Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i CÓRECZKA /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA / ZASPA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

jesli o kims zapomnialam, to przepraszam bardzo i prosze o poprawe listy.

a i ostatnio mialam pytac, czy tyle mamuś jeszcze nie ma wybranych imion dla dzieciaczkow, czy nie chca dopisac poprostu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Ja na szczęście nie mam jeszcze koszmarów sennych, ale to może dla tego, że zanim porządnie zasnę to już mnie coś budzi i nie zdążę wejść nawet w fazę senną?:)

Co do kąpania noworodka, to jeśli pobyt by się przedłużał to oczywiście trzeba wykąpać, ale do trzech dób wydaję mi się to zbędne. Moją córkę kąpali w ostatniej dobie, po 22.30 przyszły dwie niezadowolone pielęgniarki z neonatologii narzekały, że tyle tam dzieciaczków i każde trzeba umyć, wsadziły na kilka sekund pod kran i tyle z tej kąpieli:( mała tylko się napłakała i denerwowała więc mi to nie potrzebne. Nie wiem jak będzie za drugim razem, bo za pierwszym mała nie miała na ciałku ani kropelki krwi a we włoskach miała tylko trochę mazi, którą wygłaskałam:)

tylko najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja praktycznie nie myślę o tym... może czasami zdarzy mi się :)
częściej myślę o tym przedwczesnym porodzie i ciągle śni mi się, że jedno dziecko przeżyje a drugie nie i to mnie tak cholernie z równowagi wyprowadza... z charakteru to jestem osobą, która bierze wszystko do serca... :(

Mi jeszcze ani razu nie snil sie porod :/ za to inne rzeczy mi sie snia i chodze za mezem napalona jak nastolatka. ale ani nie mam sily jak przychodzi wieczor, ani juz zabardzo nie jest mi wygodnie, takze zostaja mi tylko sny. maz sie smieje, ze do poki to on mi sie sni to moze tak byc, jak zaczna mi sie snic inni faceci to bedzie zle :D

Moseka, mi kazala diabetolog wyeliminowac slodkie napoje, soki, cukier z kawy i herbaty przede wszytkim, pozniej slodkosci, chociaz male kawaleczki powiedziala ze nie zaszkodza od czasu do czasu. generalnie wszytko co ma cukeir, np platki sniadaniowe lepiej zjesc owsianke niz np cornflakesy. no pieczywo wiadomo, ale ja i tak jem go malo. wczoraj kolezanka kupila mi kolodzieja, to pewnie mi na 4 dni starczy :/ z obiadu to mowila, ze wiecej warzyw i miesa niz ziemniakow. to samo z ryzem i makaronem- garstke taka jak piesc mozna zjesc. owoce tez lepiej wybierac te mniejsze.
generalnie trzeba przejzec diete cukrzykow i tak mniej wiecej sie do niej zastosowac.
u mnie z waga nie jest tak zle, chociaz swoja startowa mialam juz wysoka, to w ciazy przytylam zaledwie 5kg. po porodzie mam zamiar wazyc mniej niz jak zaszlam w ciaze :D z ruchem u mnie kiepsko, bo wyjde tylko na krotki spacer, czy nawet autem do sklepu i wieczor mam z glowy bo ustac nie moge, taki mam twardy i ciagnacy brzuch.

dzisiaj po tabletce cukier troche lepszy. powinnam miec ponizej 5.0 a mialam 4.9 takze zobaczymy co bedzie jutro. nie chcialabym skonczyc na insulinie, chociaz ten metformax ma koszmarne skutki uboczne :/

h_and_m - każdy się denerwuje, szczególnie jeśli to pierwsza dzidzia. Masz jeszcze czas na panikę, póki co spokojnie ;) Nerwy tylko zaszkodzą Tobie i maluchowi. Hormony potęgują takie schizy. Tak czy siak trzeba przejść przez poród, odwrotu nie ma, więc po co sobie dokładać nerwów.

Ja może zacznę panikować za 2 tygodnie :P

dziewczyny czy Was też męczą koszmary związane z ciążą/porodem? u mnie już chyba na dobre zawitały i co noc budzę się z płaczem... ;(

WItam ponownie,

Udało mi się zdjęcia wrzucić na internet dlatego odzywam się do was ponownie.

Obiecuję, że to ostatni raz :)

http://forum.trojmiasto.pl/Zestaw-ubranek-po-synku-0-9mc-Super-ceny-znane-marki-t458390,1,131.html

Co do mycia, mi umyli synka po 2dobie. Dziś bym im nie dała i pierwszą kąpiel zrobiła w domu bo ta pod kranem jest okropna.

Moseka ja również w ciąży miałam cukrzycę, teraz po niej ani śladu. Najgorsze jest to, że po porodzie sprawdzają cukier u dzidzi.. Faktycznie dieta czyni cuda. Na pewno dasz radę :) Kłucie jest okropne XD to fakt..

