MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

ja tez nie mialam robionego KTG a w 1 ciazy mialam dosyc czesto

aha, czyli może jeszcze mamy czas na to ktg.

Kola- właśnie takie łóżeczko mi sie podoba, ale mąż głupią mine robi jak widzi coś innego. On woli tradycyjne szczeble z każdej strony. Zobaczymy co z tego wyjdzie, chyba ze pojade bez niego hehehhhe. I tak mama funduje nam wszystko zwiącane ze spaniem dziecka czyli łożeczko, materac, kołdre, pościele itd aż do 1000 zł :)

mnie też dziś zgada męczy :/

ja badania KTG nie miałam a badanie przepływu krwi miałam jakoś wcześniej, nie pamiętam w którym to dokładnie tygodniu było. Nie mam pojęcia w jakim tygodniu te badania powinny być wykonane.

oolenka - ja tez nie mialam robionego jeszcze ktg. Lekarz sprawdza przeplywy podczs usg.

Wogole pojechalam dzis po szlafrok, do takiego pawiloniku w Pruszczu.
Ceny kosmos! za zwykla bawelniana podomke licza sobie od 75 do 150 w komplecie z koszulka.. Oczywiscie wygladaja tylko te od 120 w gore:)

oolenka1 ja planuje kupić http://etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=633 z Tygryska, byłam i oglądałam je i wygląda na stabilne, cena z szufladą to 245 zł więc nie ma tragedii

Dzieki za odpowiedzi co do łóżęczka, ale te powyżej 300 zł odpadają( choć są ładne).Chciałam jednak kupić coś w granicach 200-250 zł, takze mimo leżenia wyrwę się chyba do tego TYGRYSKa w Rumii ( jedno wyjście z domu mi chyba nie zaszkodzi).

Ja też męczę się dzis ze zgagą, ale co sie dziwić- zjadłam pół opakowania ptasiego mleczka- teraz mam wyrzuty sumienia, ale za późno, juz to zjadłam.

Męczy mnie jeszcze jedno pytanie. Ja nie miałam robionego zadnego przepływu krwi u dziecka, i nigdy tego KTG. Czy to za wcześnie na te badania ( 30 tc) ?? Czy każda z Was juz to miala???

Ja jak mialabym wybierac i byloby mnie stac wybralabym nianie. Dziecko ma ja na wylacznosc, jest na nasze zawolanie, dojezdza do domu wiec nie trzeba rano dziecka pakowac i w trase... no i odpadaja choroby żłobkowe.

Aaaa dziewczyny,koszmarnie się czuję...
Jak wielki napompowany balon;/ W dodatku ziejący ogniem(bo mam ogromną zgagę) i cały czas wkurzony:)
Ledwo chodzę, nie wiem czy to przez tą krótką szyjkę czy przez co,ale mam wrazenie,ze mala jest juz tak mega nisko,ze zaraz wyskoczy..

Co do kłuć to juz wczesniej pisalam,ze tez je czuje i to nie tylko na dole...

Ja wolę nie myśleć o tym o bedzie jak skonczy sie macierzynski + zalegly urlop, bo szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia.
Moja średnia sytuacja polega na tym,ze akurat po skonczeniu macierzynskiego konczy mi się umowa o pracę. Rozmawialam juz z kierownikiem, oczywiscie stwierdzil,ze jak najbardziej bedzie przedluzona, ale czy to wiadomo co bedzie w polowie przyszlego roku??? nie wiem czy bedzie miejsce dla mnie u mnie w firmie, jak na razie maja wszystkie miejsca obsadzone. Co prawda otwieraja nową "filie" niedaleko pierwszej i mogliby mnie przeniesc, ale niewiadomo czy otwarcie nie bedzie szybciej i wtedy tez srednio o miejsca...
Wiec albo wroce do pracy od razu (c by bylo najlepsze, bo musimy splacac kredyt) albo posiedze dodatkowe pol roku na bezrobotnym i wtedy zaczne szukac.
Jezeli jednak wroce od razu, mam moja mame i tesciowa do dyspozycji. Moj maz pracuje 8h dziennie, a ja 7-19 lub 19-7, wiec praktycznie co drugi dzien mam wolny. Nie wiem jednak jak to by bylo z dowozeniem malej do ktorejs z babć, zanim sie nie przeprowadzimy... aaaaj zagmatwane to wszystko, dlatego na razie staram sie o tym nie myslec.

