MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 35

NASZA LISTA:

***SIERPIEŃ***
4.08 antcia - synek :)
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
12.09 Nilkaa - córeczka, Redłowo
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin ??.??) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-34-t179291,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 35

Aniaa:
z tego co mówiła mi koleżanka to sama dzwoniła jak jej lekarze powiedzieli że tym razem coś z tego będzie :)

panna z mokrą głową:
ja już wolę mieć bałagan w domu i małą obok niż porządek i dalsze czekanie ...

Dziś robię obiadek z dużą ilością curry - może to pomoże :) - już nie mam innych pomysłów.
Blee - dziś dostałam polecony z sumą podatku, jaki mam zapłacić za mieszkanie, złe strony posiadania aktu hipotecznego :(. No ale powoli już kończymy łazienkę w Redzie i niedługo będę mogła mieszkanko wynająć. Zawsze jakaś dodatkowa kasa z tego będzie. Chociaż sądzę, że niełatwo będzie znaleźć kogoś kto je wynajmie :( - niestety Reda dość daleko od 3miasta się znajduje.

Nyzosia, Panna ja mam do was dwa pytania, jako że byłyscie na patologi, ja wprawdzie na Zaspie, ale pewnie jest podobnie. Po pierwsze czy w weekend tez mialyscie normalnie te testy z oksytocyny robione? A po drugie jak tam lezalyscie i wkoncu zaczelo cos sie dziac to poinformowali Waszych mezow i byli przy porodzie?

Panna ja zawsze jestem chętna na kawę na mieście:)))
Zgadamy sie w tygodniu:)
No i super ze Kostek pozbył sie wstrętnego kikuta:)))

My jesteśmy na weekend u teściów. ciekawa jestem jak tym razem będzie ze spaniem Helki tutaj.

A po wczorajszym szczepieniu nic sie u nas nie działo. dzień jak co dzień wiec super:)))

Co do antykoncepcji to rozmawiałam gin tez o zastrzykach i czytałam o nich w necie i trochę sie ich boje bo nie wiadomo jak sie na nie zareaguje - no i jak źle to przez te 3 miechy człowiek sie meczy!!! wiec chyba wole nie ryzykować.
1100 zł za Mirene. matko kochana!!! sama mirena kosztuje coś koło 500 chyba. wtedy sie opłaca bo jak tabletki kosztują 20 zl to przez 2 lata wychodzi na to samo:) już to sobie obliczyłam. a nie trzeba pamiętać o zabezpieczeniu:)
ale jeszcze nie wiem ile kosztuje u mojego gin...muszę sie dowiedzieć.

Yecath niezła historia z Waszym zabezpieczeniem:)) ale widać tak miło być:)))))

Gdynianki - otworzyło się takie miejsce (na Traugutta, przecznica Świętojańskiej) http://www.galeriamalucha.com/

Nie byłam tam, ale może po weekendzie spotkamy się tam na kawie? :)

Anettkaboss to nieprawda ze do Malucha dostaja sie bakterie i zarazki jak odejdzie czop, bo niby w jaki sposob maja sie tam dostac? Maluch jest przeciez w pecherzu płodowym. Jak nie ma czopa to po prostu łatwiej o infekcje dróg rodnych, ale jak sie zachowuje podstawowe zasady higieny to nie ma sie czym martwic;)

Madziulka - gratuluję!!!!!!! Super, że już kolejna rozpakowana mama jest z nami :)

karolkaw - dobrze, że wszystko się dobrze skończyło. Wierzę, że musiałaś się najeść strachu... Gratuluję zdrowego maluszka!

Nyzosia - rozmawiałam z Iwoną, jak ściąga laktator. i okazało się, że ściąga równo z wszystkich kanalików. Ja karmię głównie w jednej pozycji (tej klasycznej C), bo do karmienia spod pachy nie mam w domu warunków (bocznego podparcia) i na razie jest ok inie ma zastojów. Ale karmię zawsze z dwóch piersi.

Yecath - super, że wracasz na studia. Naprawdę - medal powinnaś dostać, że nei wymiękasz z dwójką i jeszcze na dziennie studia idziesz :D
Czas karmienia nam się powoli zmniejsza - teraz jest to ok. 40 min razem z chwilą noszenia i przewijaniem w środku. Mam nadzieję, że zjedzie do tych 15-20 minut.

