MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Pozwolę sobie następny wątek założyć, bo tamten to już się ciężko ładował, prawie 500 postów miał ;)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-30-t174373,1,16.html

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do noszenia w chuście zimą- jak najbardziej!!! Właściwie to zimą jest fajniej w chuście niż latem :) Maluszek grzeje się od rodzica, a rodzic od maluszka :) My Tosię zimą do chusty ubieraliśmy w body, pajacyka, ciepły welurowy dresik z kapturem, czapeczkę, rękawiczki, najczęściej brał ją do chusty mąż, zapinał polar na niej już i w trasę :) Była cieplutka, ale nie zgrzana, w sam raz :) A miała 2 tygodnie... :)

Z Wojtusia pępkiem jest problem. Najpierw musimy jechać do chirurga- usunąć ziarninę (azotem). Następnie musimy kupić plasterki na pępuszek i ściągać skórę obok pępka plasterkiem, tak żeby pępek się wciągał. To ma potrwać ok. 2 tygodnie.
Mój mężczyzna waży już prawie 5 kg :D Od wyjścia ze szpitala (czyli w miesiąc) przybrał już 1600 g :D Szaleństwo!

Ale jestem zła trochę, bo poradnię dzieci zdrowych przeniesiono na I piętro przychodni, trzeba pokonać mnóóóóóstwo schodów :/ Nie wiem, jak tam się można z wózkiem dostać. Ja na szczęście poszlam z chustą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

macieżyński + zaległy urlop. Przede wszystkim ze względu na kasę

Min macierzynski + zalegly urlop choc mysle ze chcialabym z maluszkiem posiedziec rok

A jak długo zamierzacie zostać w domku po porodzie?

ja chcialam pracować do 9 miesiąca ale sie nie udało- dzidzia ważniejsza ale jak nic Ci nie jest praca nie sprawia Ci problemu, nie jest ciężą itepe pracuj ;)

Czyli nie jest ze mną tak źle. Mam spokojną pracę w biurze, na tyłku, fajnego szefa, więc jakoś nie czuje potrzeby zwolnienia lekarskiego. Nie mam problemu z wyjściem do lekarza, czy nawet pójściem wcześniej do domu jak nie najlepiej się czuję.

ja na zwolnieniu jestem od czerwca - także względy zdrowotne - lekarka już od kilku miesięcy mi to doradzała ... Plus dodatkowo dochodziły warunki pracy - opary ołowiu :(

Moja mama obie ciąże przepracowała do ostatniego dnia :) - więc można i tak.

Dzięki dziewczyny. No ja zaczęłam 8 miesiąc i wszyscy się pukają w głowę, że jeszcze pracuję i to z własnej, nieprzymuszonej woli. I zastanawiam się, czy jestem pracocholikiem czy jak...??

polecam stronkę http://www.parenting.pl

nyzosia musisz sobie dać troszkę czasu na zroganizowanie się - ja mysle ze miesiąc to minimum naprawde więc na razie się nie przejmuj. Ja ogolnie to pedantką nie jestem ale w ciazy ciagle chodze i sprzatam ;/ i nie wiem jak pogodze sie z jednym wielkim balaganem jak mala sie urodzi :D

Aniaa nawet nie wiedzialam że tylozgiecie wplywa na bolesne miesiaczki - a mialam tak cholernie bolesne ze czasami bez kilku tabletek nie wstawalam z lozka ;/

anetkaboss ja pracowalam do 8 miesiaca potem poszlam na zwolnienie bo mala byla niska i napierala na szyke i ginka stwierdzila ze czas wyluzować. Zreszta miala racje

anettkaboss- ja od 17 maja, czyli trzy miesiące będą. Ale z powodów zdrowotnych-> szpital. Zwolnienie dostałam ze szpitala, a potem moja gin już je tylko przedłużała, bez zbędnych problemów. Choć zanim trafiłam do szpitala i wzystko było ok, powiedziała mi, że nie da mi zwolnienia, bo nie ma potrzeby.

