymestr. I jak się dowie w 10 czy 11 tygodniu to świadczenie nie zostanie jej wypłacone? Mimo, że później całą ciążę będzie normalnie chodzić na wizyty?

Ale tu chodzi o opiekę lekarską przed 10 tc, a co ma do tego data założenia karty, skoro w niej będą dane o wcześniejszych wizytach i badaniach...

podobno jak sie nie zalozy karty do 10tygodnia to moga nie wyplacic becikowego tak mi lekarz powiedzial ;) mi minely mdlosci jak reka odjal poprostu wstalam 3dni temu i od tamtej pory nic wiec pieknie bo myslalam ze tego nie przezyje :)

Inne tematy z forum

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...