MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.V

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012
27.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
28.lutka - połowa lutego
29.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.V

Pretensja tylko o to, że czasami mam wrażenie, że nie wszystkie czytają ze zrozumieniem :D tzn. pobieżnie "przeleci się" wpisy i nie do końca wiemy, co kto napisał. To widać w niektórych wpisach. Sama czasem tak robię, gdy mam dużo do nadrobienia. :)
U mnie jeszcze nic nie czuć, ale to dopiero 20 tydzień, więc mamy jeszcze czas :)
Pozdrawiam!

olcia_ zdarzają się pomyłki co do płci, jednak mam nadzieję,że u nas żadnych niespodzianek nie będzie;) wczoraj miałam sen,że byłam na kolejnym USG a tu na monitorku zobaczyliśmy ogromnego siusiaka hehe;)
ja już mam kupionych sporo ciuszków, oczywiście większość typowo dla dziewczynki... za dwa tygodnie będziemy malować pokój i robić przemeblowanie więc po malutku trzeba zacząć kupować wszystko co potrzebne dla maluszka, czyli łóżeczko itp. Wózek też będziemy zamawiać jakoś za 2 tygodnie.
Maja mała jak na razie aż tak bardzo nie kopie... są dni, kiedy czuję ją cały czas jak szarżuje, a są dni, kiedy bardzo słabo ją czuję... też tak macie dziewczyny?? to normalne?? te jej kopniaczki są jeszcze bardzo delikatne,mąż jeszcze nie miał okazji ich poczuć... mam nadzieję,że niedługo to się zmieni:) a gdzie czujecie ruchy dzidzi??? bo ja cały czas w dole brzucha tylko.

Dziewczyny nie było mnie parę dni i musiałam dużo nadrobić w czytaniu:) Muszę się przyznać, nie wiedziałam, że niemowlę aż do 6 m-ca nie odróżnia wszystkich kolorów. No cóż człowiek całe życie się uczy:p

Dzisiaj dużo czytałam o pomyłkach lekarzy przy ocenie płci dziecka. Może jestem jeszcze pod wpływem tego co przeczytałam ale chyba podstawową wyprawkę skompletuję w neutralnych kolorach tak w razie w... Chociaż mam nadzieje, że lekarz się nie pomylił:)

Mąż się ze mnie śmieje bo ciągle czytam o wózkach i mam już taki mętlik w głowie, że nie wiem co wybrać mam nadzieję, że zdecyduje się do porodu:)

A jak u Was, jak samopoczucie? Kopniaczki dają się już we znaki?
Macie już kupione coś dla maluszka?

Aniulka87 bardzo przepraszam za pomyłkę!! od razu jak napisałaś że będziesz miała synka uzupełniłam listę, jednak później Sasa1984 uzupełniała listę i chyba skopiowała nie ta co trzeba i stąd ta pomyłka... staram się uzupełniać listę na bierząco jednak czasami może się zdarzyć małe pominięcie dlatego prosiłam Was żebyście mi przypomniały jak coś. Nie robię tego specjalnie więc proszę, nie mniej pretensji. Akurat ta pomyłka nie do końca z mojej winy. Jeśli chodzi o to,że pisałaś,że rodzisz w Wejherowie nie dopisałam pewnie dlatego, że dopiero później prosiłam dziewczyny, aby podawały gdzie będą rodzić, więc dopiero od 3 wątku to uzupełniam.
Jutro zapiszę zamiany i mam nadzieję,że już więcej nie będzie takich pomyłek:)

W poprzednim wątku pisałam, że będziemy mieć chłopca. W II części, że mam zamiar rodzić w Wejherowie. Rzadko się tu wypowiadam, bo nie mam takiej potrzeby, ale czytam wszystko, co piszecie. Dlatego nie rozumiem, dlaczego zostałam pominięta na liście. Może niech zajmuje się tym jedna osoba, żeby nie było zamieszania.

