MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Monika, to dobrze, że jest ok, i dobrze, że jesteś spokojna, a co tam, że panikujesz, najważniejszy nasz spokój.

Ten leżaczek jest śliczny, też go oglądałam na allegro :) mi się jeszcze podobał fisher price ale taka cena, że od razu odpuściłam..
http://allegro.pl/fisher-price-hustawka-z-projektorem-na-prad-aku-i1960849024.html
Te różowe są słodkie :)

moniii1985 to dobrze,że pojechałaś, najważniejsze,że wszystko ok a Ty się nie musisz niepotrzebnie zamartwiać:)

hej, W czwartek byłam u lekarza. Dzidzia ma już 1300g, lekarz powiedział, że do 40 tyg. będzie miała max 3300-3400, więc się cieszę, że nie będzie mały "olbrzym" bo myśl o urodzeniu dziecka 4,5 - 5 kg chyba by mnie trochę przerażało. Niestety moje bóle podbrzusza lekarz uznał za przedwczesne skurcze, dostałam Fenetrol i nie mogę za dużo i za daleko chodzić. Lek ten dosyć silnie wpływa na organizm, po jego zażyciu byłam cała roztrzęsiona, nie mogłam się na niczym skupić, dzidzia mnie bardzo mocno kopała, wszystkie te niepożądane objawy były na ulotce, ale najgorsze było to, ze prawie cały dzień miałam mocno twardy brzuch, a momentami nawet bardzo. Zadzwoniłam do swojego lekarza i ten powiedział, że jak po tym leku brzuch twardnieje to lepiej żebym pojechała na izbę przyjęć. Jak już tam dotarłam to brzuch akurat mi się rozluźnił, podłączyli mnie to ktg, zbadali i ogólnie uznali że panikuje. No ale mam przynajmniej zyskałam pewność, że nic się nie dzieje i się trochę uspokoiłam.

image

no właśnie cały czas się zastanawiam nad tym laktatorem bo tani wydatek to niestety nie jest a nie chciałabym wydać 80 f żebym potem rzuciła go w kąt:)

Brygida fajnie by było dostać taki prezencik hihih:)

olcia były takie same tylko niebieskie dla chłopca równie śliczne:)))) no ale nie ma to jak różowiutkie dla dziewczynki:))

Madziakin - ja tez Zaspowe dziecie:)

Laktator nie jest konieczny, zawsze w razie nagłego kryzysu mozna odciagnac pokarm ręcznie.

Ten leżaczek to również moj faworyt:) Ja na razie nie kupuje, wiadomo,ze i tak nie bede uzywala go od razu, a tak to po cichu licze,ze moze ktos nam sprezentuje:)

madziakin laktator nie jest konieczny a jak będzie to zawsze można iśc do sklepu i kupić. Różnie w życiu bywa, można np nie mieć pokarmu więc laktator pójdzie w kąt. Ja wiem, że jak będzie wszystko ok to i tak będę ściągać pokarm np jak gdzieś będę jechała, żeby nie musiała karmić piersią wśród ludzi.
Ten bujaczek jest prześliczny:) dla dziewczynek zawsze są takie słodkie

Już mówiłam mężowi, że będziemy się tak długo starać aż zmajstrujemy dziewczynkę:D

hej dziewczyny:)

ja jakbym rodziła w Polsce to bym rodziła na Zaspie, ja się tam urodziłam i większość moich znajomych tam rodziło i nigdy nie słyszałam tak złych opinii na ten temat.

No właśnie dziewczyny ja się zastanawiam, czy ten laktator jest konieczny??? Trzeba go mieć od samego początku???
Dziś zakupiłam butelki aventu zestaw new born 2 butelki 260 ml , 2 butelki 125 ml, plus dwa dodatkowe smoczki antykolkowe, szczoteczkę do czyszczenia i smoczek. Do tego zamierzam dokupić sterylizator też aventu i może ten laktator.
Kupiliśmy również leżaczek bujaczek :) http://www.mothercare.com/Bright-Starts-Comfort-Harmony-Cradling/dp/B004EYFEZ4?ie=UTF8&ref=sr_1_17&nodeId=42824041&sr=1-17&qid=1323458643

Ojj ciekawe jak tam Monika, oby wszystko było dobrze!

