Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i CÓRECZKA /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA / ZASPA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

jesli o kims zapomnialam, to przepraszam bardzo i prosze o poprawe listy.

a i ostatnio mialam pytac, czy tyle mamuś jeszcze nie ma wybranych imion dla dzieciaczkow, czy nie chca dopisac poprostu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (10)

Adziula, no patrz, a ja wyjęłam dziś schab do pieczenia, oby się nie spełniło ;-) Niech jeszcze troszkę sobie w brzuszku posiedzi.

U mnie ten naturalne metody popędzenia leniwego dzieciaczka (było już po terminie) typu mycie podłóg czy długie spacery nie dały żadnego efektu.

Moseka każdy by chciał tak pojechać do szpitala:)

Nie da się wszystkiego zaplanować, ja miałam termin na piątek no i wtedy z mężem poszliśmy na mega długi spacer:) W nocy odeszły mi wody, no to do szpitala. Zaczęły się małe skurcze, dostałam oksy i wtedy to już jazda:)

image

image

Po przebiciu pęcherza też baaardzo szybko narastała siła skurczów, pierwszy był lajtowy a po kilku już nie czułam różnicy ;)

Ja dwa dni przed porodem biegałam po Jarmarku Dominikańskim i też nie pomogło, tak że to bardziej na zasadzie "nie siedzę bezczynnie i nie czekam" niż "zmuszam dziecko do wyjścia".

Moseka, to co wspomnialam to sa raczej takie sposoby na matke niz na dziecko, ze dla swojego wlasnego spokoju probowala. liscie malin i wiesiolek sa na zlagodzenie szyjki macicy, zeby wlasnie ladnie sie rozciagala, byla elastyczna itd. ostre i ananas tez chyba bardziej na zaspokojenie zachcianek niz na wywolanie. z tego co podalam to chyba tylko sex i spacery dzialaja. chociaz nie u mnie :) ja bylam 3 dni przed porodem na drugim najdluzyszym drewnianym molo nie pamietam czy w europie czy na swiecie, no niewazne, w ta i spowrotem molo przespacerowalam i nic. przytulanko bylo codziennie, a jak maz nie mial juz sily i mial mnie dosc to co drugi dzien i tez nic. Miko urodzil sie dokladnie w wyznaczonym dniu.

takze widzisz jak to wyglada, a co do wywolywania oksytocyna to nie wiem jak to w pl wyglada, ale u mnie wlasnie od tego zacznie sie wywolywanie ze wzgledu na ta cukrzyce. takze za wielkiego wyboru to ja i tak nie mam :/ i tak bede miala wywolywany i tak

Z oksytocyną może chodzi o to, że skurcze od razu po podaniu są bardzo silne. Jeżeli wszystko idzie naturalnie to wzmagają się stopniowo a tak kroplówa i chodzisz po ścianach:P ja tak miałam. Po zbadaniu lekarka stwierdziła, że mam 4cm rozwarcia, ktg nie wyczuwało najmniejszych nawet skurczyków:) więc mi podłączyli oxy i wtedy zaczęła się jazda!