My kupiliśmy w tygrysku w Wejherowie łóżeczko Sławek z Drewexu z szufladą za 349 zł. Bardzo się nam podoba :) materac też stamtąd mamy

na 4 godziny dziennie to jeszcze nie jest aż tak źle, myślę,że to takie maximum na ile można zostawić dziecko pod opieką kogo innego... jeśli już miałabym wybierać, to zostawiłabym dziecko z nianią, oczywiście tylko z polecenia, jakoś do żłobków nie jestem przekonana.

Kurczę Dziewczyny, skoro większość z Was nie odczuwa takiego drżenia dziecka to spytam dziś na szkole rodzenia, bo do wizyty u mojej gin nie wytrzymam.

Oolenka - my zdecydowaliśmy się na łóżeczko z Tygryska: http://etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=632, w internecie nie piszą o szufladzie, ale w sklepie widziałam i mieli, komplet z szufladą za 185 chyba. Do tego kupimy od razu materac, też kokos pianka gryka z Tygryska.

Madziakin - dokładnie tak jak piszesz - pierwsze lata życia są niezwykle ważne, dlatego chciałabym jak najwięcej czasu być z dzieckiem. U mnie jest tak że jestem nauczycielką i już z tego tytułu mam więcej czasu dla dziecka, poza tym mieszkam 100metrów od mojej pracy;p więc odpada czas na dojazdy do niej. Dlatego myślę by jednak wrócić do pracy jeśli uda mi się załatwić opiekę dla małej. Nie byłoby mnie przy niej tylko ok. 4 godz. dziennie. Teraz opcje: żłobek czy niania (jak niania to wg mnie tylko z polecenia).

oolenka1 ja kupiłam łóżeczko Radek VIII biały z szufladą ale zamawiałam je tutaj w Uk, jest ona sprowadzane z Polski http://www.bewis.pl/index.php?products=product&prod_id=210 .

My wybraliśmy materac Gryka-Pianka-Kokos . Właściwości materaca: Od urodzenia do 6 miesiąca życia dziecko leży na stronie kokosowej, później można materac odwrócić na stronę gryczaną. Stosowanie materaca z łuską gryczaną zapobiega powstawaniu wad kręgosłupa szyjnego, piersiowego i ledźwiowego. Łuska umieszczona w specjalnych komorach doskonale dopasowuje się do pozycji dziecka przyjętej podczas snu. Właściwości łuski gryczanej powodują, że materac nie nagrzewa się od ciała śpiącego dziecka. Materac dla dzieci kokos pianka gryka posiada właściwości ortopedyczne, antypotowe, antyalergiczne.
Jak się dowiadywałam bo znajomych to przeważnie też takie wybierali.

Marta-B ja też takich drżeń nie odczuwam. A może zadzwoń do swojego gina i spytaj co to może oznaczać??

Ja jak skończę macierzyńskie będę nadal siedzieć z małą w domku. Nie wyobrażam sobie żebym miała posłać ją do żłobka czy powierzyć obcej opiekunce... Jak dla mnie pierwsze lata są bardzo ważne i warto być wtedy przy swoim dziecku... Nawet jakbym chciała, to tu w Londynie nie miałabym z kim jej zostawić a jak bym miała płacić opiekunce to by się nie opłacało, bo swoją prawie cała wypłatę bym musiała jej oddać... ZA rok zamierzamy wracać do Polski i być może wtedy jak małą będzie miała ponad roczek zostawię ją z moją mamą i pójdę do pracy tylko na kilka godzin, ale to zobaczymy jeszcze. Później jak mała pójdzie do przedszkola na pewno będę mogła liczyć na moją mamę aby ja odbierała i się nią zajęła. Ale z babcią dziecka bym nie zostawiła... bałabym się po prostu zostawić dziecko z osobą w takim wieku... No ale tak jak Marta napisała zawsze coś może się przydarzyć każdemu...

Ja jestem na etapie szukania łóżeczka, na razie buszuję w internecie, ale boję się , ze gdy zamówie to przyjedzie np. źle wykończone. A Wy gdzie kupowałyście i za ile? Chodzi mi o łóżeczko z szufladą.

I druga sprawa, to materac. Jaki jest dobry bądź najlepszy, na co zwrócić uwagę???

Monika 20, no u mnie aż tak źle nie jest jak Ty opisujesz. Przedwczoraj kilka razy mnie zakuło, i dzis znowu z 4 razy, mimo tego że leżałam. mała tez się rsza ale nic mnie nie boli. Daj znać jak u Ciebie sie to skończy.

