MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

dziewczynki no to otwieram nowy wątek tym razem mamusie styczniowe i lutowe:)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html

1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Struś - 26.01.2012
6.Marti30 - koniec stycznia 2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.evilek - styczeń 2012 ?
9.Luciolla -10.02.2012
10.Paula81 - 7-10.02.2012
11.Tekla28 - ??
12. ania - ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

jeżeli według usg i według badań krwi wykazało,że jest małe ryzyko to nie trzeba robić tych drugich badań bo nie ma takiej potrzeby, więc ja myślę,że nie będę musiała:) niby te drugie badania są trochę niebezpieczne i jeżeli wszystko będzie ok z USG i z badaniami genetycznymi krwi uważam że nie trzeba robić tych drugich badań.

Mi się wydaje, że nad tymi nieinwazyjnymi badaniami to nie ma co się za dużo zastanawiać, są bezpieczne a wiele mogą pomóc (przede wszystkim potwierdzić, że wszystko się super rozwija).

Tekla - miałam takie same obawy. Nadal trochę się niepokoję, ale chyba jednak czasem trzeba zdać się na zalecenia lekarzy. W końcu mają odpowiednie uprawnienia, by leczyć nas i nasze małe pocieszki.
Zastanowiłam się co by było gdybym tych badań nie zrobiła, a okazałoby się że moje dziecko jest chore albo że nie przeżyło, tfu! tfu! ... bo np. tuż po porodzie albo w jego trakcie nie otrzymało odpowiedniej opieki. Chyba bym sobie tego nie wybaczyła.

Dzięki badaniom prenatalnym lekarz przyjmujący poród jest przygotowany w razie czego na przyjęcie chorego dziecka, są przygotowane odpowiednie sprzęty, aparatura dzięki której można dzidzię uratować lub zrobić natychmiast operację. Można też zdecydować się na cesarskie cięcie albo w ekstremalnych przypadkach na operację dziecka w łonie matki.

Boję się badań, ale równie dobrze coś może się stać naszym dzieciom właśnie dlatego, że odmówimy wykonania tych badań.

Tak, najpierw się robi te nieinwazyjne, a jeżeli wychodzi jakiś wynik nie najlepszy to dopiero później się robi te drugie.
Państwowo może zrobić kobieta ciężarna, która urodzi dziecko po ukończonym 35 roku życia. Pewnie jesteś za młoda, dlatego musisz prywatnie:)

Wlasnie czytalam o tych badaniach.Dziela sie na inwazyje i nieinwazyjne.Te 2 sa lepsze,bezpiecz ijsze-z krwi ciezarnej i dokladne usg.To chyba lepsze jak pobieranie krwi z pepowiny.

mi doktor powiedziala,ze tylko prywatnie.Dlaczego???

Tekla, co do ubezpieczenia to nie wiem, ale jak coś byś się dowiedziała to daj znać. Mnie też to interesuje:)
Co do badań zaś, to myśłę, że chyba nie do końca jest prawdą to, że można uszkodzić płód. Ale być może się mylę. Dla kobiet do 35 roku życia nie jest to badanie wymagane, ale po tym roku jest już zalecane ze względu na wiek ciężarnej. Występuje większe zagrożenie, że dzidziuś może mieć jakieś wady wrodzone itp, właśnie ze względu na wiek mamy. Ale oczywiście nie jest tak, że musisz te badania wykonać. Możesz nie robić ich i też wszystko będzie ok. Nie jest przecież powiedziane, że kobiety po 35 roku życia rodzą chore dzieci. Ale występuje większe ryzyko. Robiąc te badanie, wiesz w miare szybko, jak wygląda sytuacja u Ciebie, nie robiąc żyjesz w nieświadomości. A wybór zawsze należy do ciężarnej. Lekarz nie zmusza do wykonania badań, tylko je zaleca.
Mnie wreszcie dzis udało się zapisać na te badania państwowo. A już zwątpiłam, że mi się uda.

A i jeszcze 1.Czy jest jakis ubezpieczenie indywidualne z ktorego mozna dostac cos za urodzenie???bo z tego co mi wiadomo tylko z ubezpieczenia grupowego mozna liczyc.chcialabym znalezc takie ubezpieczenie.Zawsze cos by bylo.

