Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój mąż się upiera przy Wiktorze, teść ma tak na imię, na drugie chce imię swojego dziadka, trochę mnie to wkurza, bo ma być jak on chce i koniec, ja mam parę innych koncepcji :P Cóż, mam epuap, to się dziecko zarejestruje przez telefon :>
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wczoraj odebrałam paczkę z przedłużką do stanika i te kupione jeszcze w lutym wróciły do łaski - wtedy kupiłam po prostu w TkMaxx, takie, które były dla mnie wygodne. Ale i tak już się dorobiłam rozstępu na prawej piersi. Sama bym go pewnie nie dojrzała, ale czujne oko męża... ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

-70 procent dziś w 5 -10-15
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie to się wydaje, że wszystko zależy od was, rodziców. Mój syn będzie Heniem i co, też część powie, że to imię to masakra, że Brajan lepsze. Nie ma czegoś takiego jak imię dla psa bo osobiście znam kilka psów o imionach Filip Bruno i Natalka.Sama kiedy będę mieć psa nazwę go Kazik:) Jeżeli czujesz, że chcesz , zęby Twój syn tak miał na imię to go tak nazwij:) Moj tata to Henryk i miał wiele do powiedzenia jak to imię dla dziecka Henio mu się nie podoba. Że staroświeckie, że tak już nie wypada, bla bla bla. I co, Henio ma już 24 tygodnie w brzuszku i ma się świetnie

Hektor kojarzy mi się z psem. W jakiejś bajce był pies Hektor. I z Hektorem zabitym przez Achillesa w wojnie trojańskiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Łatwo powiedzieć nie martw się, ale naprawdę nie załamuj się. Głowa do góry! Polecam Ci tak jak inne dziewczyny wybrać się do innego specjalisty, bo może źle odczytuje wyniki i Cię niepotrzebnie straszy. Ja chodzę do doktora Marka Dawickiego. Wiem że jest świetnym specjalistą i ufam mu.

No ja będę rodzić pewnie pod koniec czerwca lub na początku lipca :) Powiem szczerze, że już się nie boję. Miałam stracha na początku meeeega. Jakoś się uspokoiłam. Duża w tym rola mojego ginekologa - dr Marka Dawickiego. Wszystko dokładnie wytłumaczył i czuję że ciąża jest odpowiednia prowadzona. Nie ma żadnych problemów i wszystkie wyniki w normie :) Teraz pytanko do Was :) Co myślicie o imieniu Hektor?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cześć dziewczyny, widzę, że sporo mnie ominęło, ale już nadrobiłam zaległe posty U mnie będzie trzeci chłopiec, termin na 19 lipca czyli już 29 tydzień i jakieś 10kg na plusie. Z wyprawki mam tylko wózek (zdecydowałam się na dużą gondolę i fotelik, spacerówki będę szukać później) i jeszcze chwilę tak zostanie, bo nie cierpię robić zakupów przez Internet. Mam nadzieję, że do połowy czerwca wyrobię się z całością zakupów. Rodzić będę pewnie w wojewódzkim, rodziłam tam już 2 razy i wspominam bardzo miło zarówno lekarzy jak i położne. Jeśli chodzi o samopoczucie to z dnia na dzień coraz ciężej mi się funkcjonuje głównie ze względu na pobolewające spojenie łonowe a od dwóch dni także pachwiny ale poza tym ok. Liczę bardzo że do lipca uruchomią chociaż porody rodzinne, bo nie wyobrażam sobie sama tam leżeć...odwiedzin jak dla mnie może nie być, ale przy porodzie chcę mieć męża!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć, dziewczyny!
Dzięki, Jagoda, za podbudowanie. A propos, też miałam zgagę. Tydzień męczenia się wieczorami a pewnego dnia nie pojawiła się i na razie mam z głowy. Wczoraj miałam USG i wiem, że maluszek wygląda na dziewczynkę. (Pisałam do was od razu a dzisiaj widzę, że post zniknął. Nie wiem jak to możliwe.)
W sumie wiele więcej nie mam do napisania. No to chyba zacznę kupować podstawowe rzeczy do wyprawki.
Elektroniczna niania? Ja raczej się zdecyduję.

