MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Pozwolę sobie następny wątek założyć, bo tamten to już się ciężko ładował, prawie 500 postów miał ;)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-30-t174373,1,16.html

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do noszenia w chuście zimą- jak najbardziej!!! Właściwie to zimą jest fajniej w chuście niż latem :) Maluszek grzeje się od rodzica, a rodzic od maluszka :) My Tosię zimą do chusty ubieraliśmy w body, pajacyka, ciepły welurowy dresik z kapturem, czapeczkę, rękawiczki, najczęściej brał ją do chusty mąż, zapinał polar na niej już i w trasę :) Była cieplutka, ale nie zgrzana, w sam raz :) A miała 2 tygodnie... :)

Z Wojtusia pępkiem jest problem. Najpierw musimy jechać do chirurga- usunąć ziarninę (azotem). Następnie musimy kupić plasterki na pępuszek i ściągać skórę obok pępka plasterkiem, tak żeby pępek się wciągał. To ma potrwać ok. 2 tygodnie.
Mój mężczyzna waży już prawie 5 kg :D Od wyjścia ze szpitala (czyli w miesiąc) przybrał już 1600 g :D Szaleństwo!

Ale jestem zła trochę, bo poradnię dzieci zdrowych przeniesiono na I piętro przychodni, trzeba pokonać mnóóóóóstwo schodów :/ Nie wiem, jak tam się można z wózkiem dostać. Ja na szczęście poszlam z chustą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Też chcę do niej zapisać moją małą - słyszałam dobre opinie o niej ...

No właśnie - w teorii to wszystko pięknie wygląda.... Gorzej w rzeczywistości :(

Ja też nie myślę jeszcze o opiekunce - ale żłobka to się trochę boję - tam dzieci bez przerwy chorują :(. A dla półrocznego - rocznego dziecka jeszcze zabawy z innymi dziećmi nie mają chyba tak dużego znaczenia ...

nilkaa - pamiętaj, że nyzosiowa Helenka urodziła się z wagą 4100, czyli już od początku była z niej duża dziewczynka. No, a teraz na maminym mleczku rośnie jeszcze szybciej :)

Nilkaa ja właśnie w nocy podczas odciągania czytam sobie ta książkę ale... jakoś na razie słabo to widzę:) Może jak przeczytam cała to będę mądrzejsza.

A lekarza wybrała mi Iwona - dr Stec:)

nyzosia:
czyli w 56 już się Twoja mała nie mieści? Tak szybko? :) No ale to super, że rośnie.

Jakiego lekarza wybrałaś?

A co do organizacji - to ciekawie opisana była w książce Język niemowląt - no ale ciekawie teoretycznie - ile to ma wspólnego z praktyką dowiem się za jakieś dwa miesiące :P

Na tę chwilę nie myślę o niani, jakoś nigdy o takim rozwiązaniu nie myślałam poważnie. Nie wyobrażam sobie dziecka z jakąś obcą osobą (zupełnie inaczej myślę o przedszkolu - dziecko w grupie się bardzo dobrze rozwija).. Dobra - koniec z myślami o tym, z kim zostawię dziecko, jeszcze nawet nie zdążyłam się nim nacieszyć ;)

A jutro szpital.. Brrr. Ciekawe, jak tam objętość wód płodowych i co zdecyduje lekarka...

Ja mam dzisiaj znowu baby blues:) jejku ja pedantka nie jestem ale na stare lata jakaś poukładana sie zrobiłam i ta de organizacja mnie dobija.
No zobaczymy jak będzie jak minie 1 miesiąc.

Ubrałam małą w rampersy - ale słodko wygląda:)))) tylko sa takie na raz bo juz przymałe. w ogóle pajac który miała w szpitalu tez już jest na nia za mały. wiec chyba rośnie:)

Ajcia mam nadzieje ze to co dostaliście od lekarza pomoże. ciekawe czy ja sie jutro dopcham do pediatry.

panna z mokrą głową:
Nie mam pojęcia jeszcze :)

Ania:
Super, że będziesz mogła dorabiać - fajnie mieć jakieś własne pieniążki ...

Tak, wiem ze 2 lata to dlugo ale w sumie chce pobyc z dzieckiem w domu o ile mi sie nie odmieni to tak wlasnie bedzie:) Wlasnie jakbym miala siedziec 2 lata i nic nie robic to bym zwariowala, a tak jak beda studia to zawsze cos innego, no i mam nadzieje ze po kilku miesiacach od porodu zaczne sobie dorabiac pare razy w tygodniu, to tez jakas miła odmiana;)

nilkaa - a taka opiekunka ile może kosztować w Gdyni?

2 lata to całkiem sporo -ale będziesz miała dzięki studiom kontakt z ludźmi i dzięki temu, że będziesz w domku - więcej czasu i dla dziecka i dla nauki :)

Mnie troszkę rok w domu przeraża ...Wcześniej myślałam, że po pół roku wrócę do pracy. No ale ciężko takie małe dziecko zostawić same ... W Gdyni na żłobek raczej szans nie ma, a sprawdzoną, dobrą opiekunkę też nie tak łatwo znaleźć :(

yecath - bardzo dziękuję za ofertę reklamy, wyślę Ci zaraz maila :)

Madziulka moj email aneksik@op.pl
Moja Mama tez miala bardzo bolesne miesiaczki przez tylozgiecie i po ciazy jej przeszlo wiec ja mam nadzieje ze mi tez:) Ja zwykle jak mialam miesiaczke to pierwsze pare dni jechalam na ketonalu bo nic slabszego mi nie pomagalo...

