Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

Rozpakowane :-)
MRtusia – 11.11. – chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm – ZASPA – cc
Aniak;) - 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew – 26.11. (05.12) – dziewczynka Hania, 2920g – UK – cc
Asienkaj - 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj - 01.12. (12.12.) - chłopczyk, 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 - 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus - 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) - 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 - 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 - 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 52cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka - 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Michalowa - 08.12 - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 - 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa - 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Maja - 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 - 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
sylwia80-12.12(04.12)-chłopczyk Filipek 3820g,57cm godz 17:35
mamka - 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen- 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
LidkaJ-15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 - 16.12 (11.12) - chłopczyk, cc
Ania-Gd - 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
BlueBell - 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC

Dwupaki ;-)

Anula78 -06.12-chłopczyk
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra - WEJHEROWO
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś - ZASPA
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola - WEJHEROWO
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Kulkaa - 31.12 - dziewczynka Zuzia - ZASPA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

hej:)
tak si,e zastanawiam czy dobrze ubieram moją malą?!
jak wy ubieracie wasze dzieciaczki i ile macie stopni w pokoju?
no i ile warstw ubieracie na dwor?
:)

ps. może wam się spodoba :)

http://www.babyradio.pl/player.php

Sbj a dajesz tylko infakol czy cos jeszcze? i po jakim czasie zauważyłaś poprawę??

mamka - dzięki

my podajemy małemu infacol - 3-4 razy dziennie obecnie i jest znaczna poprawa, robi kupki, puszcza baczki, a najwyżej na 2- 3 minuty zrobi się czerowny, ale generalnie jeśli nie jest głodny to nie płacze. A jeśli chodzi o dietę - zaczynam jeść wszystko wprowadzając nowości powoli, ale jadlam już nawet mandarynki i cebulę. Nie jem jeszcze tylko kapusty i fasoli i mocno smażonego

Zastanawiam sie nad kupnem Windi, słyszałyście o tym? nie wiem czy to jest skuteczne, ale może by to pomogło mojej malej w oddawaniu gazów i kupki

Ja juz sie zaczynam przyzwyczajać ze od 20 do 22-23 jest płacz i noszenie na rekach, chyba trzeba to przeczekać juz sama nie wiem

Ale dziś moja mała obudziła sie o 5 i do 12 nie spala bo ja te gazy i kupka męczyły, później niecałą godzinkę zasnęła na spacerku, ale tez sie przebudzała i spala bardzo niespokojnie, a teraz po 14 zasnęła na brzuszku bo na pleckach tez ja ciągle cos meczy, biedactwo a ja nie wiem jak jej pomoc

a u nas znaczna poprawa:) jest super... zobaczę jeszcze jak będzie dzisiaj - ale moja mała wczoraj w ogóle nie miała kolki:) wodę koperkową podaję już tylko dwa razy dziennie... nie wiem co pomogło - czy ścisła dieta czy woda koperkowa... z kolei nie mogła spać w nocy bo gluty ją męczyły :(

jeśli chodzi o leżaczek-bujaczek to moja mała go uwielbia:) uspakaja się w nim... ale mi się bardziej podoba kołyska FP - bo jest do 2 roku życia i dziecko leży w nim prawie na płasko...

Justa my podajemy espumisal i jest poprawa. Kolki czasami małego łapią ale przynajmniej bąki puszcza i kupę robi normalnie. Jak mały ma kolkę to pręży się ale też tak specyficznie płacze po tym poznaje. Trwa to kilka minut.

Z tym oczkiem poszłabym na Twoim miejscu do lekarza...moja mała miała to samo, muusiałam często wycierać ale nic to nie dało. Lekarz zapisał kropelki z antybiotykiem ponieważ może jej się zatkać kanalik łzowy od tego i wtedy masowanie a w gorszym przypadku odtykanie... a kropelki niedrogie i po 3 dniach od zakraplania miała śliczne zdrowe oczko :)

Justa u mnie jest identycznie ten sam problem ścisła dieta nic nie daje i ten delicol nie działa kolki są o różnych porach i mały jęczy pręży się właśnie tak jakby chciał puścić bąka i nie mógł a jak już puści to spokojniejszy wczoraj zaczęło się od 19 do 23 płacz i jęki a w nocy spał dobrze już dzisiaj trchę jęczy ale nie dużo zobaczymy co dalej
też nie wiem co robić chyba tylko przeczekać lub próbować innych specyfików może coś pomoże.

