Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja osobiście monitor oddechu sobie podaruje, zostanę przy klasycznej niani...
Od początku ciąży od stóp do głów chodzę w H&M. Teraz mi się mega podoba, że kiedy zamówię, przymierzę i nie pasuje to idę po prostu do żabki i oddaję a nie bawię się w pocztę, zwroty i stanie w kolejce z 2m odstępem przez pół godziny.
Dla malucha mam jest dużo fajnych firm które na insta odkryłam między innymi dobre liski i tuli otuli. To są sklepy które mają cały asortyment dla niemowlaka. Jak wiem czego chcę np rzeczy dla mnie( wkłady poporodowe wkładki, laktacyjne) czy smoczki, butelki to korzystam z gemini i zamawiam online. A też pomocą służy allegro, tam ostatnio zamówiłam pieluchy tetrowe i pampersy na początek (nr1), potem mam zamiar kupować dadę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zakupy zakupy... właśnie jaka niania?!? :) a może 2w1 niania i monitor oddechu ? Czy ktoś ma doświadczenia ?

Ja również dołączam pytanko - gdzie kupujecie online odzież dla siebie i wyprawkę ?

No i zmieniając termin na nieco lżejszy to planujecie kupić nianie? elektroniczna znaczy się:) Ja przy 1 i 2 ciąży miałam super nianie ale skończyła swój żywot. Teraz na rynku jest taki przesyt i różnorodność że warto by kierować się opiniami:)

3mam kciuki dziewczyny. Że wszystko będzie dobrze , albo że się wyklaruje. Nie mam doświadczenia w tych nieprawidłowościach ale jedno wam powiem. CC to nie jest koniec świata, to nie oznacza, że dramat i o Jezu co to będzie. Nic nie będzie, po prostu w inny sposób maluch przyjdzie na świat. Najważniejsze, że będzie zdrowy

Ja mam ginekologa któremu ufam w 100% i każda osoba, która była u niego ma takie zdanie.
Jest bardzo drogi - prenatalne i połowowe 350 zł a każde inne 250 zł. Ale wizyta połowkowa trwała 120 minut z czego ponad godzina to było USG.

Też bym poszła do innego specjalisty, głowa do góry :)
Niestety, ale szczerze - ciężko ufać lekarzom, jak ktoś ma takiego, któremu ufa na 100% - to zazdroszczę. Mój pierwszy prowadzący ciąże "przegapił" w 2 miesiącu ciąży zapalenie pęcherza i grzybicę :/ Jak się sama zorientowałam, że wyniki są jakie są, to jednego dnia byłam u 2 ginekologów: kobieta mi zapisała leki na grzybicę, których nie wolno podawać w I trymestrze. Dopiero 2 lekarz wydał się bardziej do rzeczy i u niego prowadzę ciąże.

Doskonale Cie rozumiem, 2 tygodnie temu usłyszałam,ze dziecko ma najprawdopodobniej niedrozny układ pokarmowy. Tez wszystkiego mi sie odechciało,jutro ide na usg i sie dowiem jak sytuacja ale lekarz mocno mnie nastraszyl :( Ciężko wierzyć,ze wszystko będzie dobrze po takich wizytach:/Myślę,ze warto isc jeszcze do innego lekarza i posluchac co ma do powiedzenia.

Ja tak wyszlam zdolowana po polowkowym.... lekarz nastraszyl mnie ze cos jest nie tak z sercem.. w domu roplakalam się i w przeciagu 10 min lkajac umawialam sie na wizyte u innego lekarza... pp 3 godiznach wyszlam z usmiechem na twarzy... lekarz zapewnil mnie ze dziecko ma siw świetnie tak samo jego serduszko. Moim zdaniem dla swojego spokoju udaj sie na wizyte do innego lekarza
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny,
Jestem po wizycie kontrolnej i wyszłam strasznie zdołowana... . Mija mi 24 tc i okazuje się, że jednak łożysko niziutko i przodujące :( więc ponoć będzie cesarka. Z tego co powiedziała lekarka raczej się już nie podniesie eh. Ale żeby było ciekawiej okazało się, że mój mały ma powiększone komory w główce - 8 mm i 9 mm. Norma niby do 10 mm ale i tak mnie lekarka nieźle nastraszyła... bo to trochę dużo :( Może być milion nieprawidłowości jak np. ZD czy wodogłowie..... Za 2 tyg., mam się stawić na kolejne USG i zobaczymy czy komory się powiększają. Test Pappa i USG prenatalne jak do tej pory były w normie więc się nie spodziewałam czegoś takiego :( Masakrycznie się tym przejmuje i odechciało mi się wszystkiego...