a co do staników- to nie tak do końca na kilka tygodni. Dlatego lepiej kupić takie z opcją do karmienia i jeśli się zdecydujecie,uda wam się karmić to one będą baardzo duże do czasu skończenia karmienia...np rok po urodzeniu

ja mam HM kupiłam dwa chyba za ok 90zł. A online są często rabaty i zniżki. I tyle mi wystarczy na zmianę. One od razu są z takimi haczykami żeby odczepiać do karmienia.

Ja z 80c weszlam chyba w 85 e/f... za kazdym razem chce mi sie płakać jak czuje że z nowo zakupionego wylewa mi sie... na poczatku kupilam do karmienia usztywniane z lidla i megggga wygodne staniczki. Niestety najwiekszy rozmiar mieli d takze teraz kupuje jakiekolwiek byle przetrwać... bo nie wiem ostatecznie z jakim rozmiarem skończę:/ polecam promki w pepco wszytsko -30% taniej to tam można siw odkupić w staniczki w sam raz na te kilka miesięcy/tygodni.
Co do wyprawki ja jiz mam wszytsko... i zamawialam na allegro i ciuszki glownie w 5 10 15 gdy byly promocje -70% oraz w pepco.

Biust mi urósł, bo przed ciążą nosiłam 65F, a teraz ledwo co mieszczę się w moje stare 70E, ale jeszcze mieszczę ;) Także chyba w końcu dochodzę do "normalnego" obwodu, jakim jest 75, z tym że miska to pewnie będzie musiało być F, czyli jak zwykle super wyboru tanich staników nie będzie ;) Zawsze zamawiałam jeden i ten sam model z Gossarda (tylko we wszystkich kolorach tęczy), a teraz trochę mi żal kasy na takie tymczasowe staniki, więc chętnie dowiem się, gdzie kupujecie takie rzeczy? I czy od razu takie z opcją karmienia czy póki co normalne, ale po prostu większe?

A gdzie kupujecie staniki ? :)

Hej Magdalena, witaj rówieśniczko ;)
co do ubrań ciążowych, to mam swoje dresy sprzed ciąży, w których zadaję szyku, kupiłam też 2 pary legginsów ciążowych i tyle. I tak nigdzie nie chodzę, więc nie czuję potrzeby "doposażania". U mnie najgorzej ze stanikami, bo już 2 miesiącu mi biust urósł i jeszcze zdążyłam stacjonarnie kupić coś większego, w 4 zmienił mi się także obwód pod biustem, kupiłam przedłużki, ot trzeba sobie radzić ;) Też patrzę na sklepy na Instragramie, z takiej typowej wyprawki kupowałam w mileobaby, poza tym allegro, ostatnio artykuły higieniczne w drogerii estrella.
Z książek mogę Wam polecić "Dobry sen maluszka" Moniki Huntjens, fajnie tłumaczy zagadnienie snu dziecka, jak doprowadzić do samodzielnego spania itd. Pewnie weteranki tego nie potrzebują ;) ale ogólnie miła lektura, można przeczytać w ramach Legimi.

jasne, że ubrania ciążowe są tylko na chwilę ale przez tę chwilę też się chce fajnie wyglądać:) Jednak niestety nie każda z nas ma możliwość mieszczenia się w za duże spodnie albo ma większego męża. Ja nie miałam takiej opcji więc skompletować musiałam całą garderobę od początku. Oczywiście nie mam 10 par ciążowych spodni ale mam jedne dresy jedną parę spodni i 2 pary leginsów. No i mam kilka tiszertów bo od 4 miesiąca musiałam już je mieć. A no i jeżeli o stanik chodzi , to jeśli będąc w 6mc nie powiększył Ci się znacznie biust to ja serio zazdroszczę....Ja kupiłam 3 nowe staniki. z 75A przeszłam w tej chwili na stanik do karmienia o wielkości 85B. Ale wiadomo piersi to też tłuszcz a ja dużo przytyłam już w ciąż więc miało co rosnąc....:)
A po ciąży część rzeczy sprzedam część oddam przyjaciółce pewnie:)