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012
27.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
28.lutka - połowa lutego
29.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek

czarnaaga super,że z maluszkiem wszystko ok:) Moja mała też jest troszkę mniejsza, ale mam nadzieje,że jeszcze zdąży urosnąć:)
jeśli chodzi o te sny to musi coś w tym być, po prostu za dużo o tym myślimy, martwimy się,żeby wszystko było dobrze i stąd te dziwne sny... pamiętam jak przed ślubem miałam przeciwne sny, wszystko zawsze było na odwrót, jednak koniec końców żaden z tych snów się nie spełnił, wszystko było pięknie i teraz na pewno też tak będzie jeśli chodzi o nasze dzidziuszki:)

czarnaaga- ja te raczej będę rodzić w Wejherowie, opinie od znajomych- pozytywne. Niedługo bedę chciała zapisać się tam do szkoły rodzenia ( jeśli przeciwskazań nie będzie i dostane zaświadczenie) i wtedy osobiście bedę mogła zobaczyć oddział i dowiedzieć się czegoś więcej.

Dziewczyny, polecacie jakiegoś dermatologa z : MEDICA POLSKA, CLINICA MEDICA, SWISS MED lub LUX MED???
Od 3 tygodni mam jakieś uczulenie albo coś innego, co objawia się suchą, czerwoną skóra na brodzie. Jak smaruję sudocremem jest lepiej ale skóra łuszczy sie, jak kremem- to czerwienieje jeszcze bardziej. Czas wiec wybrać sie do dermatologa, ale opini mało na forach. Może ktoś pomoże????

Cześć wszystkim...nie zaglądam tu codziennie bo nie mam jak,ale jak już zaglądnę to uuuuu tyle czytania,tak szybko tu się wszystko zmienia:) Byłam na wizycie i już wiem co będę miała...otóż to CHŁOPIEC:) Na zdjęciu tak to było widać że sama pani doktor się zdziwiła że tak się dziecko pokazało:) Nawet pokazała mi emisję z 4D gdzie widziałam buzkę maluszka,cudny widok ach..tylko jest malutki jak na ten czas ciąży.Imię cały czas wybieramy:) a rodzić będę być może w Wejherowie.Zbieram opinie na ten temat.Ogólnie czuję się dobrze i czuję ruchy synusia:) No i mam tak przedziwne sny,że czasem jestem przerażona skąd to się bierze,szok.Mówią że to z naszych obaw przed narodzinami,przed nowym,coś w tym pewnie jest..Ok to uciekam,pa pa wszystkim.

Co do tego jak widzą niemowlęta i o kontrastach (w nawiązaniu do czarno- białych gadżetów) polecam podręcznik 'Psychologia Dziecka' R.Vasta, o wzroku jest gdzieś na ok 220 stronie. W tych okolicach jest też oogólnie o rozwoju niemowląt. Bardzo lubię ten podręcznik, uczyłam się z niego na studiach, niestety aktualnie jest nie do kupienia, ale można bez problemu znaleźć na chomiku- wystarczy wpisać w google tytuł i autora.

jezu dziewczyny ja też mam straszne koszmary w nocy... śnią mi się takie dziwne rzeczy związane z dzidzią,że szok... nawet mi się śniło,że urodziłam martwe dziecko;(((( do tego to ciągłe bieganie do toalety, masakra... no ale jakoś trzeba to wytrzymać:)

hej dziewczyny:)

1 dzień mnie tu nie było a tu proszę jaką lekturę miałam do czytania;)

ja nie mam żądnego pojęcia na temat tych kocyków czarno białych także nie jestem w temacie;) poczytam coś na ten temat to może pokumam o co chodzi;)

u nas od paru dni straszne upały, 28 stopni codziennie, już mam dosyć... gdyby teraz miało zacząć się lato jak jestem już w widocznej ciąży, chyba bym padła... w pracy tak duszno,że słabo mi cały czas, w autobusach nie da się usiedzieć... masakra jakaś... do tego tak mnie nogi bolą,że szok... Was też dziewczyny???? ja po 3 godzinach stania już nie mogę wytrzymać, no a muszę stać 9;(