Z tymi maskami jest tak, że zależy od szpitala, na Zaspie np. na pewno nie trzeba, ale jak już się jest na poporodowej z kimś to owszem. Ponoć i tak się zawsze można powołać na problemy medyczne (z oddychaniem) jakby co, żeby maskę zdjąć. Mam nadzieję, że do sierpnia jednak się to poluźni, a wirusa UV wybije.
Moje osiągi to 2,5 piętra po schodach ;)

Dziewczyny, mamy jeszcze trochę czasu, wszystko może się jeszcze zmienić. Może być tak,że będzie w miarę normalnie. Wiem,że to pobożne życzenie, ale mam taką nadzieję.

Wczoraj kupiłam wszystkie środki higieniczne na allegro, teraz tylko czekać na dostawę.
Zastanawiam się ciągle nad rożkiem/otulaczem i kokonem. Nie chciałabym się zagracać niepotrzebnie.
Dziś byliśmy na długim spacerze i wiem jedno-kondycja nie taka jak trzeba. Czułam się jak słoń. Co to będzie w czerwcu-lipcu?

Mnie nic o tym niewiadomo. W sensie pierwsze slysze. Ale to już by była masakra. Mi jest w tym ciężko oddychac idac spokojnie spacerem to co dopiero rodzic
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej, jak tak zmieniajac na chwilę temat.... czy wiadomo Wam cos na temat porodu w maseczkach? Ostatnio czytalam post na jednym z forum, ze w niektorych szpitalach rodzi sie w maseczkach... baaa ostatnio jak byłam na badaniu krzywej to lekarze rozmawiali właśnie o zmianach odnośnie procedur na oddzialach i tez wspominali miedzy soba o pprodach w maseczkach...

A co do le pampucha to teraz mają weekendowa promke, że do zakupów dorzucają torbę więc się skusiłam bo w sumie bez różnicy czy dzis czy za tydzień kupie koca

Dokladnie! Tez obserwuje bobowózki na insta. Kupilismy od nich bebetto. Tylko ze z Gdańska bo mam do nich rzut beretem.I tak sie umowilismy że w kwietniu wpłacamy zaliczke a jak dojdzie wózek to przetrzymają nam go do czerwca żeby jak najpóźniej zacząć gwarancje. Więc juz czeka na nas wózeczek a ja jestem spokojna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też mam kocyki od le pampucha, oni czasem na insta mają szybkie promocje. Personalizowanie kocyki robi firma nameme, ale chyba sobie darujemy :P Ze sklepów internetowych Matuli jeszcze obserwuje i planuje u nich jakieś zakupy później. Wózek i fotelik będziemy pewnie kupować w bobowózki w Gdyni, fajnie prowadzą konto na insta, porównują różne wózki, w zależności od np. ich przeznaczenia.

Ale zobaczcie sobie na dobre liski i tuli oluli chyba. Tam sa te gadzety też, a kocyk kupilam z makaszki. Przy poprzednich dzieciach zafascynowana bylam la millou ale teraz mi przeszło. Mam tylko od nich kurę babci Dany do karmienia Henia. No i kupilam 2gi kocyk taki wyglądający jak sweterkowy z polskiej firmy którą znalazłam na insta. Nazywa sie le papmuch. Aa! I wiecie co np odkryłam? Że są prześcieradelka do gondoliz poprzednimi mialam ten sam 1 wózek jiz z jakims tam bialym przescieradelkiem i nie wiedziałam że są takie do kupienia. Człowiek uczy sie całe życie.

Tak taaak to nie są groszowe srpawy aaaale ja sobie to rozkładam na troche razy wiec nie jest to aż tak odczuwalne. Więc poza wózkiem i łóżeczkiem reszta nie nadszarpuje aż tak domowego budżetu

Robię polowania na allegro - żeby przekroczyć te 40 zł na darmową dostawę i tak w każdym sklepie patrzę, co mają z tego, co nie mam i tak sobie gromadzę :)

Magda właśnie planuję przysiąść żeby kupić te wszystkie pierdoły. Jak zobaczyłam ceny w Akpolu, to się za głowę złapałam, a rzeczywiście dużo rzeczy trzeba mieć.

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...