MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Ja mam ciepły kombinezonik, dodatkowo taką małą kołderkę, okazało się że wymiarami idealnie pasuje do wózka, do tego kocyk i pokrowiec od gondoli. Raczej nam Zuzka nie zmarznie, a jak jej będzie za ciepło to zdejmę którąś warstwę.

W SR w wejherowskim szpitalu powiedziano nam że dobrze żebyśmy miały już swoje kosmetyki dla dziecka, żeby nie było zmieniania kosmetyków, żeby dziecku te zmiany nie zaszkodziły.

olcia_ bardzo fajna lista, korzystalam z bardzo podobnej:)
Ja tez wciskam się w jedną torbę, tylko to co do porodu spakuje w siatke i wpakuje na gore zeby nie trzeba bylo szukac:)
Wykreslilabym tylko z listy kosmetyki dla malucha, podobno zazwyczaj w szpitalach daja swoje - no,chyba ze komus zalezy zeby uzywali jego...
Ja dla małej biore tylko ubranka,pieluchy i chusteczki:)

Na zimę do wózka tez mam kombinezon,dodatkowo przykryje kocykiem i zapne w ten pokrowiec w który jest wyposażony wózek. Nie ma co przegrzewać chyba, my też nie ubieramy dwóch kurtek:)

ja też raczej nie będę kupować śpiworka do wózka, myślę,że kombinezon i gruby kocyk wystarczą, no ale u mnie nie ma zimy takiej jak w Polsce ;)

olenka1 - ja mam kombinezon, specjalnie spiwora kupowac nie chce,, bo nie bede za czesto w zime i mroz z nim ganiac, jak juz to go ubiore w ten kombinezon, czapka, szalik, przykryje kocykiem i otworze balkon.
a w marcu jak juz mrozow nie bedzie to juz bedzie lzej.
Takie teraz mam zdanie na ten temat, ale byc moze to sie zmieni ;)

w sumie troche mi szkoda kasy na spiwor do gondoli na 1,5-2 miesiace, chyba ze on bedzie potem pasowac do spacerowki, no temat do przemyslenia ;/

A ja mam jeszcze pytanko odnośnie śpiworka do wózka. Skoro urodzimy zimą to jak bedziemy wozić dziecko w wózku tzn w czym? Są jakieś spiwory do gondoli w kompletach z wózkami czy poprostu kładziemy kołderkę lub kocyk? Bo ja sie zagubiłam w tym.

jeśli tatuś chce urlop od razu po porodzie to składa wniosek bez daty najpóźniej 7 dni przed porodem (tego nie przewidzisz wiec warto wcześniej). I w dzień porodu automatycznie zaczyna urlop.

w Polsce taki wniosek oraz potrzebne dokumenty trzeba złożyć najpóźniej 7 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu, trzeba wypełnić wniosek i przedstawić niezbędne dokumenty- jednak jest trochę inaczej;)

u nas w uk partner powinien powiadomić swojego pracodawcę o dacie rozpoczęcia urlopu tacierzyńskiego najpóźniej do 15 tygodnia przed urodzeniem dziecka a gdy rozmyślimy sie w sprawie daty urlopu, musimy dać znać o tym pracodawcy 28 dni wcześniej. Czasami pracodawca może poprosić o „dowód” zostania ojcem i wtedy należy przedstawić mu specjalny formularz (ja dostałam taki od położnej) , nie wiem czy mój mąż będzie jakiś wniosek wypełniał, chyba ten formularz wystarczy. Myślę,że w Polsce jest podobnie:)

Luciolla- dziękuję bardzo :)

A co do tego tatusiowego 2 tygodniowego, to należy sie każdemu pracjącemu mężczyźnie? Bo mąż chciał chyba urlop zostawić sobie na te dni po porodzie. Jeżeli jednak jest mozliwość dostania 2 tygodni od pracodawcy ( oprócz urlopu) to super. Ale jak to przebiega- pracownik składa wniosek, tak?

Cześć dziewczyny

Olenka wszystkiego najlepszego :)

Dzięki Wam ciągle sie czegoś ciekawego dowiaduje:) To nacięcie idzie w bok? hmmm.... Ja to sobie zupełnie inaczej wyobrażałam.
U nas na SR mówili żeby kwestie nacięcia zostawić położnej. One lepiej ocenią czy jest nam potrzebne czy uda nam się bez nacinania. A jeśli położna powie że trzeba ciąć a my odmówimy to później możemy mieć pretensje tylko do siebie.