Ja chyba tez bede musiala sie zaopatrzyc w sab simplex. Podajemy Delicol ale zamiast lepiej jest coraz gorzej.
czy wasze dzieci tez tak cierpią??moja mała stęka i popłakuje bo nie moze bączka puscic po pare godzin a szczególnie rano. Wczesniej to trwało godzinke góra dwie a teraz ten czas sie wydłuża...koszmar
Dziewczyny napiszcie jak wygladaja kolki waszych maluchów, ile trawaja, jak często?
Moze ja cos jem..Moze powinnam zmienic lek? Ale na jaki? Moze ten sab simplex jest za mocny?
Sama juz nie wiem. do tego wszystkiego moja lekarka z przychodni nie spisuje sie najlepiej i bede musiala zmienic przychodnie

Tak ja podaje niemiecki, tez będę niedługo kupować gdzieś na Oruni ktoś sprzedaje, ten co mam teraz kupiła mi tam znajoma wiec muszę sie od niej dowiedzieć gdzie dokładnie

Hej dziewczyny,

teraz malemu podaje Delicol, ale jak mi sie skończy to chcialabym podawać sab simplex. Jest niemiecki i czeski, podobno niemiecki lepszy i skuteczniejszy.
Czy ktoraś z Was ma dostęp do niemieckiego???

Dzięki za rady, widze, ze nie tylko ja walcze z kikutem.

My równeż mamy jeszcze kikut i nie zapowiada sie na jego odpadnięcie. Mała we wtorek skonczy juz 5 tyg... w 6 tyg idziemy na szczepienie i pediatra zadecyduje co dalej z pępuszkiem.
Ten kikut siedzi głęboko w środku a skóra go wysoko otacza. Czyszczę bardzo dokładnie na zmianę spirytem, oktaniseptem i gencjaną i nic. nawet bodziaków juz nie ubieramy tylko pajacyk aby sie wietrzył i pieluszkę zawsze zawijamy.

Aha, mamy leżaczek bujaczek i mały to lubi ale staram się często go tam nie kłaść

Kikucik trzeba traktować spirytusem, takim 70%. My kupiliśmy w monopolowym taki 95% i rozrabialiśmy z wodą przegotowaną 2:1 (tak kazała pani w aptece)
Poza tym są jeszcze takie waciki nasączone spirytusem który też można stosować.

SBJ- antybiotyk maść to Mupirox, a na grzybicę to Daktarin.

Rozumiem, ze nie chodzi o maleństwo tylko o dorosłego?

U nas leczenie było naprawdę długo, ale pod kontrola chirurga i jak zapewniał - dlugo sie leczy , ale w końcu wyleczy.
Tylko cierpliwości potrzeba, no i dbałosci aby opatrunki były sterylne i zawsze utrzymane w czystości - co u mojego synka w wakacje bylo niezłym wyzwaniem ;-)))), ale się udało, bez zdejmowania paznokcia i czyszczenia wału paznokcia - powodzenia

hejka, ja mam tez problem z pepkiem, chociaz moj maly nie ma jeszce 2 tyg;") robilam osceniseptem bo tak zalecili na zaspie, jednak od wczoraj czyszcze go gotowymi wacikami leko ze spirytusem.

jesli chodzi o utrzymanie laktacji to moze laktator masz słaby(o ile uzywasz oprocz czestego przystawiania dziecka?) ja nie mialam pokarmu w szpitalu, ale uzywalam ich elek. laktatora mendeli, wypozyczylam go na 10 dni i w domu rozpedzilam swoja laktacje, zobaczymy na ile czasu... moj maly tez mial problem z przyssaniem sie, ale uzywam nakladek na sutki i sa postepy.

lezaczka nie kupuje, no bo maly nawet na razie nie lubi pozytywki-draznia go zbyt intensywne bodzce. woli sie potulic.

MAMKA - dzięki a pamiętasz nazwę tej maści.

A co do pępka, to tak taki z monopolowego, tylko musisz go przerobić na 70%

Dziewczyny co myślicie o leżaczkach bujaczk z projektorem. Czy ktoras z Was ma takie "sprzęty"?? Jak Wasze maluszki na to reagują?

Hej,
dawno sie nie odzywalam, ale miałam trochę kłopotow w rodzinie.
Poczytałam Wasze wpisy ...
Czytałam, że oprócz mnie jeszcze ktoraś ma problem z kikutem.niby suchy a odpaść nie chce. Może potraktuję go spirytusem, tylko napiszcie czy kupic taki z monopolowego????

Jesli chodzi o brzuszek małego to nie jest źle, ale miałam jazdę po chlebie razowym - mały krzyczał w niebogłosy!!!!! A niby taki polecany dla karmiacej!

SBJ - jesli chodzi o zanokcicę. Mój synek miał w wakacje paluszek chory. Okazało sie ze to wlasnie to. Bylismy u chirurga i dał maść antybiotyk, kazał moczyc w szarym mydle i jakas jeszcze maść przeciwgrzybiczna była. Codziennie świeże opatrunki. Leczy się baaardzo dlugo. a i jeszcze octaniseptem psikanie. Ale wyleczylismy po dlugiej walce paluszek i jest ok!

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...