Tekla28, rzeczywiscie często lekarze w przychodniach jakieś jaja sobie robią, są nie mili i chyba nie przejmują się za bardzo pacjentem. Ale prywatnie- to całkiem cos innego, często człowiekowi w tyłek wchodzą. Ja tam nie narzekam na moją ginekolog z przychodni, jest naprawde sumienna, odpowiada spokojnie na wszystkie pytania, ale i tak dodatkowo chodzę gdzieś indziej prywatnie. A to usg w ok.30 tygodniu ciąży to takie chyba dokładniejsze, być może twoja gin w przychodni nie ma tak dobrego sprzętu i dlatego odsyła cie gdzies indziej. Ja jeszcze nie miałam tego usg- może tez mnie to czeka i wysle mnie gdzies indziej.

witajcie.Ja bylam u mojej gin w czwartek.Wkurzyla mnie lekko.Na poprzedniej mowila o badaniu "powazniejszym"(pewnie jakis pomiary,waga -tak mysle).A ona zrobila badanie ginekologiczne ,pobrała posiew na badanie na jakos bakterie(zapierdzielalam z ujesciska za wojewodzki by zaniesc),zrobila tak krotkie usg ze nawet na monitor nie zdazyłam spojrzec.A co najlepsze znowu pytanie,czy bylo juz robione badanie pomiedzy 30-32 tyg.Oczywiscie tylko prywatnie.No,ze juz u niej term zajete poleciła Puzio i Doerlinga.Na moje pytanie czy to konieczne odp ,ze tak.Moj zly...bo z priv wizyt nie ma zadnego wpisu do prowadzenia ciazy.I ptania nasuwaja sie-1 a jesli nie stac kogos naprade??Kobiete juz z kilkorgiem dzieci 2)i dlaczego skoro prowadzi ciaze,nie moze takiego badania wykonac na wizycie na NFZ skoro i tak bada!!!!!!Szlag moze trafic czlowieka!Raczej nie pojde,bo mialam sporo wydatkow innych i jeszcze teraz wydarzyl sie kolejny wydatek nie planowany.A jak ie pojde co przeciez chyba tragedi nie bedzie.

oolenka1 ja mialam kłucie takie dziś w nocy nie mogłam spac a od rana boli mnie brzuch tak dziwnie jak by mala sie przygotowywala do wyjscia teraz :( i mala caly czas sie rusza ale tak inaczej niz na codzień nie wiem co myslec jak nie przestanie bolec to do szpitala podjade.

Ja takiego drżenia o którym piszesz Marta, nie odczuwam.

Ja mam usunięty jeden płat tarczycy, tym samym mam niedobór tarczycy i biorę euthyrox aktualnie 75, przed ciąża znacznie mniejsza dawkę. A co do jodu to 150- ale juz nie jodid tylko razem z witaminami np Prenatal, bo on w składzie ma własnie taka dawkę.

Co zrobię z dzieckiem po macierzyńskim? Hm- jak go wykorzystam i potem jeszcze urlop wypoczynkowy , to dziecko bedzie mialo ok 7 miesięcy. Na pewno nikomu obcemu nie powierzę dziecka, ani niani ani do żłobka nie poślę - nie w tym wieku.
Więc albo nie bede pracować przez jeden rok szkolny( czego sobie nie wyobrażam, zreszta pieniadze sa potrzebne) albo mama zajmie sie dzieckiem ( czego tez bym do konca nie chciala)- mieszka piętro niżej ale ma gospodarstwo rolne ,więc niby jest w domu ale roboty tez pełno. Tak sobie mysle ze . . . . jakoś to będzie, na razie żadnych rozmów na ten temat nie przeprowadzaliśmy.

Ostatnio czuję jakieś kłucie ( jakby igła ) w pochwie. czy ktos ma podobne uczucie?

Paula, Olcia, chodzi mi o coś innego. Coś bardziej podobnego do tego o czym pisze Luciolla - takie drżenie jakby małej w brzuszku było zimno. To nie jest pukanie ani kopanie, tylko normalnie jakby mi ktoś do brzucha włożył jakąś mocno wibrującą maszynę, trwa to 2-5 sekund i ustaje, czasem się powtarza. Szukałam w internecie co to może być ale nikt nie potrafi jasno odpowiedzieć. Pytam na forum bo wizyta u mojej gin dopiero za 2 tygodnie:(

olcia_ ja ide w poniedzialek 5grudnia i zobaczymy co powie

Inne tematy z forum

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...