Witam was:).Dziewczyny wlasnie odnosnie tych badań prenatalnych....mam watpliwosci juz.Dowiedzialam sie dzis od znajomej,ze takie badanie moze uszkodzic płod-czy toprawda??Mam przeciez dopiero 29lat,czy to juz nakaz lekarzy??Czy sprawa indywidualna-mozesz a nie musisz???znajomej siostra niedawno urodzila kolejne dziecko,majac prawie 44lata-nie zrobila badan prenatalnych w obawie przed uszkodzeniem plodu,no i raczej obawa co do wynikow.Urodzila zdrowego chlopczyka.Moja gin polecila mi dr Puzio i siebie oczywiscie,koszt ok 150 u niej,a reszty nie znam.Co sadzicie o tym??Mam zalecenie od 18-26 lipca zrobic,do 14tyg.

ojj Marti współczuję:( mam nadzieję,że jakoś się trzymasz, dbaj o siebie!!!!! trzymam kciuki, będzie dobrze:) odezwij się do nas jak się trzymasz!!!:)

Marti - trzymam kciuki za Ciebie i maluszka!

marti, współczuję. Życzę dużo zdrówka i uważaj na siebie. szkoda, że urlop w takim momencie, ale będzie dobrze. Wypoczywaj. Udanych wakacji i daj znać jak żyjesz.

Hej dziewczyny. Wczoraj po pracy miałam 39 stopni goraczki , nie mogłam jej zbić. Paracetamol 500 mg + chusteczka mokra na głowę. Po godz 20 wylądowałam w szpitalu w Wejherowie z okropnym bólem pleców i gorączką. Przyjęli mnie bardzo serdecznie. Dziękuje tym ludziom serdecznie. Po pólnocy wypuścili. Zrobili wszystkie badania. Mam antybiotyk. crp- stan zapalny, infekcja. Za 3 tyg koniecznie mam iść na badania prenatalne . Bóle i gorączka po podaniu leków dożylnych jak ręką odjął..... Podobno w wejherowskim szpitalu dr Żabiński robi. Jutro wyjeżdzam na urlop...

1.justysia1 -05.01.2012
2.misia83 - 06.01.2012
3.Kola -18.01.2012
4.PaFFlinka - 22.01.2012
5.madziakin - 23.01.2012
6.andzia -23.01.2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.Marti30 - 24.01.2012
9.Struś - 26.01.2012
10.evilek - styczeń 2012 ?
11.amoruccia -01.02.2012
12.Paula81 - 12.02.2012
13.Luciolla -19.02.2012
14.Tekla28 - 30.01.2012
15.lutka - połowa lutego

no tekla właśnie się zastanawiałam co u Ciebie, bo długo się nie odzywałaś:) no dzidzia rośnie, super:) to pij tego soczku kochana żeby wszystko było dobrze!!:)

Hejka, mozecie mnie dopisac na liste juz z data,a mianowicie wg poloznej mam na 30 stycznia,ale ja uwazam ze bedzie to pozniej :)Bylam dzis u gin-mam po 18lipca zrobic prenatalne(niby tylko prywatnie tylko)koszt od 150zł u niej,a u innych nie wiem jeszcze.Polecala w Invikta dr Puzio,no i musze toksoplazmoze i cytomegalie(koszt w invikta80zł),mam za duzo bakterii w moczu :(dostalam recepte na tabl ziolowe i pic duzo soku z zurawiny. Moj mamy ma 2cm,3mm :)i to juz 10 tydz. No to tyle:)

no tak to już jest niestety z naszym krajem..:/ miejmy jednak nadzieję,że jednak uda Ci się to załatwić przez służbę zdrowia, jak nie, no cóż, maleństwo jest ważniejsze i trzeba będzie zapłacić...

madziakin, bo Polska jest 100 lat za murzynami. Absolutnie nie urażając czarnoskórych! Niestety tutaj wszystko trzeba robić prywatnie i płacić kupe kasy do zusu. Beznadziejny kraj! Prywatnie to koszt około 200-400 zł. Ale co mam zrobić, osobiście nie mam czasu tam pojechać.

amoruccia no widzisz tutaj Ci robią te badania bez problemu, sami pytają czy chcesz, przy wizycie na USG muszę powiedzieć czy chcę czy nie i podpisać coś. Mam nadzieję,że dodzwonisz się do przychodni, bo prywatnie to pewnie troszkę kosztuje...

Marti,kuruj się, kurcze teraz to ciężko, żadnych leków nie można brać za bardzo. Herbatka z miodem i cytrynką, czosnek itp. Teraz jakiś chyba wirus panuje, wszyscy chorzy i z temperaturą.
Madziakin, super, że wszystkie wyniki ok. Ale wiedziałąm, ze będą ok:)
Justynka, bóle brzucha w ciąży są normalne, ale jak coś czujesz i chcesz być spokojna, to może podjedź do lekarza.
Ja staram się od kilku dni dodzwonić do poradni w sprawie badań prenatalnych, ale oczywiście nikt nie odbiera. Jeszcze jutro spróbuję i jak mi się nie uda to zapiszę się prywatnie.