ja ciuchów typowo ciążowych jeszcze za bardzo nie kupowałam. z myślą o ciąży kupiłam jedne nieciążowe spodnio-legginsy w h&m i kilka par ciążowych rajstop. te spodnio-legginsy są mega spoko, bo pomimo fatalnej jakości, to wyglądają jak spodnie, a jednocześnie są super miękkie i elastyczne, więc nic mnie w nich nie uciska. kosztowały niewiele, więc po porodzie je po prostu wyrzucę. poza nimi chodzę głównie w sukienkach albo legginsy + dłu-uga koszula albo stare, za duże spodnie biodrówki. w dni z home office zakładam po prostu dresy :) rozmawiałam z siostrą (po 2 ciążach) i ona mi poleciła nie kupować ciążowych ciuchów, bo są tylko na chwilę - ona miała tylko jedne ciążowe spodnie, a tak to chodziła w spodniach męża albo sukienkach ;) u mnie co najwyżej niebawem zacznie się większy problem ze stanikami - w obecne jeszcze się mieszczę (miałam część większych, część mniejszych i te pierwsze są teraz w użyciu), ale jest już coraz mniej komfortowo.

zrobiłam dzisiaj krzywą cukrową w brussie na świętokrzyskiej w gdańsku - nie trzeba mieć ani swojej glukozy, ani umawiać się na badanie. przychodzi się, mówi, że "na glukozę" i tyle ;)

Magdaleno witaj.
Co do szpitala, to takie ciężkie czasy że jeszcze nie myślę o tym. Mogę mieć niewiadomo jakie plany, a na oddziale może się coś stać lub też mnie nie przyjmą,więc się nie nastawiam.

Co do pomyłek lekarzy i zaufania do nich... W 1ciazy w 6 miesiącu znany i ceniony lekarz, u którego za wizytę 14 lat temu płaciłam 250zl powiedział mi że syn ma ZD. Tak się denerwowałam,że po 2 tygodniach wylądowałam na patologii ciąży i tak do 38 tygodnia tam leżałam. Urodziłam zdrowe dziecko
W 2 ciąży lekarz źle zmierzył przezierność karkową i wypisał skierowanie na terminację ciąży! Gdyby nie to, że poszłam do innego, nie wiem jak by się to skończyło.
Teraz jestem u lekarza, który woli dmuchać na zimne, ale nie panikuje, bo wie co przeszłam. Sama mu o tym powiedziałam i zastrzegłam,że jak ma jakieś wątpliwości, to niech 100 razy sprawdzi zanim powie. I tak rzeczywiście jest.
Co do niań, monitorów oddechu,itp.to nie kupuję. Mam70m mieszkanie,to raczej nie jest potrzebne.
Z ciuchów ciążowych mam spodnie H&M i nic więcej, dla małej mam z 5.10.15. i coccodrillo.

to będzie mój 3ci poród na Klinicznej. Nie zdecydowałabym się na inny szpital ale też nie mam porównania. Podobno Zaspa ma dobrą renomę również, a wojewódzkiego bym się strzegła bo bardzo cisną na porody naturalne- podobno:)

Hej dziewczyny, przypadkowo trafiłam na ten watek/grupę I postawiłam do Was dołączyć jestem w I ciąży,mam 29 lat choć na początku nie było kolorowo bo miałam podejrzenie ciąży pozamacicznej A właśnie lekarze byli pewni I podjęli decyzję o zabiegu by ja usunąć. Na szczęście podczas zabiegu okazało się że to torbiel na jajowodzie A w macicy jest ciąża prawidłowa. Choć nie dawali większych szans na jej utrzymanie po zabiegu , wszystko jest w porządku. Termin mam na 18 lipca czy macie już plany do jakiego szpitala się udacie na porod ? Opinie są rak różne często sprzeczne że już sama nie wiem.

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?