MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

dziewczynki no to otwieram nowy wątek tym razem mamusie styczniowe i lutowe:)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html

1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Struś - 26.01.2012
6.Marti30 - koniec stycznia 2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.evilek - styczeń 2012 ?
9.Luciolla -10.02.2012
10.Paula81 - 7-10.02.2012
11.Tekla28 - ??
12. ania - ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

Hej dziewczyny
Ale ten czas leci - już wątek 2012.
Pamiętam jak 2 lata temu w tym czasie sama byłam na początku ciąży.
Ach wspomnienia......
Życzę wszystkim samych radosnych chwil w ciąży i szybkiego porodu :-)
A styczeń to fajny miesiąc na poród :-)

Marta B a ten dr Doering to gdzie przyjmuje i w jakim tyg powinno się robić te badania? Ja mam 30 lat i prywatnie pewnie zrobię , chociaż lekarz mówił , że nie ma sensu.... Prenatalne wykrywają zespół downa i mukowiscydozę-tylko pytanie czy jak coś takiego wcześnie wykryją to można jakoś wyleczyć? Zastanawiam się nad sensem tego badania.
W invica trochę dużo za samo prenatalne a badania z krwi to na co?

Marti - jak to dobrze że wszystko ok:) Niesamowite że tyle już widać na USG w 9 tygodniu:)
Co do badań prenatalnych to jeśli lekarz powiedział że nie są potrzebne to bym się wstrzymała lub jeśli Cię to męczy można iść do innego po poradę. Badania prenatalne z tego co wiem są płatne wszędzie, chyba że masz ponad 35 lat i masz skierowanie. Mi babka kazała zrobić te badania bo podobno w naszych czasach każda kobieta w ciąży powinna zrobić, ale co lekarz to opinia.

Dzwoniłam do doktora Doeringa (tel. 583406486), badanie kosztuje tam 140zł, a 3D: 260zł. Jednak mają urlop właśnie wtedy gdy powinnam do nich iść, więc zdecydowałam się na invictę (tel. 587635050), badanie u nich to 250zł plus badanie z krwi 156zł. Moja gin polecała też doktora Preis, ale poczytałam opinie o nim i zrezygnowałam...

Hej dziewczyny. Wczoraj miałam wizytę i widziałam swoje dzieciątko:)
Ma 19 mm długości i głowę większą niż tułów. Rączki i nóżki też były widoczne i pępowina. Cieszę się , że wszystko jest w normie. Serduszko duże biło:))))
Rozmawiałam z ginem o badaniach penatralnych i powiedział mi , że nie jest to konieczne bo widać , że dziecko jest prawidłowo ukształtowane, no chyba , że jakieś inne choroby. Co o tym myślicie jechac i robić gdzieś prywatnie?
Następna wizyta na 12 lipca-wtedy założy mi kartę ciaży i powtórzymy mocz+ morfologię, bo w marcu robiłam cały kompllet badań "ciażowych".
Waga skoczyła o 3 kg do przodu .
Termin na 23 styczeń.

Aha, byłam dziś na badaniach, dziewczyny... masakra: 164zł!
Robiłam morfologię, antygeny HBS, poziom glukozy, WR, toksoplazmozę (trzeba 2 rodzaje: Igm i IgG) i grupę krwi. Tokso i gr krwi robiłam z własnej nieprzymuszonej woli;) żeby już za jednym kłuciem było wszystko. Na cytomegalia już się nie zdecydowałam bo badania wyszły by mnie ponad 2 stówy. Zastanawiam się czy Wy może jakoś "obchodzicie" te płatne badania? Macie skądś skierowania na badania bezpłatne?

Tekla - znam ten stres - ja co prawda nie krwawiłam, to było tylko plamienie, ale lekarz kazał mi leżeć przez co najmniej 3 dni. Teraz jest już całkiem dobrze:) A poza tym dobrze się czujesz? Coś Cię boli?

Marti30 - byłaś wczoraj u swojego gin? Mam nadzieję, że Twoje nerwy okazały się niepotrzebne. Trzymam kciuki!