Moseka, ale my mówimy o "naturalnym" wywoływaniu, a nie o oksytocynie :) Nikt by nie podał nikomu oksytocyny bo ktoś "już by chciał urodzić" (przynajmniej nie w naszym kraju). A te wszystkie naturalne sposoby i tak nic nie dają, jeśli dziecko chce siedzieć dalej w brzuchu.
Poza tym ja nie wierzę, że skurcze są silniejsze (kto to wymyślił, skoro nie ma porównania?), oksy się podaje, jak zwykłe skurcze są za słabe, czyli jeśli ktoś nie dostaje to znaczy że i bez tego ma silniejsze :) Przecież to hormon naturalnie wytwarzany przez organizm, tylko dostaje się go więcej.
No i na koniec jeszcze - synka urodziłam naturalnie, ale też nie zaczęło się samo. Chodziłam dwa tygodnie z rozwarciem na dwa palce, aż mi w szpitalu powiedzieli, że nie mogę tak dłużej (przed terminem tak powiedzieli!). Ktg nie wykrywało absolutnie żadnych skurczów, więc pewnie jeszcze bym tak pochodziła. A tak przebili pęcherz i dopiero wtedy się zaczęło. Czyli w pewnym sensie też wywoływane. Mój mąż twierdzi, że oksytocynę też potem dostałam, nie wiem, nic nie kojarzę :p Ale mógł się mylić, bo w sumie widział tylko że mam kroplówki podłączone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a nie boicie się tego wywoływania?
Po pierwsze, dziecko najlepiej wie, kiedy jest gotowe do wyjścia, po drugie słyszałam, że po oksy bóle są bardziej bolesne i o wiele łatwiej popękać..
Ja wolałabym, żeby to wszystko zaczęło się naturalnie, przebiegło z jak najmniejszą ingerencją z zewnątrz, do szpitala najchętniej bym trafiła jak już będzie widać główkę :P nie chce tych kroplówek, wywoływania itd..

u mnie cukier całkiem nieźle, najgorzej jest wieczorem - jem mniej, ale i nie ruszam się prawie wcale, więc cukier idzie w górę :/ jeszcze nie udało mi się dopasować konkretnej kolacji - w sensie ilościowym i jakościowym, tak żeby cukier był na poziomie tych 100-115..

adziula, no ja mam nadzieję, że nie dotrwam :) Chociaż koleżanka z poprzedniego wątku (z synkiem) mi wróży, że przenoszę albo ewentualnie urodzę w 39 tygodniu. Mam nadzieję, że się myli :)
Naturalne sposoby poprzednio nie bardzo podziałały, więc podchodzę raczej sceptycznie :p Ale kto wie, jaki poziom desperacji osiągnę za dwa tygodnie. A ostre lubię i nie mam nic przeciwko :)

Jakos tak ostatnio myslalam, ze ty Muszczek to do maja nie dotrwasz :-) ten 9 miesiac to najdluzszy miesiac ze wszystkich, oby szybko zlecial.

Nie wiem jak ty sie odnosisz do tych wszystkich naturalnych sposobow na wywolanie, ale polecam liscie malin, wiesiolek, duzo przytulania, dluuuuugie spacery, sok z ananasa i ostre obiadki - moze jakis placek po wegiersku co?

W moim poprzednim watku dziewczyna chciala zrobic schab na obiad i juz nie zdazyla bo zaczela rodzic. Pozniej kilka po nich to samo. Ja tez wyjelam schabik, zeby chinszczyzne zrobic i juz niestety nie zrobilam bo zaczelam rodzic :-) moze to tez ot taki prosth sposob na wywolanie :-)

Ja dzisiaj znow wysoki cukier mimo tabletek, takze licze na to wywolanie w 38tc, a to juz tak niedaleko :-)

Dużo jedynek na pewno nie kupuj, po pierwsze - na razie nie wygląda na to, żebyście mieli mieć maleństwa, po drugie - z jedynek się bardzo szybko wyrasta, po trzecie - zawsze można dokupić, takie zadanie chyba męża nie przerośnie ;) A jak Ci zostaną to co z nimi zrobisz? Ja np. jedynek w ogóle nie kupiłam, poprzednio też nie miałam. Więc na te "mniejsze" bliźniaki jedynki spokojnie starczą wg mnie i też nie za dużo.