dziewczyny ja tez swoje wypłakałam w tej ciąży... ogólnie jestem bardzo szczęśliwa i bardzo się cieszę,że będziemy mieli dzidziusia, ale czasami było mi ciężko i czułam się strasznie samotna... jesteśmy tu sami z mężem, cała rodzina w Polsce, mąż późno wraca z pracy i czasami taki dół mnie łapał,że nie mam z kim pogadać, wyżalić się jak się czuję, nie ma się kto o mnie potroszczyć... zawsze myślałam,że jak będę w ciąży to będę rozpieszczana przez męża i w ogóle a wcale tak nie było... te same obowiązki domowe, wszystko tak samo jak wcześniej a jak coś narzekałam to tylko kłótnia była, że się niby zmieniłam i takie tam.... czasami miałam wrażenie,że mąż mnie nie rozumie,że nie rozumie tego że w ciąży kobieta się inaczej czuje i wymaga większego zrozumienia... ale już taki okres minął,dużo rozmawialiśmy z mężem, ja się trochę uspokoiłam a on stał się bardziej wyrozumiały i bardziej kochany dla mnie:) także jak na razie nie mogę narzekać i mam nadzieję,że tak już będzie do końca ciąży:)

Witajcie dziś byłam na badaniach i jutro jade je odebrac zobaczymy jak z ta tarczyca.

Tekla- czytając Twoja wiadomość zrobiło mi się smutno, a co ty masz czuć, doświadczając takich przykrych rzeczy od najbliższej osoby.
Co prawda u mnie przez pierwsze 3 miesiące tez nie było wesoło, nie mogłam dogadać sie z mężem, ryczałam cały czas. Myślałam ze moje dziecko będzie najsmutniejszym dzieckiem świata skoro ja cały czas płacze. Ale zarówno moje, jak i męża hormony uspokoiły się i teraz jest bardzo bardzo dobrze. Do pracy nie chodze, musze leżeć, mamy mnóstwo spraw do załatwienia z pozwoleniem na budowę- a on wszystko robi sam i nie ma rzadnych pretensji. Normalnie podziwiam go :)

Marta B- my też będziemy mieli wynajęty pokój i w razie czego będe mogła w dowolnej chwili pojsc odpocząc. Tez bym chciała być w tym dniu z najlepszą przyjaciółką, ale oprócz tego chciałam pomóc jej w przygotowaniach do slubu i "bicia butelek", a tu pupa. Na szczęście wszyscy mnie rozumieją i jest ok.
Hmm, nie wiem czy o takie ciągnięcie chodziło, bo brzuch mi na nic nie uciska i nie ciąży, tylko sama pochwa ciągnie w dół. Nie jestem w stanie inaczej tego opisać.

Luciolla - zgadzam się z Tobą całkowicie:) Czasami brakuje mi słów na wyrażenie jakiejś myśli, a Ty to ujęłaś idealnie:)

Aniax - fajny pomysł z wycinanymi zwierzątkami! Do tego można częściej zmieniać te dekoracje i tym samym wystawiać dziecko na troszkę większą ilość bodźców. Muszę jeszcze poczytać o tych kontrastach, bo temat który poruszyła Sasa jest bardzo ciekawy.

Marti, Oolenka, Tekla - kurczę, ja myślałam że jestem z tym sama i że jest ze mnie jakaś prawie wyrodna matka! Nie cieszę się że Wam też jest ciężko, ale dobrze się wygadać i przekonać się, że to nasze samopoczucie jest normalne:) Myślę że już sama taka myśl może dużo pomóc.
Marti - mój cellulit galopuje tak że prawie go słychać:/...
Tekla - mój mąż jest kochany i dużo mi pomaga, ale... nie wiem czy to możliwe by zrozumiał ciążę i to jak się czuje ciężarna. Ja nie chodzę do pracy ale załatwiam wiele spraw przed budową domu, teraz mamy remonty więc zawsze jest coś do zrobienia i czasem nie mam siły sprzątnąć. A on przychodzi z pracy i oczekuje że wszystko będzie cacy skoro "siedzę w domu"... Wiem że nie robi tego złośliwie, ale czasem aż ręce opadają...
Oolenka - ja czuję taką ciężkość w brzuchu, ucisk na wszystko co znajduje się pod macicą, czyli na pochwę też. Czy to o takie ciągnięcie chodziło? Kurczę może faktycznie lepiej spytać lekarza? Na wesele też idę za 2 tygodnie i nie zamierzam szaleć. Jak będę się źle czuła to będę cały czas siedzieć, a na górze będziemy mieć wynajęty pokoik więc najwyżej się położę. Ale chcę być w tym dniu z nowożeńcami:)