Pępuszek nam odpadł podczas nocnego przewijania :D ale też dopiero po spirytusie - przestraszyłam się tego chirurga i lałam mu spiryt na kikut, teściowa kazała mi olać gaziki i podziałało :)

Nie mogę się napatrzeć na moje stopy - są tak piękne i smukłe w porównaniu z pulpecikami z czasów ciąży :)

Nilkaa - ciesz się czystym mieszkaniem :) Ja powoli zarastam ;)

Dokładnie, po Tosi też zastanawiałam się nad spiralą, ale zrezygnowałam, bo chciałam za ok. 1,5-2 lata zajść w kolejną ciążę i nie opłacało mi się zakładać spirali na tyle czasu.

a czemu spirala nie ma być najlepszym pomysłem, jeśli chce się miec drugie dziecko??
zarówno na SR, jak i ginkolodzy bardzo polecają spiralę, tym bardziej, że można ją wyjąć w każdej chwili i teoretycznie już od pierwszej owulacji zajśc w ciążę

Nyzosiu nie wiem czy spirala to najlepszy pomysł, jeśli chcesz potem znów zajść w ciążę. Polecam zastrzyki antykoncepcyjne. Co 3 miesiące na wizycie u gina dostaje się zastrzyk i przez 3 miechy loozik.
Co do przytulasków. Można póki nie odejdą wody, ale jak odszedł czop to lepiej ograniczyć, albo zrezygnować, bo do maluszka dostają się wtedy bakterie i zarazki różne.

ModernLady, to może przejedź się do Wejherowa ;)? Różnica spora, opłaca się podjechać :)

ach to wejherowo :) moj lekarz mi zaproponował spirale miedziana za 600 zł razem z montażem :) a Mirenę za 1100zł- a jak pytałam o koszt w aptece to jest duzo duzo niższy i tak sie zastanawiam gdzie moglabym pojsc?

w Wejherowie w przychodni założenie kosztuje bodajże 300 zł.
Spirala z przychodni jest bezpłatna, ale można zakupić lepszą za 60 zł.

Spirala hormonalna jest polecana kobietom, które wcześniej miały baaardzo bolesne i obfite miesiączki, jeśli miesiączkowało się normalnie, to można użyć zwykłej spiralki...:)

Kasiak, a ile czasu minęło od porodu? Karmisz piersią?

nyzosia ja tez sie zastanawiam nad spirala- to jednak duza wygoda w porownaniu do tabletek

a moze ktoras wie gdzie w gdansku i za ile mozna zalozyc spirale, ktora sama zakupie??

Tak przy temacie zabezpieczeń, wczoraj dostałam swój pierwszy okres od porodu. Powiem tylko jedno masakra. Dziewczyny ratunku. Nie zadążam zmieniać podpasek aż nie wiem czy to normalne. Któraś już jest po.Dzisiaj miałam umówioną wizytę u gina, no i niestety nie dotrę z uwagi na @.

My z mężem dalej się kochaliśmy po odejściu czopa... :)

Nyzosia, mi też ginka przy "przeglądzie" powiedziała, że na okres to tu się długo jeszcze nie będzie zapowiadało. Ale nie ufaj słowu "zabezpieczona", bo to złudne... :) My na razie używamy prezerwatyw, chciałam spiralkę, ale jestem za mało cierpliwa, nie wytrzymam zakładania (mimo, że to jakoś specjalnie nie boli, ale trzeba 10 minut spokojnie leżeć, a ja przy króciutkim badaniu ginekologicznym już skaczę do tyłu, mam taki głupi odruch... :/), już miałam receptę na tabletki (Azalia), ale zrezygnowałam, bo jednak nie chcę brać hormonków, póki karmię Wojtka... To tylko prezerwatywy zostają. Po Tosi też używaliśmy prezerwatyw, a jeden jedyny raz kochaliśmy się bez- i jaki efekt? WOJTUŚ :D To trzeba mieć szczęście, nie ;)?

Panna z mokrą głową, czytałam tez w innym artykule o karmieniu, że karmienie, które trwa godzinę jest stanowczo za długie- od 5 do 20 minut jest ok, tak średnio. A jak teraz Kostek je? Też tak długo?

Tak, na dzis. No i dzis dostane skierowanie na patologie, zastanawiam sie tylko czy bede musiala juz jutro isc, czy w weekend cokolwiek zrobia, czy moze dopiero w poniedzialek. Wolałabym jeszcze spedzic weekend w domku.

ja tam już nie wierzę, że cokolwiek działa :(
Na dodatek dziś taka pogoda, że ciężko może być ze spacerem, ale może się jeszcze poprawi ...

Aniaa- na dziś masz termin?

No niestety przytulanki chyba nie podziałały, dzisiaj powtorka:P
Mi chyba czop juz odszedł, ale słyszałam ze po odejsciu czopa tez mozna bo dziecko dalej jest chronione przed infekcjami przez pecherz płodowy wiec nie ma strachu. Ja przez cała ciaze nie brałam goracych kapieli ale słyszałam ze własnie na przyspieszenie to goraca kapiel dziala. Dzisiaj mam wizyte moze uda mi sie wybłagac jakis masaz szyjki czy cos?

może i coś jest ale na mnie jeszcze nie działa :(
Obudziłam się super wyspana, wypoczęta ale bez żadnych skurczy :(

Ten artykuł zdecydowanie bardziej optymistyczny :) .

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...