Moseka skąd wiesz, że euthyrox podnosi cukier??

Witajcie w nowym wątku :)
My chcieliśmy znać płeć, ale nasz synek na początku robił nas w jajo i jaja chował :P na połówkowym dopiero sprzęt pokazał, a wcześniej lekarz mówił, że dziewczynka. Teraz już na bank chłopak - imiona wybraliśmy na początku ciąży, takie nas szaleństwo ogarnęło i będzie Tymon :) Do brzuszka od dawna po imieniu mówimy, niech się oswaja.

Co do rozstępów, to testowałam różne kremy od 20zł - 100zł. I tak mi się krechy porobiły, trochę na boczkach i na piersiach. Najlepiej mi służy vichy na rozstępy. Cena horrendalna, ale efekty już po 2 tygodniach. Te najbardziej czerwone krechy bledną i się zmniejszają. Mustela tego nie ogarnęła przez 3 miesiące.

Mycie malucha - z tego co wyczytałam, m.in. w Redłowie chusteczkują, a pierwsza kąpiel na całego zalecana w domu.

Dziś rano jakoś tak mnie brzuch wyjątkowo ciągnął w dół i chyba się obniżył, ale nie wiem czy to schiz czy na prawdę :P czekam na męża żeby ocenił bardziej obiektywnie. Może mały się już powoli szykuje do startu :) Wczoraj się kręcił niesamowicie, więc wszystko możliwe..

Nadiaaa, jasne, że myć, ale większość położnych zaleca pierwszą kąpiel właśnie w 3-4dobie życia dziecka - dłużej nie ma co tego odkładać ;)

adziula, mi gin powiedziała, że insulina to ostateczność. Najpierw mam przez kilka dni mierzyć cukier i zapisywać co jem, żeby wiedzieć co mi cukier podnosi, jeśli na czczo będę miała powyżej 90, a godzinę po posiłku więcej jak 120 to mam zmienić dietę, posiłki rozbić na mniejsze i częstsze. Tak czy inaczej gin powiedziała, że lepiej jak przejdę na ciemne pieczywo i zamiast rzeczy pełnotłustych będę jadła pół tłuste - nie zerówki, bo zdaniem mojej gin jedzenie np twarogu odtłuszczonego nie ma sensu, bo bez tłuszczu nie przyswaja się wapń.
Jeśli nie poradzę sobie z dietą to wisi nade mną wizja brania insuliny, dlatego gin kilka razy mi powtarzała, że bardzo ważne jest to, żebym zadbała o tą dietę.. jak mi cukier skacze to iść na krótki spacer, albo coś porobić w domu i pić dużo wody, żeby go obniżyć.. a i mam się nie denerwować, na ile to możliwe, bo nerwy też podwyższają cukier.. no i mój nieszczęsny euthyrox też podnosi cukier.. więc rano śniadanie powinnam jeść lżejsze, a więcej jeść dopiero na drugie śniadanie.. no i najlepiej 6-7 posiłków dziennie, żebym nie czuła się głodna.. ostatni posiłek godzinę przed snem.
No i coś co mnie zdziwiło, bo w sumie mam trochę za dużo wagi, do tego ta cukrzyca.. gin kazała mi nie przesadzać, mam tak jeść, żeby cukier nie skakał, ale też żebym nie czuła głodu, bo jak ja głoduje to i młoda głoduje, więc posiłki małe, ale częste, pierwsze 2-3dni olewam uczucie głodu, ale jeśli to nie minie to znaczy że jem za mało i mam wprowadzić dodatkowy posiłek, albo jeść trochę więcej...

największe opory mam przed kuciem się :P jasne, nie boli, ale ten huk wystrzału igły ... eh .. fe XD i tyle ;)

Zauważyłam też, że śniadanie zjadłam nikłe, bo musiałam zapisać co jem i jakoś tak z automatu zjadłam mniej niż np wczoraj na śniadanie O.o A wcale nie miałam takiego zamiaru..

Jeśli chodzi o rozstępy to niestety ten kto ma uwarunkowania genetyczne, choćby nie wiem co robił to rozstępy i tak się pojawią.Ja w ciąży z synem nie miałam rozstępów dopiero po porodzie pojawiły się okropne na dole brzucha. Będąc teraz w 2 ciąży te poprzednie się powiększyły. A dodam że smaruje brzuch 4 razy dziennie wieloma preparatami.

A co do nie mycia dzieci po porodzie to nie zawsze jest to dobre. Jja byłam z synem 6 dni w szpitalu i nie myli go(niby awaria rur byla). Przez to miał odpazona paszke i bardzo długo się to goiło. A ta maz poporodowa gdy zostanie zbyt długo na ciele np. między paluszkami u stóp, zaczyna się psuć i nieprzyjemnie pachnie, więc ja jestem za tym żeby dzieci mimo wszystko myć(jesli pobyt jest książkowe 2/3 doby to nie).

