Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

w ogóle dziewczyny jakie jaja ;D od jakiegoś czasu swędzą mnie i mojego męża nogi itp i myśleliśmy, że to może od proszku ale mąż był dzisiaj u lekarza i powiedział, że to ... ospa! i tam jakieś lekarstwo przepisał i nie wiem teraz czy to używać czy jednak iść i się skonsultować samej z lekarzem, najgorsze, że mnie brzuch swędzi a smaruję go kremem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

my też jeszcze czekamy na potwierdzenie płci ;) a potem pewnie ruszę już na konkretne zakupy :) choć mam już sporo białych bodziaków 56 i 62.
Ja mam koleżankę która czekała z zakupami do ostatniej chwili i urodziła w 7,5 miesiącu maleństwo a rzeczy miała tylko 62 bo stwierdziła,że mniejszych nie potrzebuje. A dzidzia jej w tym 62 to chodziła jak miała z 3 mies jak i nie więcej. I latali i kupowali malutkie 50 bo w 56 się topiło maleństwo. Także ja parę sztuk wole mieć 56 w razie "W" jak to się mówi :)

ja już bym chciała móc kupić jakieś ciuszki... ale jeszcze za wcześnie, ani płci nie znamy ani przypuszczalnej wielkości... a co jak kupie za małe? bo za duże to nie kłopot.. a ciuszki dziecięce coraz bardziej kuszą :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam sporo ciuszkow po siostrzencu, ale tez kilka juz dla dziewczynki, bo tak sobie czuje,ze bedzie parka.. no i mam kilka w rozm. 50 a wiekszosc od 56.. zdjae sobie sprawe,ze bliznieta sa mniejsze czesto niz dzieci w pojedynczej ciazy,ale jestem tez na innym forum gdzie kobietki rodza bliznieta z waga po 3kg na dziecko wiec jak dla blizniaka to juz ladna waga:-))

no i pamietajmy,ze dzieciatka szybko rosna:-))

my też już zaczynamy powoli myśleć o szkole rodzenia ale kiedy co i jak to nie wiemy. stokrotko mam pytanko, ubranka kupować będziesz w najmniejszym rozmiarze czy jednak te trochę większe?? pytam bo bliźniaki z reguły przychodzą na świat trochę wcześniej i są mniejsze niż te z ciąży pojedynczej..

Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

cos sie tutaj zaczyna robic malo przyjemnie..

aco do szkoly rodzenia zaczynamy ją z mezem pod koniec lutego okolice 25 tyg ciazy, ogolnie mozna i pozniej od 28 tyg z reguly,ale ze mamy blizniaki to jak najbardziej wczesniej..rozmawialam z gin czy mozemy bo nie kazda kobieta moze..no ale u nas nie ma przeciwskazan..

dobrego dnia:-)

wiecie jak się straci dwie ciąże i w trzeciej zaczyna coś kłuć to strach ogarnia niesamowicie. byłam poza domem gdzie 2 razy łyknęłam zapobiegawczo nospę. i tyle w temacie.

i fakt wstyd się przyznać, że było to aż dwa razy bez przyczyny !

Co do nospy, w tej ciąży brałam dotychczas raz, w poprzedniej parę razy no i jak miałam problem z nerkami w którymś momencie to pamiętam nawet że dostałam zastrzyk z nospy w ambulatorium.Ale wtedy to był taki ból że nie dało rady inaczej, a efekt był.

adziula, oczywiście że czasem trzeba, ja w ogóle nie rozumiem, czemu już drugi raz się bronisz, jak my nie do Twojej wypowiedzi się odnosimy :) Hexusia napisała, cytuję:
"ja właśnie od tygodnia zażywam nospę co dziennie i czasami nawet jak mnie nic nie ciągnie, tak zapobiegawczo. wstyd się przyznać ale tak jest."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale ja absolutnie nie mowilam, ze biore zapobiegawczo. i oczywiscie macie racje, ze jesli mozna sie polozec i polezec to oczywiscie to jest lepsze. ale dzisiaj np mialam taki jakby przykorcz w lewej pachwinie i az lzy w oczach. bylam na miescie no i gdzie sie tu polozyc? a do domu daleko. w zeszlym tygodniu jechalam po siostre. pierwszy raz tak dlugo i daleko sama jechalam. bylam sama z synkiem no i co mialam zrobic jak w trakcie jazdy mnie brzuch zaczyna bolec, a do domu dojechac trzeba? nieraz niestety sa sytuacje, gdzie trzeba sie poratowac tabletkami.