Madziakin - noooo 4 kilo to duuużo... Ale wygląda na to że na tych 4 kg stanęło na razie:) Moja mama też tak miała że na początku przybrała dosłownie kilka kilo a potem do 5-6 miesiąca prawie nic;) Za to w 9 miesiącu ogólnie była szczupła, ale brzuch miała podobno jak na bliźniaki, hihih:) Jak ja się urodziłam to wszyscy pytali gdzie mama ma to drugie dziecko, bo przecież bliźniaki na pewno rodziła;)

Hejka, to ja ania:) Oficjalnie zalogowana i z drugim suwaczkiem. Dobranoc!

Luciolla, dzięki, więc pewnie 7 tydz leci.
Tekla, no to mialaś stracha, kurcze dobrze że wszystko oki.
Struś ale numer z tą dietą, coś w tym musi być:)
Marta, dla mnie zlecił gin też toksoplazmoze, a grupe krwi to chyba musisz mieć do porodu i tak. Pewnie Twoje gin zleci ci je później.
Ja też dziś troszke może mniej śpiąca jestem, nawet nie usnełam jak usypiałam małego:) bo zdażało mi się to codziennie, on usypia a ja z nim.
Chciałam wkleić suwaczek, ale coś mi nie wychodzi, jutro pokombinuje.

Wg usg moj Groszek ma 7tyg,3dni :).A i w Invikta wpadła mi ulotka o szkole rodzenia,od 24tyg i dla Gdańszczanek darmowe uczeszczanie:)))))

Hejka.Ja dzis mialam stracha.....dzis rano kilkanascie miut krwawilam.mialam jechac na pobor krwi itp-a tu niespodzianka.nie pojechalam,udalam sie do pracy i ciezko bylo mi wytrwac te godz.udalo mi sie umowic wizyte prywatnie w Invikcie,i na cale szczescie nasz Groszek jest z nami :),ma juz 1 cm dł,serduszko pieknie bije:),nic sie nie odkleja-krwawienie bylo spowadowane chyba porannym przytuleniem z moim.jednak usg w Invikta jest mln razy lepsze jak tam gdzie do tej pory chodzilam,warto bylo dac te120zł by moj uslyszal serduszko:)))

Marti ja będę miała te badania robione w poniedziałek, tu w Anglii są robione bardzo dokładne badania krwi.
ojj 4 kg to sporo nawet hihih:) ja też staram się jeść bardziej zdrowo, wcześniej piłam 4 kawy dziennie a teraz tylko 1 capuccino rano bo inaczej bym się nie obudziła;) No a u mnie to jest na odwrót, bigam do toalety siuciu co chwilę dosłownie i czasami strasznie mnie to męczy... szczególnie w pracy bo muszę biegać po schodach do toalety hihi;)

Cześć dziewczynki:)
Przez 3 dni nie miałam internetu, ufff straszne to było;)
Ale na szczęście teraz już mogę zobaczyć co u Was słychać:)

Kola, Madziakin - mi też jest ciaśniej w ciuchach. Okazało się że od początku ciąży przytyłam już 4 kilo!! A to dopiero 2 miesiąc! Do tego nie jem więcej niż przed ciążą, raczej częściej i w mniejszych porcjach, no i oczywiście zdrowiej. Więcej warzyw, deser tylko w weekend, zero kawy (a piłam ok. 3 dziennie z cukrem i mlekiem), zero coca coli, zamiast kanapki na 2 śniadanie wcinam jogurcik. Ale za to piję jak smok! Mogłabym wypić dziennie około 3 litrów samej wody. A wcale jej nie wychodzi ze mnie tyle ile wchodzi;) Myślę że trochę puchnę, i już widzę mały brzuszek:) Pewnie częściowo to "zapasy", ale może też częściowo ciążowy brzuszek?:)

Z badań zleconych przez moją gin mam zrobić morfologię, mocz, antygen HBS w surowicy, poziom glukozy, WR. Babka nie zleciła mi badania na toksoplazmozę i określenia grupy krwi. Nie wiem czy nie przydałoby się zrobić tego po prostu na własną rękę. Kiedy Wy Dziewczyny robicie takie badania?:)

hihhi to rzeczywiście śmieszna sprawa, ta dieta musi mieć coś w sobie;)
fajna sprawa z taką dietą, nie grozi Ci w takim razie przytycie nieziemskiej ilości kilogramów:)

