ze stronki:
http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
Ile zarobiłem jaka kwota uprawnia do ulgi?
Prawo do ulgi przysługuje: rodzicom wychowującym 1 dziecko i zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 56.000 oraz:
wychowującym dzieci, w tym wychowującej je po orzeczeniu separacji prawnej, nawet przy separacji prawnej trwającej cały rok (separacja faktyczna powoduje, że podatnik pozostaje w związku małżeńskim),
pozostającym w związku małżeńskim część roku (rozwodnik, osoba pobierająca się, w stosunku do której orzeczono separację),
pozostającym w związku małżeńskim, jeżeli małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Prawo do ulgi przysługuje natomiast rodzicom zarabiającym w roku podatkowym nie więcej niż 112.000 i pozostającym cały rok w związku małżeńskim, a także osobie, która nie będąc w związku małżeńskim przez cały rok spełnia warunki, by uznać ją za osobę samotnie wychowującą dziecko (faktycznie samotnie wychowuje dziecko będąc panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem, osobą, której małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności).
Za dochody, które należy brać pod uwagę, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie:
skala podatkowa (podatek 18 i 32%, czyli wszystkie podstawowe tytuły zarobkowania),
podatek liniowy 19%, czyli wykazywanych standardowo na PIT-36L (mimo, że podatnik od dochodów opodatkowanych w ten sposób nie odliczy ulgi, to dochody tego rodzaju do limitu musi doliczyć),
dochody ze zbycia akcji, udziałów w spółkach i pochodnych papierów wartościowych oraz praw z nich wynikających (czyli wykazywanych standardowo na PIT-38).
-------------------------------------
Ja to rozumiem tak, że skoro dochody męża nie są opodatkowane w ww. sposób to nie powinno się ich brać pod uwagę; ale jak napisałam meila z zapytaniem co do swojej sytuacji (mąż również nie rozlicza się w Polsce, zarabia w GB) to dostalam odpowiedź, że nie mogę skorzystać z ulgi na dziecko. Niestety było już za poźno i pit został złożony do skarbówki (było to w zeszłym roku), zwrot dostałam. W tym roku nie będę odliczała tej ulgi, wolę się nie stresować później ich wezwaniami.