witajcie.Ja rowniez starałam sie o dziecko,dlugo az udalo sie.Ciesze sie jak kopnie itd......ale trudno mi pogodzic sie z przypywajacymi kg......Ojciec dziecka nie pomaga mi,raczej dołuje bardziej.Dogryza mi,ze po ciazy bede gruba,ostatni chcial mnie wyciagnac na spacer wieczorkiem(nie poszlam)usłyszalam "lez i puchnij sobie"boli to.Przeciez to normalne ,ze w ciazy tyje sie!!!zbiera sie we mnie tyle złosci,ze czekam kiedy wybuchne!!!a co to bedzie jak pojde na chorobowe???Pewnie bedzie wracac z pracy i sprawdzac kurze!!!I to w takich miejscach,gdzie sam nie wytrze!!!!Normalnie pisze i az łzy mi leca ze zlosci :(.Sama sobie zostawiona,facet nie zrozumie!!!!

Dziewczyny, a ma któraś z was takie uczucie "ciągniecia się" pochwy w dół?????

A ja dzisiaj padnięta jestem. Mimo tego ze powinnam leżeć , musiałam dzis na badania krwi do Gdyni pojechać. Skoro juz tam byłam to podjechałam do Klifu w poszukiwaniu sukienki na wesele ( za 2 tygodnie). Niestety miejsce to stało sie jakies duuuuuuuże i dłuuugie , miałam problem z przejsciem całego dołu i pietra- strasznie sie zmęczyłam i to mnie wkurza. Sapałam jak jakaś babcia. A poza tym nic nie kupiłam, zła jestem, bo jakoś wszystko takie małe było. A tak wogóle to sie zaczęłam sie zastanawiać czy wigóle powinnam iśc na wesele skoro mam leżec. Chyba wybiore sie jeszcze raz do lekarza, by sie upewnic czy jest źle czy dobrze z ta moja szyjka macicy.

Dzidzia daje sie we znaki, nie tylko rano i wieczorem ( jak było wcześniej) ale i w ciągu dnia- jest to cudne uczucie. W nocy, tak jak Marti, też mam codziennie jakieś koszmary i co ok 2 godziny wstaje do toalety, jest to strasznie męczące.

Jak ostatnio kupowałam jakieś ubranka w 5-10-15, to dostałam na nie torbę papierową, na której jest narysowana i przygotowana do wycięcia czarno- biała rybka, z możliwością pokolorowania jej też np. na czerwono. Taki maluch przecież nie dotyka jeszcze zabawek- raczej się im przygląda, więc jest już co powiesić nad łóżeczkiem. Też nie zamierzam wydawać dużej kasy na artykuły wspomnianych firm, nawet jeszcze się tym nie interesowałam. Wyniosłam to ze studiów, że rzeczywiście tak jak pisze Sasa te kolory są zalecane dla dzieci.

Myślę że ci z Black&White to najbardziej opierają się na psychologii sprzedaży i marketingu ;D

Nikt nikogo nie chciał urazić. Ja bym tyle na kocyk nie wydała ale każdy ma prawo wydawać swe pieniądze na co chce.

Moje zdanie jest takie, że tak samo my, jak nasi rodzice i wiele milionów innych dzieci wychowało się bez takich bodźców i wyrośli na zdrowych i inteligentnych ludzi.

Marti30 współczuje Ci tych wszystkich dolegliwości i zmartwień. Trzymam kciuki za ciebie i bąbelka. A jak tatuś? Pomaga? Bo ja beż mojego to chyba zginęłabym w butach. Teraz doceniam jego pomoc.

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...