Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

mój synuś w 17 tyg ważył 160g
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uważam, że i tak najwięcej to trzeba miec bodziaków i pajaców na samym poczatku bo to najwygodniej i bez stresu przy przebieraniu. Body jak dla mnie najlepsze były rozpinane wzdłuż ciałka bez stresu przy nakładaniu przez głowę. Nigdy nie zapomne jak w szpitalu miałam pierwszy raz przebrac małego, ale mialam stresa jak mu te body przez główke nałożyc:))

Naszemu małemu kupowałam już na 62,68 też bluzeczki na długi rękaw i do tego spodenki, jakies małe dżinski mięciutkie, z takim szerokim pasem. Super takie maluchy wyglądają:)

Nasz mały w 18 tyg ważył 245g, za tydzień kolejne usg.

Co do ubranek nasz synek w marcu się urodził no i wiadomo body,pajacyki,półśpiochy,spodenki dresowe takie fajne w h&m kupiłam wtedy z bezuciskowym pasem, potem już nie mogłam takich znaleźc.

Teraz będzie lepiej nie będzie trzeba tak grubo ubierac, wygodniej i szybciej:))

Mam nadzieję, że teraz już będzie mi łatwiej w poszukiwaniu ubranek choc mam wrażenie jak zawsze wchodzę do sklepu, że więcej jest dla dziewczynek:)

z tą szacunkową wagą ciekawe jakie mogą być odchyły .....

Hexusia, u mnie w 21 tc mały ważył szacunkowo 402g.

A my jutro podrzucamy córkę do dziadków na weekend, a sami jedziemy na bal od męża z pracy, szału nie ma w sukience bo brzuch mam już spory, ale i tak zamierzam się dobrze bawić :)

Co do ciuszków, Lenę rodziłam na początku lipca ale nie było wtedy jakichś mega upałów, na spacery z reguły zakładałam bodziaka z długim, a jeśli krótki rękaw to i tak narzucałam coś cienkiego na to. Ja swojej małej najczęściej zakładałam bodziaki, geterki i skarpetki tak na co dzień.Lena ważyła 4300 i mierzyła 58 cm, więc już na starcie kilka ubrań było za małych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam już plus 3 !!!!!!!!

Ale miałam do czytania:)

Co do tycia to jeszcze tydzień temu nie miałam nawet grama na plusie:) bardzo się z tego cieszę bo waga wyjściowa wg mnie dość duża:)

Do szkoły rodzenia zapisuję się tylko na ćwiczenia, oczywiście jak nie będzie przeciwwskazań we wtorek będę u lekarza i muszę się zapytać

Ubranka będziemy mieli różne, sporo chłopięcych od siostry i szwagierki, a jak będzie dziewczynka to będę miała pole do popisu:) bo wszystkie ubranka po córeczce oddałam albo posprzedawałam, ale na pewno nie będę miała samych śpiochów i pajacyków. Kaftaników i śpiochów w ogóle nie używałam z małą i teraz też nie będę bo są nie praktyczne lepiej założyć jeden pajacyk, wygodniej przy zmianie pieluszki, ale ja pajacyki traktuję jako piżamki. Do noszenia na dzień uznaję spodenki bluzeczki a dla dziewczynek spódniczki i sukieneczki głównie i to najlepiej jak jest jeszcze maluśka bo tak koło pół roczku to już zaczyna przeszkadzać w raczkowaniu:(

stenemi to pewnie spotkamy się w szkole rodzenia ;))))

a właśnie czy szacunkowo wiecie ile ważą wasze pociechy wynikające z badania usg?? wiem, że każda z nas jest na różnym etapie ciąży ale pytam z ciekawości. u mnie wczoraj wyszło 3,650 a jestem w 20 tc. właściwie jutro zaczynam 21.

aha i jeszcze relacja z dnia dzisejszego- kleska zywiolowa u nas, bo od rana pada snieg i jest -2 st :D tak to brytyjczycy znaja sie na zimie :D
mimo tego zaliczylismy dzisiaj usg- synek bardzo ociezaly, duzy chlopak, twarzy nie chcial nam pokazac, za to klejnoty na pierwszy ekran musial wystawic. sie usmialam, bo pani sonograf przylozyla usg do brzucha, a tam wielkie jajka bylo widac :D tekze u nas sie raczej nie zmieni :)

u nas podobnie jak u Muszczek- same body, polspiochy i kilka spiochow. zadnych koszulek i kaftanikow, bo to cholerstwo sie zwija, podwija i mnie tylko denerwuje, nie mowiac o takim maluchu co na tych zwinietych walkach lezy. Pajace welurowe i jakis cieplejszy sweterek albo bluza wystarczaja, ew jakis dresik. koniecznie kocyk do wozka, bo wtedy jak za chlodno ubrany to mozna przykryc kocykiem i juz.
ilosc to zalezy od zasobnosci portfela i checi na kupowanie. ja kupuje nie tyle ile gdzies mi ktos napisal, tylko jak mi sie spodoba albo potrzebuje. Mimo, ze mam po Mikolaju sporo ubran to teraz mlodemu dokupuje- ale nie bo trzeba, tylko dlatego, ze mi sie podoba :)

