Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

Nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

moseka tylko u mnie to wygląda tak na razie, że obie są głowkami w dół ułożone i lekarz powiedział, że gdyby to drugie było pośladkami to cięcie na 100% a tak to jest i tak i taka możliwość.. eeh

a dzisiaj wielkie wydarzenie. moja koleżanka z innego forum miałam termin na 1 czerwca i dzisiaj urodziła córeczkę. tydzień temu wypadł jej czop i dzisiaj już normalnie jest Mamusią ;-) Mała waży niecałe 2,6 kg.

h_and_m, ja też bym się przy bliźniakach bała SN, bo to jednak dwójka dzieci, ty po jednym wymęczona, nie wiadomo czy będzie siła, a drugie trzeba przecież szybko rodzić żeby nie było niedotlenione.

U mnie dziś wietrznie. Wyprałam już jedną pralkę ciuszków, drugą zaraz będę wieszać - wszystko tak pięknie schnie :)

dziewczyny ja już po wizycie u lekarza, wszystko prawidłowo tylko jedna laleczka pcha się strasznie na świat i nie wiadomo ile waży bo tak nisko główkę już ma.. i powiedziałam lekarzowi, że jak chce pisać jakieś skierowanie to tylko na cesarkę ;) w sumie mówił, że najpierw będziemy próbować naturalnie i zobaczymy, bo może być tak, że drugie jeśli w ciągu 10 minut nie będzie chciało wyjśc to będę cięta... ja się panicznie boję naturala ze względu na to, że może być niedotlenienie eeh ale myślę, że uda mi się przekonać lekarza :) i muszę wytrzymać majówkę a wtedy będdziemy myśleć..

i mamy już imiona :)

Lista Majowo - Czerwowych Mamuś

Maj 2013

04.05 lolaola SYNEK Tymon / Redłowo
09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka /
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz /
17.05 aniella - SYNEK /
23.05 gani - SYNEK /
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja /
26.05 Grosik - SYNEK / Wojewódzki
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem / St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06.06 Jagaa - Kliniczna
06/07.06 Hexusia - SYNEK / Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia / Wejherowo
08.06 stenemi - CÓRCIA Julia / Redłowo
08.06 inka2 - SYNEK /
09.06 mini - SYNEK Filip /
12.06 MamaJasia - SYNEK /
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś / Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA Kornelia i CÓRECZKA Patrycja /Kościerzyna
16.06 stokrotka24s - SYNEK Hubert lub Norbert i prawdopodobnie CÓRECZKA Majka/ ZASPA
20.06 julka - SYNEK /
20.06 HappyMum - CÓRECZKA /
21.06 Justa78-CÓRCIA / Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK / Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA /
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia / Kliniczna

Hej przyszłe Mamy :)
Jestem mamą września 2011 i zaczynam pracę jako fotograf dziecięcy. Będę poszukiwać noworodków do sesji fotograficznych. Sesja będzie darmowa w zamian za możliwość umieszczenia kilku zdjęć na mojej stronie
https://www.facebook.com/MauaFotografia

Jeśli macie ochotę wziąć udział w takiej sesji napiszcie do mnie kilka słów na mauafotograf@gmail.com - np. jaka będzie płeć dziecka, jego/jej imię, gdzie mieszkacie i coś o sobie :) Dodatkowo, będę wdzięczna za Wasze zdjęcie. Informacje będą tylko dla mnie i nie pójdą w świat ;)

Zapraszam!

Hexusia, tak jak pisze gani, odczucia mogą być różne. Ja się przekonałam, że to te skurcze, jak byłam w pierwszej ciąży podłączana często pod ktg jak leżałam na patologii, i widziałam te góry i doliny na wydruku. U mnie to jest takie twardnienie, które właściwie obezwładnia mnie na dłuższą chwilę, taki mocny ból miesiączkowy, i mam wrażenie zapierania dechu w piersiach :-)

Hexusia, przy skurczach brzuch się napina i twardnieje. Trwa to nawet kilkadziesiąt sekund. Mnie akurat teraz nie boli, ale może boleć tak jak na miesiączkę. I może promieniować na kręgosłup. Mam nadzieję, że dobrze to wytłumaczyłam. W sumie to takie dziwne uczucie i pewnie każda z nas inaczej to odczuwa.

lolaola, jesteś czy już rodzisz? :D

bo ostatnio promieniowało mnie od krzyża i nie wiem co to.

a jak jest taki przepowiadający to brzuch boli jak przy okresie czy to inny rodzaj bólu ??

Hexusia nie da sie tego przeoczyc :) mnie jak zlapie taki skurcz to w pol mnie sklada, plecy bola, brzuch boli i sie ruszyc nie moge. jak sie z miejsca rusze to jeszcze gorzej jest. to taki nagly przeszywajacy bol. nie wiem jak to opisac dokladniej, ale jak dostaniesz taki skurcz to napewno bedziesz wiedziala, ze to to :D

Grosik a te skurcze przepowiadające to jak byś opisała ??

Bo ja nie wiem czy coś mam czy nie.

Jotenka, tylko inaczej wyglądają odwiedziny jak masz swoją salę i każdy może do Ciebie przyjść, a inaczej jak siedzisz pół godziny na plastikowym krzesełku w jednym pokoju z kilkoma innymi rodzinami :/ Poprzednio przyszła do mnie mama, bo jest lekarzem i ją wpuścili do pokoju, nawet fartuch miała :)

A mi wszystko jedno czy ktoś jest uciążliwym gościem czy sam sobie zrobi herbatę, po prostu nie lubię jak ktoś mi się kręci po domu a jakby mi miał jeszcze gotować to już w ogóle. Ja najbardziej na świecie lubię święty spokój i w szpitalu też ani przez moment mi się nie nudziło :)

Mnie w szpitalu odwiedzali najbliżsi, i nie miałam nic przeciwko temu, zawsze to jakieś urozmaicenie dnia :-) Natomiast w domu na luzie, wizyty porozkładaliśmy w czasie, podzieliliśmy odwiedzających na grupki, i też bez jakiejś spinki i nadmiernego latania wokół gości.