Najważniejsze, żeby każda z nas rodziła tam gdzie chce, tego Wam i sobie życzę! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do butelek to ja mam 260 TT, 150 Lovi i 120 Canpola, taka zwykla do laktatora, jako ze mam uzywany to wolalam dokupic nowa.
Nie wiem czy to dobrze nastawiac sie tak na jedna firme,czytalam "wątki butelkowe" - czesto dzidziusie toleruja tylko jakas tam wybrana:)

omega - co do odwiedzajacych to racja...
Niestety, ludzie czasami za grosz nie maja wyobrazni.
Odwiedzalam kiedys znajoma na Zaspie i do jednej dziewczyny na raz do tego pokoju odwiedzin zwalilo sie ok. 7 osob, dodam,ze byla to "grupa zorganizowana" nie przypadek:) Ten pokoj nie jest zbyt duzy, a bylismy jeszcze my... i w kazdej chwili mogl przyjsc ktos jeszcze.
Nie wyobrazam sobie jak to wyglada na Klinicznej, kiedy taka grupa znajduje sie w pokoju.
Przy takiej ilosci osob robi sie mega gwar i harmider - nic fajnego dla osob postronnych, zwlaszcza dla mamy z dzidziusiem ktora akurat chce sie przekimac:)

dzieki za opinie dziewczyny:)

Luciolla - ja tam dalej zostawiam Zaspe jako no.1:) Kliniczna jest dopiero następna:)
Nie powiem, bardzo ucieszyło mnie Twoje zdanie Paula - wydaje mi sie,ze pod tym wzgledem mamy podobne myslenie:)
Ja tez nie oczekuje nic wiecej procz niezbednego minimum i wierze w to (byc moze naiwnie:) ,ze jezeli juz naprawde bede potrzebowala pomocy to ja otrzymam bez jakis zbednych ceregieli:)
Uwazam tez, ze procz nowoczesnych, wygodnych sal - ktorych byc moze brakuje na PRL'owskiej Zaspie:) - bardzo wazna jest czystosc, ktora podobno wlasnie jest plusem Zaspy a wieeelkim minusem Klinicznej (tak twierdzily znajome,ktore mialy porownanie, ale to bylo juz jakis czas temu, moze sie cos zmienilo - nie wiem)
Akurat pokoj odwiedzin uwazam na baardzo duzy plus, nie chcialabym lezec ze wszystkim na wierzchu przed obcymi ludzmi:) Pozatym jest to czas, kiedy w spokoju, sama bede mogla nauczyc sie podstawowej obsługi malucha:)
Wydaje mi sie tez, ze po porodzie jak juz tylko nakarmimy i dziecko pojdzie spac same nie bedziemy mialy ochoty na nic innego:)
Pozatym nie bedziemy na sali same, wiadaomo,ze dopoki maluch nie zasnie i tak nie pojdziemy pod prysznic - zawsze mozna poprosic kolezanke z sali o zerkniecie przez te 10 min...

Ile rodzacych, tyle roznych opinii na temat szpitali - wydaje mi sie,ze po prostu nie powinnysmy nastawiac sie na zbyt duzo i ustalic sobie priorytety przy jego wyborze.

Moja droga, jakoś wątpie, że po porodzie będziesz miała siły na dzielenie się radością z mężem, będziesz jedynie marzyć o tym, żeby się położyć, a nie biegać po salach odwiedzin. Ponad to po porodzie przez godzinę leżysz w sali poporodowej i tam mąż może być z Tobą. Niedawno rodziłam na Zaspie i Twoje wywody na temat tego szpitala są przesadzone - może położna, która Was oprowadzała miała zły dzień. Nie licz na to, że na Klinicznej będzie tak różowo, a położne będą na każde Twoje zawołanie. Ponad to, po cesarce musisz leżeć i położne są na każde zawołani - no chyba, że dzwonisz do nich co 5 minut ! Tak zachwalasz opcję Klinicznej, gdzie do sali może wejść rodzina i kto tylko się przypałęta - cóż nie wiem czy będziesz taka zadowolona, gdy zjawi Ci się pięć osób do koleżanki z pokoju i będą siedzieć pół dnia i podziwiać jej dziecko. Nie jest to skrajność tylko częste przypadki, a biorąc pod uwagę wielkość sal na klinicznej to Twój mąż może mieć problem z dopchaniem się do Ciebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście moja opinia jest bardzo subiektywna. Mam nadzieje że nikogo nie uraziłam swoim zdaniem. Wyjdzie na to że przez swoje gadanie zabraknie dla mnie miejsca na Klinicznej :)

Olcia ten komentarz dotyczył też kobiet po cesarce. Powiedziała że kobiety po cesarce też wstają do opieki. Że adrenalina tak działa :) Ja też byłam zdziwiona jej podejściem do nas (a było nas kilkanaście par, nie tylko ja) myślałam że to w jej interesie żeby zachęcić nas. Bardzo chce zająć się małą od pierwszych chwil więc mam nadzieje nawet że taka pomoc nie będzie mi potrzebna, ale jej nastawienie bardzo mnie zniechęciło.

