Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

Nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

wiecie co, ja się boję tylko, że mąż przestanie po tym patrzeć na mnie jak na kobietę.. bo jednak poród do czysta fizjologia.. z drugiej strony, widział mnie już z rurką w brzuchu przez którą leciała ropa, trzymał mi włosy jak rzygałam do śmietnika na przystanku - nad morzem strułam się hamburgerem i rzygałam całą drogę do domu, co przystanek wyskakiwałam z tramwaju jak poparzona....

zastanawiam się nadal nad tym porodem rodzinnym, mimo tych obaw, mąż daje mi straszne poczucie bezpieczeństwa i nikt nigdy tak dobrze nie rozmasowywał mi pleców - to mój nadworny masażysta w czasie okresu - a mam bardzo bolesne miesiączki, krzyż boli strasznie, do tego puchną łydki - zawsze rozmasowuje mi krzyż i nogi..

Martwię się tym, że jedna koleżanka w czasie parcia się posikała, inna zrobiła kupę, bo nie zdążyła z lewatywą.. i tylko to mnie martwi, taka totalna fizjologia...

Jakoś się już nie obawiam bólu czy nacięcia, nie obawiam się też pobytu w szpitalu, czy słabego zaopiekowania - w sumie to bym wolała być sama z mężem i żeby położna przyszła dopiero jak główka zacznie wychodzić, żeby podpowiedzieć kiedy mam przeć, a kiedy nie..

Muszczek, no nie chcą. Woleliby żeby do nich zawieźć. Ja to rozumiem bo my mieszkamy tu od niedawna i w sumie byli u nas kilka razy więc nie są obeznani gdzie i co trzymamy. A tak, jak masz wnuczkę u siebie to wiesz, gdzie wszystko masz i jest łatwiej się zająć. Tylko to budzenie dziecka w nocy mnie przeraża.

Laktator mam ręczny Aventa i uważam, że nie ma sensu inwestować na początku. Chyba, że potem pojawią się jakieś problemy z karmieniem i będzie trzeba cały czas odciągać.

Ja mam elektryczny medela mini electric
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odnośnie porodu to ja nie mam ani rodziców ani teściów na miejscu, natomiast planuję, że przyjedzie zaprzyjaźniona opiekunka mojej Małej. Dobrze, że temat powstał, bo muszę to z nią ustalić... W zasadzie już czas na to.
Laktator mam ręczny(kupiony w aptece naprędce przez męża przy 1 dziecku a i tak się nie przydał), ale tak beznadziejny, że traktuję jakbym w ogóle nie miała. Nie zamierzam też kupować. Jak będzie potrzeba to wtedy będę myśleć.

Ja jeszcze nie mam ale raczej ręczny będę kupowała, nie będę często odciągać pokarmu więc nie ma co inwestować w droższy;)

ja mam laktator ręczny Aventa !!!

h_and_m, ja myślałam o ręcznym, ale mąż mnie namawia na elektryczny, bo jego zdaniem, będzie mi wygodniej i szybciej :P sama nie wiem jaki kupić.. wiem, że kupić chcę, bo żeby nie być uwiązaną w domu będę chciała odciągać pokarm i zostawiać w lodówce, żeby mąż mógł młodą karmić jak mnie nie będzie.

No ja czekam, czekam! :D
lolaola jest jeszcze tydzień do przodu ode mnie :)

Ja nie mam żadnego laktatora :p

o kurde ;d ja dopiero teraz ogarnęłam, że muszczek lada chwila może urodzić ;d

chciałam się jeszcze zapytać czy macie laktatory ręczne czy elektryczne?? ja mam sstraszny dylemat..

adziula, ja mam tak samo - nie stresuję się samym porodem tylko czy nie wypadnie akurat na drzemkę, czy nie trzeba będzie położyć synka wieczorem (nigdy nie zostawał wieczorem z nikim), czy nie trafi w jakiś kiepski moment. Ale staram się myśleć pozytywnie :)

no my nie mamy za duzo mozliwosc. dlatego z jednej strony sie ciesze na to wywolywanie, bo przynajmniej bede miala dzien zaplanowany itd i bede mogla sie w miare przygotowac. czy dzien czy noc bede musiala mikolaja podrzucic do kolezanki w bloku obok. mam nadzieje, jaknajdluzej mikolaja przetrzymac z nami w szpitalu i maz go najwyzej pozniej odwiezie do tej kolezanki jak juz sie zacznie robic goraco. do szpitala mamy 5min samochodem, takze jest spoko. jesli okaze sie, ze wyznacza nam ta date za 2-3 tygodnie, to jeszcze moze tesciow uda sie namowic na przyjazd do nas, to wtedy juz wogole problem z glowy bedzie.

ale powiem wam, ze nie boje sie porodu, nie boje sie bolu, nowych obowiazkow itd ale wlasnie boje sie tego co zrobie z Mikolajem jak zaczne rodzic.
najbardziej byloby mi go szkoda budzic w srodku nocy i oddawac takiego zaspanego do obcych w sumie ludzi :/ az mi smutno jak o tym wszytkim mysle.