Dzisiaj 37 tydzień :) Szybko zleciało, ale strasznie bym już chciała urodzić :)

W poniedziałek mam nadzieję ostatnia wizyta u gina, zobaczymy co powie i jaką dużą mam córeczkę :)

Gani - co jeszcze maja w promocji w gemini??
co do pampersow to u mnie w miescie mala paczka tj 43 sztuki "1" kosztuje 21-22zl... niedawno kupilam pampersy premium care te biale 78sztuk "1" w cenie 37 zl bo byla promocja w carrefourze..

ogolnie nie wiem czy kupowac duzoe 1 czy 2 bo 0 nie mamy wcale..ale kazdy mowi,ze bliznieta sa znacznie mniejsze niz dziecko z pojedynczej ciazy..a waga naszych dzieciaczkow mowi o czyms innym wiec juz sama nie wiem..

w carrefourze widzialam mokre chusteczki 6pack za 26.99 bodajze..

milego dnia:-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jutro zaczynam 35 tydzień. 9kg na plusie i 30cm w pasie. Mimo to ostatnio czuję się całkiem dobrze.

Chciałam zakupy zrobić przez internet, ale że czuję się lepiej to wyszukuję okazje. Te wkładki poporodowe polecam kupić w aptece Gemini. Mają tam teraz promocję. Po ile kupujecie pampersy i ile jest teraz w paczce jedynek?

ja mam +14 i jeszcze ponad 2 miesiące :P ale też się nie przejmuję, jak zacznę znów palić to kilogramy polecą w dół - to mój sposób na chudnięcie :P zastępuje posiłki papierosami, przed ciążą działało ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja mam +10 i jeszcze ponad 2 miesiące do porodu, więc pewnie minimum 15 się uzbiera... Póki co mam to gdzieś, jem na co mam ochotę, bo po porodzie to pewnie większa dieta ze względu na karmienie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

hej :) u mnie pranie już porobione dawno, poprasowane, pokój wyszykowany, torby do szpitala spakowane. Teraz tylko czekać na godzinę zero :)
a co d kilogramów to mam aż +13 :/ oby szybko zeszły po rozwiązaniu.

Dziś w super pharm byłam i kupiłam kosmetyki Hippa, bo 25% zniżki jest teraz. W zasadzie to kupiłam tylko żel do ciałka i główki, krem pielęgnacy i na odparzenia. W pierwszych dniach - miesiącach to i tak oilatum będę kąpać, ale potem na te się przestawię. Oliwki nie kupowałam, kupię parafinę i w razie potrzeby będę stosować.
Kupiłam też podkłady/ podpaski poporodowa bella- czyli ruszyłam z kompletowaniem wyprawki i dla siebie :)

u mnie się właśnie pralka pieluch pierze - 40szt, nie wiedziałam że zajmie mi całą 5kg pralkę XD mam teraz 2h odpoczynku, obiad zrobiony, poodkurzane, tylko trochę kuchnię później ogarnę a za 2,5h zaczynam wieszanie lub prasowanie - zobaczymy jak się odwirują ;)

Hexusia, napisałam do Ciebie wiadomość.

Witam wszystkie Mamy.
Zajmuje sie fotografią dzieci i szukam małego modela do sesji noworodkowej.
Zdjęcia zostaną wykonane na zasadzie TFP( czyli czas za zdjęcia)
Pańswto otrzymujecie zdjecia a jak z tych zdjęć mogę korzystać.
Tj pokazywac je na stronie i używać do reklamowania swoich usług (ulotki plakaty). Jeden warunek to maluszek powinien mieć nie więcej niz 2 tygodnie , a najlepiej tydzień.
Jeśli któras z mam jest chętna na taką sesję to prosze o kontakt.
Przykładowe sesje do zobaczenia na stronie
http://www.lukasztokarski.pl/fotografia-dzieci/galeria

Pozdrawiam

Łukasz Tokarski

http://www.lukasztokarski.pl

Muszczek, nie mam 4 bo to polarkowe na 30st prałam+ szlafrok swój prałam bawełniany:)

Muszę z allegro zamówić jeszcze bawełniany takie są fajne i niedrogie, a zwłaszcza, że lato:)

Ja wszystko suszę na balkonie, wisi na suszarkę cały dzień potem do domku na godzinkę i wszystko suche:)

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?