Z tymi pokojami to jak każda woli. Dla mnie ważne jest jednak żeby ojciec mógł od samego początku być przy dziecku, a nie że jest przy porodzie a później musi wyjść bo przewożą mnie na sale gdzie już nie ma wstępu a ja po porodzie raczej nie wyjdę od razu do pokoju odwiedzin. I zostaje z maluchem sama i nie ma jak ze świeżo upieczonym tatusiem dzielić się radością.

Pauline 85 wiem, że można się podłączyć ale jak możesz to dla pewnośći spytaj się na SR położej czy nie będzie problemu.

Czy ktoś wie czy laktator elektryczny Tommee Tippee jest głośny?? Ja też planuje zakupić butelki z tej firmy i całą oprawkę

Żadnych filmików o porodach nie oglądałam i nie planuję. Wolę żyć z nieświadomością:p Tak jak z mężczyznami " im mniej wiedzą tym dłużej żyją " hihi

Jeżeli chodzi o tą położną z Zaspy to naprawdę kobiecie się coś pomyliło. Ale nie ma co się zrażać może tylko jedna jest taka a reszta pracuję tam bo lubi i są bardziej empatyczne. A co z kobietami, które mają cesarkę?? co w tedy z dzieckiem??

Niestety nie stać mnie na prywatny poród i nie wymagam, żeby położne "skakały" koło mnie ale liczę chociaż na jakieś minimum

Mam nadzieję, że u Moniki wszystko dobrze

Wiecie co, ja mam zupełnie inne wrażenia z pobytu na Zaspie, najpierw leżałam na patologii 1,5 dnia, poród i 3 dni po. Akurat to, że nikt nie ma wstępu do sal gdzie leżymy uważam za wielki atut, dziewczyny karmią, piersi na wierzchu, ja w ogóle bez majtek chodziłam, bo te podpaski takie wielkie, że się nie mieściło, prawie każda dziewczyna tak samo, leżałyśmy na łóżkach z maluchami i był luz, a jak by mi miał ktoś obcy wejść w takiej sytuacji.. o nie (a tak jest na Klinicznej) a jeśli potrzebujesz pomocy to wiadomo, że położne pomogą, bo były takie sytuacje na moich oczach, one tylko tak gadają, bo w wielu przypadkach babki się nad sobą rozczulają. Wiadomo, że w każdym szpitalu są milsze i mniej miłe. I aż tak nie wieje Prlem hehe :) nie jest źle, może nie jest nowocześnie ale czysto. A to, że na korytarzu są piłki to mi to nie przeszkadzało, bo na ten korytarz nikt nie ma wstępu oprócz rodzących i ew. mężów, więc luzik.
Marta-B, ja kupiłam laktator parę tygodni po porodzie bo miałam zator w piersiach, ale był do d.. i w końcu przystawiłam Zosie i zator zniknął, od tej pory nie używałam więc może poczekaj, zawsze mąż może skoczyć i kupić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hihihi Oolenka - po trzecim, czwartym oglądaniu nie jest już tak źle;) Pocieszam się że my jako rodzące nie będziemy widziały całego tego łożyska, momentu nacięcia krocza itp. A czuć - tego podobno się nie czuje.

Dziewczyny ja nie mam jeszcze laktatora, nie wiem nawet czy będę używać - czy to jest konieczne? jakoś wyleciał mi z głowy.

Butelki mam aventu, jedną kupiłam bo słyszałam że są dobre, a drugą dostałam na szkole rodzenia.

dirty_little_secret - u mnie wszystkie kolezanki avent i avent, a ja ze przekorna jestem to wlasnie ide w tommee ;) tez sie czaje na allegro, bo ceny w mama i ja sa do bani.

Luciolla jakby mi tak polozna powiedziala to bym jej odpyskowala, ku*a z naszych skladek maja na chleb, a bezczelne sa ze hoho... m. in. dlatego wlasnie wybralam swissmed, bo pewnie bylaby wojna na zaspie, a ja nie naleze do pokornych, wiec wole sobie tych jazd oszczedzic.

Ja mam jedna na razie butelkę, tą mała aventu- chyba starczy na początek.

Obejrzałam ten filmik, który wkleiła MartaB. Łeeee, coś okropnego, ja po prostu nie wierzę ze to tak wygląda-i tego się trzymam. Rzeż!

Coś Monika od wczoraj rana się nie odzywa, oby wszystko bylo wporządku.

Teraz jak opowiedziałyście o Zaspie, to marzę by rodzić na Klinicznej i żeby w tym czasie szpital nie był przypadkiem zatłoczony.
Wczoraj zamówiłam butelki Tommee Tippee 260 ml i 150 ml antykolkową.

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...