Re: Mam Talent Anna Gogola :(
mi również się podobała, ale nie podobało mi się to co powiedział Kuba W. uważa się za wyrocznię, a nas wszystkich uważa za kiczowatych, głupich Polaczków ze złym gustem. Tymczasem sam jest tym Polakiem, który zresztą jeździ czerwonym ferrari, co dla niektórych może być kiczowate. Dlaczego uważa się za lepszego? Nawiązując do filmu „Wesele” czy „Zły Dom” gdzie wszystko jest przekoloryzowane i doprawione. Tacy jesteśmy my Polacy, ze swoją Dodą czy Gosią Andrzejewicz, ze swoim bigosem na weselu i disco polo w niedzielę na Polsacie. Ale czy za granicą są bardziej wyrafinowane gusta? Z Britney Spears, Paris Hilton, konkursami kto więcej zje hod-dogów, z programami MTV w stylu Dom Playboya itd.
Wiecie co cieszę się, że jestem Polakiem, wiem że jesteśmy trochę zgorzchniali i narzekamy, ale jesteśmy też gościnni kochamy Chopina, Szymborską, Jandę, Blechacza, gdzie jest ta granica kogo gust jest lepszy, a kogo gorszy? Na całym świecie jest komercja, jest kicz, jest też piękno i prawdziwość. Najważniejsze, żeby siebie nie oceniać i nie oczekiwać od innych żeby byli tacy jak my - to chyba przesłanie do Kuby tak strasznie zawiedzonego swoimi rodakami.
Do finału przeszły osoby równie utalentowane, mniej mi się podobały niż Anna Gogola, ale czy są sumą złego gustu Polaków? Czy mniej zasłużyły na finał?
Myślę też, że Anna Gogola była tak zachwalana przez jurorów, była takim pewniakiem, że każdy się tym zasugerował i na nią nie głosował myśląc, że i tak przejdzie, bo przecież inni na nią zagłosują...
0
0