Moseka to jest nas dwie :-) a juz myslalam ze sama tu jestem ze swoim problemem :-/
Pamietam ze moja mama zupelnie inaczej miala prowadzona ciaze z cukrzyca w pl niz ja mam teraz w uk. Tak jak wczoraj pisalam niestety ja jestem na tabletkach i czekam na wyniki czy one cos pomoga, jak do poniedzialku sie nie zmieni to mi pewnie insuline wcisna. No ale to wszystko dla dobra synka :-)

Trzymaj sie, bedzie dobrze :-)

Ludzie tak śmiesznie reagują jak słyszą, że nie chcemy znać płci. Pytają nas, jak nie wiedząc co będzie można się przygotować do narodzin. Jakby na świecie były tylko dwa kolory różowy i niebieski a od koloru wanienki zależało wszystko :) ogólnie mamy ubaw z mężem.

My o chrzestnych też jeszcze nie myśleliśmy - mamy jeszcze na to czas, pomyślimy po urodzeniu dziecka.

Wróciłam z wizyty, mała waży 1319, czyli przez 2tyg przybrała prawie 400g ;)

mam cukrzycę :( dostałam glukometr i mam się mierzyć.. muszę zrezygnować z białego pieczywa i większą uwagę przykładać do tego co jem :(

gani ja mam podobne podejście do Ciebie :) choć co do płci nie wytrzymałam :)
ale imienia też nie mamy i myślę,że jak Małą zobaczymy to decyzje podejmiemy na 100%. A o chrzestnych to już w ogóle nie myślimy ;) na razie liczy się szczęśliwe rozwiązanie a reszta sama przyjdzie :)

o tej mazi to tez slyszlalam i wiem,ze niektore szpitale odchodza od kapieli,ale myslalam,ze odchodzi sie od kapieli zaraz po urodzeniu a na drugi dzien juz normalnie sie kapie.. hmm...

my znamy plec jednego dziecka a drugie jest niepewne, ale mi to nie przeszkadza.. niech bedzie niespodzianka.. chrzestnych tez nie mamy wybranych a nad imieniami myslimy.. niby wstepnie jest kilka typow ale to sie moze zmienic..

Oj, ludzie tego nie rozumieją. Musisz znać płeć, mieć imię wybrane, "załatwić" chrzestnych itd. My na przykład nie jesteśmy jeszcze zdecydowani co do imienia. Chcemy zobaczyć synka i wtedy zdecydować czy nasze imiona będą do niego pasowały. Nie mam też wybranych rodziców chrzestnych, a dla mojej rodziny to już najwyższa pora. Na szczęście mam nieograniczone pokłady cierpliwości w przypadku takich tekstów i zwyczajnie je olewam. I mam w nosie, że uważają mnie za dziwadło. Moje dziecko, moje zasady.

dokladnie, ponoc najlepiej nie kapac maluszka. Mikolaja wykapialismy na 3dobe dopiero sami w domu. krew z wloskow wyczesalam, a buzie wycieralam wacikami.

jaga chyba ty pisalas o tym, ze nie chcecie poznac plci i ja totalnie to rozumiem. nie wiem jak mozna nie szanowac takiej decyzji. sama bym tak chciala dowiedziec sie przy porodzie co to sie nam urodzilo, ale ja jestem tak niecierpliwa, ze nie wytrzymalabym do porodu. takze podziwiam wasza cierpliwosc :D

tutaj artykuł, stary to stary, nt maźi na noworodku :
http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?slowo=porodzie&nr=9

stokrotka24s, ja też się smaruje 2 razy dziennie i mam pod pępkiem po dwóch stronach brzucha rozstępy :/ .. koleżanki poleciły mi boi-oil - jedna się właśnie dzięki temu pozbywa rozstępów z UU.

Dziecko najlepiej nie kąpać przez 3-4dni, bo ma na sobie maź, która chroni skórę - im dłużej ta maź zostaje na dziecku, tym lepiej dla skóry, dlatego wiele szpitali odchodzi od kąpieli noworodków.. po za tym najlepiej kąpać dziecko dopiero w domu, bo to i mniejszy stres i lepsze warunki do kąpieli..

hej hej;-))

dzieki za liste co wziac do szpitala.. na pewno bedzie mi pomocna przy pakowaniu..
ktos napisal,ze kosmetykow nie boerze bo nie chce by dziecko kapali w szpitalu - to jak to bedzie?? przez 3 dni dziecko nie bedzie kapane?? przepraszam,ze tak pytam ale jest hm..w szoku:-))

ja tez mam pierwsze rozstepy..i to wokol pepka:// co wywolalo u mnie placz..ale raczej przez hormony.. smaruje sie 2 razy dziennie, do tego do kazdej kapieli dodaje oliwke i d*pa..wyszly..ale brzuch mam naprawde spory..w koncu to blizniakowy domek:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...