Ja już po wizycie u ginki, poród jeszcze się nie zaczyna, mimo że brzuch opadł już poniżej kolan, a skurcze przepowiadające dają się we znaki :-D Kolejna wizyta z ktg oraz usg za 2 tyg.

Weekend spędzony z córcią, bez wsparcia męża, dał mi popalić, starałam się spędzać z nią jak najwięcej czasu na spacerach i placu zabaw, ale wieczorem już padałam bez sił.

ja niestety nie mam rodziny w uk, wiec ci co przyjada z pl to bede dokladnie znala dzien i godzine. zreszta i na moich i na meza rodzicow sie bardzo uciesze, bo wszyscy sa pomocni, czuja sie jak u siebie. mama i tesciowa sprzataja gotuja itd - nie dadza mi nic we wlasnym domu zrobic :D

kolezanki to mam takie, ze wpadna na kawke i pojda za chwilke, ale tez raczej dzwonia lub pisza i pytaja czy moga przyjsc, czy nie przeszkadzaja itd. takze chyba tez nie bede miec z nimi problemu :)

no i dostalam insuline :/ plus tabletki :/ za tydzien usg i wizyta z konsultanem. polozna mowila, ze od usg wszystko zalezy, ale moga sie nawet zdecydowac na porod za tydzien, bo to juz bedzie 36 tydzien lecial. wszytko zalezyl od wielu wzgledow, ale musze czkeac na za tydzien :/

zostala mi godzinka, zeby synka z przedszkola odebrac to sie szybko za sprzatanie biore :/

U nas też odwiedziny tak po 2-3tyg, wcześniej tylko dziadkowie. Bo mnie powie szczerze odwiedziny przy pierwszym synku doprowadzały do szału, wszyscy chcieli wsiąść na ręce itp.,itd. Masakra jakby to jakaś lalka była, oczywiście moja mama to co innego, ale reszta to myślałam że pozabijam. Ale to chyba zazdrość przeze mnie też przemawiała.

image

image

Dla mnie odwiedziny w szpitalu były fajne, ta nuda była dla mnie najgorsza:/ tylko siedziałam i czekałam żeby iść do domu a jak ktoś przyjechał było ciekawiej:) może dlatego że nie byłam wymęczona porodem i mała była grzeczna. Właśnie odwiedziny w domu są dla mnie gorsze bo ja przez bardzo długi czas musiałam tłumaczyć dlaczego nie chcę żeby wszyscy brali moje dziecko na ręce:/ bardzo mi się nie podoba takie wędrowanie noworodka z rąk do rąk:/ ale my gości przyjmowaliśmy w ogrodzie- na nasza szczęście było bardzo ciepło:D mała spała ciągle w wózeczku i tyle...

Od razu na porodówce pytałam o salę pojedynczą:) i położna która odbierała mi poród powiedziała, że pójdzie sprawdzić co jest wolne:) tam oficjalnie mówili o cenach, teraz już nie pamiętam ile dokładnie się płaciło ale na pewno mąż płacił dopiero jak po kilku dniach pojechał odebrać mój wypis, opłata jest jednorazowa a nie tak jak np. w Wojewódzkim za każdy dzień się płaci:)

https://www.facebook.com/pages/Macierzy%C5%84stwo-i-Ja/44 jak ktoś ma fb to polecam

A ja się obawiam, że mi teściowa w szpitalu może złożyć wizytę. Mam nadzieję, że nie wpadnie na taki pomysł. Poprzednio przez kilka dni miałam wybroczyny na twarzy i nawet mężowi bym się nie pokazała. Teraz mam nadzieję, że mąż będzie przy porodzie i tylko on może przyjść do szpitala. Liczę, że rodzina to uszanuje. A jak wyjdziemy to zobaczymy jak będzie z odwiedzinami. Wszystko zależy jak będziemy się czuć i jak to wszystko się poukłada. Ale bez wcześniejszego uprzedzenia nie otwieram drzwi :)

Ja bym się samymi teściami też nie przejmowała i poszła się kąpać, tylko nie chciałam z nimi dziecka zostawiać bez nadzoru. Na pewno nie zrobiłam tego przez dobre wychowanie :D

Ja nie będę miała nic przeciwko jak się mi rodzice zwalą zaraz po powrocie ze szpitala - gorzej jeśli to będą teściowie, bo im trzeba wszystko podać i są dość męczący, a moi rodzice sami sobie herbatę zrobią, mama jeszcze cichcem mi naczynia pozmywa czy zaraz sprzątać zaczyna.. pretensji by nie mieli, gdyby przyszli a ja bym powiedziała, że idę się wykąpać.

Ja bym nawet wolała, żeby mąż odbębnił to pępkowe kiedy mnie nie będzie, żeby załatwił od razu imprezę w domu z rodziną i tą w pracy z kolegami - byle był w stanie mnie odwiedzić i pomóc w ciągu dnia przy młodej, a to co będzie robił w domu, to mnie nie interesuje.

Inne tematy z forum

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

nietrzymanie moczu po ciąży (28 odpowiedzi)

Słuchajcie czy któraś z Was miała po porodzie problem z nietrzymaniem moczu?