My na początek będziemy używać tylko body, pajaców, półśpiochów (spodenki ze stópkami). Jakaś jedna bluza na wierzch na wszelki wypadek, ale to niewygodne, bo się zwija i przeszkadza. Ilość na oko, zależy jaki kto sterylny, ja nie przebierałam dziecka za każdym razem jak ulało ;) Cieplejszych ciuszków kupować nie będę, mimo że u nas to pierwsza połowa maja - w wózku i tak będzie, zawsze można przykryć jeszcze jedną warstwą, welurowe pajacyki zupełnie wystarczą. Synek zeszłą zimę, jak jeździł w gondoli, kombinezon tylko do samochodu wkładał :) Ale u nas raczej zimny chów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inka2 - dobre pytanie :) ja jako świeża przyszła mama też się nad tym zastanawiam. Może doświadczone mamy podpowiedzą? wiadomo,że z tą pogodą w czerwcu i latem też nigdy nie wiadomo, ale co będzie takim niezbędnikiem? i mniej więcej ile sztuk zamierzacie mieć i czego? :)

Ja sporo kupiłam teraz, z tego względu, że są wyprzedaże. W H&M kupiłam naprawdę fajną kolekcję ciuszków, za nie wielkie pieniądze. Kupiłam spodenki, ale takie jakby dresowe- po 5 zł za parę, tuniczkę za 20 zł, duże są obniżki. Mam też jeden ulubiony second hand w Gdyni i tam też można dostać ładne rzeczy za grosze.

Chodziło mi o już większe- nie o już różne heh. Mam 62,68,74 itd

Kuzynka ma teraz 3 miesięczna córę i mówiła że nie ma sensu kupować spodenek itd tylko śpiochy, body i pajacyki oraz rajstopki, bo to się nosi.. ja kupię ciepły kocyk i właśnie pajacyki body i śpiochy i będę ubierać warstwowo ;)
Jak dobrze pójdzie to niedługo męża namówię na pierwsze zakupy :P
chociaż nie wiem czy nie lepiej na razie kupić pościel i materacyk, a z ciuszkami jeszcze poczekać trochę.. z drugiej strony body są po 6zł na allegro... ;)

Hej dziewczyny. Ja wybieram się do szkoły rodzenia OchMamo, a zajęcia mają się zacząć jakoś w lutym. Jeżeli chodzi o ubranka, to ja w ostatnich kilku dniach trochę już kupiłam. Przede wszystkim bodziaki, pajacyki, ale też spodenki, bluzeczki, kaftaniki i sukienki. Kupuję ubranka w różnych rozmiarach, kilka mam 56, 50 też coś jest, ale raczej staram się kupowac już różne. No i jezeli chodzi o czerwiec, to ja w'ychodze z założenia, ze dobrze jest mieć coś, co będzie można dziecku "zarzucić" jak się ochłodzi, jakieś luźne spodenki, kaftanik.

Zadzwon może do swojej gin i spytaj, ale do rodzinnego lekarza na konsultacje też powinnaś się wybrac.

Synek to prawie wogóle ubranek na 56 nie nosił bo urodziła się duży 59cm. Także w sumie to nie będę kupowac na 56, tylko od razu na 62. Muszę zrobic przegląd co mam a czego nie.

A tak wogóle to nawet nie wiem jak w tym czerwcu będzie, ciepło zimno. Co będziecie kupowac dla Waszych maluszków? Na pewno bodziaki, pajace a co jeszcze?

U mnie tak samo jak u gani - 56 synek w ogóle nie włożył. I w 62 baaardzo krótko chodził (leżał :p). Bliźniakom kupiłabym 56, ale nie mniejsze. Jak ubranko jest takie na styk to i tak ciężko się zakłada. Ale inna sprawa, że niektórzy mają maleńkie dzieci, a moje było spore.

Co do ospy to moim zdaniem koniecznie powinnaś się skonsultować...

Hej, myślę, że w sprawie ospy powinnaś się skonsultować z lekarzem i to jak najszybciej. Nigdy nie wiadomo, jak w ciąży się to przechodzi.
Ja ciuszków dla Dziewczynki mam sporo, więc na razie nic nie kupuję, bo może nie będzie potrzeby. Jeszcze miesiąc oczekiwania na potwierdzenie płci- chociaż lekarz skłania się ku dziewczynce:)

Moja córka urodziła się duża i nawet 56 nie założyła. Przejrzę jej ubranka jak będę na zwolnieniu i dopiero wtedy wyruszę na zakupy. Gdybym miała bliźniaki to pewnie kupowałabym coś 56, a tak to od razu 62. W szpitalu dostawaliśmy ich ubranka i jak były większe to zwyczajnie podwijało się rękawki. To naprawdę nie problem. U mnie najbardziej sprawdziły się zestawy 0-3ms. Nie wiem czemu w Polsce ta rozmiarówka jest taka skrupulatna. Chyba żeby mamy miały się nad czym zastanawiać. Z drugiej strony, i tak każda firma szyje jak jej się podoba.

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...