Ja z dzieckiem zamierzam zostac dluzej bo 2 lata, teraz od pazdziernika bede studiowac w trybie zaocznym, wlasnie 2 lata mi zostaly. W miedzyczasie moze złapie kilku pacjentow i tylko czasem bede Mala z kims zostawiac:)

anettkaboss pracowalam niemal do konca czerwca, chcialam poprosic moja gin tylko o jakis tydzien zwolnienia, zeby przygotowac sie do obrony, a ona mi na to, ze ja juz mam przystopowac i zostac w domu i obrona to tez nie najlepszy pomysl, bo stres itp., no ale rozumie, dostalam zalecenie lezenia, bo dzidzia byla zbyt nisko i szyjka skrocona, z praca sie pozegnalam, bo jak dziewczyny pisza dzidzia najwazniejsza :( No i czasami mi jej brakuje, bo tez mam fajna i tak sobie myslalam, ze jak juz pojde na kolejna wizyte to dostane pozwolenie na powrot do pracy, ale dostalam kolejne L4 i chyba juz tak do konca bedzie, bo nie ma sensu na kilka dni wracac do pracy i zaburzac ustalony juz tam porzadek... Na pocieszenie czasami odwiedzalam kolezanki :)

A z dzidzia planuje zostac przez caly urlop macierzynski, pozniej wykorzystac zalegly wypoczynkowy, czyli wyjdzie razem jakies 27 tygodni no i pozniej do pracy, glownie ze wzgledow finansowych.

Ostatnio wyczytalam w pewnej madrej ksiazce ;) , ze najlepiej wrocic do pracy zanim dziecko ukonczy 8 miesiac zycia, lub jesli sie wtedy nie zdecyduje, to dopiero po 18 miesiacach, bo w okresie miedzy 8 a 18 miesiacem zycia dziecko przechodzi etap bardzo mocnego przywiazania sie do matki i wtedy jest mu najtrudniej zniesc rozlake.

Swoja droga jak gdzies dostaniecie polecam książke Maurerów Świat noworodka, kiedyś na studiach polecała nam ją babka z psychologii i jak dorwałam w antykwariacie to od razu zakupiłam, jest napisana może trochę jak naukowa rozprawa, ale prostym językiem i w fajny sposób przedstawia jak rozwijaja się noworodki, jak postrzegają świat, jak widzą, słyszą, kiedy pojawia się u nich świadomość itp.

Panna, to wyślij mi namiary na Waszą firmę :) Polecę koleżankom i kolegom, którzy planują już weselicha i śluby ;-)

ajcia - nie tylko wafle ryżowe Ci zostaną - nie zapominaj o pysznym gotowanym ryżu i marchewce na parze ;) A tak poważnie - dołuje mnie myślenie, że niedługo będę też tak musiała uważać na jedzenie...

yecath - właściwie to pomagam mężowi rozkręcić i prowadzić jego firmę, ma w Wejherowie serwis ślubny, który zajmuje się kwiatami i dekoracjami kwiatowymi i pokrewnymi do ślubu (kościół,sala) i imprez okolicznościowych. Potrzebuje mnie głównie w piątki i soboty i w tygodniu, jak musi coś załatwić. Mamy kolejny duży ślub na początku października i sam na pewno sobie nie poradzi. A ja ambitnie planuję mu pomóc zamiast angażować kogoś z rodziny :) No, ale zobaczymy, czy nie zderzę się z rzeczywistością..
A ja oprócz tego mam mnóstwo pomysłów na siebie :)

Panna z mokrą głową, a w jakiej branży pracujesz? :) (przepraszam za ciekawość, ale nie mogę się powstrzymać ;))

Ajcia, ja nie budzę :) na początku budziłam, bo musiałam powalczyć troszkę o karmienie piersią, nauczyć Wojtusia ssania piersi i pobudzić piersi do wytworzenia większej ilości pokarmu...

Byliśmy u lekarza - diagnoza - wzdęcia. Przepisała nam infacol i probiotyk lacidobaby.
Jak wyszłyśmy z domu o 12:30, tak mała śpi do teraz.. Pewnie jak się obudzi, to da mi czadu.. ;)
Zastanawiam się, czy może nie zaszkodziła jej pierś z kurczaka, którą sobie wczoraj usmażyłam na oliwce..
Jak tak dalej pójdzie, to skończę na jedzeniu wafli ryżowych.. echhh..
A, i mam pytanie - Budzicie Wasze maleństwa na karmienie co 4 godziny, czy czekacie, aż same zawołają? Bo pediatra mówiła, że 4 godziny to jest max bez jedzenia, ale jak ją budzić kiedy tak słodko śpi? ;))) A później odbijanie ją wybudza i znów chce jeść i bez sensu trochę..

jak wlasna dzialalnosc to super!!! nikt sie czepiac nie bedzie :)

Aniaa mialam Ci wyslac ta liste co do szpitala, podalabys mi meila? bo zupelnie o tym zapomnialam.

Czy Wy też jesteście takie rostrzepane w tej ciąży??? ja potrafie w przeciagu paru sekund zgubic jakas rzecz a potem jej szukac przez pare dni ;/

ja prawdopodobnie cały rok zostanę w domku.

Jakoś sobie tego jeszcze nie wyobrażam...

Ja może będę pracować z miesięcznym maluchem w chuście ;) Ale zobaczę dopiero po porodzie, jak realne są moje plany. Opiekunki nie planuję, żłobka też nie. Jak nie da rady pogodzić pracy z opieką, to zostanę z synkiem. Jak da radę, to razem będziemy zasuwać do roboty (własna działalność - nikt na mnie źle nie spojrzy, że zajmuję się dzieckiem w pracy ;)

Inne tematy z forum

psi fryzjer - moze macie kogos sprawdzonego? (12 odpowiedzi)

j/w najchetniej w okolicach Żabianka, Zaspa, Przymorze, Brzeźno

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...