Wg mnie to wszystko :) My nigdy kremu do pupy nie mieliśmy, tylko mąka ziemniaczana.

gani, "nie chcą przyjechać"?! Bardzo miło z ich strony.
My odwozimy synka do moich rodziców albo dzwonimy po nich jeśli noc. Moja mama nawet powiedziała w pracy, że jakby co bierze urlop na żądanie. Mieszkają w sąsiedniej dzielnicy, więc mamy blisko. Chociaż jak miało ich nie być to plan B był że przyjedzie druga babcia na majówkę i będzie czekać na ewentualne wezwanie albo awaryjnie znajomi :) A w nocy to nawet sąsiadkę z naprzeciwka bym poprosiła jakby trzeba było.

adziula, moją koleżankę czyściło przez dwa dni, trzeciego zaczęła rodzić :P więc.. nie żebym straszyła :P

Jakie kosmetyki potrzebuje dla dziecka? bo ja z "obsługi" noworodka jestem zielona...
- krem ochronny do pupy
- parafinę
- zasypkę? zamiast zasypki chciałam używać mąki ziemniaczanej - zdrowsza.. czy jak używam zasypki to krem też mam używać?
- płyn do kąpieli
- sól fizjologiczna
- chusteczki do pupy

coś jeszcze?

Moseka, ja jakas szczuplutka to tez specjalnie nie jestem, a raczej bym powiedziala, ze napewno do maluszkow nie naleze. a ten dlugopis z insulina ma tak mala igielke, ze nawet nie czujesz jak sie ja wbija, takze jest ok :)

Iza to ty mnie teraz nastraszylas :/ od kilku dni mam skurcze jak nie wiem co, ale tylko popoludniami- dziwne to troche dla mnie. a dzisiaj co bym i ile bym nie zjadla to ciagle glodna jestem, a do tego non stop do lazienki latam, bo mnie tak czysci :/ oj byle bym wytrzymala do poniedzialku, bedzie wtedy rowne 36tc :)

U nas jesli porod bedzie w dzien to starszy synek pojedzie do dziadkow lub oni przyjada do nas, mieszkaja niedaleko. jesli porod zdarzy sie w nocy to albo tez oni przyjada albo zadzwonimy po ciocie, ktora mieszka pietro nizej i do rana z nim posiedzi.

A ja cos dzisiaj nienajlepiej sie czuje, duszno mi strasznie i poce sie, do tego serce jakos tak szybko bije ;/ teraz juz ciut lepiej. Nie wiem, moze to przez to,ze przesadzilam dzisiaj z robotą- sprzatanie, zmiana poscieli, pieczenei ciasta.

No niby dziewczyny macie rację, ale ja jestem zestresowana jak nigdy i nie chcę jeszcze rodzić. Z córką poszło bardzo fajnie bo obudziłam się gdzieś o 1 w nocy, a po 4 już urodziłam. Dzień wcześniej zupełnie nic nie zapowiadało porodu. Teraz te bóle brzucha i skurcze mnie przerażają. Muszę wziąć się w garść.

Dziewczyny mające już dzieci, co robicie ze starszym rodzeństwem na czas porodu? W dzień nie ma u nas problemu, ale w nocy to już inna sprawa. Najlepiej gdyby któraś babcia do nas przyjechała, ale nie chcą. Macie przygotowaną jakąś wyprawkę dla dzieci?

Adziula, ty wez ta torbe juz do szpitala w poniedzialek, bo moga cie juz tam zostawic, wydaje mi sie, ze za tydzien mozesz juz byc mamusia. jak mnie w 32tc juz zostawilia tu juz koncowka. oni wol
ja tak mialam juz ze szpitala mnie nie wypuscili tylko maz w szoku i to on pryzwiozl mi do szpitala rzeczy, a pozniej moja sis i maz zrobili wyprawke, ale ja trafilam w 32tc, i naprawde wszystko trzeba bylo przygotowac, mieli na to 2 dnibo czesniej sterydy na pluca dziecka tak na wszelki wypadek, bo jakby ta insulina nie pomaga, dziecko za duze itp., i sie sprezyli hihi.i tak urodzilam w tym 37tc, wiec ok. bylo.

ja już kilka razy z tej korzystałam i byłam bardzo zadowolona

http://www.cefarm24.pl/

Ja polecam apteki gemini i stacjonarne i internetową. http://www.aptekagemini.pl

dziewczyny polecicie jakąś aptekę internetową?
wydaje mi się, że padł to już link, ale nie mogę znaleźć :/ a chciałabym sobie ceny porównać z moją apteką.

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?