A i wiecie co jeszcze nam babka powiedziała? Po wyjściu ze szpitala, tatuś może upomnieć się o tydzień (przy zwykłym porodzie) lub o 14 dni (przy cesarce) zwolnienia dla siebie na opiekę nad kobietą.

No i oprócz tego tatusiowe dwa tygodnie :)

Dziękuje dziewczyny za życzenia, to były ostatnie dwudzieste któreś :).

Co do krocza, to też chyba wole być nacięta. Torbę to pewnie będę pakować za jakiś miesiąc. Wydaje mi się, że na stronie szpitala ( Wejherowskiego) jest tam wyszczególnione co trzeba zabrać ze soba, a co można dodatkowo zapakować do torby.

olcia_ masz rację to kwestia wyboru, ja jeszcze się nie pakowałam i szczerze o tym nie myślałam, zamierzam to zrobić za kilka tygodni i wtedy zobaczę, ale myślę,że raczej będzie to 1 torba.

madziakin to kwestia wyboru jak Ci wygodniej to spakuj się w jedną:)
Ja chce wziąć małą na porodówkę, żeby było mi wygodniej z małą torbą do szpitala a po porodzie mąż przyniesie mi do pokoju drugą torbę. Zebym nie musiała z jedną wielką biegać

jeju nie miałam pojęcia że trzeba mieć dwie różne torby, jedną na salę porodową jedną na położnictwo... ale jak ktoś się w jedną spakuje chyba nic się nie stanie???:) swoją drogą sporo tego trzeba zabrać... ja dostanę listę od położnej na następnej wizycie co potrzebuję zabrać, nie wiem czy tak samo tu jak w polsce ale pewnie dużo się nie różni...z tym że, tutaj się zostaję w szpitalu góra jeden dzień jak jest wszystko w porządku... jak się rano urodzi to wieczorem już wypuszczają. koleżankę po 6 h wypuścili.

Ja mam w planach zrobić lewatywę w domu przed wyjazdem do szpitala.

mam taką listę rzeczy potrzebnych do szpitala. Znalazłam ją na forum (mam nadzieję, że autor się nie pogniewał, że ją skopiowałam) i trochę przerobiła. Może się komuś przyda a jak macie swoje propozycję lub coś byście dodały to dajcie znać:)

Dokumentacja:
Dowód osobisty
Dowód ubezpieczenia
Karta ciąży
Zaświadczenie o ukończeniu SR jeśli jest

-----Torba na salę porodową------

1 pielucha typu Pampers, ubranko dla noworodka (koszulka, spiochy, skarpetki, czapeczka, kocyk, chusteczki do pupy) – włożyć w kolorową reklamówkę!
1 koszula nocna (najlepiej stara), szlafrok
kapcie i klapki pod prysznic przybory toaletowe
woda mineralna niegazowana,
szczotka, pasta, papier toaletowy lub chusteczki
gumka, szczotka do włosów
skarpetki
pomadka ochronna
klapki dla męża
myjka i ręcznik
aparat foto
tel z ładowarką, stoper, kartka, długopis (jeśli mąż będzie rodzić razem z nami)

--------Torba na położnictwo/ zostaje w aucie------
2 koszule do karmienia, szlafrok
2 ręczniki + ręcznik papierowy, suszarka do włosów
2 staniki do karmienia (jeden bez fiszbin)
wkładki laktacyjne, kubeczek do karmienia
majtki chirurgiczne, krem na brodawki
podpaski 
jednorazowe nakładki na toaletę
podkłady do przewijania,(można położyć na łóżko do spania żeby nie pobrudzić pościeli)
kółko do siedzenia po porodzie sn(raczej nie kupie)
woda mineralna, drobna przekąska
sztućce, kubek

-------DLA DZIECKA------------
20 pieluch jednorazowych
mydełko, oliwka, krem do pupy
3 zmiany ubranek
czapeczka, skarpetki, łapki niedrapki, rożek
kocyk
pieluchy flanelowe