śmieszna sprawa bo byłam na diecie przed ciążą ustalona przez dietetyka dla mnie - i jak powiedziałam kobitce, że zaszłam w ciążę to powiedziała mi że bardzo dużo dziewczyn po jej dietach zachodzi w ciążę ;-) a my prawie dwa lata kombinowalismy z dzieciakiem i nic ;-) poność poziom chormonów się reguluje i działa pozytywnie na kobiety
a teraz ustaliła mi jadłospis dla kobiety w ciąży - oczywiście wcześniej zrobiłam wszytskie badania itp, więc to jest na pewno bezpieczne i zdrowe, a na pewno mobilizuje bardziej żeby uważać na to co się je i w jakich ilościach

Struś no z tym spaniem to masakra...:/ a jak rano dzwoni budzik to aż mi się płakać chce, tak nie chce mi się wstawać;)
fajnie masz, ja jeszcze nie słyszałam jak bije serduszko, widzieliśmy tylko na ekranie, ale było jeszcze za wcześnie żeby usłyszeć, dlatego z niecierpliwością oczekuję następnej wizyty:)
Struś masz specjalny ustalony jadłospis dla kobiety w ciąży czy na jakiejś diecie jesteś?

;-)
dobrze dobrze
oczywiście, że się pomyliłam.
A tak w ogóle zaliczam się do tej śpiącej grupy kobiet - jakaś masakra - mogłabym zasnąć w każdym miejscu, o dowolnej porze - najgorzej jak jadę samochodem - zastanawiam się czasem czy nie stanąć na poboczu i przykimać choć chwilkę.
JA miałam pierwsze badanie usg - niesamowite uczucie słyszeć bicie serca ;-)
teraz czekam na wizyte i sierowanie na badanie krwi itp - dopiero 6 lipca -więc jeszcze sporo czasu.
Co do jedzenia - to starsznie wzmógł mi się apetyt - ma ustalony jadłospis przez dietetyka, ale czasem się łamię by zjeść jakąś dodatkową kanapkę. Muszę się pilnować patrząc na moją mamę ;-)

Hehe :) Już jest drugi wynik: 7283 mIU/ml. Czyli wszystko w porządku. Od razu czuje się spokojniejsza :)

Aniu , musisz podać wiek ciąży od pierwszego dnia miesiączki a później sprawdzić przedziały czy mieścisz się w normie. To nie działa na odwrót, że poziom bety określa wiek ciąży. To po wieku ciąży określa sie czy poziom bety jest OK.

a tu normy:

Kobiety w ciąży: 3 tydzień: 5.8 - 71.2
4 tydzień: 9.5 - 750
5 tydzień: 217 - 7138
6 tydzień: 158 - 31795
7 tydzień: 3697 - 163563
8 tydzień: 32065 - 149571
9 tydzień: 63803 - 151410
10 tydzień: 46509 - 186977
12 tydzień: 27832 - 210612
14 tydzień: 13950 - 62530
15 tydzień: 12039 - 70971
16 tydzień: 9040 - 56451
17 tydzień: 8175 - 55868
18 tydzień: 8099 - 58176

ania no ja też sobie zawsze powtarzam,że jak przyjdę to pójdę się zdrzemnę, ale zawsze jest coś innego do zrobienia i ze spania nici;)

ja niestety też za bardzo nie znam się na tych wynikach bety;(

a dziś się minimalnie lepiej czuję, tzn, wciąż zmęczona i śpiąca ale bardziej kontaktuję niż wczoraj;)

Luciolla, widze, że ty bardziej obeznana jesteś w tych wynikach. Możesz mi napisać jak to sprawdzić dokładnie? Mi wyszło za pierwszym razem 19929,0 mIU/mL a za drugim po 4 dniach 43276 mIU/mL. To 6 tydz czy jak?

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...