ja od końca lutego chcę chodzić ale nie mam jeszcze specjalnie szkoły wybranej. zastanawiam się nad OchMamo.

Ja też uważam, że jak można się położyć to lepiej tak niż brać tabletki, to nie witamina C żeby łykać codziennie zapobiegawczo. Na pewno nie jest specjalnie szkodliwa, bo połowa kobiet w ciąży bierze, no ale jak jest potrzeba, a nie na wszelki wypadek...

A woda do kąpieli nie może być za gorąca bo też może wywoływać skurcze - tak samo jak termoforu nie można przykładać do brzucha. W czasie porodu to już nie robi ;)

Ale się naczytałam:))

Ja jestem od 2 tygodni na zwolnieniu, w domu robię wszystko na raty, jeżeli chodzi o zakupy to jadę z reguły ja a potem jestem strasznie zmęczona i padam. Mąż odkurza, zmywa podłogi bo mnie podbrzusze strasznie boli.

Macie już skurcze przepowiadające?? Ja dziś pierwszy raz odczywam

ja chyba od marca zacznę chodzić, ale jeszcze nie wiem gdzie. a ty gdzie sie wybierasz?

odnośnie Szkoły Rodzenia. Czy któraś wybiera się w lutym do jakiejś szkoły ????

Pewnie, że każda mama wie co dla niej najlepsze ;) i gdybym mogła to przez 9 miesięcy leżałabym i nie robiła nic, nie łykała żadnych leków ale czasami się tak nie da.

tak jak mówiłam od tygodnia łykam nospę ale nie co dziennie czyli w rezultacie to może 4 dni brałam. pomaga mi na zaparcia i uwierzcie mi odżywiam się antyzaparciowo ale bez żadnych rezultatów. kiedyś nie miałam z tym problemów a teraz jednak mnie męczą. jem warzywa, owoce, pełnoziarniste bułki z BioWay, gdzie jedna kosztuje 2,20 zł ;-)
( nie jem ich też co dziennie a raz na jakiś czas), brokuły, które ułatwiają wypróżnianie a jednak od czasu do czasu nospa mi pomogła.

odnośnie bananów, które pomagały mi na mdłości w 1 trymestrze również powodowały u mnie zaparcia więc zrezygnowałam z nich, choć bardzo lubię.
Dzisiaj upiekłam babeczki z płatków owsianych może i one będą łaskawe.

Kąpiele uwielbiam, relaksują mnie i czuje też bardziej ruchy dziecka;-)
Ja mam kolejną wizytę za jakiś czas, może teraz któraś z Was zapyta się o te moczenie się w wannie ???

Hexusia - dlaczego? ;)

Hexusia - ja uwielbiam kapiel w wannie i sobie jej nie oszczedzam..latem czesciej korzystam z prysznica bo jest szybciej itd ale od jesieni do wiosny tylko wanna.. i choc uwielbiam mega goraca wode to na okres ciazy z niej zrezygnowalam..ale i tak jest ok..

co do nospy to na poczatku ciazy 5-8 tyg tak mnie brzuch bolal ,ze w aptece chcialam ja kupic i zapytalam,czy mozna brac a farmaceutka powiedziala,ze na poczatku ciazy nie bardzo..lepiej polezec..

w sumie dalam rade i bez nospy ale mam w domowej apteczce..

co do zaparc ja zauwazylam,ze mialam je po bananach.. przed ciaza nie mialam wiec bylam zdziwiona..ale coz..jak mam po bananach to staram sie ich nie jesc za duzo i czesto..

wrzucam tu cos co znalazlam w necie na zaparcia

Walkę z zaparciami w ciąży najlepiej rozpocząć od zmian w diecie i stylu życia. Oto, co można zrobić, by uporać się z problemem bez pomocy farmakologicznej:

Pij więcej wody. Najlepiej by była to niskozmineralizowana woda mineralna bez gazu. Wypijaj każdego dnia przynajmniej 6 szklanek płynów, z czego woda powinna stanowić większość.

