Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

Rozpakowane :-)
MRtusia – 11.11. – chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm – ZASPA – cc
Aniak;) - 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew – 26.11. (05.12) – dziewczynka Hania, 2920g – UK – cc
Asienkaj - 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj - 01.12. (12.12.) - chłopczyk, 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 - 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus - 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) - 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 - 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 - 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 52cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka - 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Michalowa - 08.12 - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 - 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa - 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Maja - 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 - 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
sylwia80-12.12(04.12)-chłopczyk Filipek 3820g,57cm godz 17:35
mamka - 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen- 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
LidkaJ-15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 - 16.12 (11.12) - chłopczyk, cc
Ania-Gd - 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
BlueBell - 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC

Dwupaki ;-)

Anula78 -06.12-chłopczyk
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra - WEJHEROWO
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś - ZASPA
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola - WEJHEROWO
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Kulkaa - 31.12 - dziewczynka Zuzia - ZASPA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Grudniowe 2010 cz.16 do Marchew

w książeczce w której odnotowują wagę mojej małej jest wykres, w którym są poprowadzone krzywe (które wskazują prawidłowy przyrost wagi na dany okres) i moja właśnie przybiera dokładnie według tej krzywej... mam nadzieję, że jasno się wyraziłam. A jak się to nazywa pojęcia nie mam...

sbj - dokładnie nie wiem... w jakimś artykule czytałam (tutaj forumka podawała link), że jak wprowadzamy nowy składnik do naszej diety powinniśmy odczekać 5 dni na efekty i po 5 dniach możemy wprowadzać kolejny. Ale chyba codziennie konsumując. jak ja wypiłam sok pomarańczowy przed porodem - nakarmiłam córę po urodzeniu - a rano miała czerwoną twarz...

Sbj ja słyszałam ze trzeba sie cofnąć 12godzin wstecz żeby sprawdzić co wywołało alergie

Mam pytanko:

Po jakim czasie jedzonko, które my jemy trafia do mleczka dziecka. Inaczej rzecz ujmując załóżmy że zjadłam dzisiaj mandarynkę o godzinie 15. O której ta mandarynka będzie miała wpływ na maluszka, dzisiaj, czy dopiero jutro? Chodzi mi zarówno o wpływ na kolki jak i wysypkę.

Czy któraś z Was się orientuje?

Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.

Hej
pytanie do dziewczyn, ktore podają Bobotic. Jak podajecie go maluszkom, ile kropel i przed czy w trakcie karmienia?

Marchew o jakim wykresie mówisz? o siatce centylowej czy jakoś tak to sie nazywa:)?

Cieszę się że mój sposób pomógł:) rób tak jak najczęściej a w końcu mała się przyzwyczai, moja już tak do 17 z małymi przerwami śpi, potem ok 21 do rana z jedna przerwa ok4-5 na jedzonko i potem dopiero ok 8. Na razie ząbki się nie wybiły są zakryte dziąsełkiem ale wystają z z niego... powodzenia, czasami trzeba sie przemeczyc wtedy bralam krzeslo siadalam kolo lozeczka jak zaczynala plakac ale jej nie wyjmowalam, spiewalam, glaskalam itp az zasnela :)

Re: Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

wow - 2 miesiące... u mnie to by oznaczało koniec z cycem - ale tak szybko to pewnie bym odciągała...

i tak jak opisałaś - moja mała stękała przez 20 minut - ale usnęła:) i ja mam teraz czas aby coś w domu porobić i przede wszystkim zjeść!

Moja mała jak miała miesiąc nie spała w ciągu dnia WCALE! myślałam że coś nie tak, przy karmieniu zasnęła na 10 min a potem "dawaj" cały dzień :)wstawała o 7.30 i zasypiała o 23-24, powiem Wam mamusie szczerze że być może i to Nasza wina była, jak sie budziła po 10 min i stękała od razu ją brałam na ręce i siedziałam z nią tak, albo kładłam na łóżku co jej się nie bardzo podobało. Zachorowała na zapalenie płuc, spędziłyśmy tydzień w szpitalu i tam...aniołek, butla-sen, butla-sen i potem cała noc spała...wróciłam do domu zaczęłam ją kłaść po butli, nawet jak chwilkę postękała włączałam karuzelkę i nie wyjmowałam jej z łóżeczka i w końcu zasypiała. Teraz mała ma 2m i 10 dni i śpi z przerwami w ciągu dnia. Jak się budzi nie pokazuję jej się i zasypia dalej. Tylko jak widzę że nie chce spać to się pobawimy do następnego karmienia, wypija i śpi. :) ale od powrotu z porodówki do ok 1,5 mca cały dzien na nogach... a i jeszcze jedno... moja mała ząbkuje :) w życiu bym nie pomyślała że 2 miesieczne dziecko zacznie zabkowac, plakala mi przerazliwie wieczorami przez 2 dni, myslslam ze debridat przestal dzialac i ze kolki wrocily az pojechalam do szwagierki a jej syn zabkowal jak mial 3 mce, wlozyla jej palec do buzki a tam...niespodzianka KIEŁKI NA WYBICIU :)

pewnie - nawet wspaniały (według tego wykresu) to nawet lekko z nawiązką :)

Hej!
Dziś nieco gorsza noc, ale i tak super. Od 21:30 do 3:30, 2 godz przerwy i od 5:30 do 7:30 i potem drzemała z nami w łózku do 9.