Na wypis ze szpitala (torba zostaje w domu mąż dowiezie)
ubranie dla Ciebie
fotelik samochodowy + kocyk
2 pieluchy tetrowe (do nakrycia w foteliku przy wynoszeniu z oddziału)
2 pampersy
ubranko, ciepły pajacyk

oolenka1 wszystkiego najlepszego:)

ojj dziewczyny ale temat zarzuciłyście o tej lewatywie...;) u nas w uk lewatywy nie robią w szpitalu... sama sobie raczej też nie będę robić, no ale mam nadzieję,że jakoś się opróżnię przed, bo nie chciałabym mieć żadnej niespodzianki przy porodzie.. może te czopki byłby dobrym rozwiązaniem...? chociaż raz spróbowałam taki czopek nie wiem jaka nazwa ciotka mi dała, jak go włożyłam to kilka minut minęło i się zaczęło... miałam przy tym takie bóle że myślałam,że zemdleję, już momentami miałam ciemno przed oczami... więc nie wiem czy byłby to dobry pomysł... bóle porodowe i te to chyba ciężko by to było...
ja na pewno się ogolę, nie wyobrażam żeby pielęgniarki miały mnie golić, to chyba dość nie przyjemne... jak na razie jakoś se radzę, tzn. robię to w ciemno... jak na razie nie zdarzyło mi się zaciąć;)

ja też wolę być nacianana, myśl o pękaniu mnie przeraża... chociaż ciekawe czy to bardzo boli jak nacinają...

no Brygida to dobrze masz, mój za to zrobił obiadek ale ja zmywałam:) ale chciał pozmywać aż się zdziwiłam, ale chory jest więc powiedziałam,że dziś ma wolne hihi:)

kupiliśmy dziś białą z 5 szufladami, wygląda na dość sporą, zobaczymy czy się ciuszki pomieszczą dla małej:))))

Co do nacinania - tez jestem bezapelacyjnie za:) jakos tak sama mysl o "pękaniu" gdziekolwiek mnie odrzuca, wole być nacięta i jedziemy z koksem:)

Kurcze, dziewczyny, chyba moj maz urzadzil mi dzis jakis dzien dobroci - ja zrobilam obiad a on sprzata i nawet jeszcze na mnie o to nie warczał:)

Oolenka - sto lat, sto lat, niech żyje żyje nam...!:)

W Wejherowie pytają czy chcemy być nacinane ale wszystko zależy od rozwoju sytuacji. Np. jeśli widać że dziecko nie zmieści się w kroczu i je rozerwie to namawiają na nacinanie. Ja zostałam namówiona, bo pani argumentowała to tym, że:

- jak krocze nacinają to delikatnie w bok
- szybko (2-5 dni) się goi nacięcie
- i tak nie czujesz nacinania przy parciu- no chyba że lekarz nacinający każe przeć a ty nie przesz to wiadomo, poczujesz;)

- jak krocze pęka samoistnie to najczęściej w stronę odbytu lub łechtaczki. Nie chciałabym mieć pękniętej łechtaczki, jeszcze mi się przyda, na pewno!!!;)
- jeśli przy porodzie pękniesz w stronę odbytu to przez pierwsze dni możesz mieć trudności techniczne z wypróżnianiem.
- gorzej jeśli pękniesz głębiej i uszkodzi się zwieracz!!! Wtedy trzeba to naprawiać operacyjnie, bo wiadomo, nie będziemy do końca życia chodzić w papmersach...:/

To już jeśli będzie trzeba - wolę być nacięta!:)

oolenka - Stooo lat:)
(to Ci urodzinowo temat zarzucilyśmy:) haha)

Aaa no właśnie, Marta, tak jak piszesz, często gęsto podobno właśnie występuje też biegunka więc wtedy lewatywa średnio potrzebna:)

Mnie najbardziej dobija golenie, bo juz teraz jak mam isc do lekarza to musze nad tym troche czasu spędzić i baaardzo sie skupić,żeby to jakos wygladalo:)

Mi najbardziej podobal sie opis przygotowań do porodu znajomej z uczelni która niedawno rodziła:) Miała wogole jechac do szkoly tego dnia, ale o 7 zadzwonila do dziewczyny ktora miala jechac z nia,ze nie jedzie bo chyba rodzi:) Wstała rano, juz miala skurcze, zjadla sobie sniadanko, potem lewatywa, prysznic, golenie, no i doszla do wniosku,ze teraz to moze jechac:) 2 godzinki i juz bylo po:) tez bym tak chciala!:)

Inne tematy z forum

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...