Możesz pić także soki świeżo wyciskane z owoców, najlepiej zawierające drobiny miąższu (to dodatkowa porcja błonnika, który przeciwdziała zaparciom).

Zasmakuj także w sokach warzywnych. Szczególnie skuteczny może się okazać sok z buraków.

Zamień herbatę na herbatki owocowe. Czarna herbata działa moczopędnie i zmniejsza bilans płynów w organizmie.

Wypijaj na czczo szklankę letniej wody z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu.

Pięć razy dziennie jedz warzywa i owoce. Szczególnie wskazane są jabłka (ale gryzione, nie tarte), śliwki (świeże i suszone), morele, brzoskwinie, czereśnie, kiwi, mandarynki, warzywa strączkowe, kapusta (świeża i kiszona), brokuły, buraki.

Unikaj potraw znanych z właściwości zapierających. Są to: biały ryż, gotowana marchew, banany, czarne jagody, tarte, gotowane, prażone jabłka, kakao i czekolada.

Jedz produkty zbożowe pełnoziarniste: razowy chleb, makaron z pełnego ziarna, grube kasze (pęczak, kasza gryczana, bulgur), płatki pszenne, jęczmienne, owsiane, otręby.

Sięgaj po suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki, figi) oraz migdały. Takie bakalie to zdrowa przekąska, która w przewodzie pokarmowym absorbuje wodę i poprawia konsystencję zawartości jelit. Uwaga: kupuj owoce ekologiczne, bez chemicznych konserwantów.

Wypróbuj kompot z suszu. Garść suszonych śliwek namocz w wodzie. Wypij razem z owocami.

Unikaj potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych.

Jedz regularnie (5-6 razy dziennie) niezbyt duże posiłki. Pilnuj, by w każdym posiłku znalazło się coś zbożowego (pieczywo, płatki, makaron, kasza), warzywo lub owoc.

Przynajmniej raz dziennie zjadaj jogurt probiotyczny, najlepiej ze szczepami bakterii, które przeciwdziałają zaparciom i wzdęciom. Sięgaj po różne produkty z ukwaszonego mleka (wybieraj jednak te o naturalnym smaku, nie słodzone)

Ogranicz słodycze. Jeśli masz wielką ochotę na coś słodkiego, wybierz np. ciastka owsiane zamiast batonika. Pamiętaj, że cukier sprzyja fermentacji w jelitach i przyczynia się do wzdęć, które przy zaparciach są wyjątkowo uciążliwe.

Jeśli dobrze się czujesz i nie musisz spędzać ciąży na leżąco, codziennie uprawiaj jakąś formę aktywności. Spaceruj, maszeruj z kijkami do nordic-walking, ćwicz jogę, zapisz się na zajęcia dla przyszłych mam. Jeśli lekarz pozwoli - chodź na pływalnię. Ruch wspomaga pracę jelit.

pamietajmy,ze kazda kobieta, kazda ciaza jest inna.. jednej pomoze cos a drugiej juz nie..

HappyMum czuje zgryźliwość ;)

Zapytałam dziewczyn na innym forum co myślą o tej nospie i taką dostałam odpowiedz :
"nospę nawet często się przepisuje kobietom w ciąży - ale oczywiście nic na własną rękę.
Inna rzecz, że podobno część rehabilitantów zastanawia się, czy fakt, że wielu lekarzy przepisuje nospę jak cukierki, nie ma przypadkiem wpływu na osłabione napięcie mięśniowe niemowląt. "

i tym bardziej zaczynam się zastanawiać czy w ogóle warto... nawet jak boli.

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...