Za to w dzien mała słabo ostatnio śpi. Jest mega zmęczona i zasnać nie może. Jak już zaśnie to na max 30 min. Byłam z nią na pól godz. spacerku i nawet na nim nie spała. Teraz w końcu zasnela - ciekawe kiedy sie obudzi.

Moja waży 3720. Waga wyjściowa 3050. Czy to dobry przyrost wagi?

ja dodam, że moja dokładnie tak samo zachowuje się przy butli...
moja przybiera książkowo:) ma już 4100g. dokładnie według wyznaczonej linii jedzie...

Michalowa mam dokładnie ten sam problem od kilku dni, na początku mała rzuca sie do cycka i je jak opentana potem bardzo szybko przestaje wykrzywia się, wyszarpuje jak by jej sie nie chciało ciągnąć mleczka, tez myslę, że to przez smoczek. Z drugiej strony spi po kilka godzin czyli najada sie jednak... nie wiem co o tym myśleć.

Re: mamuski

tak narazie wit k nie daję, ale lada dzień do niej wrócę, mój maly śpi już 3h godziny na brzuszku, a mi zaraz piersi pękną. No i rośnie jak na drożdżach - waży już 4,7kg, w tym tempie jak bedzie przybierał, to będzie niezly klopsik, a jak wychodzilismy ze szpitala raptem 2870g miał.

Nocka od północy do rana ok.

A do północy tak przeraźliwie płakał. Cyba po fasolce szparagowej, bo zjadlam kilka sztuk :(

Asienkaj ja w końcu rotarixu nie wzięłam jeszcze, na razie tylko 6 w 1 ale dowiadywałam się w nowym roku. To jedna z tańszych aptek najpierw dzwoniłam i pytałam o ceny :
Apteka Wałowa
adres:80-524 Gdańsk, Gałczyńskiego 2
tel:58 343-45-52 fax: 58 343-45-52

U nas noc spokojnie jak mały zasnął ok 20 to spał jak anołek tylko na karmienie wstawał. Teraz chyba na spacerek się wybierzemy :)
Miłego dnia dziewczyny.

Cześć mamuśki
co u was jak minęła nocka?
mój mały jak zwykle w nocy anioł spał od 24do5 potem od6do9,30 daje mi spać na szczęście no ale w dzień nie mogę za wiele zrobić bardzo aktywny nie wiem czy to leki zadziałały czy dieta ale mój mały już dwa dni spokojniejszy może to tylko przejściowe i znowu zacznie się to samo oby nie.
pozdrawiam was cieplutko:)

Kochana to jest TWOJE dziecko, TY jesteś za nie odpowiedzialna a lekarze mają to w tyłku...dla nich to po prostu kolejny pacjent, więc masz prawo walczyć o swoje. Nie bójcie się powiedzieć co myślicie, mi ta ostatnia sytuacja dała takiego kopa że teraz nie odpuszczę chociażby się świat kończył. Płacimy za to, czy idziemy do lekarza czy nie to przychodnia ma za nas kasę więc nie rozumiem tego że jak przyjdziesz to z wielką łaską Cię przyjmą. To jest skandal! Jeżeli lekarz będzie Cię i Twoje maleństwo olewał powiedz mu o tym w twarz. Kochane życie mamy tylko jedno a opieka lekarska należy nam się jak psu kość! Walczcie o swoje. Jeśli rodzinny Cię oleje zrób jak ja jedź na pogotowie. Moja mała miała 7 tyg więc zapalenie płuc mogło ją zabić!

no właśnie lepiej sprawdzić - ale jak sama widzisz to lekarze bagatelizują! Wczoraj byłam z małą u lekarza i usłyszałam, że to jest normalne i nawet jej nie obejrzała... ;/

jeszcze jedno, nie bagatelizujcie katarku u niemowląt, moja miała 7 tyg jak my z mężem złapalismy wirusa, po 3 dniach mała miała katarek, pojechaliśmy do lekarza który mnie wysmiał że panikuje ze to tylko katar a nastepnego dnia temperatura, pogotowie i szpital...zapalenie pluc... lepiej sprawdzic niz bagatelizowac...

Witam.
Mamusie odnośnie kolek moja miała mega kolki ponieważ ja nie mam mleka i dostaje modyfikowane, mała jest ewenementem ponieważ ma skazę a nawet po nutramigenie miała gigantyczne kolki, teraz ma bebilon pepti a świetnie pomógł debridat, odkąd go dostaje nie wiem co znaczy kolka, polecam. Tylko że moja mała ma 2 m i 10dni a sama kupek nie robi, nie pomagaja masaże brzuszka i inne sposoby mamy skierowanie na wlew doodbytniczy i rtg by wykluczyc chorobę hirszprunga ale na kolki naprawde pomaga debridat. Co do leków to mnie po cesarce faszerowali paracetamolem, ketonalem itp i małej nic nie było tylko że to chemia szkodliwa a paracetamol myślę że można w dawkach jak na ulotce.

Aniak;) a gdzie kupowałaś ten rotarix ? moze podjechalabym i bylby taniej chociaz nie wiem bo w aptece mowili ze z nowym rokiem podrozal a Ty pewnie jeszcze w starym kupowalas

Inne tematy z forum

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...