MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

Oolenka - "Zezwolenie do uczęszczania do szkoły rodzenia dostałam , ale bez ćwiczeń- nie wiem czy w takim razie ma to sens. Zreszta dzwoniłam do Wejherowa i połozna powiedziała ze 31 tc to troche za pozno na rozpoczecie nauki bo trwaja 10 tygodni, takze ZONK"

- do naszej grupy w Wejherowie też chodziły dziewczyny w 31 tygodniu i babeczka przyjeżdżała specjalnie dla nich godzinę przed zajęciami (bezpłatnie), żeby zdążyć z nimi wszystko omówić. My się dużo dowiedzieliśmy z wykładów, myślę że warto nawet na same wykłady chodzić. Na ćwiczenia chodziłam na początku, jak się dobrze czułam, potem sobie odpuściłam i ćwiczę w domu w swoim tempie i wtedy jak się dobrze czuję.

Brygida dobre pytanie, ja się nad tym w ogóle nie zastanawiałam... ja chyba wezmę ze sobą suszarkę, tak na wszelki wypadek.

Dziewczyny, mam bardzo glupie pytanie, zwlaszcza do Ciebie Paula (skoro wiesz jak to jest na Zaspie:)) - ale jak to jest z myciem glowy, a dokladnie suszeniem?
Przegladalam dzisiaj jakies listy i pierwszy raz trafilam na liste na ktorej jest suszarka. Mam taka malutka turystyczna,ale nie bralam wogole pod uwage jej brania bo nigdzie na listach nie widzialam, a tu o...

Madziakin - no niestety, polska jeszczee daaaaleko w tyle:)

Paula - dzięki za info, nie bede w akim razie jakos przykladala wagi do tego co biore, wezme jakies body i pajace na wszelki wypadek, no i skarpetki:)

a ja myślałam,że gencjaną już się dawno nie robi.... no u mnie tutaj to na pewno nie, ale byłam pewna,że nawet w Polsce już dawno zaprzestali, jednak się myliłam;)

Ta wczorajsza wichura to masakra, ale mialam cykora, myslalam, ze dom odleci.. ale dzis juz lepiej :)

Brygida, na Zaspie daja kaftaniki dla dzieci, a ze jest tam goraco, to sie zaklada skarpetki (swoje) i pieluszke i pod kocyk ewentualnie, i starcza, tak wszyscy robia, jak dwa lata temu rodzilam przynajmniej.. i ubranka sie nie brudza. Mi maz dopiero przywiozl ciuszki jak po nas przyjechal, piekny moment :) a tak to mialam skarpetki kilka par wlasnie i tylko na wszelki wypadek jakis ciuszek.

No właśnie, gencjana chyba cały czas występuje...
Wiec zrobi mala modyfikacje i wezme ciuszki takie i takie - mniej zal bedzie wyrzucic:)
A ile dokladnie i co bierzecie dla malucha? Bo ja nie mam zielonego pojecia ile tego powinno byc...

Dobra,kupilam szlafrok:) do konca tygodnia powinnam być spakowana:)

Świetnie, na weekend znow zapowiadaja wichury:(

Tak dziewczyny o tym myślałam http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/ :)

U mnie też będzie grander. Ale to będzie prezent od rodziców więc kupią jak urodze

Marti ja też na początku chciałam x-landera jednak bo obejrzeniu obu wózków zdecydowałam się na grandera. Pani w Akpolu nie mówiła,że były jakieś zawroty, a pytałam. Daj znać na jaki się w końcu zdecydujesz:)

Madziakin- no ja sie waham między x-landerem a Granderem. Ogladałam oba dwa razy na żywo. Wczoraj z mężęm dokładnie oglądaliśmy kółka i stelaż i stwierdził, że xlander ma wahacze i kółka z łożyskami i będzie mniej wadliwy. W naszym mieście na ok. 25 wózków Grandera 4 wróciły.
Grander natomiast ma przekłądana spacerówkę i większą gondolę, jest tańszy a też aluminwy.. Waham się jeszcze...
Ja wiem , że jak kuzynka rodziła w Wejherowie 2 mies temu to gencjana była, więc jak wziełam rzeczy nowe. Używanych mam bardzo mało. Poprostu je wyrzucę i tyle. Mam spakowane 2 torby wogóle, bo jedna będzie w aucie-jak urodze mąż dopiero na sale przyniesie.
W pierwszej torbie: koszula do karmienia do kolan , koszula długa rozpinana do pasa, laczki, szlafrok, mały ręcznik(jak będę wychodziła spod prysznica na porodówce) Ciuszki dla małego+ 4 pieluszki. Położna po porodzie pyta o ciuszki i sama wyjmuje i ubiera dziecko.Bynajmniej ja tak miałam 10 lat temu:) a moja kuzynka w Wejherowie też ostatnio. Bedzie tam jeszcze jakaś bułka+woda. Druga torba to reszta, czyli kosmetyki, podkłady, koszula do karmienia, wkładki laktacyjne , śr. higieniczne, ciuszki małego.
Jak uda się dotrwać do stycznia to tylko przepakuje ciuszki na większe(spakowane mam 50 rozmiar)- ciągle liczę skurcze, bo ostatnio ich bardzo dużo i juz dwa razy mieliśmy mały alarm , ale w wannie przechodzi.