Aniaa być może masz nadżerkę (jest ona bardzo częsta w ciąży) i ona powoduje wytwarzanie białego, ciągnącego śluzu. Nie szkodzi ani matce ani dziecku i często po porodzie sama przechodzi.

nyzosia - taka serdeczna, prawda? Mam do niej zaufanie, jest dokładna i do tego taka ludzka. I najczęściej jest na IP właśnie. To pewnie ona :)

Wszystko zależy jakiego masz dzieciaczka. Przy niektórych dzieciach można zrobić wszystko, bo jedzą, śpią i robią w pieluchę. Inne z kolei wymagają dużo uwagi i najlepiej byłyby cały czas przy cycu i ciężko coś w domu zrobić. Im dziecko starsze, tym łatwiej będzie sobie poukładać plan dnia.
Do dziewczyn na zwolnieniu lekarskim. Od kiedy jesteście na zwolnieniu?? I czy poszłyście ze względu na stan zdrowia, czy na tzw "lenia przed pracą"??

Ja tez mam tylozgiecie macicy, ale ono znika w pierwszym trymestrze juz wiec nie ma sie czym przejmowac:) Ja po cichu licze na to ze po ciązy skoncza mi sie takie mega bolesne miesiaczki ktore byly spowodowane wlasnie tyłozgieciem...

Nyzosia ja mysle ze nie masz sie co narazie stresowac, w swoim czasie plan dnia Ci sie unormuje i bedzie dobrze:)

Ja nie wiem czy mi przypadkiem czop nie odchodzi... Jak u Was wygladal? Ja mam od rana pełno sluzu, bez zadnej krwi ani nic, bialy, jak takie bialko jaja kurzego, ciagnacy... Mam nadzieje ze to nie to?

Nyzosia:
12 dni po urodzeniu maleństwa to organizowanie można sobie spokojnie odpuścić :P - to jeszcze nie czas na to.
Ja tam nie zamierzam robić nic poza tym co konieczne będzie - bałagan niech sobie zaczeka na później :).

Moja mama nam pomaga ale to nie o to chodzi:) sami musimy jakos dojsc do ladu.

A co do tej pani dr to bardzo fajna. ona mnie przyjmowala do szpitala - jezeli to jest ta sama.

nyzosia - mam tylko jeden złoty sposób, ale nie dla każdego jest on odpowiedni - zaprosić mamę na tydzień :) To rozwiązanie moich wszystkich problemów ciążowych, zobaczymy, jak to będzie, jak dziecko raczy się pojawić ;)

Mam najedzie ze za 9 miesięcy u mnie tez będzie czysto. Na razie mam mega syf i doprowadza mnie to do szalu!! Nie umiem wyluzować....

A co do pralki to ja nawet nie mam czasu jej wstawić. Kurcze masakra - zero organizacji. Ale to głównie przez to ze młoda nie śpi w dzień.
Musze sie nią zajmować a jak sie nia nie zajmuje to ściągam mleko, a jak nie ściągam to jem. I tak wygląda cały dzień.
Jestem tym chaosem totalnie załamana.

Mąż mi pomaga ale mamy inne sprawy i tez trzeba je załatwić.

Macie jakąś receptę na zorganizowanie sie????

To właśnie wyglądało na czyste i szczęśliwe :). Ogólnie wszystko wyglądało na takie już "opanowane" :) - to chyba najlepsze słowo :).

Ogólnie do tej pory widziałam mieszkania, gdzie wszędzie walały się zabawki i wszystko było podporządkowane dziecku -to aż przytłaczało ...

Niektórzy potrfaią pogodzić utrzymanie porządku z mądrym wychowaniem dziecka, ale jeśli miałabym wybierać, czy wolę mieć czyste dziecko czy dziecko szczęśliwe, to wolę mieć dziecko szczęśliwe ;)

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?