o właśnie:)

http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/

chyba o ten link chodzi:)

http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/

olcia_ jak dasz radę to wklej ten link, bo mi też tylko internet zostaję:) ale też postaram się poszukać w tym wątku,może znajdę:)

oolenka1 to super,że już lepiej i możesz iść na ten spacer:) ja też myślę,że Twoja dzidzia ma dobrą wagę:)

tekla ojj współczuję Ci ten sytuacji z teściową;( ja w sumie nie wiem jak to jest, bo moja teściowa jest bardzo w porządku, nie wtrąca się, mogę powiedzieć,że lubię ją bardzo:) zresztą i tak sami tutaj jesteśmy, zobaczymy jak to będzie jak przyjedzie jak urodzę małą:) ale Ty staraj się nie stresować i bądź spokojna, nerwy Ci teraz nie potrzebne:)

Marti też zazdroszczę spakowanej torby:) ja w weekend wybiorę się na zakupy, muszę kupić koszule, klapki, szlafrok, te podpaski itp. i wtedy się spakuję:) chociaż też nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, nie wiem ile czego trzeba, czy kosmetyki dla dziecka, ponoć tu nie potrzebne bo nie myją dziecka w szpitalu.. ale za tydzień mam wizytę z położną więc pewnie dostanę listę co trzeba zabrać.
Marti a na jaki wózek się w końcu zdecydowałaś????

Brygida ja też się czuję dziś jak balon... w pracy ledwo co stałam, tak mnie nogi bolały i czułam się taka ciężka...

OLCIA- tak przejrzałam sobie kilka wpisów i znalazłam, ze twoje dziecko waży tez mniej wiecej tyle co moje w tym samym tygodniu, wiec chyba w normie.
Ja znalazłam szkołe rodzenia, tą na Pogórzu, w której wyrobiłabym sie bo zajecia wykładowe trwaja 6 tygodni ale zaczynaja sie za 2 tygodnie. Musze zastanowic sie. W razie czego faktycznie - internet mi zostanie. Takze jesli moglabys znależc dla mnie ten link, bylabym wdzieczna.

oolenka1 to super wiadomośći. Twoja Zuzia ładnie waży:)

Jeżeli chcesz to jutro poszukam, bo gdzieś w wątku mamusiek listopad grudzień zamieszczony jest link do internetowej szkoły rodz ponoć interesujący

Poszukałam innej szkoły blisko domu, tylko mam pytanie. Czy któras z was chodzi lub chodziła do szkoły rodzenia "super mama" w GDyni Pogórzu?????????????????????????

Tekla- te podpaski ja kupiłam w hurtowni, podczas innych zakupów dla dzidzi, w paczce jest chyba 10 sztuk.

Ja po wizycie u lekarza. Zuzia waży 1800 , wiec chyba srednia waga. Lekarz nie dokonczył usg bo "odlot" miałam. Okazało sie ze mam niskie cisnienie ( 70/40) mimo tego ze przed wizyta wypiłam kawe w domu. Lekarz kazał druga wypic w przychodni i dopiero potem jechac do domu. Za tydzień dokończymy badanie. Najlepsza wiadomośc to taka ,ze juz moge codziennie na spacer 30 minutowy wyjsc ale oczywiście nie sama. Takze od jutra ( po 2 miesięcznym leżeniu) powolne przyzwyczajanie sie do aktywnosci ruchowej.

Zezwolenie do uczęszczania do szkoły rodzenia dostałam , ale bez ćwiczeń- nie wiem czy w takim razie ma to sens. Zreszta dzwoniłam do Wejherowa i połozna powiedziała ze 31 tc to troche za pozno na rozpoczecie nauki bo trwaja 10 tygodni, takze ZONK

tekla, spokojnie :)
Każda z nas ma pewnie problem z Teściowa - i jak zawsze mówię - z rodzina dobrze ale tylko na zdjęciu :)
ja ze swoja miałam swojego czasu tak, że jak już w końcu zamieszkaliśmy sami, to jak byliśmy w pracy - to ona potrafiła przyjść do nas i nam sprzątać i firanki zmieniać. Wiec wiem co przechodzisz - tylko u mnie to było nagminne i często się powtarzało, do czasu jak powiedzieliśmy swoje - ona się obraziła na kilka dni, później jej przeszło i każdy zna swoje miejsce :) teraz jak jestem w ciąży, znów zaczynają chcieć mi wejść na głowę, że może zamieszkam u nich, że może ona nam ugotuje obiadek itd ... a ja na to, że nie i koniec - nie ma dyskusji, ale wieczne powtarzanie, że pewnie ten remont mi przeszkadza - też potrafi dokuczyć, ale wolę w kurzu sobie siedzieć ale u siebie :D
pozdrawiam i życzę ci dużo cierpliwości - przyda się na pewno :)
ale to są dobre kobiety, i wszystko co mówią i robią robią bo chcą dobrze - a nam to dokucza.

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (104 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...